השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
8 המוקשים במסעדות
אנטיפסטי, סלט, קוקטייל וטעימות מצלחות של אחרים. הרבה מוקשים לדיאטה טמונים במסעדות. כך תמנעו מהם
יוצאים למסעדה ורוצים לשמור על הדיאטה? במנות רבות במסעדות, גם כאלה שנראות תמימות לכאורה, עשויות להתחבא הרבה מאוד קלוריות. ריכזנו מידע על 8 מוקשים שיכולים לפגוע לכם בדיאטה.
1. לחם הבית
כמה קל להתפתות להזמין את לחם הבית כ"משהו שמלווה" את הארוחה. זה זול יחסית וטעים - במיוחד כשהוא מגיע עם הרבה מטבלים מעניינים. אתם מגיעים למסעדה כשאתם רעבים ועד שהמנה שלכם תגיע, אתם תחסלו את מרבית הלחם אם לא את כולו, יחד עם המטבלים עתירי הקלוריות - לדוגמה, כף ממרח אבוקדו "תעלה" לכם כ-70 קלוריות, כפית חמאה "תעלה" לכם עוד 50 קלוריות. סביר להניח שזה לא ימנע מכם לאכול את שאר המנות אחר-כך.
2. עסקיות
אם כבר יצאתם למסעדה לא תתפנקו ותזמינו מנה ראשונה? הרי זה טבוע בנו כבר שנים שיש סדר בארוחה: מנה ראשונה, מנה עיקרית ובסוף קינוח.
קל עוד יותר להתפתות להזמין מנה ראשונה אם יצאתם למסעדה בשעות הצהריים. כמעט כל מסעדה היום מציעה עסקיות: במחיר מנה עיקרית תקבלו גם מנה ראשונה ושתיה. רק פראייר לא יזמין עסקית, לא? אבל בואו נשים לרגע את ההרגל והחישוב הכלכלי בצד. מנה ראשונה שוות ערך ל"מיני" ארוחה נוספת. זה באמת מה שהתכוונתם לאכול כשיצאתם למסעדה - שתי ארוחות?
3. שתייה
יצאתם למסעדה, מתפנקים קצת, רוצים לשבור שגרה. לא בא לכם לשתות מים רגילים כמו בבית. אז מה מזמינים? מיץ תפוזים, קולה, יין או קוקטייל. לפעמים רק שתי כוסות שתייה או קוקטייל אחד יכולים "לעלות" לכם במחיר קלורי של מנה ראשונה לפחות.
4. אנטיפסטי
מנת הפתיחה האהובה נראית אולי כמנה תמימה - רק ירק, "כלום קלוריות". שימו שנייה את משקפי הראייה, בדקו כמה שמן יש על הצלחת ועל הירקות עצמם. אם אתם חושבים שהירקות נעשים בגריל עם זילוף דק של שמן, כמו שאתם עושים בבית כשאתם בדיאטה קפדנית, אז תנו לנו לחדש לכם - כמות גדולה יותר של שמן על הירקות מאפשרת צלייה טובה יותר, מהירה יותר, יפה יותר וטעימה יותר. אלו סיבות מספיק טובות עבור השף לשים כמות נדיבה של שמן על מנת האנטיפסטי שלכם. לא ממש אכפת לו מה יראה המשקל שלכם מחר בבוקר.
פרוסת בטטה ופרוסת חציל שתכינו בבית יכילו יחד כ-50 קלוריות, לעומת 150 קלוריות ולעיתים יותר במסעדה (צילום: Shutterstock)
רק לשם השוואה: פרוסת בטטה אחת יחד עם פרוסת חציל אחת שתכינו בבית יכילו יחד כ-50 קלוריות, כאשר במסעדה ערכן הקלורי ישולש ל-150 קלוריות ולעיתים אף יותר – כן, לשתי חתיכות קטנות של ירקות.
5. סלטים
אם אתם ממש ממושמעים, נמצאים בעיצומה של דיאטה חמורה ורוצים לצרוך מינימום קלוריות, ודאי תזמינו סלט. הרי מדובר רק בירקות – שפע של בריאות! רק שאולי פספסתם שהמנה מכילה גם קרוטונים (קוביות לחם מטוגנות!), גבינת פטה (סביר להניח שהיא מכילה 16% שומן ומעלה), תערובת אגוזים וקשיו, ותיבול "קל" של רוטב אסיאתי שמסתבר שהוא ממש, אבל ממש מתוק (אף אחד לא סיפר לכם על כמות הסוכר שבפנים).
לסיכום: הזמנתם מנת סלט יפה שמכילה כ-600 קלוריות לפחות ואתם מרגישים ממש גיבורים שהצלחתם להתאפק ואכלתם "מינימום" קלוריות, אבל מתוסכלים מכך שוויתרתם על המנה המפתה שהחבר שלכם הזמין (אף אחד לא סיפר לכם שבמנה הזו יש כ-500 קלוריות!).
הזמנתם סלט? ייתכן שהמנה שלכם מכילה אפילו 600 קלוריות בגלל תוספות כמו אגוזים, רוטב וגבינות (צילום: Shutterstock)
6. טעימות ממנות אחרות
הגעתם למסעדה שנחשבת באמת טובה. כל כך הרבה מנות מפתות בתפריט, אך אתם לא יכולים להזמין את הכל. מצאתם פיתרון אחר, אתם מזמינים את המנה שהכי בא לכם ומשכנעים את החברים לקחת את המנות האחרות ששמתם עליהן עין. אז טועמים קצת מזה, וקצת מזה, ואולי אפילו נתח יפה מהמנה של חבר תועבר אליכם לצלחת. סיימנו את הפרק הזה עם "טעימות" מארבע מנות נוספות שבמקרה הטוב מסתיימות רק בכמה ביסים. אתם אולי לא סופרים את זה, אבל למעשה זה עשוי להצטבר לעוד מנה קטנה שכאילו הזמנתם לעצמכם.
7. גודל המנה
בואו נחזור אחורה לימים בהם היינו אוכלים אצל סבתא. נסו להיזכר בגודל הצלחת שהוגשה לנו והשוו אותה למה שמוגש לכם במסעדה. נסו להיזכר בכמות הפסטה שהייתה בצלחת, השוו לכמות הפסטה המונחת בתוך הצלחת הגדולה והעמוקה (!) במסעדה.
אין לכם צורך בכל המנה, רק לעין שלכם יש. במידה ואתם לא במסעדת גורמה בה המנות בגודל אגרוף, חלקו את המנה שאתם מזמינים עם אדם נוסף.
8. קינוח
לסיים ארוחה מפנקת במסעדה ללא קינוח זה כמו לראות הצגה בלי למחוא כפיים בסוף... זה כמו ללבוש את החולצה בלי לסגור את הכפתורים... זה כמו להתקלח בלי להתנגב... יש כללים מוסכמים לסיום של תהליכים מסוימים. האמנם? מי אמר שחייבים את הקינוח? הרי אכלתם ארוחה מלאה, סביר להניח שכבר היו בה פחמימות, סביר להניח שאתם כבר לא רעבים. אז למה? רק בגלל המוסכמות וההרגל?
כשאנחנו יוצאים למסעדה אנחנו חושבים רק על איך להתפנק. הקלוריות של הדברים הקטנים לא נספרות. לא של השתייה, לא של המנה המטוגנת (בבית בחיים לא נטגן...), לא של הרוטב ולפעמים אפילו לא של הקינוח... אז אכלנו כמות קלוריות יומית בארוחה אחת. אז מה? אנחנו לא הולכים למסעדה כל יום. רק תזכרו להגיד את זה כשתחגגו בארוחת יום ההולדת מחר, בחתונה מחרתיים ובקוקטייל עבודה ביום חמישי.
כמו כל דבר בחיים, הכל נכון באיזון ובמידה. דאגו שגם האכילה באירועים מיוחדים תהיה במידה. אפשר להתפנק במאכלים עתירי קלוריות, אך לא בכולם ולא בכל יום.
*רונית ציוני היא דיאטנית קלינית וממנהלי קהילת השמנה בכמוני
בתו של המלך
אז אם רוצים לבלות עם חבירות במסעדה מה רצוי להזמין?
מינרבה1
אני נמנעת ללכת למסעדות...