סרטן המעי הגס
מנהלי קהילה
תזונה לחולי סרטן מעי גס: כל הפרטים
מהי התזונה המומלצת לחולי סרטן מעי גס בשלבים השונים של הטיפולים? מה לאכול כדי לסייע עם תופעות הלוואי של כימותרפיה? ועל איזו תזונה כדאי למחלימים להקפיד כדי להפחית סיכון להישנות? מדריך מפורט
סרטן המעי הגס והחלחולת הוא המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל. לפי נתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות שפורסמו במארס 2018, בשנת 2015 אובחנו 3,016 מתושבי ישראל עם סרטן חודרני של המעי הגס והחלחולת.
סרטן מעי גס הוא אחד מסוגי הסרטן שקשורים מאוד לאורח החיים ובין גורמי הסיכון שנקשרו למחלה נמנים משקל עודף, יושבנות (אורח חיים לא פעיל), עישון, צריכת אלכוהול והיבטים מסוימים בתזונה. מאחר שהמזון שאנחנו אוכלים בא במגע ישיר עם תאי מערכת העיכול מתחילתה ועד סופה, הקשר בין תזונה וסרטן מתבטא בחוזקה בסרטנים של מערכת העיכול ובפרט בסרטן המעי הגס והחלחולת - אליו מגיע מזון לא מעוכל.
מערכת העיכול מתחילה בפה, ממשיכה בוושט, הקיבה, המעי הדק ומסתיימת במעי הגס והרקטום. לאחר שהמזון נלעס בפה הוא מגיע אל הוושט ומהוושט אל הקיבה - שם הוא מתפרק לרכיבים הקטנים ומועבר למעי הדק. במעי הדק מתבצע רוב העיכול והספיגה בעזרת אנזימים ומיצי מרה. מה שלא מתפרק ולא נספג למערכת הדם ממשיך למעי הגס ודרכו מופרש החוצה בצואה.
המעי הגס והרקטום הם החלק האחרון של צינור העיכול - שמתחיל מהצקום (החלק האחרון של המעי הדק) ומסתיים ברקטום. במעי הגס - שאורכו כמטר וחצי - מתרחשת ספיגה של מים ושל מינרלים מהמזון הלא מעוכל שהגיע אליו. החיידקים במעי הגס גורמים לתסיסה של פחמימות לא מעוכלות (כגון סיבים פרהביוטים) ליצירת אנרגיה וייצור של חומצות שומן קצרות שרשרת שתורמות לבריאות רקמת המעי.
באמצעות השרירים השאריות מועברות דרכו אל הרקטום (החלחולת) - החלק האחרון של המעי, שאורכו כ-15 ס"מ - ודרכו עוברות שאריות של תהליכי העיכול והספיגה אל פי הטבעת ומופרשות החוצה מן הגוף.
תזונה מומלצת לחולי סרטן מעי גס בכל שלבי הטיפול וההחלמה
הטיפול התזונתי הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול בחולה ומשתנה בהתאם לטיפול הרפואי במחלה. מטרת הטיפול התזונתי הוא למנוע תת תזונה, לתת תמיכה תזונתית לקראת ואחרי ניתוח, לסייע להקלה על תופעות הלוואי של טיפולים ולמנוע את הישנות המחלה.
היצמדות להנחיות תזונתיות תסייע לשיפור סיכויי ההישרדות מסרטן מעי גס ולהפחית סיכון לחזרה של הסרטן במי שסיים את הטיפולים. במחקר שפורסם ביוני 2018 בכתב העת Jama oncology שנערך בקרב 992 נשים וגברים חולי סרטן מעי גס שלב 3, הנבדקים קיבלו ציונים (0 עד 6) לפי מידת ההקפדה שלהם על ההמלצות לחולים - פעילות גופנית, צריכת ירקות, פירות, דגנים מלאים, הגבלת צריכת בשרים אדומים ומעובדים וכן שמירה על משקל גוף תקין. בהשוואת הקבוצה עם ההיצמדות הגבוהה ביותר (ניקוד 5-6) לעומת ההיצמדות הנמוכה ביותר (0-1) הייתה ירידה בתמותה ובהישנות המחלה בתקופת המעקב שנמשכה 15 שנים מסיום הכימותרפיה.
ככלל, מומלץ לחולי סרטן המעי גס והחלחולת לאכול לפי ההמלצות לתזונה למניעת המחלה כבר מזמן האבחנה - במסגרת זו מומלץ:
בשר, עוף ודגים: מומלץ להפחית בצריכת בשר אדום, במיוחד כזה ה"עשוי היטב" (מידת עשייה Well done) ולהימנע מבשר מעובד. עוף יכול להוות מקור ראוי לחלבון ודגים מהווים מזון מומלץ במיוחד לחולי סרטן מעי גס בכל שלבי הטיפול וההחלמה.
דגנים מלאים: דגנים מלאים – כגון לחם מלא, אורז מלא, קוואקר וכדומה – עשירים בסיבים תזונתיים ולכן מומלצים לחולי סרטן מעי גס, אלא אם כן קיימות מגבלות של הטיפול הרפואי על צריכת סיבים – כפי שיוסבר בהמשך. מספר מחקרים הדגימו את החשיבות של צריכת סיבים תזונתיים למניעת סרטן מעי גס, לשיפור בפרוגנוזה ולמניעת הישנות המחלה. לדוגמה, במחקר שממצאיו פורסמו בשנת 2017 בכתב העת JAMA Oncology נמצא כי צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים שמקורם בדגנים מלאים, קשורה לירידה בסיכון למוות בקרב אנשים שאובחנו עם סרטן המעי הגס. לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, הם מצאו כי צריכה גבוהה של סיבים קשורה לפרוגנוזה טובה יותר - עם כל עלייה של 5 גרם סיבים מדגנים ליום הסיכון למוות מכל סיבה ירד ב-33% והסיכון למוות מסרטן המעי הגס ירד ב-22% במהלך תקופת מעקב של 8 שנים. הטבות של צריכת סיבים על סיכויי ההישרדות התבטאו אפילו בקרב מטופלים שהעלו את צריכת הסיבים לאחר שאובחנו עם סרטן המעי הגס: כל עלייה של 5 גרם סיבים תזונתיים ליום מעבר לצריכה בתקופה שלפני האבחנה נקשרה להפחתה של 18% בשיעורי התמותה מסרטן המעי הגס ושל 14% בשיעורי התמותה מכל סיבה במהלך המעקב.
פירות וירקות: מומלץ לחולי סרטן מעי גס לצרוך הרבה פירות וירקות, אלא אם כן קיימות מגבלות של הטיפול הרפואי – כפי שיוסבר בהמשך.
מוצרי חלב: מומלץ גם לצרוך מוצרי חלב. מטופלים רבים חושבים שעליהם להימנע ממוצרי חלב כי שמעו שמוצרי חלב מסרטנים או לא טובים למערכת העיכול. במקרה של סרטן המעי הגס והחלחולת מחקרים מוכיחים כי ההיפך הוא הנכון - דווקא צריכת מוצרי חלב מסייעת למניעת סרטן המעי הגס והחלחולת ואלה מומלצים לחולים - אלא אם כן קיימות מגבלות ספציפיות הקשורות לטיפול הרפואי, כפי שיוסבר בהמשך.
סוכר: תא סרטני קולט סוכר אך לא מנצל את הסוכר היטב כמו תא רגיל. למעשה, הקשר בין סוכר לסרטן הוא קשר עקיף - צריכה גבוהה של סוכרים פשוטים (סוכר, דבש, סילאן, ממתקים, עוגות ועוגיות, שתייה מתוקה וכדומה) מעלה סיכון להשמנה והשמנה מעלה סיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת. ההמלצה לחולי סרטן מעי גס היא כמו לכלל האוכלוסייה - להימנע מסוכרים פשוטים ככל האפשר, בשל הקשר להשמנה.
אלכוהול: אלכוהול נמצא כמעלה סיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת ולחולים מומלץ להימנע ככל האפשר מצריכתו. עם זאת, ניתן לשתות מעט יין לקידוש במידה וזה לא נוגד הנחיות לתרופות שהנך לוקח.
תוספי תזונה: בניגוד לסברה הנפוצה לפיה תוספי מזון עשויים לסייע למניעה או לטיפול בסרטן, חשוב לדעת כי איגודים גדולים בעולם לחקר סרטן לא ממליצים על תוספים - לא למניעה ולא לטיפול. ירקות ופירות נמצאו כבעלי השפעה מגינה מפני סרטן, אך קשה לבודד רכיב אחד שאחראי על ההשפעה הזאת וקרוב לוודאי שמדובר בסינרגיה של מספר רכיבים שנמצאים בהם ולא רק ויטמין כזה או אחר.
בזמן טיפול יש תוספים שלא מומלץ ליטול משום שלא ידועה הבטיחות שלהם בזמן הטיפול – לדוגמה כי הם עלולים לפגוע בפעילות של התרופה או לגרום לדימומים אחרי הניתוח – ולכן יש להתייעץ עם הרופא לפני נטילת כל תוסף תזונה.
במצב של תקופה ממושכת בה יש קושי בהקפדה על תזונה נאותה (לדוגמה, שלשול שנמשך זמן רב ומונע לאורך זמן צריכה של דגנים מלאים, ירקות ופירות) ניתן לקחת מולטיויטמין שיספק ויטמינים ומינרלים במינון שקרוב למינון היומי המומלץ על מנת למנוע חסרים תזונתיים. צריכת מולטיויטמין נחשבת בטוחה. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית לגבי הערכת הצורך בכך.
משקל הגוף: למרות שעודף משקל והשמנה הם גורמי סיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת, לא מומלץ לעשות דיאטה לירידה במשקל בזמן טיפולים, כיוון שייתכנו שינויים בצריכת המזון, חוסר תיאבון וירידה במשקל. במידה ויש צורך לרדת במשקל מומלץ לעשות זאת לאחר סיום הטיפולים. במקרה של ירידה במשקל עד לתת משקל חשוב מאוד לנסות להגיע למשקל תקין, ולשם כך רצוי להתייעץ עם תזונאית קלינית ובמידת הצורך להיעזר במזון רפואי.
פעילות גופנית: מומלץ לבצע פעילות גופנית שמסייעת למניעת עייפות, לשמירה על מסת שריר ולאיכות חיים טובה יותר בזמן הטיפולים.
המלצות אלה נכונות כל עוד ההנחיות לאחר הניתוח ו/או תופעות הלוואי מהטיפולים לא דורשות הקפדה על תזונה שונה. המלצות נוספות קיימות בהתאם לטיפול:
תזונה נכונה לחולי סרטן מעי גס שעוברים ניתוח כריתת מעי גס
תזונה נכונה לחולים עם סטומה (לאחר ניתוח קולוסטומי או אילאסטומי)
תזונה נכונה לחולים שמטופלים בכימותרפיה
תזונה נכונה לחולים שמטופלים בהקרנות
תזונה נכונה עם סיום הטיפולים - למניעת הישנות של סרטן מעי גס וחלחולת
חשוב לדעת כי ההמלצות המפורטות כאן הן כלליות. יש להתייעץ עם תזונאית קלינית על מנת לקבל יעוץ מתואם אישית.
תזונה נכונה לחולי סרטן מעי גס שעוברים ניתוח כריתת מעי גס
תזונה נכונה לקראת ניתוח לכריתת מעי גס (קולקטומי)
לפני ניתוח לכריתת מעי גס חשוב להיות במצב תזונתי תקין על מנת לסייע להחלמה טובה מהניתוח. כאשר המצב התזונתי לפני הניתוח תקין, הסיכויים להחלמה מהירה וטובה מהניתוח גדולים יותר. במידה ויש ירידה במשקל ו/או קושי באכילה לפני הניתוח מומלץ להתייעץ עם תזונאית קלינית.
לעיתים המוגלובין נמוך הוא סמן לסרטן מעי גס, שנגרם עקב דימום סמוי ממערכת העיכול. יש לוודא שרמות ההמוגלובין והברזל בדם תקינות לקראת הניתוח. במידה ורמת הברזל נמוכה מומלץ לקחת כדורי ברזל בהנחיית הרופא המטפל ולהקפיד לצרוך מזונות עשירים בברזל.
מזונות עשירים בברזל:
בשר אדום לא מעובד (עד פעמיים בשבוע), הודו, דג סרדין, דג טונה, קינואה, טחינה משומשום מלא, טופו וקטניות (עדשים מכל הסוגים, שעועית לבנה/ חומה /מש /מנומרת, אפונה, גרגרי חומוס, פול, תורמוס).
עצות לשיפור הזמינות / הספיגה של ברזל
- מומלץ לא לצרוך בסמוך למזונות עשירים בברזל קפה או מוצרי חלב כיוון שקפאין וסידן עלולים להפריע לספיגת הברזל.
- מומלץ לשלב מזונות עשירים בברזל עם מזונות עשירים בוויטמין C - כמו פלפל אדום, פירות הדר, קיווי, גויאבה, מנגו - שעשויים לסייע לספיגת הברזל.
- השרייה, בישול והנבטה של קטניות יסייעו להגברת הזמינות של הברזל.
תזונה נכונה לאחר ניתוח כריתת מעי גס (קולקטומי)
התזונה לאחר ניתוח משתנה בהתאם לאזור שהוסר בניתוח ולמצב המנותח המסוים וכל מטופל צריך להקפיד על ההוראות הרפואיות שניתנו לו.
מרקם: לאחר הניתוח נהוג להתחיל בשתייה ולהתקדם בהדרגתיות במרקם התזונה לנוזלית, דייסתית, רכה ולאחר מכן לתזונה רגילה.
סיבים: נהוג לתת תזונה דלת סיבים תזונתיים למשך כשבועיים מיום הניתוח על מנת לאפשר החלמה של ההשקה שנעשתה בניתוח. תזונה דלה בסיבים תזונתיים לא תכלול מזונות כגון פירות וירקות טריים, דגנים מלאים וקטניות.
חלבון: יש להקפיד על כמות חלבון מספקת שתסייע להחלמת האזור המנותח. כמות החלבון הדרושה היא אישית ותלויה ברמת החלבון בדם (אלבומין), משקל המטופל והדרישות התזונתיות שלו. לאחר ניתוח נהוג להמליץ על כ-1.2 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף כאשר משקל הגוף תקין. במצב של עודף משקל או השמנה או כאשר יש בעיה בתפקוד הכליות החישוב שונה ומומלץ להתייעץ עם תזונאית לשם חישוב כמות החלבון המומלצת עבורך.
מזונות דלים בסיבים תזונתיים ועשירים בחלבון: ביצה, מוצרי חלב, דגים, בשרים למיניהם (רצוי רזים וכמובן לא מעובדים) ומוצרי סויה (טופו, סייטן ומשקה סויה).
נוזלים: כאמור, תהליכי העיכול והספיגה של המזון מתרחשים במעי הדק ולכן לאחר כריתת חלק מהמעי הגס אין חשש לחוסר ספיגה של רכיבי מזון כלשהם. עם זאת, במעי הגס מתרחשת ספיגה חוזרת של מים ולכן חשוב לשתות הרבה נוזלים בעיקר אם יש יציאות מרובות לאחר הניתוח.
במקרה של שלשול: במידה והוספת מזון עם סיבים גורמת לשלשול מומלץ להפסיק לצרוך אותם ולבצע ניסיון נוסף לאחר מספר ימים. כאמור, חשוב לשתות הרבה נוזלים.
במקרה של עצירות: עצירות יכולה להופיע לאחר ניתוח בשל שינויים בצריכת המזון, חומרי ההרדמה ומשככי כאבים. שתייה מספקת תסייע למנוע עצירות. ניתן לשתות כף שמן זית על קיבה ריקה או מים שהושרו בהם שזיפים יבשים (מבלי לאכול את השזיפים). מומלץ להתהלך במידת האפשר ובמידת הצורך להיעזר בתכשירים נגד עצירות - אך לא כאלה שמכילים סיבים תזונתיים.
במקרה של חוסר תיאבון: במקרה של חוסר תיאבון לאחר הניתוח מומלץ לאכול ארוחות קטנות כל מספר שעות ולהתחיל במנה החלבונית. לדוגמה: אם קיבלתם בבית החולים עוף מבושל ופירה לארוחת הצהריים, מומלץ להתחיל במנת העוף.
תזונה נכונה לחולים עם סטומה (שעברו ניתוחי קולוסטומי או אילאסטומי)
במקרים מסוימים לאחר ניתוח לכריתת הגידול נדרשת סטומה - פתח דרכו תצא הצואה, במקום דרך פי הטבעת. במקרים רבים מדובר במצב זמני ולאחר תקופה מסוימת עוברים ניתוח של סגירת הפתח. במקרים אחרים נדרשת סטומה קבועה.
אילאוסטומיה הוא מעקף המבוצע בחלקו האחרון של המעי הדק, לפני המעבר למעי הגס בו נספגים הנוזלים ולכן הצואה תהיה רכה ונוזלית יותר. קלוסטומיה הוא מעקף המבוצע במעי הגס.
המלצות תזונתיות לאחר ניתוח קולוסטומי או אילאסטומי
יש להקפיד על תזונה דלה בסיבים תזונתיים למשך כשבועיים, והאכילה מתחילה בהדרגה ובמרקם נוזלי, דייסתי רך עד למרקם רגיל בהתאם להוראות המנתח. לאחר מכן ניתן להוסיף בהדרגה מזונות עם סיבים. במידה והוספת מזון עם סיבים גורמת לשלשול מומלץ להפסיק לצרוך אותם ולבצע ניסיון נוסף לאחר מספר ימים.
בשלב הראשון תיתכן סבילות שונה למזונות שונים ומומלץ לבדוק כל מזון בכמות קטנה. הסבילות היא אישית ודרך ניסוי וטעייה אישיים תוכלו לדעת אילו מזונות גורמים לכם באופן אישי לאי-נוחות.
המלצות תזונתיות למטופלים עם סטומה
- ההמלצות לכל התקופה עם הסטומה הן לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות. מומלץ להקפיד על זמנים קבועים מאחר שייתכן וזה יסייע ליציאות בזמנים קבועים ובכך יקל בארגון סדר היום האישי .
- חשוב ללעוס היטב את המזון.
- יש לשתות לפחות 10 כוסות נוזלים – מומלץ גם מרק שבושלו בו ירקות שונים על מנת לקבל גם מינרלים כגון אשלגן ונתרן.
- כל מזון חדש שמנסים לאחר הניתוח - מומלץ להוסיף בהדרגה ובכמות קטנה.
- מומלץ להימנע ממזונות יוצרי גזים כגון קטניות, כרוב, כרובית וכדומה. ככלל, אנשים שונים יגיבו אחרת לכל מזון. אם ידוע לכם על מזונות מסוימים שגורמים לכם לגזים מומלץ להימנע מהם בתקופה זו.
- מומלץ להקפיד על אכילה בפה סגור ולהימנע מלעיסת מסטיק משתייה עם קש ומדיבור תוך כדי אכילה, על מנת להפחית כניסת אויר למערכת העיכול - דבר שיכול לנפח את הסטומה.
- בעלי אילאוסטומי נדרשים להימנע מאפרסמון ומציפה של פירות הדר (החלק השקוף שעוטף כל פלח) כיוון שאלה עלולים לגרום לחסימה. כמו כן יש להמעיט במזונות שלא נעכלים בשלמותם ועלולים לחסום את הסטומה כגון פירות יבשים, תירס, פיצוחים, פירות עם הרבה גרגירים (רימון, גויאבה, צבר) ומזונות עם הרבה סיבים (כגון עלי ירק).
- התאזרו בסבלנות: החיים עם סטומה דורשים לימוד והתארגנות מחדש. ישנה סבילות שונה של מזון לכל אדם ובסופו של דבר אתם תלמדו מהם המזונות הטובים והפחות טובים עבורכם.
המלצות תזונתיות לאחר סגירת הסטומה
כאמור, בחלק גדול מהמקרים הסטומה היא זמנית ולאחר שהמעי מחלים מהניתוח מבוצע ניתוח לסגירת הסטומה. לאחר סגירת הסטומה, המעי שלא תפקד עד עתה חוזר לתפקוד בהדרגה. ספיגת המים המחודשת תתבצע בהדרגה ולכן צפויות יציאות מרובות בשלב הראשון.
- יש להתחיל במזון במרקם עדין ולהתקדם בהדרגה במרקם לפי הוראת הרופא.
- יש להימנע מסיבים תזונתיים בשבוע הראשון ולאחר מכן להוסיף סיבים תזונתיים בהדרגה. במידה והוספת מזונות עשירים בסיבים מחמירה את תדירות היציאות, יש להימנע מצריכת סיבים ולנסות לאכול שוב לאחר מספר ימים.
- יש לשתות הרבה, כ-10 כוסות נוזלים ביום. מומלץ גם מרק שבושלו בו ירקות על מנת למנוע התייבשות ומחסור במלחים.
- מזונות שניתן לאכול לאחר סגירת הסטומה בזמן שיש יציאות מרובות ובמרקם רגיל: אורז לבן, קרקרים או צנימים מקמח לבן, גזר, דלעת, דלורית, תפוחי אדמה ובטטה מקולפים מבושלים, בננה, רסק תפוחים, פסטה מקמח לבן, גבינה צפתית או בולגרית, גבינה משולשת ויוגורט ביו.
תזונה נכונה בזמן טיפולי כימותרפיה
מטרות הטיפול התזונתי בזמן כימותרפיה הן למנוע ירידה במצב התזונתי ולסייע עם תופעות הלוואי של הטיפול ובכך לתרום לאיכות החיים של המטופל בזמן הטיפול. בנוסף כבר בשלב זה, במידה ותופעות הלוואי אינן מונעות זאת, מומלץ לסגל תזונה למניעת הישנות המחלה.
בזמן כימותרפיה יש להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים, רצוי מים ולא שתייה ממותקת.
בנוסף, בזמן כימותרפיה מומלץ להימנע מצריכת אלכוהול.
בעת טיפולי כימותרפיה עלול להיווצר מחסור במגנזיום שיטופל לרוב באמצעות עירוי מגנזיום. מומלץ להקפיד על מזונות עשירים במגנזיום כגון גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה, אגוזי ברזיל, אגוזי קשיו, פולי סויה, שוקולד מריר, קטניות, טחינה, זרעי פשתן, שקדים, כוסמת, בורגול ואורז מלא.
תזונה לתופעות לוואי נפוצות של טיפולים כימותרפיים
שלשול
מטרתה של כימותרפיה לעצור חלוקה והתרבות לא תקינה של תאים סרטניים, היא משפיעה גם על תאים בריאים ולכן לעיתים משפיעה על איברים בגוף בעלי שחלוף גבוה של תאים כמו מערכת העיכול. אחת התופעות הנפוצות של הכימותרפיה היא שלשול.
מאחר שהשלשול לרוב לא נגרם מהמזון אלא מהכימותרפיה, התזונה לא תמיד תשפיע על השלשול, אך היא יכולה לתרום להקלה או למניעת החמרה של המצב. לעיתים קרובות הצוות המטפל ימליץ על מתן תכשיר לטיפול בשלשול.
במקרה של שלשול חשוב לשתות הרבה על מנת למנוע התייבשות.
מומלץ לאכול מרק שבושלו בו ירקות בכל יום על מנת למנוע מחסור במלחים.
התזונה המתאימה לשלשול היא תזונה דלה בסיבים תזונתיים, המכילה מזונות יבשים כגון קרקרים וצנימים. מומלץ להימנע מירקות טריים ולאכול ירקות מבושלים בלבד כגון גזר, קישוא, דלעת, תפוחי אדמה, בטטה. מומלץ להימנע מפירות בכלל ובפרט פירות יבשים. נתן לאכול בננה או רסק תפוחים או תפוח עץ מקולף אפוי. ניתן לאכול דגנים לא מלאים כגון אורז, אטריות, קוסקוס, לחם לבן. ניתן גם לאכול עוף, הודו או דגים.
רצוי להימנע משקדים ומאגוזים למיניהם בכמות גדולה. ניתן לאכול מעט אגוזים, אך רצוי שאלה לא יהיו קלויים.
ניתן גם לצרוך מעט טחינה ושמן.
רצוי להימנע ממוצרי חלב המכילים לקטוז, כיוון שבזמן שלשול יש קושי בפירוק הלקטוז במערכת העיכול והדבר יכול לגרום לאי נוחות בבטן ולהחמרת השלשול. ניתן לאכול מוצרי חלב דלי לקטוז כגון גבינה צפתית, בולגרית וצהובה, חלב דל לקטוז וחלב סויה.
בימים טובים יותר בהם לא מופיע שלשול חשוב ורצוי לשלב בהדרגה מזונות עם סיבים כגון דגנים מלאים, פירות וירקות טריים.
עצירות
ככלל, כימותרפיה גורמת יותר לשלשול, אך שימוש במשככי כאבים ו/או תרופות נגד בחילות עלול לגרום דווקא לעצירות. במקרה כזה חשוב לשתות הרבה נוזלים ולאכול מזונות עשירים בסיבים.
סלק, כף שמן זית עם כוס מים, עגבנייה מגורדת עם שמן זית (רצוי בבוקר על קיבה ריקה), מיץ שזיפים או מים שהשרו בהם שזיפים יבשים עשויים לסייע להקל על עצירות.
בחילות
לרוב ניתן טיפול תרופתי נגד בחילות. להלן מספר המלצות לא-תרופתיות להקלה על בחילות:
להימנע משכיבה לאחר האוכל.
לאכול ארוחות קטנות כל מספר שעות, לרבות ארוחת בוקר. תוכן של מזון בקיבה מסייע למניעת עלייה של מיצי העיכול לכיוון הוושט.
לאכול מזון יבש כגון קרקרים וצנימים.
למצוץ סוכריית מנטה לפני האכילה - הריח והטעם הדומיננטיים עשויים לסייע.
ג'ינג'ר נמצא כמסייע לבחילות - ניתן לקנות קוביות ג'ינג'ר מיובש, לאכול ג'ינג'ר כבוש או לעשות חליטת ג'ינג'ר.
ניתן לשתות מים עם לימון או למצוץ פלח לימון.
חוסר תיאבון ו/או ירידה במשקל
תופעה של חוסר תיאבון ואף ירידה במשקל נפוצה בזמן כימותרפיה. לעיתים יש תחושת מלאות מוקדמת וגם אם מופיע רעב יש תחושת מלאות אחרי כמות קטנה של מזון. על מנת למנוע ירידה לא רצויה במשקל (בקרב אנשים שכבר ירדו במשקל או בקרב אנשים עם משקל נמוך מאוד) ועל מנת שהגוף יקבל את כל רכיבי המזון שהוא זקוק לו, חשוב להקפיד על ההמלצות הבאות:
- לאכול ארוחות קטנות כל מספר שעות.
- להקפיד על מזון עם צפיפות קלורית גבוהה, כלומר שבנפח קטן יש הרבה קלוריות - כגון פירות יבשים עם אגוזים או שקדים, טחינה גולמית.
- להקפיד על מזונות עשירים בחלבון.
- אם יותר קל לאכול מזון נוזלי או רך על פני מזון שצריך ללעוס ניתן לקבל לא מעט קלוריות במזונות טחונים. לדוגמה מרק עם ירקות, עדשים בטטה ועוף טחון יספק ארוחת צהריים מלאה ומאוזנת, קלה לעיכול ולעיתים נסבלת יותר מאשר אותו מזון לא טחון שדורש לעיסה.
- שייקים יכולים להוות מקור לקלוריות. שייקים על בסיס חלב או חלב סויה עם פירות, טחינה גולמית מעט סילאן או דבש יספקו משקה עשיר בחלבון וקלוריות.
- ניתן להסתייע במזון רפואי בהמלצת דיאטנית קלינית. מזון רפואי מכיל כמות קלוריות וחלבון גבוהים יחסית בנפח קטן.
עייפות
כאמור כימותרפיה משפיעה על חלוקה והתרבות לא תקינה של תאים. גם מח העצם - שאחראי על ייצור כדוריות דם אדומות ולבנות וטסיות דם - מושפע מהכימותרפיה באופן שמוביל לייצור מופחת של תאי דם. המוגלובין (כדוריות הדם האדומות) נמוך, יכול לגרום לעייפות. מאחר שהסיבה לירידה בהמוגלובין לרוב אינה נובעת ממחסור בברזל, B12 או חומצה פולית, אלא מירידה ביצור כדוריות הדם במח העצם, תזונה עשירה בברזל לא תסייע במקרה זה לעלייה ברמות ההמוגלובין ולשיפור בעייפות.
על מנת למנוע עייפות חשוב דווקא לא לנוח ולשכב כל היום, אלא למצוא זמן להתהלך ואף לעשות פעילות גופנית קלה - שנמצא כי היא מסייעת למניעת עייפות במהלך טיפולי כימותרפיה.
פצעים בפה
יש להקפיד על הטיפול בפצעים בפה בהתאם להנחיות הצוות הסיעודי.
בנוסף, על מנת להקל על כאב שנגרם מפצעים בפה, מומלץ לבחור בתזונה רכה ובמזון פושר או קר. לדוגמה תפוח אדמה וירקות מבושלים רכים, דג, עוף או הודו מבושלים או טחונים, מוצרי חלב, טחינה גולמית, רסק פירות וכדומה. מזון קשה, גס ומחוספס עלול לגרות את האזור. מומלץ להימנע ממזון מתובל מידי, חמוץ, מלוח ו/או חריף.
חשוב גם להקפיד על שתייה מרובה - אך לא חמה ולא מוגזת.
תזונה נכונה לחולי סרטן מעי שעוברים הקרנות
הקרנות לאזור המעי הגס והחלחולת עשויות לגרום לשלשול. במקרה של שלשול חשוב לשתות הרבה על מנת למנוע התייבשות. מומלץ לאכול מרק שבושלו בו ירקות בכל יום על מנת למנוע מחסור במלחים. התזונה המתאימה לשלשול היא תזונה דלה בסיבים תזונתיים, המכילה מזונות יבשים כגון קרקרים וצנימים. מומלץ להימנע מירקות טריים ולאכול ירקות מבושלים בלבד כגון גזר, קישוא, דלעת, תפוחי אדמה, בטטה. מומלץ להימנע מפירות בכלל ובפרט פירות יבשים. נתן לאכול בננה או רסק תפוחים או תפוח עץ מקולף אפוי. ניתן לאכול דגנים לא מלאים כגון אורז, אטריות, קוסקוס, לחם לבן. ניתן לאכול עוף הודו או דגים.
רצוי להימנע משקדים ומאגוזים למיניהם בכמות גדולה. ניתן לאכול מעט אגוזים ושקדים, רצוי לא קלויים. ניתן גם לאכול מעט טחינה ושמן.
רצוי להימנע ממוצרי חלב המכילים לקטוז, כיוון שבזמן שלשול יש קושי בפירוק הלקטוז במערכת השלשול והדבר יכול לגרום לאי נוחות בבטן ולהחמרת השלשול. ניתן לאכול מוצרי חלב דלי לקטוז כגון גבינה צפתית, בולגרית וצהובה, חלב דל לקטוז, חלב סויה.
תזונה בתום הטיפולים למניעת הישנות של סרטן מעי גס
כדי להפחית את הסיכון לחזרה של סרטן מעי גס, מומלץ לבצע שינויים בריאים באורח החיים, לרבות:
משקל גוף: מומלץ להגיע למשקל גוף תקין ולשמור על המשקל.
צריכת סיבים תזונתיים ודגנים מלאים: במידה ואין שלשול מומלץ לאכול 3 מנות של דגנים מלאים ביום (מנה = פרוסת לחם מלא, ספל דגן מלא מבושל כגון אורז מלא, בורגול, פסטה מלאה, קוסקוס מלא, 3 כפות דגני בוקר מלאים או שיבולת שועל) ובנוסף קטניות, ירקות ופירות. רצוי לא לקלף את הקליפה האכילה של הירק או של הפרי.
צריכת פירות וירקות: מומלץ לאכול 2-3 מנות פרי ולפחות 5 מנות של ירקות או 2.5 כוסות של ירקות חתוכים. מנת ירק = ירק בינוני כגון גזר, מלפפון, עגבנייה, פלפל, כוס ירקות עליים חתוכים, חצי כוס ירק מבושל. מנת פרי= פרי בינוני כגון תפוח, אפרסק, תפוז, 2 פירות קטנים כגון שזיף, משמש, פרי יבש, כוס קוביות אבטיח או מלון, כוס דובדבנים, 12 ענבים, חצי מנגו, חצי אשכולית או פומלה. רצוי לשטוף היטב את הירקות ואת הפירות לפני האכילה.
צריכת מוצרי חלב: מומלץ לאכול 2-3 מוצרי חלב ביום. לדוגמה - יוגורט ביו, 2-3 כפות של גבינה לבנה או קוטג', כוס חלב או פרוסת גבינה לבנה קשה עד 5% שומן.
ויטמין D: במידה ורמות הוויטמין D בדם נמוכות, יש לקחת תוסף ויטמין D. הכמות הנדרשת תלויה בחסר ויש להתייעץ עם רופא לגבי המינון המדויק. מזונות עשירים בוויטמין D הם מוצרי חלב וסרדינים. חשיפה מבוקרת לשמש, כ-20 דקות ביום, מסייעת לרמות ויטמין D תקינות.
בשר: מומלץ להפחית צריכת בשר אדום לפעם בשבוע ולהימנע מצריכת בשר מעובד.
אלכוהול: מומלץ להימנע מאלכוהול ככל האפשר.
עישון: בשל השפעה העישון על תוחלת החיים של חולי סרטן המעי הגס והחלחולת מומלץ להימנע מעישון.
פעילות גופנית: פעילות גופנית נמצאה כמורידה סיכון לסרטן מעי גס. פאנל המומחים של ארגוני הבריאות ה-AICR וWCRF מצא ב-2017 ירידה מובהקת בסיכון לסרטן מעי גס בהשוואת פעילות גופנית רבה לעומת מועטה. לא נמצאה ירידה מובהקת בסרטן החלחולת. פעילות גופנית מסייעת לירידה במשקל, מורידה עמידות לאינסולין ומפחיתה דלקת ובכך מסייעת לירידה בסיכון לסרטן. ההמלצות המקובלות לפעילות גופנית הן: פעילות גופנית מתונה 150 דקות בשבוע, פעילות גופנית עצימה 75 דקות בשבוע. לדוגמה : 50 דקות הליכה 3 פעמים בשבוע או 40 דקות ריצה פעמיים בשבוע.
* לימור מרדי-טילבור היא דיאטנית ראשית בבית החולים אסותא, דיאטנית אונקולוגית, ממובילות פורום דיאטניות אונקולוגיות של עמותת עתיד (עמותת הדיאטנית בישראל)
עדכון אחרון: יולי 2018
jaco
האם צואה צהובה כמו אצבעות מעידה על סרטן
majory
לבעלי יש סטנד במעי, הוא עובר כימו ועומד לעבור 2 ניתוחים במעי ובכבד. הדיאטנית אמר לו להימנע ממזונות עשירים בסיבים. לתשומת לבכם!
רוחלה6
נכון מאוד! אלו שעברו ניתוח סרטן המעי הגס צריכים להתחיל בתזונה "דלת שאריות" משמע ללא סיבים, ולקחת שמן זית בבוקר וכוס מים, וכן שמן זית בערב, וכך יימנעו עצירויות. פירות, ירקות אורז מלא ועוד.....לא לעניין אחרי ניתוח.