הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
YouTube משנה את מדיניות הטיפול בסרטונים שקשורים להפרעות אכילה
הרשת החברתית הפופולארית לפרסום סרטונים 'יוטיוב' הודיעה על איסור העלאת סרטונים העוסקים בהפרעות אכילה שכוללים הדגמות הניתנות לחיקוי. חלק מהתכנים יוגבלו לצפייה לבוגרים בלבד
הרשת החברתית הפופולארית בעולם להעלאת סרטונים באינטרנט – יוטיוב (YouTube) – הודיעה על שינוי במדיניות הטיפול בתכנים שקשורים להפרעות אכילה.
לפי החלטה שתיכנס לתוקף בשבועות הקרובים, YouTube תאסור על הצגת סרטוני וידאו שמציגים "התנהגות שניתנת לחיקוי" הקשורה בהפרעות אכילה לגולשים צעירים. החלטה זו מתווספת למדיניות הקיימת של הרשת שכבר אוסרת העלאת תכנים שמקדמים או מהללים התנהגויות שמוגדרות "סיכוניות", כולל הפרעות אכילה.
לפי ההחלטה, תוכן הנוגע להפרעות אכילה שיציג התנהגות שניתנת לחיקוי – למשל הקאת אוכל מיד לאחר הכנסתו לגוף, הגבלה קיצונית בכמות הקלוריות היומית ובריונות רשת שמבוססת על משקל גוף ועלולה לעודד הפרעות אכילה – כל אלו יאסרו להצגה ברשת החברתית.
ברשת הוסיפו כי פרסום כל תוכן שקשור להפרעות אכילה יישקל, ועדיין יתאפשרו תכנים חינוכיים, דוקומנטריים, מדעיים אומנותיים, תחת מגבלות מסוימות, וחלק מהסרטונים יוגבלו לצפייה רק לגולשים בוגרים מגיל 18 ומעלה.
בנוסף הודיעו ברשת כי לצד תכנים לא פורמאליים העוסקים בהפרעת אכילה, יוצג במספר מדינות מתחת לסרטון קישור לגישה ל"פאנל משאבים לאירועי חירום" (Crisis Resource Panel) – מעין קישור לאפשרויות ליצירת קשר עם שירותים בבריאות הנפש אליהם יכולים לפנות גולשים שמתמודדים עם הפרעות אכילה. כבר כיום שירותים מסוג זה מתקבלים כשגולשים משתמשים במילות חיפוש בולטות מתחום הפרעות האכילה במדינות ארה"ב, בריטניה, קנדה, יפן צרפת, גרמניה, הודו, דרום קוריאה ומקסיקו, וכעת השירותים הללו יוצגו במדינות אלה מתחת לסרטונים העוסקים בהפרעות אכילה גם ללא חיפוש יזום למילים ספציפיות.
בהודעת Youtube על המדיניות החדשה צוין כי היא פותחה בשיתוף עם ארגונים שמסייעים להתמודדות עם הפרעות אכילה, בהם האיגוד הלאומי להפרעות אכילה בארה"ב (NEDA), הארגון הארגנטינאי למאבק באנורקסיה ובולמיה (ALUBA) וארגונים נוספים.
בבלוג שעלה לרשת, מנהל אגף הבריאות של Youbuve, ד"ר גארת' גראהם ציין כי סרטונים שבהם מוצגים סיפורי החלמה של מטופלים שחוו הפרעות אכילה ימשיכו להופיע באתר, אך לצד הגבלת גיל, מאחר והם מספקים השראה למטופלים המתמודדים עם מחלות אלה. לדבריו הצורך בהגבלה יישקל מאחר ו"סרטון וידאו על מסע החלמה מהפרעת אכילה יכול לסייע בהתחלה של שיח מועיל לאלו שמתמודדים עם המצב, לגרום להם להרגיש פחות בודדים, אולם גם עלול לעורר התנהגויות מסוימות אצל צופים אחרים".
הסטיגמה מתפשטת
המדיניות החדשה של 'יוטיוב' משיקה למחקרים שמצביעים בשנים האחרונות על השפעות של המדיה החברתית ו-YouTube באופן ספציפי על דימוי גוף ועלייה בסיכון להפרעות אכילה. כך, לדוגמה, בסקר אוכלוסייה שנערך בארה"ב בקרב 1,765 צעירים בגילי 32-19, וממצאיו פורסמו בספטמבר 2016 בכתב העת JAND בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטנים, התברר כי שימוש ברשתות חברתית מעלה עד פי 2.55 את הסיכון להתפתחות הפרעות אכילה.
עבודות רבות מצביעות על נטייה לסטיגמה ברשתות החברתיות כלפי מצבים רפואיים ומחלות כמו הפרעות אכילה. במחקר מקנדה, שפורסם ביוני 2022 בכתב העת Computers in Human Behavior, נמצא כי הצגת סרטונים ברשת שמנסים להילחם בסטיגמה של מחלות פסיכיאטריות היו מלווים בתגובות שחלקן חיוביות אך חלקן שליליות ובעלות פוטנציאל מזיק, ובהן גם תגובות שהטילו ספק באמיתות תחום הפסיכיאטריה או באוטנטיות של האדם המציג. במחקר מארה"ב, שפורסם במארס 2018 בכתב העת Interactive Journal of Medical Research, התגלה כי התקפות על מציגי סרטונים ביוטיוב שמוגדרים כבעלי משקל עודף שכיחות פי 2 יותר מאשר תגובות להגנתם.
המדיניות של 'יוטיוב' מגיעה על רקע ביקורת גוברת בעולם, ובעיקר בארה"ב, על ההשפעות של הרשתות החברתיות על בריאותם הנפשית של ילדים. באירופה כבר החלו להפעיל בשנים האחרונות רגולציה הדוקה יותר על רשתות חברתיות. בארה"ב פועלת בימים אלה ועדה בנושא מטעם האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב שצפויה להגיש המלצותיה בחודשים הקרובים לצורך הגברת הפיקוח על השפעות הנפשיות של רשתות חברתיות על קטינים.
בתחקיר שפורסם בעיתון וול סטריט ג'ורנל בשנת 2021 תועדו השפעות שליליות של הרשת החברתית אינסטגרם, ונמצא כי חברת האם פייסבוק מודעת להשפעות השליליות של הרשת על מתבגרים, ובעיקר על נערות צעירות. עובדים במשרדו של הסנאטור האמריקאי הדמוקרט ריצ'רד בלומנטל יצרו פרופיל אינסטגרם מזויף של ילדה בת 13 ומצאו לתדהמתם כי פלטפורמת האינסטגרם הציעה לפרופיל הילדה תכנים שמהללים התנהגויות של הפרעות אכילה וכאלו שמעודדות פגיעה עצמית. טענות דומות הועלו כלפי הרשת החברתית הסינית 'טיק טוק'. הסנאטור בלומנטל גם מתח בשעתו ביקורת ישירה על Youtube וסיפר כי משרדו פתח פרופיל מזויף של נערה גם ברשת זו, ובקלות הצליח לאתר באמצעות הפרופיל סרטונים שמציגים דיאטות קיצוניות והתנהגויות של הפרעות אכילה.
אין זו הפעם הראשונה שבה הרשת החברתית הפופולארית נדרשת לשינוי מדיניות במטרה לעורר שיח חיובי סביב נושאים מעוררי מחלוקת, גם בתחום הבריאות. בינואר 2019 דיווחה יוטיוב כי היא משנה את אלגוריתם החיפוש שלה כדי להפסיק לקדם סרטונים מעוררי 'קונספירציות'. ביוני 2019 הודיעה הרשת כי תסיר סרטונים שמכחישים אירועים טרגיים גדולים, למשל את השואה; בדצמבר 2019 הודיעה יוטיוב שתאסור העלאת סרטונים שתוקפים באופן פרסונאלי אדם אחר על בסיס גזע, מין ואוריינטציה מינית. ובאוקטובר 2021 הודיעה יוטיוב כי לא תממן יותר סרטונים שמכחישים את שינויי האקלים שעוברים על הגלובוס. בנוסף, מדיניות החברה אוסרת תוכן שכולל הדגמת "אתגרים" מסכני חיים; "תעלולים" מסוכנים או מאיימים; הנחיות להרוג או להזיק לאנשים; הנחיות למעשי רמאות ונוכלות; הנחיות לחדירה למחשבים וגניבת מידע; הנחיות לקבלת גישה לא חוקית לתוכן; וכן סרטונים שמדגימים שימוש בסמים קשים, כמו קוקאין ואף משככי כאבים ממכרים מקבוצת האופיאטים.