סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
9 המלצות לאבחון מוקדם של סרטן השד
סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בנשים בישראל. אבחון מוקדם מעלה באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה ל-90% ויותר. מה ההמלצות?
כשליש מהגידולים הסרטניים שמאובחנים בנשים הם בשד. כך עולה מנתונים חדשים שמפרסמים היום האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות לקראת חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן השד אשר מצוין באוקטובר.
סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בנשים בעולם וגם בישראל. לפי הנתונים החדשים, בשנת 2014 אובחנו כ-5,000 חולות חדשות עם גידול בשד: כ-4,400 עם גידול חודרני וכ-635 עם גידול ממוקד (DCIS). עיקר התחלואה היא בנשים מעל גיל 50.
החדשות הטובות הן שבשנים האחרונות עלה שיעור הנשים שמאובחנות עם מחלה בשלב מוקדם (ממוקד, או חודרני בשלב מוקדם): בשנת 2014, 65% מכלל החולות החדשות אובחנו עם מחלה בשלב זה, לעומת 58% מהחולות שאובחנו בשנת 2005. כשליש (33%) מהחולות החדשות בשנת 2014 אובחנו עם מחלה מפושטת אזורית (לרקמות סמוכות ו/או לבלוטות הלימפה), לעומת 38% בשנים 2005. שיעור החולות שאובחנו עם מחלה גרורתית ב-2014 נמוך ועומד על 2.8%, לעומת 3.6% בשנת 2005.
"האמצעי היעיל ביותר נגד סרטן השד היום, הינו הגילוי המוקדם. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכויי הריפוי לכ-90% ויותר" אומרת מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן "אני קוראת לנשים לקחת אחריות על בריאותן, לאמץ אורח חיים בריא אשר מפחית משמעותית את הסיכון לחלות, להיבדק על פי ההנחיות בגיל המתאים, כמו גם להכיר את גופן ואת מצבו הרגיל, כך שבכל מצב אם מתגלה שינוי, חשוב לפנות לרופא בזמן ולהתעקש על בירור טיבו". באגודה ממליצים:
1. הכירי את שדייך. בכל גיל ובכל מצב (היריון, הנקה וכדומה) אם גילית ממצא או שינוי כלשהו, פני לרופא ודרשי לברר את טיבו.
2. ניתן לבצע בדיקת שד פעם בשנה על ידי רופא המומחה בבדיקת שד.
3. מומלץ לכל אישה מגיל 50 ועד 74 לעבור בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים.
4. לנשאית גנטית ולאישה שקרובת משפחה שלה בדרגה ראשונה (אם, אחות) חלתה בסרטן השד, מומלצת בדיקת ממוגרפיה מגיל 40, אחת לשנה, או מוקדם יותר, בהתאם להמלצות הרופא.
5. לנשאית מוטציות בגנים 1/2BRCA וגנים אחרים, ולנשים בקבוצות סיכון נוספות, מומלץ לבצע בדיקת MRI של השד אחת לשנה, בהתאם להמלצות משרד הבריאות. הבדיקה מומלצת גם לנשים שהוגדרו כבעלות סיכון של יותר מ-20% לחלות בסרטן השד במשך חייהן.
6. אישה/נערה שעברה הקרנות לבית החזה (בדרך כלל כטיפול בלימפומה מסוג הודג'קין), בעיקר לפני גיל הפריון, נמצאת בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד, ומומלץ כי תבצע מעקב רפואי לגילוי מוקדם בהתאם להמלצות הרופא.
7. אישה שחלתה בסרטן שד או שחלה, ובייחוד אם יש לה סיפור משפחתי, חשוב שתפנה לייעוץ ואבחון גנטי. התשובה עשויה להשפיע על אופן הטיפול שיוצע לה, והיא תוכל לשקול אפשרויות להפחתת הסיכון שלה.
8. לאישה שקרובת משפחה שלה מדרגה ראשונה חלתה בסרטן שד או שחלה, מומלץ לקבל מרופא המשפחה הפניה לייעוץ גנטי. במסגרת הייעוץ תתקבל החלטה אם על האישה לבצע בדיקה גנטית לשלילת או למציאת גורם סיכון תורשתי למחלה.
9. אישה שאובחנה כנשאית המוטציות בגנים 1/2BRCA, יכולה להפחית את הסיכון לחלות. ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל גם ביחס לטיפול תרופתי, המפחית את הסיכון לחלות (טמוקסיפן, רלוקסיפן וכדומה).