טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
CCSVI וטרשת נפוצה
האם סינדרום ה-CCSVI עשוי להיות הגורם לטרשת נפוצה, או שאולי הטרשת היא זו שגורמת לסינדרום?
Chronic cerebrospinal venous insufficiency ,CCSVI, הוא סינדרום המאופיין ביכולת נמוכה של זרם הדם להוציא ולרוקן חמצן מתוך מערכת העצבים המרכזית. סביר כי סינדרום זה נגרם בשל כיווץ והיצרות של כלי הדם במוח ובצוואר.
CCSVI וטרשת נפוצה: מה אומרים המחקרים?
מה הקשר לטרשת נפוצה? - חוקר איטלקי בשם ד"ר פאולו זאמבוני ערך מחקר קטן בו הוא בחן האם תופעת ה-CCSVI קיימת בקרב 65 מטופלים עם טרשת נפוצה. ד"ר זאמבוני השווה אותם ל-235 מתנדבים ללא טרשת נפוצה ומצא שלאנשים רבים עם טרשת היו סימנים של CCSVI.
הטיפול ב-CCVSI - מחקר המשך של אותה קבוצת חוקרים מאיטליה בחן את ההשפעה של ניקוז עודף דם מן המוח באמצעות טכניקה הנקראת balloon dilation (הרחבת כלי דם באמצעות בלון) על אנשים עם טרשת נפוצה. במחקר זה נבחנו 65 אנשים עם טרשת נפוצה שאובחנו קודם לכן עם CCSVI. מתוכם ל-35 היה מהלך מחלה התקפי-הפוגתי, ל-20 היה מהלך פרוגרסיבי משני ול-10 נוספים היה מהלך מחלה פרוגרסיבי ראשוני.
המחקר, שבוצע ללא קבוצת ביקורת ועל כן לא יכול להיחשב כמחקר קליני מבוקר, הציע שטכניקת הטיפול בטוחה, על אף שלא הוצגו נתונים המציגים סיבוכים אפשריים מאותה פרוצדורה (כמקובל בהצגת פרוצדורה רפואית).
החוקרים מצאו שהיו נבדקים רבים שנשארו ללא התקפים שנה לאחר ההתערבות (בהשוואה לשנה שקדמה להתערבות), אך עם זאת הם לא בחנו משתנים אחרים שיכלו להביא לתוצאה זו, כגון איזו תרופה לקחו הנבדקים במהלך המחקר, כפי שנהוג בדיווח של מחקר קליני מבוקר. עוד דיווחו החוקרים על ירידה במספר הנגעים, אבל העידו כי סריקות MRI לא בוצעו באופן עקבי וקבוע (שוב, כפי שנהוג במחקר קליני מבוקר) ולכן קשה להסתמך על תוצאות אלו.
בנוסף, תוצאות מנבדקים עם מהלכי מחלה פרוגרסיביים היו לא ברורות, ונראה כי התוצאות החיוביות שהשיגו בקרב נבדקים עם מהלכים פרוגרסיביים של טרשת נפוצה כמעט ונעלמו לחלוטין תוך 18 חודשים מביצוע הפרוצדורה.
האם הטיפול יעיל ובטוח?
ה- CCSVI פרץ למודעות בשנת 2009 ועורר סערה גדולה. הפרוצדורה הניסיונית קיבלה תמיכה רבה מהציבור, עוד לפני שהיו מספיק עדויות מחקריות שאפשרו לבחון נושא זה בכלים מדעיים. ככל שעבר הזמן ונערכו יותר מחקרים, התגלה כי אין בעיית ניקוז הדם מהמוח שכיחה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, שהפרוצדורה הניתוחית מלווה בתופעות לוואי חמורות וכי אין שיפור משמעותי במצבם הנוירולוגי של אנשים עם טרשת נפוצה לאחר הטיפול. העדויות המחקריות אפשרו גם לרשויות הבקרה והארגונים הרפואיים להתייחס ולקבוע עמדה ברורה בנושא זה:
ארגון ה- (NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence טען במרץ 2012 כי, העדויות הקיימות לגבי יעילות פרוצדורת ה- CCSVI לאנשים עם טרשת נפוצה לא מספקות באיכותן וכמותן ולכן אין להמליץ על טיפול זה. ניתן לבצע את פרוצדורת ה- CCSVI רק לצורכי ובמסגרת מחקר.
ה- FDA (רשות התרופות והמזון האמריקאית) הייתה חריפה יותר והזהירה בפני הסכנות שבפרוצדורת ה- CCSVI כפי שפורסמו במאי 2012: "היזהרו מכיוון שאין מספיק עדויות מחקריות התומכות בקיומו של CCSVI (הכוונה לכך שלאנשים עם טרשת נפוצה ישנה היצרות בכלי הדם המפריעה לניקוז הדם מן המוח). יותר מכך, לא בוסס הקשר בין טרשת נפוצה ו- CCSVI וגם לא בוססו יעילות ובטיחותו של הטיפול".
מחקר מקיף שפורסם בפברואר 2013, כבר בחן לעומק את בטיחותו ויעילותו של הטיפול וקבע כי אין הוא יעיל. לא נמצא שיפור אובייקטיבי בקרב קבוצה של 462 מטופלים שעברו את פרוצדורת ה- CCSVI. המחקר ציין את תופעות הלוואי החמורות שנצפו בעקבות הטיפול, בניהן פקקת בווריד הצוואר, שבץ והתקף לב. חוסר היעילות וחומרת תופעות הלוואי הביאו את החוקרים לקבוע כי לא נכון להמליץ על פרוצדורת ה- CCSVI לאנשים עם טרשת נפוצה.
הכותב הוא פסיכולוג ומנהל קהילת טרשת נפוצה ברשת החברתית-בריאותית "כמוני"