מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותCOPD מעלה את הסיכון לדימומים זעירים במוח

COPD מעלה את הסיכון לדימומים זעירים במוח

דימומים זעירים במוח הנם סמן של מחלה בכלי הדם הקטנים במוח הקשורה להתדרדרות קוגניטיבית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine מצא כי לחולי COPD – מחלת ריאות חסימתית כרונית - סיכון גבוה לדימומים זעירים במוח.  דימומים אלה מהווים סמן למחלה של כלי המוח הקטנים שקשורה להתדרדרות קוגניטיבית ותפקודית בגיל המבוגר.


במסגרת המחקר הושוו שתי קבוצות – 165 חולים ב-COPD וכן 645 נבדקים עם תפקוד ריאות תקין, מתוך מאגר נתונים של מחקר שבדק אנשים מעל גיל 55. האבחון של COPD אומת באמצעות בדיקת תפקודי ריאה, ודימומים זעירים במוח נבדקו באמצעות בדיקת MRI ברזולוציה גבוהה.


לעומת הנבדקים הבריאים, לחולי COPD הייתה היארעות גבוהה באופן משמעותי של דימומים זעירים במוח, שלא היתה קשורה לגיל, מין, סטטוס העישון, טרשת עורקים, שימוש במדללי דם וכן רמת הכולסטרול של אותם נבדקים. עוד נמצא כי הדימומים החמירו ככל שמצב המחלה החסימתית החמיר.


בנוסף לעצם הדימומים החוקרים מסבירים כי חושב גם המיקום של הדימומים, כאשר הדימומים נמצאים בנקודות עמוקות במוח, קרי החומה האפור של בסיס המוח ועוד, הרי שמדובר בסמן למחלה ולחץ מוגבר של כלי דם קטנים. עד היום היה ידוע כי למחלה יש קשר לתחלואה ולחץ בכלי הדם הגדולים, וכעת המחקר מגלה כי גם לכלי הדם הקטנים.


החוקרים מצאו כי הימצאותה של מחלת ה-COPD היוותה סמן עצמאי להיווצרות אותם דימומים. עם זאת למחקר היו מגבלות הקשורות לקשר בין COPD לתחלואה אחרת העשויה להוות גורם לדימומים ולתחלואה של גלי הדם הקטנים במוח.


לדברי החוקרים, לאור התגלית יש להתחיל ולפתח אסטרטגיות טיפוליות שיסייעו למנוע את הנזקים התפקודיים השונים של אותם דימומים זעירים.

 

להודעה לעיתונות של כתב העת על המחקר