מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהמדריכים5 דברים לא להגיד למישהי עם הפרעת אכילה

5 דברים לא להגיד למישהי עם הפרעת אכילה

צאי מזה. את לא נראית חולה. את נראית כאילו חזרת מהשואה. בנות קהילת הפרעות אכילה ב'כמוני' מסבירות מה לא להגיד להן ולמה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הסובלים מהפרעת אכילה – בין אם מדובר באנורקסיה נברוזה, בולמיה נברוזה, הפרעת אכילה בולמוסית או הפרעת אכילה בלתי-ספציפית – מתמודדים לא רק עם השלכותיה מרחיקות הלכת של המחלה, אלא גם עם חוסר הבנה בסיסי של הסביבה את מצבם הגופני או הנפשי. הערות לגבי המשקל, המראה החיצוני או ניסיונות להפוך כל ארוחה למסע שכנועים, נובעים אולי מכוונות טובות, אבל עלולים להרחיק את בן המשפחה או החבר הסובל, ולדרדר את מצבו.

 

זה טבעי שיהיה קשה לאדם שאינו סובל מהבעיה להבין את האופן בו המטופל עצמו חווה את הדברים. בעזרת בנות קהילת הפרעות אכילה באתר כמוני שהכניסו אותנו לעולמן, ריכזנו מספר דברים שלא כדאי לומר למישהי עם הפרעת אכילה. הכתיבה היא בלשון נקבה, אך רוב הדברים נכונים לסובלים מהפרעות אכילה משני המינים.

 

לפני שנתחיל, חשוב קודם כל להבין משהו מהותי בפסיכולוגיה של הסובלים מהפרעות אכילה. "הפרעות אכילה כרוכות בעיוות חמור בדימוי הגוף" מסבירה מיכל אפק, מנהלת קהילת הפרעות אכילה בכמוני ופסיכולוגית קלינית במרכז להפרעות אכילה ומשקל בשיבא (תל-השומר). "מישהי שסובלת מהפרעות אכילה יכולה להיות רזה לכל הדעות – ועדיין לתפוס את עצמה כשמנה. לשכל הישר אין מקום פה, ואולי הדבר הכי חשוב שצריך להבין הוא שפשוט לא חייבים להבין, אלא מומלץ לפעול בהתאם להיגיון שמעודד החלמה, ועל פי המלצות של צוות טיפולי מיומן".

 

1. "את לא נראית חולה"

 

משפט זה בעייתי הן לסובלות מאנורקסיה והן לסובלות מבולמיה. "נשים מטופלות הסובלות מבולמיה נמצאות בדרך כלל בטווח משקל תקין וחוות את עצמן כ'אנורקסית שכשלה'. המשפט "את לא נראית חולה” מהדהד תחושות פנימיות של כישלון ומחמיר את הדימוי העצמי השלילי" מסבירה אפק. "לאנורקסיות, משפט כזה מבטל את ההכרה במי שהיא ובסבל היומיומי שהיא חווה".

 

Star המתמודדת עם הפרעת אכילה מוסיפה "כשאומרים לך את זה, את מרגישה שהם צודקים, וזה מבלבל ומערער את הדימוי העצמי הנמוך גם ככה".

 

2. "את נראית כאילו חזרת מהשואה"

 

"המשפט לא באמת זעזע אותי אלא רק דרבן אותי עוד יותר לרדת במשקל", אומרת ורוניקה ינין שהשתקמה לאחר שנים עם אנורקסיה נרבוזה.

 

"אנשים שלא סובלים מהפרעות אכילה מייחסים משמעות שלילית למשפט הזה, אך לסובלת מהפרעת אכילה מדובר בסוג של מחמאה" מסבירה אפק. "זה נותן לה אישור על כך שהיא מצליחה בדבר שלשמו התאמצה – וזה לא לאכול, לרדת במשקל, להוכיח לעולם ובעיקר לעצמה שהיא יותר טובה מכולם ולבטל ולהכחיד את כל הצרכים הפיזיים והנפשיים שלה, שמהם היא חוששת מאוד. משפט כזה למעשה אומר לה – יופי הצלחת, תמשיכי".

 

3. "מה הבעיה? פשוט תאכלי ותשמיני!" / "בואי אליי לשבוע, תראי איך את משמינה" / "יאללה צאי מזה" / "קחי את עצמך בידיים"

 

"אם זה היה כל כך קל, המצב שלי היה אחרת היום" אומרת דניאל26, חברה בקהילת הפרעות אכילה בכמוני.

 

"צריך לזכור שמדובר פה במחלה קשה, ולא במצב שבחרו בו", מסבירה אפק. "עבור מי שסובלת מהפרעת אכילה, לאכול זו המשימה הקשה והמפחידה ביותר. אוכל מהווה אויב מסוכן. עבורה לאכול ולעלות במשקל זו בעיה קשה מאוד, וזה כרוך במצוקה אדירה. כל המשפטים האלה עלולים להישמע עבור הסובלת מההפרעה כזלזול בגודל המצוקה שהיא חווה. היא חווה משפטים כאלה כביקורת קשה והאשמה, כי מה שבעצם המשפטים האלה מבטאים זה את התפיסה לפיה - אין פה בעיה, את זו שיוצרת אותה'".

 

"צריך לזכור כל העת שמדובר בנשים שסובלות מדימוי עצמי נמוך, ביטחון עצמי ברצפה, ומביקורתיות-יתר ושיפוטיות עצמית" מוסיפה אפק "כל דבר ביקורת מתפרץ לדלת פתוחה וכואבת".

 

4. "למה את לא יכולה להיות כמו כולם?"

 

"שאלה זו מגלמת בתוכה חוסר הבנה בסיסי של כל הסיבות שעומדות בבסיס המחלה", מסבירה אפק. "מצד אחד נשים הסובלות מהפרעות אכילה נוטות להשוות את עצמן לאחרות ותמיד יחושו נחותות. מנגד, המטרה של מי שסובלת מהפרעת אכילה היא להיות מיוחדת ושונה, במובן הכי מיוחד והכי טוב שניתן, ואין לה שום רצון להיות כמו כולם. עבורה להיות כמו כולם זה להיות חסרת ייחוד ועל כן חסרת ערך".

 

5. "את נראית יותר טוב. יופי!"

 

מבחינת המתמודדת עם הפרעת אכילה, המשמעות של 'את נראית טוב' אינה חיובית כלל. "עבורה, אם היא נראית יותר טוב, סימן שהיא עלתה במשקל, וגרוע מכך – סימן שהיא שמנה" מסבירה אפק. "צריך לזכור שמי שסובלת מאנורקסיה בהגדרה מפחדת יותר מהכל לעלות במשקל". רין11 מקהילת הפרעות אכילה מבהירה את ההשלכות של משפט שכזה: "זה משפט שיכול להשחיר לי את היום ואני לא אוכל כלום".

 

 

במרכז להפרעות אכילה ומשקל בתל השומר מתקיימת קבוצת תמיכה שבועית להורים של מטופלים אשר סובלים מהפרעות אכילה. קבוצה זו פתוחה לכלל ההורים, ולא רק להורי המאשופזות במחלקה. ניתן ליצור קשר עם המזכירות של המחלקה בתל השומר כדי לקבל פרטים נוספים וכדי להירשם.

 

 

עדכון אחרון: יולי 2015

 

 

גילה24
28/06/23 10:32

בדיוק היום אמרו לי: " את כבר התפתחת את כבר לא אנורקסית כמו שהיית!! את נראית ממש טוב!"
אממאלה מה זה עשה לי ועושה.

ממשפט כזה אני יכולה להתאבד.

pretzl
29/06/16 15:46

כדאי לכתוב גם מה כן להגיד ומה כן לעשות.
בלי זה, הרשימה הזו לא שווה כלום.

pachi
19/05/16 13:27

אז מה אומריםםםםםםם?
הילד לא אוכל

אני-]
31/10/15 20:44

כלכךךך כלכךך נכווון!!!!!!!! עד היום אני מצטמררת מהמשפטים המזעזים האלה שהיו אומרים לי בתקופות הקשות שלי... זה כלכך מתסכל כי אנשים לא אומרים את זה במטרה לפגוע וזה הכל מתוך בורות וחוסר הבנה. והכי גרוע זה שהם לא מבינים למה כלכך הייתי כועסת ונעלבת ומסתגרת, אחרי שאמרו לי שאני נראית "יותר טוב" או ש"את בכלל לא נראית כזאת אנורקסית...".. זה פשוט נורא... עד היום כשאני ברוך ה' במשקל תקין, ונניח אני עולה קצת במשקל ובוכה לחברה... והיא אומרת לי "נו מה הבעיה? הכל בסדר, העיקר שלא תרדי "........!!!!!!! כאילו..... מההההה...!!!! איזה טימטום! בחיי!!!! ברגעים כאלה אני רוצה לבכות מרוב תיסכול שאין מי שיבין אותי ואין מי שידע לומר את המילים הנכונות...

Dushi
23/07/15 15:11

ענק!! כמות הפעמים שאמרו לי את המשפטים האלה ועוד רבים שאפילו יש משפטים מזעזעים שאמרו לי שגם הבן אדם עם רמת ההבנה הכי נמוכה היה יודע לא להגיד אותם...