מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טראומה מטרור ומלחמה

מנהלי קהילה

רמי יולזרי
רמי יולזרי
מתמודד עם פוסט טראומה מאז מלחמת לבנון הראשונה, רץ למרחקים ארוכים , מאד .  אב ל-3 בנים, תושב נס ציונה, יזם חברתי , מנהל חברה משפחתית למחקרי שוק , ועוד 
עמותת נט
עמותת נט"ל
נט"ל, נפגעי טראומה על רקע לאומי, היא עמותה (מלכ"ר) א-פוליטית, אשר הוקמה על ידי ד"ר יוסי הדר ז"ל ז"ל, הוגה המרכז ויוזמו, ויהודית יובל רקנאטי, יו"ר העמותה. נט"ל הוקמה בשנת 1998 מתוך רצון להעלות למודעות הציבורית את תופעת הטראומה על רקע לאומי, קרי השלכותיו של הסכסוך הישראלי-ערבי, ולהבחין בין נפגעיה של טראומה זו לבין נפגעי טראומה כתוצאה מאירועים א
גלי דגן
גלי דגן
גלי דגן -סמנכ"ל שיווק והסברה בנט"ל
כמוניטראומה מטרור ומלחמהחדשותPTSD: טיפול פסיכולוגי יעיל יותר מתרופות

PTSD: טיפול פסיכולוגי יעיל יותר מתרופות

ניתוח נתונים מ-112 מחקרים מראה שטיפול פסיכולוגי עשוי להיות אפקטיבי יותר מטיפול תרופתי לפוסט-טראומה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קיים מגוון של טיפולים לאנשים הסובלים מתסמונת פוסט טראומטית (PTSD). מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry, ביקש לבדוק כמה מידע מדעי קיים על הטיפולים השונים לנפגעי פוסט טראומה ולברר את מידת יעילות הטיפולים על סמך המחקרים.

 

סך הכל נכללו בניתוח הנתונים 112 מחקרים. החוקרים מצאו שמבין הטיפולים הפסיכולוגיים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוא הטיפול הנחקר ביותר וגם זה עם ההשפעה הגדולה ביותר. הטיפול השני, גם מבחינת מספר המחקרים שבחנו אותו וגם מבחינת ההשפעה שלו, היה EMDR - הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים.

 

גם חלק מהטיפולים התרופתיים נמצאו יעילים, אם כי כשהסתכלו על הטיפולים התרופתיים כקבוצה והשוו אותה לקבוצת הטיפולים הפסיכולוגיים, החוקרים מצאו כי לטיפולים הפסיכולוגיים השפעה גדולה יותר.

 

שתי קבוצות מרכזיות של תרופות נחקרו יותר ונמצאו יעילות: נוגדי דיכאון מסוג SSRI ותרופות אנטי-פסיכוטיות לא טיפוסיות (כגון זיפרקסה וריספרדל).

 

החוקרים מציינים שטיפול דינמי, טיפול בהיפנוזה ודיקור נמצאו יעילים אף הם לנפגעי פוסט טראומה, אם כי המחקרים לגביהם מעטים מדי כדי להגיע למסקנות חד-משמעיות. יש לציין כי טיפולים אלה נחקרו פחות גם מכיוון שקשה יותר לחקור טיפולים כאלה וגם כי אין הרבה גופים עם אינטרס לממן מחקרים מסוג זה, כמו חברות תרופות.

 

 

Journal of Clinical Psychiatry, 74, e541-e550. PILOTS ID: 41029