השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
5 מתכונים ללביבות בריאות
לקראת חנוכה ריכזנו מתכונים ללביבות טעימות ובריאות שיחליפו את הלטקס המסורתיות
לביבות תפוחי האדמה המסורתיות, הסופחות שמן בקלות ובמהירות, מכילות בממוצע כ-200-150 קלוריות ללביבה אחת בודדה (מי מסתפק באחת?) ובעלות ערך בריאותי מינימלי. בעזרת תזונאיות שירותי בריאות כללית והשף ד"ר רני פולק מהמרכז לבישול ואורח חיים בריא, אספנו מתכונים ללביבות בריאות ויצירתיות יותר.
הבריאות במיוחד: לביבות קינואה עם חמוציות
חומרים:
1 כוס קינואה (לפני בישול)
2 כוסות מים (לבישול הקינואה)
1/2 כוס חמוציות בלי סוכר
1/2 כוס אגוזי מלך טחונים
4 כפות בצל ירוק קצוץ דק
כף רוטב סויה
כף רוטב צ'ילי מתוק
2 כפות שומשום קלוי
2-3 ביצים בינוניות
פרורי לחם/ שיבולת שועל טחונה לפי הצורך
3 כפות שמן קנולה או פשתן לטיגון
הכנה:
הרתיחו ובשלו על אש קטנה כוס קינואה יחד עם שתי כוסות מים במשך כ-20 דקות. כבו את האש והשאירו את הסיר סגור כ-20 דקות נוספות. הוציאו את הקינואה לקערה ולאחר שתצטנן מעט הוסיפו את כל הרכיבים האחרים. ערבבו היטב ותנו לעיסה לשבת בקערה במשך כ-20 דקות כדי שכל הטעמים יספגו היטב. באמצעות שתי כפות (או שיטה אחרת הנוחה לכם) צרו לביבות שטוחות מאוד מהתערובת.
חממו מחבת עם שמן קנולה או שמן פשתן - לא יותר מ-3 כפות. רק לאחר שהשמן חם מאוד הכניסו את הלביבות וטגנו אותן קלות משני הצדדים עד שיתקבל גוון זהבהב. הוציאו את הלביבות מהמחבת והניחו אותן על ניר סופג.
יתרונות: לביבה אחת תכיל כ-50 קלוריות בלבד, במקביל לערך תזונתי רב שהיא מספקת.
מתכון: ד"ר רלי אבל, מנהלת השירות הדיאטטי של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז
המהירות: לביבות זוקיני ובצל סגול
חומרים:
4 זוקיני או קישואים בינוניים
1 בצל סגול קטן
1 ביצה
3 כפות פירורי לחם
מעט מלח
קורט פלפל שחור טחון
חצי כפית פפריקה אדומה (אופציונלי)
ניתן להוסיף: מעט שמיר קצוץ או פטרוזיליה קצוצה.
שמן קנולה לטיגון
הכנה:
גררו בפומפייה דקה את הקישואים או הזוקיני עם קליפתם וסחטו היטב. אם יש לכם זמן מומלץ להניח את הזוקיני המגוררים במסננת כחצי שעה כדי שיגירו נוזלים. אם אין לכם זמן פשוט סחטו חזק.
חתכו את הבצל לקוביות קטנות מאוד והוסיפו לקערה יחד עם הזוקיני.
הוסיפו ביצה אחת טרופה, 3-2 כפות פירורי לחם ואת התבלינים. ערבבו היטב. אם העיסה נוזלית הוסיפו עוד פירורי לחם.
צרו לביבות דקות באמצעות שתי כפות וטגנו אותן משני הצדדים עד השחמה. הוציאו את הלביבות לצלחת מרופדת בכמה שכבות של נייר סופג והניחו שכבות של נייר סופג גם מעליהן ומעליו צלחת, כדי שהשמן יספג בנייר עד כמה שניתן. לחילופין, ניתן לאפות את הלביבות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. אם בוחרים לאפות את הלביבות מומלץ לטגן (ולצנן) את הבצל לפני שמוסיפים אותו לבלילה. הניחו על תבנית נייר אפייה, עליו תניחו את הלביבות שיצרתם. באמצעות מברשת או ספריי שמן עטפו את הלביבה בשכבה דקה של שמן. כשהלביבות ממתגבשות ומזהיבות מעט, הן מוכנות.
יתרונות: זמן הכנה קצר כבר אמרנו? בנוסף, את הלביבה הזו גם ילדים יטרפו.
מתכון: אלה הר-נוי, עורכת כמוני
המתוקות: לביבות תפוחי עץ אפויות
חומרים:
2 תפוחים ירוקים
4 כפות שטוחות קמח מלא
קליפת לימון מגוררת
1 שקית סוכר וניל
1/2 כפית קינמון טחון
2 ביצים
הכנה:
גלענו את התפוחים וגררו אותם על פומפייה גסה. ערבבו את התפוחים המרוסקים עם שאר החומרים ושמרו במקרר למשך שעה. חממו תנור ל-150 מעלות ורפדו תבנית תנור בנייר אפייה. צרו בעזרת כף לביבות מהתערובת אותן תניחו בתבנית. הקפידו לשמור על מרווח של סנטימטר לפחות בין הלביבות. אפו עד להשחמה קלה.
יתרונות: לביבות מתוקות מיוחדות החוסכות טיגון ומכילות מעט קלוריות.
מתכון: צוות השירות הדיאטטי של שירותי בריאות כללית במחוז תל-אביב
נטולות הגלוטן: לביבות כרישה ופטה
חומרים:
1 ק"ג כרישה
1 ביצה
3 כפות קמח אורז מלא
100 גרם גבינת פטה 5% מעוכה
4 כפות שמן זית כתית מעולה
סומק
הכנה:
חיתכו את החלק הלבן של הכרישה לפרוסות דקות וחילטו במי מלח רותחים עד לריכוך. לאחר מכן סחטו את הכרישה היטב. העבירו את הכרישה ואת והביצה למעבד מזון ורסקו למחית. העבירו לקערה, הוסיפו את הגבינה ויתר החומרים (פרט לסומק). צרו לביבות והניחו על תבנית מרופדת בנייר אפייה. חממו מראש תנור לחום של 180 מעלות גריל, הכניסו את התבנית וצלו כ-7 דקות, עד להשחמה של הלביבה. פזרו מעט סומק והגישו.
יתרונות: מתאימות גם לחולי צליאק, חוסכות טיגון ודלות בקלוריות.
מתכון: השף ד"ר רני פולק מהמרכז לבישול ואורח חיים בריא
המושקעות: לביבות כתומות
חומרים:
2 בטטות בינוניות
3 גזרים בינוניים
כוס דלעת
4 כפות אגוזי מלך או פקאן קצוצים גס
2 כפות זרעי חמניות קלופים
1/2 כוס צימוקים כהים
2-3 ביצים
2 כפות סילאן (דבש תמרים)
4 כפות פירורי לחם או שיבולת שועל
3 כפות שמן קנולה או פשתן
קורט קינמון
הכנה:
גררו את הבטטות, הגזרים והדלעת על פומפייה וסחטו. טרפו את הביצים היטב והוסיפו. לאחר מכן הוסיפו את כל החומרים הנוספים, ערבבו היטב והשהו בקערה במשך כ-20 דקות כדי שכל הטעמים יספגו יחד.
חממו מחבת עם שמן קנולה או שמן פשתן - לא יותר מ-3 כפות. באמצעות שתי כפות (או שיטה אחרת הנוחה לכם) צרו לביבות שטוחות מאוד ורק לאחר שהשמן חם מאוד הכניסו אותן למחבת. טגנו אותן קלות משני הצדדים עד שתקבלו גוון זהבהב. הוציאו את הלביבות מהמחבת והניחו אותן על ניר סופג.
יתרונות: לביבה אחת תכיל כ-45 קלוריות בלבד, במקביל לערך התזונתי שהיא מספקת.
מתכון: ד"ר רלי אבל, מנהלת השירות הדיאטטי של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז
*גרסה ראשונה של הכתבה פורסמה בנובמבר 2014