מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניכמונימדריכיםפרג ובריאות: מה שחשוב לדעת

פרג ובריאות: מה שחשוב לדעת

לקראת פורים: הפחתת כולסטרול, שיפור מבנה העור והשיער, דיכוי שיעול ואולי גם טיפול בבעיות פוריות – מה מכיל תבלין הפרג שמככב באוזני המן ומהי תרומתו לבריאות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

זרעי פרג מהווים תבלין ייחודי במטבח, וממלאים את אוזני המן המסורתיים לקראת חג פורים, לפי המסורת היהודית מאחר והיו חביבים על אסתר המלכה בממלכת פרס העתיקה. עם השנים נפוצו זרעי הפרג (Poppy seeds) ברחבי העולם, וכיום ניתן למצוא פרג בעוגות שמרים ומאפים, ציפוי ללחמים, לחמניות ובייגל ואפילו ברטבים לסלט. במרכז ומזרח אירופה מוכרות עוגות השטרודל פרג, ובהודו ופקיסטן נפוץ השימוש בתבלין זרעי פרג לבנים בתבשילים מקומיים.

 

פרח הפרג שממנו מופקים זרעי הפרג גדל בעיקר במרחבי הרי תורכיה ומרכז אסיה – פקיסטן ובורמה, וכן ביבשת אמריקה, בייחוד במקסיקו וקולומביה. המדינות המובילות כיום בייצור תבליני פרג הן תורכיה, צ'כיה, הונגריה, אוסטרליה, צרפת והולנד.

 

בשנים האחרונות מתחדד כי זרעי הפרג גם טומנים בחובם סגולות בריאותיות משמעותיות – מהקלה בשיעול ועד להורדת כולסטרול ושיפור מרקם העור והקרקפת.

 

לצד אלה, לאחרונה מתרבות גם האזהרות מפני צריכת פרג בכמויות גדולות, ובעיקר מאחר והוא עלול להכיל שרידי חומרים אופיאטים שהנם ממכרים ואף מסכני חיים.

 

 

מה מכיל פרג?

 

תבלין הפרג בעל הרכב תזונתי עשיר בסיבים תזונתיים, שומנים מן הצומח וכן ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שמספקים לו יתרונות בריאותיים בלתי נדלים.

 

קלוריות: לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי (USDA), במאה גרם פרג 525 קלוריות, כמות דומה לזו שמצויה בזרעי שומשום (573 קלוריות למאה גרם). בכפית פרג (כ-9 גרם) יש כ-45 קלוריות.

 

חלבונים: פרג מהווה מקור טוב יחסית לחלבונים מן הצומח. במאה גרם פרג 18 גרם חלבון, ובכפית של פרג כ-1.6 גרם חלבון. החלבונים בזרעי הפרג מספקים מספר חומצות אמינו חיוניות, כגון טריפטופן.

 

פחמימות: הפחמימות מהוות כרבע מתכולת הפרג, 28.1 גרם פחמימות בכל מאה גרם תבלין, מתוכם כ-3 גרם סוכרים ובעיקר מסוג סוכרוז (2.33 גרם), ובמינונים נמוכים יותר גם גלוקוז ופרוקטוז. בכפית פרג כ-2.5 גרם פחמימות.

 

לפרג אינדקס גליקמי נמוך של 35 יחידות בלבד, כלומר שהוא משפיע על עלייה ברמות הסוכר בדם באופן איטי, בסולם שבין 0 (מים) ל-100 (סוכר פשוט).

 

שומנים: בפרג כמות גבוהה של שומנים מהצומח, אשר מהווים קרוב למחצית מתכולת התבלין, וברובם שומנים בריאים. במאה גרם פרג 41.6 גרם שומנים, בהם 4.52 גרם חומצות שומן רוויות ו-5.98 גרם חומצות שומן בריאות בלתי רוויות, ובהן לפי מחקרים בעיקר 'אומגה 6' ו'אומגה 9' וכן כמויות קטנות של 'אומגה 3'. בכפית פרג כ-3.7 גרם שומנים. פרג אינו מכיל כולסטרול.

 

סיבים תזונתיים: תבלין הפרג עשיר יחסית בסיבים תזונתיים. במאה גרם פרג יש כ-19.5 גרם סיבים, ובכפית פרג כ-1.7 גרם סיבים. בפרג בעיקר סיבים שאינם מסיסים במים, אשר תורמים לשיפור התנועתיות במערכת העיכול ומונעים עצירות וצבירה של שומנים עודפים.

 

ויטמינים: הפרג מכיל מינונים נמוכים של ויטמינים שונים שתורמים לבריאות. במאה גרם פרג כ-1.8 מ"ג ויטמין E, כ-1 מ"ג ויטמין C וריכוזים נמוכים של ויטמיני B: 0.854 מ"ג ויטמין B1 (תיאמין), 0.896 מ"ג ויטמין B3 (ניאצין), 82 מיקרוגרם ויטמין B9 (פולאט).

 

מינרלים: הפרג מכיל מגוון מינרלים שעשויים לתרום לבריאות. בפרג ניתן למצוא כמויות נאות של סידן (1,440 מ"ג למאה גרם), זרחן (870 מ"ג), אשלגן (719 מ"ג), מגנזיום (347 מ"ג), נתרן (26 מ"ג), ברזל (9.76 מ"ג), אבץ (7.9 מ"ג), מנגן (6.71 מ"ג) ונחושת (1.63 מ"ג). כפית של פרג מכילה כרבע (26%) מהתכולה היומית המומלצת של מנגן – מינרל שמוכר כחיוני לשמירה על בריאות העצמות ומדדי קרישיות בדם, 16% מהמינון היומי המומלץ של נחושת, ועשירית (10%) מהתכולה המומלצת ליום של סידן, כמו גם 7% מהמינון היומי המומלץ של מגנזיום ו-6% מהמינון היומי המומלץ של זרחן ואבץ.

 

נוגדי חמצון: פרג מהווה מקור גם לנוגדי חמצון, לפי מחקרים פוליפנולים מקבוצת הפלבונואידים, לצד ויטמיני E ו-C שגם מתפקדים כנוגדי חמצון. מחקר אמריקאי שפורסם באוגוסט 2021 מצא כי תכולת נוגדי החמצון בפרג נפגעת במהלך עיבוד המוצר, למשל באפייה של עוגת פרג.

 

לפרג אינגדקס גליקמי נמוך, והוא מעלה באיטיות את רמות הסוכר בדם (צילום: Shutterstock)

 

הסגולות הבריאותיות של פרג

 

פרג נקשר למספר סגולות בריאותיות, בעיקר על רקע תכולת השומנים הבריאים, הוויטמינים, מינרלים ונוגדי החמצון המצויים בתבלין. חשוב לציין כי מספר המחקרים שבחנו ישירות את ההשפעה הביולוגית של פרג מצומצמים ביותר, ובוצעו בעיקר בחיות ובדגימות מעבדה.

 

בריאות הלב

 

חומצות שומן בריאות מסוג 'אומגה' המצויות בפרג נקשרו עם השנים לשיפור בריאות הלב, הפחתת גורמי סיכון למחלות לב וירידה בסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי.

 

מחקר מפולין, שבוצע בחולדות ופורסם ביוני 2020 בכתב העת Molecules, הדגים כי צריכת חומצות שומן שמקורן בשמן שהופק מזרעי פרג מאיצה תהליכים מטבוליים שתורמים למניעת הצטברות שומנים בכבד.

 

במחקר נוסף מפולין, שפורסם באוגוסט 2023 בכתב העת Scientific Reports, הודגם בחולדות כי זרעי פרג מיוחדים עם כמות נמוכה יותר של שומנים, שנאספים כתוצר לוואי במהלך הכנת שמן זרעי פרג בכבישה קרה, מועילים להורדת רמות השומנים בדם, לרבות טריגליצרידים וכולסטרול, ועשויים אף לשמש להכנת תוסף תזונה למטרה זו.

 

עם זאת, חשוב לציין כי לצורך הגנה מפני פעילות דלקתית מוגברת בלב ובגוף כולו חשוב לשמר איזון בצריכה של 'אומגה 3' ו'אומגה 6', ומאחר וזרעי פרג ושמן המופק מהם מכילים בעיקר 'אומגה 6' – מומלץ לאזנם גם באכילת דגים ולהימנע מצריכת יתר שלהם על בסיס קבוע.

 

בריאות העור

 

חומצות השומן הבלתי רוויות הבריאות בזרעי הפרג מחזיקות גם ביתרונות לשיפור בריאות העור, ומסיבה זו יש המשתמשים בזרעי פרג גם בהכנת מוצרי קוסמטיקה. קיימים דיווחים ספורים כי ניתן להשתמש במשחה המופקת מזרעי פרג לעידוד החלמה של פצעים בעור. בנוסף, בענף הקוסמטיקה מציינים כי חומצות השומן והוויטמין E המצויים בזרעי פרג תורמים לשמירה על לחות העור ולשימור שכבת עור צעירה יותר. יש אף שממליצים להשתמש בזרעי פרג להסרת תאי עור מתים מהשיער וחידוש עור הקרקפת. חשוב להדגיש כי חסרים מחקרים משמעותיים כדי לגבות טענות אלה.

 

אוזן המן עם פרג. רמות גבוהות של ויטמין E תורמות לשיפור בריאות העור (צילום: Shutterstock)

 

שיכוך כאבים

 

יש המדווחים כי ניתן להשתמש בזרעי פרג לשיכוך כאבים, אם כי השפעה זו נגרמת כתוצאה משרידי אופיאטים שחודרים לזרעי הפרג בשלב הפקת התבלין מתערובת הפרחים – שרידים שעשויים גם לחולל נזקים חמורים (קראו בהמשך הכתבה).

 

במארס 2023 דיווחו חוקרים מערב הסעודית כי שמן שהופק מזרעי פרג תורם בשילוב משכך הכאבים טרמדול להגברת היעילות בהפחתת כאבים ודלקתיות.

 

טיפול בבעיות נשימה

 

מספר ראיות מצביעות על תועלת אפשרית של פרג בהגנה על דרכי הנשימה ובטיפול בהפרעות נשימה שונות, לרבות שיעול תכוף והתקפי אסתמה, מאחר והתבלין משמש למטרה זו ברפואה העממית בתרבויות אסיה מזה מאות בשנים.

 

באביב 2019 דיווחו חוקרים מהודו בכתב העת Journal of Drug delivery and Therapeutics על פיתוח תרופה שמופקת מזרעי פרג לבן, שעשויה להיות מועילה כנגד הפרעות בדרכי הנשימה. חוקרים מאוניברסיטת יורק בבריטניה דיווחו גם הם לאחרונה כי הצליחו להפיק מזרעי פרג תמצית שמכילה את החומר הפעיל Noscapine שמשמש מרכיב בתרופות מדכאות שיעול.

 

שיפור הפוריות

 

יש שמאמינים כי זרעי פרג טומנים סגולות לשיפור פוריות האישה, ובמדינות מסוימות משתמשים בשמן המופק מזרעי פרג לריכוך איברי המין הנשיים במהלך ביצוע פרוצדורה רפואית של צילום רחם (HysteroSalpingoGraphy – ובקיצור HSG), פעולה שמשמשת לאבחון בעיות פוריות. ההנחה כי חומר זה, בהשוואה על חומר מבוסס מים – מועילה בהמשך לעלייה בסיכויי המטופלת להרות.

 

במחקר מסין, שפורסם באפריל 2022 בכתב העת Frontiers in Medicine, נבחן כי השימוש בשמן זרעי פרג במדגם של מעל לאלף נשים עם בעיות פוריות, ונמצא כי השימוש בשמן זה סייע לשיפור יכולת הפוריות של הנשים, כאשר במעקב של שנה לאחר הבדיקה כמחציתן (53.8%) נכנסו להיריון, ובהמשך 42.7% ילדו תינוקות חיים.

 

הסכנות בפרג

 

לצד השימוש הרווח בפרג בבישול ובין השאר בדברי מתיקה, חשוב להכיר גם בסכנות שהתבלין טומן בחובו.

 

שרידי אופיאטים

 

צמח הפרג מכיל באופן טבעי חומרים פעילים אופיאטים שמצויים גם בתרופות לשיכוך כאבים, ובין השאר מורפין, קודאין, תבאין (Thebaine) ואלקלואידים אופיאטים נוספים (תרכובות עם בסיס חנקני). אמנם זרעי פרג שמשמשים לתבלון לא אמורים להכיל חומרים אלה, אך שרידי אופיאטים עשויים לעבור מהצמח עצמו בתהליך הפקת התבלין הזרעין מהפרחים, וזוהו בעבר במחקרים שבחנו במעבדה דגימות של זרעי פרג.

 

מסיבה זו מומלץ לצרוך רק תבליני פרג ארוזים, ובמידה ורוכשים פרג בתפזורת בשוק – כדאי לוודא שעברו טיפול הולם שלא הותיר שרידי אופיאטים. כמו כן, מאותה סיבה מומלץ שלא לשתות תמציות תה המבוססות על זרעי פרג באופן קבוע.

 

ככלל, צריכת אופיאטים ללא פיקוח רפואי עשויה לעודד התנהגות ממכרת ואף להוביל לסיבוכים רפואיים שעשויים להיות במקרים חריגים קטלניים. בארה"ב תועד במארס 2018 בכתב העת Journal of Forensic Sciences מקרה תמותה של אישה בת 54 שפיתחה חסימת מעיים קטלנית לאחר שצרכה כמויות גבוהות של זרעי פרג, ובנתיחה שלאחר המוות התברר שסיבת המוות היא 'הרעלת אופיאטים'. ביוני 2019 דיווחו חוקרים אמריקאים בכתב העת Pain and Therapy על מספר מקרים נוספים מהודו, אוסטרליה וארה"ב של התפתחות התמכרות לאופיאטים בעקבות שתייה תכופה של תה שהופק מזרעי פרג, שאף הובילה לצורך בטיפול רפואי שהיה כרוך בתסמיני גמילה, בדומה לגמילה מסם ההרואין. בבריטניה דווח בשנת 2021 בכתב העת Anaesthesia Reports על בן 21 שפיתח רעילות בלב כתוצאה משתייה רציפה של תה מזרעי פרג, בליווי תסמינים נשימתיים ונוירולוגיים נוספים.

 

כיום מזונות שמכילים עד 50 גרם פרג נחשבים בטוחים לאכילה. בנייר עמדה של הרשות האירופית לבטיחות מזון (EFSA) שפורסם במאי 2018 נקבע כי נדרש פיקוח הדוק יותר אחר שרידי אופיאטים שמצויים בתבליני פרג שמשווקים במדינות האיחוד האירופי. בארה"ב פורסמה בפברואר 2023 אזהרה מיוחדת מטעם משרד ההגנה האמריקאי מפני אכילת פרג בכל פריטי המזון, אפילו כציפוי לבייגל, מפני שזו עשויה לעוות ממצאים של בדיקות שתן שנעשות לעובדי שירות הביטחון לבירור השימוש בסמים מסוכנים. ביוני 2023 פרסמו רשויות הבריאות באוסטרליה אזהרה רשמית מפני שתייה מרובה של תה המופק מפרג מחשש לתסמינים מסכני חיים עקב חשיפה בלתי מבוקרת לאופיאטים.

 

יש לציין כי בצמח הפרג מצוי גם החומר הפעיל 'פפבירין' המשמש גם כתרופה שמשפיעה על הורדת לחץ דם, ששחרור שרירים ומניעת עוויתות במערכת העיכול, ושרידים ממנה עשויים גם כן להימצא בתבלין הפרג.

 

שטרודל פרג הנפוץ במרכז ומזרח אירופה. חשוב להיזהר משרידי אופיאטים (צילום: Shutterstock)

 

אלרגיה לפרג

 

אלרגיה לפרג נחשבת לנדירה, ומתועדת במקרים בודדים בספרות הרפואית – בעיקר אצל אנשים עם אלרגיה לאבקנים ואגוזים.

 

כך, למשל, בקיץ 2006 דיווחו חוקרים מתורכיה בכתב העת Allergy and Asthma Proceedings על בן 16 שפיתח תגובה אלרגית לאחר שאיפה בטעות של זרעי פרג, תגובה שהתבטאה בין השאר באדמנת בעור (אריתמה), נפיחויות (אנגיואדמה), דלקת בלחמית העין וקוצר נשימה. בגרמניה דווח בפברואר 2004 בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology על בת 17 שפיתחה תגובה אלרגית מסכנת חיים של 'שוק אנפילקטי' בעקבות אכילת פרג.

 

עדכון אחרון: מארס 2024