מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

#שמש וויטמין D

עוקבים (0)

תגובות

פרופ--דני-בן-אמתי
מומחה כמוני
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
14/02/21 16:57

חשיפה לשמש אפשרית אם כאשר חם ומזיעים זה מגביר את הגרד ים המלח הינו טיפול אפשרי כאשר מבוצע הדרגתית ותחת בקרה

תגובות

סימה-לבני
16/01/20 21:06

שלום רב,

אני משתדלת להביא כאן מידע שמבוסס על עבודות ומאמרים רפואיים. זוהי לא דעתי האישית.

לגבי חשיפה לשמש - חשיפה יומית קצרה של פנים, זרועות וידיים היא שוות ערך ל 200 יחידות בינ"ל של ויטמין D. כמובן שיש פקטורים רבים שיכולים להשפיע, כמו צבע העור, מיקום גאוגרפי, עונות השנה, השעה ביום ואחרים. למקור המידע הקלק כאן (נדרשת הרשמה לקריאת המאמר)

מחקר חדש מ 2019  אף מצביע על הגנה מפני סרטן עור, שנותן ויטמין D מחשיפה לשמש. הקליקו כאן בפרסום זה דייגים שנחשפו בין 21-28 שעות בשבוע לשמש היה להם פחות מחסור בויטמין D וגם פחות סרטן עור. השורה התחתונה במאמר: רמות גבוהות של ויטמין D יכולות להיות פקטור מגן מפני התפתחות של סרטן עור.

זו איננה המלצה לחשיפה לשמש, אלא מידע שמבוסס על פרסומים שמאפשר לראות את הנושא קצת אחרת.

לגבי לקיחה פעם בחודש או פעם בשבוע או פעם ביום - בעבודה שהתפרסמה ב 2008 הראו שאין הבדל ברמות ויטמין D שמושגות בין משטרי לקיחה שונים, ראה כאן.

בעבודות מאוחרות יותר, צודק עמי, הראו שאמנם הרמה של ויטמין D מושגת גם בלקיחה של מנה גבוהה פעם בחודש, אך היו דיווחים על יותר נפילות,  ראו תקציר כאן. ולכן  UPTODATE היום לא מעודד מנות גבוהות של ויטמין D למי שהספיגה שלהם תקינה.

לגבי ספיגה מטיפות או מכדורים,אכן מקובל שספיגה של נוזל מהירה מספיגה של כדור, שצריך קודם לספיגה לעבור ממצב מוצק למצב נוזלי. לא מצאתי המלצות מיוחדות ללקיחה בטיפות ולא בכדורים. מצאתי שיש הבדלים בספיגה בין ויטמין D3 לויטמין D2, לטובת ויטמין D3. ראו כאן. אם כי המשמעות הקלינית של העובדה הזאת לא היתה ברורה.

סיכום

יש גישות טיפוליות שונות לאספקת ויטמין D לגוף שחסר לו.

כל דרך שתבחרו, ותגרום לכך שתקחו את התוסף באם נחוץ לכם, בצורה סדירה, תהיה מבורכת.

הדרך לעקוב אחר הרמה היא לבקש מרופא המשפחה בדיקת מעבדה מדי פעם כדי לראות את הערכים בבדיקה.

 

בברכה,

סימה לבני
רוקחת
המרכז לייעוץ תרופתי אישי
www.mypharmacist.co.il
מחברת הספר: "לעשות סדר בתרופות- בעידן שבו המידע אינסופי"