מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

ער"ן - עזרה ראשונה נפשית

מנהלי קהילה

יאיר - ערן
יאיר - ערן
הכאב הוא בלתי נמנע אך הסבל זה עניין של בחירה And in the end, the love you TAKE, is equal to the love you MAKE
רוני -ער
רוני -ער"ן
תפילת השלווה אלי, תן בי את השלווה לקבל את הדברים שאין ביכולתי לשנותם האומץ לשנות את הדברים שביכולתי ואת התבונה להבחין בין השניים.

מובילי קהילה

שרי מתנדבת ער
שרי מתנדבת ער"ן
חיוך עושה קסמים, לא ככה? :)
אלון - ער״ן
אלון - ער״ן
אלון מער״ן מנסה לתת מבט אחר
ענת- מתנדבת ער
ענת- מתנדבת ער"ן
"כי היה מעונן וכבר כמעט נגמלתי מלחלום אבל את באת לי פתאום".

8 סימנים למצוקה רגשית

מתנודות במצב הרוח, דרך בעיות סביב האכילה ועד קשיי שינה – על הסימנים שעשויים להעיד על מצוקה רגשית והדרך הנכונה להגיב במצב שכזה


סימנים למצוקה נפשית (צילום: shutterstock)
סימנים למצוקה נפשית (צילום: shutterstock)

לסערת הנפש שמתרחשת בפנים פעמים רבות יש ביטויים חיצוניים שעשויים לאותת שמשהו אינו כשורה. לא תמיד רואים את הסימנים וגם כאשר רואים אותם, לא תמיד אנו מזהים אותם כתסמינים המעידים על מצוקה רגשית.

 

לתמיכה שיש ביכולתנו להעניק משמעות עצומה. ביכולתה להפחית את הבדידות החריפה בה האדם המתמודד עם מצוקה שרוי ולחדור מבעד לחסמים אשר מונעים ממנו לבקש עזרה. כשאנחנו קשובים ורגישים למסרים המילוליים והבלתי מילוליים של הסובבים אותנו, קל יותר לזהות את הסימנים ולהושיט יד מסייעת.  

 

סימנים העשויים להעיד על מצוקה רגשית

 

1. תנודות במצב הרוח (בכי מרובה, התפרצויות כעס או לחילופין עצבות והסתגרות, אי שקט ומתח).

 

2. אמירות מילוליות המשקפות פסימיות, ייאוש, ריקנות, חוסר אונים או הערכה עצמית נמוכה ("אני כישלון", "אני לא מסוגל").

 

3. הימנעות מקשרים בינאישיים והיעדרות ממפגשים חברתיים, שינוי הרגלי הפנאי, התנתקות מהסביבה והיעדר הנאה מפעילויות שבעבר היו בעלות משמעות.

 

4. ירידה בתפקוד: היעדרות מלימודים/מקום העבודה, הישגים לימודיים ירודים/ תפוקות נמוכות בתחום התעסוקה, אנרגיות דלות ורמת פעילות נמוכה.

 

5.  תלונות על הרגשה כללית לא טובה ודיווח על תחושות כאב.

 

6. לחץ וחרדה (תחושת מועקה מבשרת רעות, קושי לעזוב את הבית או לישון לבד).

 

7. בעיות סביב אכילה (חוסר תיאבון, הימנעות מאכילה או אכילה כפייתית).

 

8. קשיי שינה (קושי להירדם, תשישות, עייפות מתמשכת או שינה מוגזמת).

 

יש לבחון את סימני המצוקה על פי שלושה מדדים: עוצמה, משך ותדירות וכן ריבוי סימנים. ככלל, ככל שההתנהגות נתפסת כשונה מהרגיל וכאשר השינויים באים לידי ביטוי במקומות ובהקשרים שונים (למשל גם בבית וגם בעבודה או בחברה), עלינו לגלות משנה רגישות. ככל שמדובר בשינוי ממושך יותר בהתנהגות וככל שהאדם מבטא תחושת מסוגלות מועטה יותר להתמודד עם המצב - נעריך את עוצמת המצוקה כגבוהה יותר.  

 

כיצד להגיב נכון: 10 עקרונות של עזרה ראשונה נפשית

 

1. הקשיבו לאדם ולתחושותיו ללא שיפוטיות וביקורת ואמרו לו שהוא אינו לבדו וכי אתם עומדים לצדו.

 

2. שמרו על קור רוח והימנעו מתגובות אמוציונאליות מוגזמות וגילויי חרדה.

 

3. אפשרו לאדם לספר על אירועים ואנשים משמעותיים בחייו בהתאם לרצונו ובקצב שלו. עצם הדיבור והאוורור הרגשי יכול למתן ולהוריד את רמת המצוקה.

 

4. חזקו תחושת מסוגלות. סייעו לאדם לזהות בעצמו כוחות התמודדות ומקורות תמיכה חיצוניים, לחיזוק האמון והביטחון בכישוריו וביכולתו להתמודד עם קשיים.

 

5. העבירו מסר מווסת ומרגיע כל אחד מתמודד בחייו עם מצוקות רגשיות בתקופות שונות. משברים ואירועי חיים מלחיצים הנם זמניים וניתנים להתמודדות מוצלחת. על-ידי יצירת ציפייה להטבה ומתן לגיטימציה לתחושות שהאדם חווה, ניתן לגייס כוחות להתמודדות וקידום שינוי. חשוב לעזור לאדם להבין שהוא אינו חריג בסבלו, ששינויים ואירועי חיים טראומטיים דורשים פרק זמן של הסתגלות ושההרגשה תשתפר בהמשך.

 

6. בססו תקשורת בריאה ופתוחה עם האדם ועודדו אותו לפנות אליכם בכל פעם שהוא מרגיש מאוים, לחוץ או חרד.

 

7. שמשו כמודל חיובי לחוסן ולהתמודדות. שיתוף בקשיים ובהתמודדות עימם אתם מתמודדים כשגרה יתרמו לנרמול התחושות הקשות של האדם ולתפיסה מציאותית ובריאה יותר שלו את המצב.

 

8. עודדו את האדם לעסוק בפעילויות בעלות משמעות אשר מהן הוא נהנה בעבר, לרבות האזנה למוסיקה, פעילות יצירתית, תרבותית, חברתית או גופנית. הימנעו מגילויי אכזבה אם האדם דוחה את הצעתכם, ריבוי דרישות בטרם עת עלול לחבל יותר מאשר לחבר.

 

9. עודדו את האדם לפנות בעת הצורך לקבלת ייעוץ באשר לטיפול מקצועי העונה על צרכיו.

 

10. אל תישארו לבד. לא קל לצפות באנשים יקרים לנו סובלים וכואבים. גייסו גם לעצמכם מעגלי תמיכה ושתפו אחרים משמעותיים לכם ברגשותיכם, על מנת שתוכלו לעמוד לרשות האדם מבלי להזניח את צרכיכם.

 

 

*ד"ר שירי דניאלס היא המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן ומחברת הספרים 'עוצמת ההקשבה – כיצד לסייע לסובבים אותך בזמן מצוקה רגשית ומשבר' ו'כאב אנלוגי בעידן דיגיטלי - התמודדות חיובית עם פרידה וגירושים', בהוצאת מטר

 

עדכון אחרון: פברואר 2019

 

שקוף
26/12/22 2:04

אתם ברצינות חושבים שחזקו תחושת מסוגלות זה מה שיעזור למישהו שרוצה למות? חחח. דיי עם הססמאות המטופשות האלה.

או עודדו את האדם לעסוק בפעילויות בעלות משמעות.... זה קצת כמו לומר לאוסדני תחשוב טוב יהייה טוב, או לחילופין לבנאדם נכה אם תתאמץ מסםיק חזק תוכל להזיז את הרגליים.

עייפתם! אין מרפא לאטבדנות ואפשר להקביל דיכאון חמור לסרטן שלב 4. כל תרוםה תהייה שוות ערך למשכך כאבים זמני כשבפועל הנפש כבר מתה וזה עניין של זמן עד שהגוף גם

עגנון
04/03/22 12:52

החברה שלי פרנואידית ולכן יש לה סימנים דומים, זה אומר שיש לה מצוקה נפשית כלשהי?

 

ירח4
12/06/21 17:08

מה עם יש לי את כול האקרונות ברמה די חזקה?

ishay1
16/04/20 12:56

אדם שלא עבר חוויות שאתה עברת לעולם לא יוכל להזדהות/לענות/לתת תשובות אמיתיות ובטח שלא להוציא תגובה מהלב הייתי אומר שכל השיחות והתגובות הם זהות אחד לשני למרות שהמתנדבים אנשים שונים מבין ומעריך את הרצון הטוב לעזור אבל הוא קצת כמו לראות מישהו שנשברה לא הרגל ולומר לא אני מבין שכואב לך למרות שלך זה אף פעם לא קרה אי אפשר להבין משהו שלא חווית בקיצור בתור מתנדב הייתי זורק את התאוריות ואיך שלימדו אותי לענות ועונה אמיתי ומהלב :heart:

כינוי1
08/03/20 5:54

צודק הרבה פעמים אני לא אומר דברים כדי לא לבאס לייאש אנשים ומנסה לדבר בצורה אופטימית

וניל1
07/05/19 0:29

הכל פה פשוט נכון אצלי זה פשוט מייאש

no-one
14/04/19 11:31

היי ד"ר שירי דניאלס, אני בטוח שאת מבינה בדברים האלו יותר ממני, ועם כל זאת לא תתנגדי להערות/הארות הלא מלומדות שלי. לפי דעתי הלא מלומדת הייתי משנה קצת את עקרון 5 ומוסיף לעקרון 10 של ער"נ כיצד להגיב נכון 5. הדחף להעביר מסר מווסת ומרגיע עלול לחזק את התחושה ש"השומע לא באמת מצליח להבין אותי" - דבר שגם ברוב המקרים הוא גם נכון. אני אישית ימליץ לחשוב ביחד מה יכול למתן את התחושות הקשות על מנת שיהיה אפשר לדון בדברים ולחשוב על פתרונות לבעיה שגורמת למצוקה. קשה לפתור בעיות ברגע, ובמיוחד קשה לחשוב על פתרונות ברגעי מצוקה, חשוב לנסות למתן את התחושות כדי שלא יקרה מצב שמתבצע מעשה פזיז בלהט הרגע. 10. הייתי מוסיף שבעיה רגשית יכולה להיות דומה לבעיה גופנית באספקט של הידבקות. חשוב לא "להידבק" ברגשות השליליים שמובעים. אם אתה מנסה לסייע רגשית למישהו שים לב שזה לא נדבק ופוגע בך. גם קל להבין שהאהוב שלך יהיה עצוב לדעת שהמצוקות שלו משפיעות עליך לרעה אשמח אם תעבירו על מה שכתבתי ביקורת, אם זה נשמע לכם או שמא יש משהו שאני מפספס