מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשות5 שינויים שיפחיתו את הסיכון להתקף לב

5 שינויים שיפחיתו את הסיכון להתקף לב

מחקר גדול מצא שהקפדה על מנהגים בריאים עשויה להפחית את הסיכון להתקף לב ביותר מ-80% בקרב גברים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אין דרך להבטיח ב-100% שאדם לא יעבור התקף לב. עם זאת, נראה שיש כמה דברים בסיסיים העשויים להפחית את הסיכון באופן דרמטי. חוקרים שוודים ממכון קרולינסקה מצאו כי הקפדה על 5 מנהגי אורח חיים בריאים עשויה למנוע 4 מכל 5 התקפי לב בקרב גברים:

 

שמירה על משקל בריא - היקף מותניים נמוך מ-95 ס"מ.

 

• שמירה על תזונה בריאה - הקפדה על צריכת מקורות מזון לפי ההמלצות. ההמלצות כוללות צריכה קבועה של פירות וירקות, קטניות, אגוזים, מוצרי חלב דלי שומן, דגנים מלאים ודגים.

 

• ביצוע מספיק פעילות גופנית - הליכה או רכיבה על אופניים במשך לפחות 40 דקות ביום ופעילות גופנית במשך לפחות שעה בשבוע.

 

• הימנעות מעישון.

 

• שתיה מתונה של אלכוהול - צריכת 10-30 גרם אלכוהול ליום.

 

המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology, התבסס על 20,721 גברים שוודים בריאים בגילאי 45-79. הגברים היו במעקב במשך 11 שנים. מנהגי אורח החיים הוערכו בתחילת המחקר באמצעות שאלון מפורט שבחן תזונה, צריכת אלכוהול, עישון, רמה של פעילות גופנית והשמנה באזור הבטן.

 

במהלך תקופת המעקב התרחשו 1,361 התקפי לב בקרב הגברים. הגברים במחקר שהיה להם הסיכון הנמוך ביותר להתקפי לב היו אלה שהקפידו על כל 5 המנהגים הבריאים - אחוז אחד בלבד מהגברים. 

 

החוקרים מצאו קשר ברור בין כל אחד מהרגלי אורח החיים הללו בפני עצמו לבין הפחתת הסיכון להתקפי לב, זאת לאחר שלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גיל, השכלה, מצב משפחתי, שימוש באספירין, צריכת קלוריות כללית וצריכת מזונות לא מומלצים כמו בשר אדום וגבינות שמנות. תזונה בריאה נקשרה להפחתת הסיכון להתקף לב ב-18%, צריכת אלכוהול מתונה ב-11%, הימנעות מעישון - 36%, פעילות גופנית - 3% והיקף בטן צר - 12%.

 

שילוב של הגורמים הוביל להטבות טובות יותר. לדוגמה, לגברים שהקפידו על תזונה בריאה יחד עם צריכת אלכוהול מתונה הסיכון להתקף לב היה נמוך ב-35% בהשוואה לגברים שלא הקפידו על אף אחד מגורמי אורח החיים הבריא. גברים ששילבו את התזונה הבריאה וצריכת האלכוהול המתונה יחד עם הימנעות מעישון, פעילות גופנית וכמויות נמוכות של שומן בטני היו בעלי סיכון נמוך ב-86% להתקף לב.

 

"לא מפתיע שבחירות אורח חיים בריאות מובילות להפחתה בהתקפי הלב" אמרה החוקרת הראשית, אג'נטה אקסון "מה שמפתיע הוא האופן הדרסטי בו הסיכון צונח בשל גורמים אלה".

 

החוקרים אומנם לקחו בחשבון גורמים רבים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, אך עדיין מחקר שכזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה ותוצאה. גם אם בחירות אורח חיים אלו אכן מובילות באופן ישיר להפחתת הסיכון להתקפי לב, כמובן שגם גברים שמקפידים על כל אספקט של חיים בריאים עלולים לחוות התקף לב. המחקר גם לא בדק אם אותם גברים חיים יותר מאחרים.

 

למרות כל זאת, עדיין נראה כי גברים עשויים להרוויח הרבה אם יקפידו על אורח חיים בריא. מחלות לב הן הסיבה השנייה לתמותה בישראל והן אחראיות לכחמישית מכלל הפטירות.

 

הקפדה על אותם 5 מנהגים קשורה גם להטבות בריאותיות נוספות. כך לדוגמה, מחקר שעקב אחר 207,479 אמריקאים בגילי 50 עד 71, ובוצע במסגרת המכון הלאומי ללב, ריאות ודם בארה"ב (NHLBI) המהווה חלק מהמכון הלאומי לבריאות, העלה בשנת 2011 כי חמישה כללי אורח חיים דומים מאפשרים למנוע סוכרת סוג 2. במעקב שנמשך 11 שנים התברר כי ככל ששמרו הנבדקים על יותר כללים, כך גדלו סיכוייהם למנוע סוכרת. אלו שהקפידו על כל חמשת ההמלצות הפחיתו את הסיכון לסוכרת ב-72% בקרב גברים וב-84% בקרב נשים.

 

 

Journal of the American College of Cardiology (JACC), online 22 September 2014, VOL. 64, NO. 13, 2014