כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
GFR והפרשת אלבומין בשתן חוזים התפתחות אי ספיקת כליות סופנית
באפריל 2009 פורסמה עבודה שהראתה כי ערכי ה-GFR ורמת הפרשת האלבומין (החלבון) בשתן עוזרים לקבוע אלו חולים עם מחלת כליה כרונית יתקדמו ויפתחו אי ספיקת כליות סופנית, ויזדקקו לטיפול כלייתי חליפי בדיאליזה או השתלת כליה.
למרות שכיחות גבוהה יחסית של מחלת כליה כרונית באוכלוסיה, רק אחוז נמוך יחסית מן החולים מתקדם לאי ספיקת כליות סופנית הדורשת טיפול כלייתי חליפי. עבודה זו נעשתה בניסיון ולמצוא מהם הגורמים החוזים התקדמות של מחלת הכליה הכרונית לאי ספיקת כליות סופנית, על מנת לסקור את החולים על מחלת כליה כרונית ולסווגם לפי מידת הסיכון.
בעבודה עקבו אחר 65,589 חולים עם מחלת כליה כרונית במשך מעל 10 שנים. 124 חולים מתוכם התקדמו לאי ספיקת כליות סופנית ונזקקו לטיפול כלייתי חליפי. נמצא כי ערכי ה-GFR ורמת הפרשת האלבומין בשתן היו גורמי הסיכון החוזים ביותר התקדמות לאי ספיקת כליות סופנית. יתר לחץ דם, סוכרת, מיל, גיל, עישון, דיכאון, השמנה, מחלות לב, פעילות גופנית או השכלה, לא חזו אלו מן החולים יתקדמו לאי ספיקת כליות סופנית.
לאור ממצאים אלו, בכל חולה עם ירידה בתפקוד הכלייתי (GFR נמוך) יש להעריך הפרשת החלבון בשתן וכמותו. שילוב גורמים אלו חוזה התקדמות לאי ספיקת כליות סופנית. קבוצת חולים זו הנמצאת בסיכון מוגבר, תזדקק למעקב וטיפול צמודים והתערבויות בכדי להאט התקדמות מחלת הכליה.
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה