נשימה
מנהלי קהילה
8 עובדות מעניינות על דלקת ריאות
לכבוד יום המודעות לדלקת ריאות ריכזנו נתונים חשובים על דלקת ריאות – המחלה הזיהומית הקטלנית בעולם
דלקת ריאות היא דלקת ממקור זיהומי שמתפתחת בריאה אחת או בשתי הריאות, ומלווה בקשיי נשימה ושיעול מתמיד, לרוב עם הפרשות כיח, חום גבוה, צמרמורות וכאבים בחזה.
יום המודעות העולמי לדלקת ריאות, שמצוין ב-12 בנובמבר, מהווה תזכורת לכך שהמחלה עלולה לתקוף בכל רגע בחיי האדם ויש לה השלכות מסכנות חיים.
המחלה הזיהומית הקטלנית בעולם
לפי נתונים המדווחים מטעם הפורום הבינלאומי לחברות רפואיות למחלות נשימה (FIRS), דלקת ריאות היא המחלה הזיהומית הקטלנית בעולם בקרב בוגרים וילדים כאחד, אשר לפי הערכות בשנת 2019 לבדה גבתה את חייהם של 2.5 מיליון איש.
גורם התמותה השמיני בישראל
לפי דו"ח משרד הבריאות לסיבות המוות המובילות בישראל לשנים 2000 עד 2019, שהופץ בפברואר 2022, בפירוט סיבות המוות המתוקננות לגיל, דלקת ריאות היא גורם התמותה השמיני בשכיחותו בישראל.
לפי נתוני האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, בשנת 2021 מתו בישראל 512 איש מדלקת ריאות כסיבה יחידה ו-5,491 מדלקת ריאות בשילוב עם מחלות נוספות.
בסיכון מוגבר: מבוגרים וילדים
דלקת ריאות עלולה להתפתח אצל כל אדם, אך קבוצות סיכון להתפתחותה כוללות ילדים, ובמיוחד תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים וכן מבוגרים, כאשר הסיכון לפתח דלקת ריאות עולה עם הגיל, ובמיוחד מעל גיל 65, וכך גם הסיכון לפתח סיבוכים.
לפי מחשבוני סיכון לתחלואה בדלקת ריאות פנוימוקוקלית, הסיכון לאשפוז עולה עם הגיל, וביחס לסיכון בקרב בוגרים בגילי 49-18, לבוגרים בגילי 64-50 סיכון גבוה פי 6 ובגילי 65 ומעלה סיכון גבוה פי עשר לאשפוזים עקב דלקת ריאות.
לפי נתוני הפורום הבינלאומי לחברות רפואיות למחלות נשימה, מבין המתים מדלקת ריאות בשנת 2019, 75% הם ילדים מתחת לגיל 5 ומבוגרים מעל גיל 70.
עוד בסיכון גבוה: חולים כרוניים
חולים כרוניים ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת נמצאים בסיכון מוגבר לפתח דלקת ריאות. לפי מחקרים, בגילי 50 ומעלה, בהשוואה לבריאים – הסיכון לדלקת ריאות פנוימוקוקלית (הנגרמת מחיידק הפנוימוקוק - נגדו קיימים חיסונים) גבוה פי 16.3 בקרב מאובחנים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD; גבוה פי 5.9 בקרב חולי אסתמה; גבוה פי 7.1 בקרב חולי לב כרוניים; וגבוה פי 4.4 בקרב חולי סוכרת. כמו כן, הסיכון גבוה בהשוואה לבריאים פי 11.3 בקרב מבוגרים חולים כרוניים מגיל 50 שנוטלים תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית, לרבות חולי פסוריאזיס, קרוהן וקוליטיס כיבית ודלקת מפרקים שגרונתית; גבוה פי 9.6 בקרב חולי סרטן; גבוה פי 18.5 בקרב חולים עם כשל כלייתי; גבוה פי 28.4 בקרב חולים עם טחול שאינו מתפקד כראוי או לאחר כריתת טחול; וגבוה פי 6 בקרב נשאי HIV.
חולים כרוניים גם בסיכון מוגבר לפתח סיבוכים של דלקת ריאות, ומעבר לכך - דלקת ריאות אצל חולים כרוניים עלולה להחמיר את המחלה הראשונית, למשל סוכרת, מחלות ריאה, מחלות לב, כליה וכבד זאת עקב ההליך הזיהומי בכללותו, ירידה אפשרית בלחץ הדם ובאספקת החמצן לאיברים השונים.
6 ימי אשפוז
הטיפול בדלקת ריאות ניתן בקהילה באמצעות אנטיביוטיקה, לרוב בנטילה לפה, כאשר מקרים קשים דורשים אשפוז בבית חולים ומתן תרופות בעירוי וטיפול תומך בחמצן ובמקרים חמורים במיוחד – במכשירי הנשמה.
לפי דו"ח משרד הבריאות על נתוני המאושפזים במחלקות פנימיות בבתי החולים הכלליים בישראל, דלקת ריאות מהווה כ-6.7% מכלל האשפוזים במחלקות פנימיות בישראל מדי שנה, כ-19,500 אשפוזים נכון לשנת 2019, והשהיה הממוצעת באשפוז של חולה עם דלקת ריאות קשה עומדת על 6 ימים.
לפי הדו"ח, בשנת 2019 מתו במחלקות פנימיות 18,000 מאושפזים, ומתוכם 11.4% עם דלקת ריאות, לאחר שהייה ממוצעת של 8.7 ימים בבית החולים.
חיסונים משלימים
ניתן להפחית את הסיכון לדלקת ריאות באמצעות החיסונים לדלקת ריאות מחיידק הפנוימוקוק וחיסונים למחלות זיהומיות נוספות שעלולות להוביל לסיבוך של דלקת ריאות, כמו החיסון לשפעת והחיסונים כנגד נגיף הקורונה.
שני חיסונים לדלקת ריאות מספקים כיום הגנה מפני דלקת ריאות פנוימוקוקלית: החיסון פרבנר שמכסה כיום 13 זנים של חיידק הפניומוקוק וניתן לילדים ולמבוגרים והחיסון 'פנוימווקס' או 'פנוימו-23' המכסה 23 זנים ומיועד למבוגרים בלבד. ההמלצה היא לקבל את שני החיסונים, כאשר חיסון אחד אינו מחליף את השני, והם מספקים יחד הגנה משלימה מפני החיידק.
במחקר שנערך בישראל, וממצאיו פורסמו במאי 2022 בכתב העת Clinical Infectious Diseases נמצא כי שיעורי התחלואה בדלקת ריאות פנויומוקוקלית בישראל ירדו ב-67% בקרב ילדים עד גיל 5 וכן בקרב ילדים ומתבגרים בגילי 17-5 משנת 2004 ועד 2019 הודות להכנסת החיסון פרבנר לתוכנית החיסונים הלאומית בשנים 2010-2009. גם באוכלוסייה הבוגרת דווח על ירידה במשך עשור (2019-2009) בשיעורי התחלואה דלקת ריאות בהיקף של 53% בגילי 44-18. שיעורי התחלואה בזני חיידק הפנוימוקוק הכלולים בחיסון פרבנר ירדו ב-94% בקרב ילדים עד גיל 5 וב-60% בקרב מבוגרים מגיל 85 ומעלה.
השיא: דצמבר-ינואר
לפי הנתונים העדכניים לשנת 2022, דלקת ריאות שכיחה בישראל בעיקר בחודשי החורף, בין החודשים דצמבר למארס. ולפי ממוצע המקרים לשנים 2022-2018, המחלה מגיעה לשיאה סביב החודשים דצמבר-ינואר עם שיעור של מעל ל-10 מקרים לכל מאה אלף תושבים.
שני החיסונים שנדרשים למניעת דלקת ריאות ניתנים לאורך כל השנה, וניתן לקבלם גם בשילוב עם החיסון העונתי לשפעת שניתן בימים אלה בקופות החולים לקראת החורף.
דלקת ריאות מעלה את הסיכון ל-... דלקת ריאות
דלקת ריאות כשלעצמה היא גורם סיכון לדלקת ריאות חוזרת. מחקר מקנדה שפורסם ביולי 2014 בכתב העת Clinical Infectious Diseases אומד את הסיכון לדלקות ריאות חוזרות בקרב 9% מכלל האנשים שמתפתחים דלקת ריאות נרכשת בקהילה, במעקב שנמשך חמש שנים.