מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

#עישון פסיבי

עוקבים (0)
29/11/22 15:28
CAMONI1

עישון סיגריות אשר מלווה בסיבוכים רפואיים רבים – מהווה כיום את גורם הסיכון הידוע המשמעותי ביותר להתפתחות והתקדמות של ניוון מקולרי גילי אשר ניתן להשפעה ולמניעה. עם השנים, מחקרים שבחנו קשר זה מזהים סיכון גבוה יותר לניוון מקולרי גם אצל מי שאינם מעשנים בעצמם, אך חשופים לעישון פסיבי בסביבה.

בסקירת ספרות רפואית שפורסמה בנובמבר 2022 בכתב העת Cutaneous and Ocular Toxicology, מצאו חוקרים מאיראן ראיות להשפעות של חשיפה לעשן סיגריות על שורה של מחלות עיניים, לרבות ניוון מקולרי גילי וקטרקט, מחלת גרייבס (הקשורה לפעילות יתר של בלוטת התריס), דלקת הענביה, רטינופתיה סוכרתית – כסיבוך של מחלת הסוכרת ותסמונת העין היבשה. לפי הסקירה, מעשנים גם חשופים לסיכון למחלות עיניים קשות יותר, במידה וכבר התפתחו, ולתוצאות פחות טובות של הטיפול התרופתי.

חלק מהעבודות שבחנו את הקשר בין עישון לראייה מזהות בשנים האחרונות עדויות על פגיעה בעיניים כתוצאה מחשיפה פסיבית לעשן הסיגריות. כך, חוקרים מהונג קונג דיווחו באוקטובר 2019 בכתב העת JAMA Ophthalmology כי ילדים שנחשפים לעישון פסיבי בביתם נוטים יותר להיצרות של שכבת הכורואיד, ובעברית 'שכבת הדמית', השכבה האמצעית משלוש שכבות דופן העין. היצרות זו עשויה בהמשך להוביל להיווצרות חורים במקולה ולהאצת ההתפתחות של ניוון מקולרי גילי בגיל המבוגר. במחקר שכלל 1,400 ילדים בגילי 8-6 נמצא כי ככל שמספר בני המשפחה מעשני הסיגריות בבית גדול יותר – כך שכבת הכורואיד בעיני הילדים הייתה צרה יותר.

במחקר נוסף מבריטניה, חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' דיווחו עוד בינואר 2006 בכתב העת British Journal of Ophthalmology  על קשר אפשרי בין חשיפה לעישון פסיבי לעלייה של 87% בסיכון להתפתחות ניוון מקולרי גילי, וזאת על בסיס מדגם שכלל 435 מאובחנים במחלה בשלביה המתקדמים, בהשוואה ל-280 נבדקי ביקורת. בקבוצת החולים תועדו 72.2% שאינם מעשנים אך נחשפו לעישון של קרובי משפחה בביתם במשך חמש שנים לפחות, בהשוואה ל-27.8% מהנבדקים בקבוצת הביקורת.

 

תגובות

תגובות

מוג-ו
מוביל קהילה
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
30/01/18 21:27

שלום רב ES, ד"ר בר-זאב כתבה לך על תהליכים וטכניקות שעוזרים להפסקה מעישון. אני רוצה רק לומר לדעתי הפחתה של עישון לא נותנת כלום. זה להפסיק לגמרי, כלומר להיגמל, או לא. הנסיונות להפחתה נועדו מראש לכישלון. נגיד שהצלחת לעשן "רק" 5 סיגריות ביום. כל הזמן בין סיגריה לסיגריה את תעסיקי את המחשבות שלך לסיגריה הבאה. זה יאמלל אותך יותר. ואז תהיה מסיבה, או שיצאת עם חברים לפאב או למסעדה או אירוע אחר, ואת מעשנת קצת יותר מהחמש סיגריות ליום ולמחרת כבר תוותרי לעצמך בכלל והנה חזרת לעשן את הכמות הרגילה. בנוסף לכך זה לא כל כך שיפור בריאותי. כל עוד את צורכת ניקוטין ועשן סיגריות, בלי קשר לכמות, הנזק הבריאותי נעשה. אני לא מעשן כבר קרוב לחצי שנה ועשיתי את זה למרות שכולם מסביבי מעשנים - אישתי ובני הבכור, החברים, המשפחה. זה קשה אבל התלחתי שלמרות שאין לי את התנאים האידיאלים להפסקה אני חייב לעשות את זה. ביקשתי מהאישה שלא תזמין אותי יותר לסיגריה בגינה, ומהחברים ביקשתי לעשן מחוץ לחדר בו אנחנו יושבים וכן הלאה. כולם הסכימו ללא שום התנגדות. כל המעשנים מוצפים רגשות אשמה על העישון שלהם ואם מבקשים מהם להצניע את העישון אז הם לא מתנגדים. כתבתי על זה בהרחבה פה: https://www.camoni.co.il/411804/530881 ההמלצה - להפסיק לעשן בכלל בעזרת העצות שלמעלה ועם הזמן להגיע למצב שזה רחוק ממך ולא מעסיק אותך יותר. בהצלחה!

תגובות

ד--ר-מיה-גוטפריד
מומחה כמוני
מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא.מומחית באונקולוגיה ורפואה פנימית, עוסקת שנים רבות בתחום סרטן הריאות.
30/10/16 11:20

מאוד נמוך