מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
MRI – גם לאנשים עם קוצב לב
מחקר קטן מוסיף לעדויות המצטברות לכך שסריקות MRI עשויות להיות בטוחות לאנשים עם קוצבים מושתלים
סריקת MRI היא בדיקה חיונית במצבים רבים, אך מושתלי קוצבי לב ודפיברילטורים נאלצים להימנע מבדיקת ההדמיה מחשש לפגיעה בקוצב ובבריאותם. מחקר חדש קטן מראה כי הסריקה דווקא עשויה להיות בטוחה לאנשים עם קוצבים.
(MRI (Magnetic Resonance Imaging הוא מכשיר הדמיה העובד על עיקרון התהודה המגנטית ושליחת גלי רדיו. ה-MRI מאפשר לקבל תמונה של פנים הגוף, בבדיקה לא פולשנית שאינה כרוכה בכאב. הבדיקה חיונית לאבחון ולמעקב אחר מחלות שונות בהן גידולים סרטניים, טרשת נפוצה, מחלות נוירולוגיות ופריצת דיסק.
הבעיה היא שבאופן עקרוני, השדה המגנטי החזק עלול לגרום לחוטי המתכת מהמכשירים המושתלים להתחמם ולגרום לכוויות ברקמת הלב וגם לשבש את פעילות המכשירים.
ההערכה היא כי 50-75% מהחולים ברחבי העולם עם התקנים לבביים מושתלים, יזדקקו גם לבדיקת MRI במהלך חייהם, בדיקה שהם מנועים לעבור, אלא אם הושתלו בהם קוצבים מיוחדים מדור חדש המתוכננים ומותאמים לעמידות לבדיקות MRI. אבל יותר ויותר מחקרים מצביעים על כך שהדאגות האלה, שהן תיאורטיות, עשויות להתברר כחסרות בסיס.
במחקר החדש, חוקרים מה- Scripps Clinic בקליפורניה עברו על תיקים רפואיים של 109 מטופלים עם קוצבי לב או דפיברילטורים מושתלים. כל אחד מהם עבר MRI אחד או יותר שהיו נחוצים רפואית, כמו סריקות שבדקו גידולי מוח. המכשירים כובו במהלך הסריקות או, אם למטופלים לא היה דופק בלעדיהם, תוכננו לקצב קבוע שלא יופרע על ידי השדה המגנטי.
החוקרים בדקו את פעילות המכשירים לפני ואחרי הבדיקות והשוו אותה לפעילות המכשירים ב- 50 אנשים עם מכשירים כאלה שלא עברו סריקות MRI.
מהמחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי לא היו מקרי מוות, מקרי כשל של המכשיר ולא הפרעות לקצב הלב באף אחד מהמטופלים. פעילות המכשירים באנשים שעברו MRI לא הייתה שונה מאלה שלא עברו סריקות.
החוקרים מציינים כי המחקר אינו חד משמעי ויש צורך במחקרים נוספים גדולים יותר, חלקם כבר החלו. בינתיים, לדבריהם, יותר ויותר מרכזים רפואיים מתחילים לבצע בדיקות MRI למטופלים עם מכשירי לב מושתלים אם אין אלטרנטיבות טובות, ואם הבדיקה הכרחית הרופא צריך לשקול את היתרונות והסיכונים בכל מקרה לגופו.