מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותADHD עשוי להעלות סיכון להשמנה

ADHD עשוי להעלות סיכון להשמנה

מחקר מצא כי לילדים עם ADHD סיכון מוגבר להיות שמנים ולא פעילים גופנית בגיל ההתבגרות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אולי המילה "היפראקטיביות" גורמת לכם לחשוב על ילדים שמתרוצצים כל היום, אבל לא כך המצב בילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות (ADHD). למעשה, מחקר חדש מצא כי לילדים עם ADHD סבירות גבוהה להיות שמנים ולא פעילים גופנית כשיגיעו לגיל ההתבגרות. 

 

מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין ADHD והשמנה, אך לא היה ברור אם ADHD מוביל להשמנה. כדי להבין טוב יותר את הקשר בין השניים, חוקרים מ-Imperial College London עקבו אחר ילדים במהלך גיל ההתבגרות.

 

המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, נערך בקרב כמעט 7,000 ילדים בפינלנד. כשהילדים היו בני 7-8 שנים, המורים דיווחו על תסמיני ADHD וההורים דיווחו על ה-BMI של הילד ועל הפעילויות שהילד מבצע. כשהילדים היו בני 16, ההורים דיווחו על תסמיני ADHD והמתבגרים עצמם דיווחו על הפעילות הגופנית שלהם ועל אכילה בולמוסית. ה-BMI של המתבגרים והיחס בין המותניים והירכיים נמדדו במרפאה.

 

9% מהילדים היו עם תסמיני ADHD בגיל 8. החוקרים מצאו כי תסמיני ADHD בגיל 8 ניבאו השמנה בגיל 16. גם לאחר שהם לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו מין, השמנה בגיל הילדות, פעילות גופנית, שינויים במבנה המשפחה והשכלה של ההורים, החוקרים מצאו כי הסיכון של ילדים עם תסמיני ADHD להיות שמנים בגיל ההתבגרות היה גבוה ב-91%, בהשוואה לילדים שלא היו להם תסמיני ADHD.

 

בנוסף, אלה שבילדות נצפו אצלם תסמיני ADHD נטו גם להיות פחות פעילים מבחינה גופנית בגיל ההתבגרות. תסמיני ADHD בילדות נקשרו לסיכון גבוה ב-60% לכך שהנבדק לא יהיה פעיל מבחינה גופנית בגיל 16.

 

אכילה בולמוסית, הפרעה שהחוקרים בדקו אם ייתכן שהיא מהווה גורם שיכול לתרום לקשר להשמנה, לא הייתה שכיחה יותר בילדים עם ADHD.

 

מחקר שפורסם בשנה שעברה מצא כי לבנים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות בגיל צעיר סבירות כפולה לגדול להיות מבוגרים שמנים.

 

 

Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry (2014), doi:10.1016/j.jaac.2014.01.009

 

pazit
17/03/14 20:23

בני בן ה-16.5 אובחן בגיל 7 כסובל מהפרעות קשב וריכוז ולאחרונה אובחן כסובל מהיפראקטיביות ואימפולסיביות. בינקותו הוא טופל אצל דיאטנית לצרכי השמנה. בהמשך הוא טופל במשך 10 שנים בהורמון גדילה כי היה מתחת לאחוזון השלישי בגובה ובמשקל. כיום הוא בגובה 1.72 ושוקל 60 ק"ג. עוסק בטניס שולחן 4 פעמים בשבוע.

אז לא כל מחקר תמיד צודק ואולי בכל כלל יש יוצא מן הכלל.

בסופו של דבר לטעמי, הכל קשור לחינוך ואם הילד יקבל חינוך לתזונה נכונה ולפעילות גופנית הוא יגדל להיות מבוגר מודע ובעל משקל תקין.