מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

#נוירופתיה סוכרתית

עוקבים (4)

תגובות

סימה-לבני
11/02/23 16:17

שלום רב,

כשחפשתי מידע עבורך, מצאתי את המידע הבא:

Axonal polyneuropathies - הכי חשוב למניעת הדרדרות או שיפור הבעייה הזאת זה לטפל בסיבה, במחלה או בתרופות שגרמו למחלה, לפולינוירופתיה המדוברת. אם בגלל שימוש באלכוהול,  יש לוודא שיש עצירה מוחלטת של שימוש בו, ואם זו סוכרת שמחייבת הידוק הטיפול או היפו תירואידיזם, שמחייב טיפול חלופי בבלוטת התריס. כמו כן  יש לבדוק את התרופות האחרות ולוודא שהאב לא לוקח תרופות שיכולות לגרום לכך, בינהם אפילו מינון גבוה של ויטמין B6.

באשר ל Demyelinating polyneuropathies - בניגוד לבעייה הראשונה, כאן יש מספר אפשרויות טיפול, אבל זאת כאשר ההגדרות הקליניות הן chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy (CIDP) or Guillain-Barré syndrome האם יש המצב?

גם כאן יש חשיבות גדולה לטיפול בסיבה שגרמה לנוירופתיה, ויש מצבים שהטיפול ממוקד בכאבים שנובעים מהנוירופתיה.

במקרים של צורך בטיפול בכאבים אני רואה את Gabapentin שהוא בן דודה של הליריקה ברשימת התרופות שנוסו למטרה זו. המחקרים לא מספיק חזקים כדי לתת עיצה זו או אחרת, אבל התרופות שנוסו הן:  duloxetine, (שהיא הסימבלטה)  pregabalin, (שהיא הליריקה) carbamazepinephenytointopiramatebaclofenmexiletine, and dextromethorphan. אלו הן תרופות שמיועדות לטיפולים בכאבים על רקע עצבי, או כנגד פרכוסים, או לטיפול בהפרעות קצב ולכולן יש צורך במרשם רופא כדי לנסות אותן.

לטיפול בכאב ועוד

  • מציעים גם טרמדול, תכשירים ממשפחת ה NSAID וגם אופיאטים במינון נמוך כדי לאפשר למי שסובל לתפקד.
  • פיסיותרפיה מתאימה חיונית למי שחלש  
  • אביזרים אורטופדים 
  • וטיפול קבוע בשמירת שלמות ובריאות הרגל חשובים ביותר.

את המידע הנ"ל תרגמתי ממאגר UPTODATE שהוא למנויים בלבד, ורב הרופאים בישראל מנויים עליו דרך מקומות עבודתם. והפרטים הם:

Seward B Rutkove, MD, Overview of polyneuropath. Post TW, ed. UpToDate. Waltham, MA: UpToDate Inc. http://www.uptodate.com. 11/2/2023.

שם גם מצאתי הפנייה לקווים מנחים אמריקאים על פיהם לא מומלץ לטפל כנגד כאב אצל הנוירופתי שלא סובל מכאב. ראה בקישור שכאן.

סיכום

 לפי הסיכום שלעיל, נראה שהדרך לענות על שאלתך היא פחות דרך ההמונים באינטרנט ויותר דרך המומחים. כדאי לשקול לקבל "דיעה שניה" ממומחים, דיעה שתהיה מבוססת על מצבו הקליני של האב, תפקודו ומידת הסבל שלו מכאב. על פי חוק זכויות החולה, הרופא המטפל צריך לעזור לו לקבל את הייעוץ במסירת כל המידע הקליני הרלוונטי.

מקווה שעזרתי קצת

בברכה,

סימה לבני

רוקחת יועצת

המרכז לייעוץ תרופתי אישי
https://mypharmacist.co.il/
מחברת הספר: "לעשות סדר בתרופות ובתוספים – בעידן שבו המידע אינסופי"



תגובות

ד--ר-גור-רות
מומחה כמוני
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
05/01/14 22:51

רון, 

 

אדם שמקבל טיפול בקנביס לא רק שמקבל אותו לשימושו האישי בלבד וכטיפול לכאב הוא גם חותם על כך בכתב ידו אחרת לא מקבל את הטיפול.

 

אם יש אנשים שמטעים את הרופאים וחותמים, ולמרות כל זאת משתמשים בתכשיר שלא לצורך טיפול רפואי - הם עוברים על החוק - ובמידה ויתפסו רישיונם לא יהיה בר תוקף להגן עליהם בבימ"ש בפני אישום פלילי.

 

אני אסביר את דברי: 

להבדיל מתרופות שניתנות במרשם רופא שהינו הוראה רפואית לכל דבר ועניין הקנביס ניתן בדרך אחרת: 

מבחינת משפטית רופא שמחליט לתת את הטיפול בעצם מנסח בקשה למשרד הבריאות - לא הוראה ולא רצפט אלא בקשה, והבקשה איננה למתן חומר אלא לשקול מתן רישיון  - או שמא אומר "פטור מפלילים" לרכוש את החומר. 

היה והבקשה מאושרת - משרד הבריאות מנפיק לחולה רישיון שבעצם מאפשר לו "פטור מאישום פלילי" בעת רכישת החומר האסור לשימוש בארץ בכמות מסויימת ממגדל מסויים לשימוש רפואי. האישור מאפשר שימוש בבית בלבד, ובתנאים מגבילים ביותר. החולה חותם על התנאים יחד עם קבלת הרישיון והחומר. 

יש להבין כי אם אדם כזה יתפס משתמש בחומר שלא בתנאי השימוש - למשל במסיבה או חולק אותו עם חברים או מעשן במקום ציבורי, או סוחר בו וכיוב' או יתברר שזייף את המסמכים הרפואיים, או התחזה וכיוב'- הוא חורג מתנאי האישור שניתן  - פירוש הדבר בשפה פשוטה שהאישור אינו תקף בתנאים אילו ולכן לא יספק לו את ההגנה הפלילית שאותה בעצם האישור אמור לספק. 

 

למקרים אילו כמובן קיימת משטרת ישראל ובתי המשפט. 

אני מניחה ששיקולים אילו נלקחים בחשבון בקביעת המדיניות החדשה והבקרות החדשות במשרד הבריאות ובגופים המטפלים בכך. אני מניחה שגם המגדלים נתונים תחת בקרה וגם משם מוסקות מסקנות המשמשות לקביעת המשך המדיניות. 

 

רק למען הסר ספק אם יש למישהו ספק כזה בכלל: 

אני אחראית בפני החולים שלי ובפני משרד הבריאות על כל החולים שלי, בכל טיפול שהם מקבלים.

אני איני אחראית לשום שיקול דעת של שום רופא אחר, על שום חולה אחר באשר הוא, ולכן איני מוכנה להתייחס לא כאן ולא בשום מקום אחר לשום טיפול כזה או אחר שנותן רופא אחר כלשהוא לפי שיקול דעתו לחולה שלו. 

אני מכירה אישית היטב מלפני ומלפנים את כל החולים שלי. איני מכירה חולים של רופאים אחרים וזה עניינם של אותם רופאים ואותם חולים.

רק על עצמי אני יכולה להעיד, ואני יכולה לומר לך בביטחון מחלט שכל החולים שלי שמטופלים בקנביס - ללא יוצא מן הכלל - קיבלו את הטיפול לאחר אבחון מדוקדק וממושך, ולאחר שמיצו את כל הטיפולים האפשריים והמתקדמים ביותר. כל החולים שלי - ללא יוצא מן הכלל -  נמצאים באינדיקציות, והדבר נבדק ואומת ברחל ביתך הקטנה - וזאת מפני שאני חקרתי היטב את החומר והשלכותיו ואני מתייחסת אליו ברצינות גמורה - כולל תופעות הלוואי והסיכונים.  

כל החולים שלי, כולם, ללא שום יוצא מהכלל, ואני מדגישה שוב  -ללא שום יוצא מהכלל - מקבלים טיפול לאינדיקציה של כאב נוירופטי מוכח וקוהרנטי לתלונותיהם בלבד, דבר שנבדק לאורך זמן ממושך, ומול כל האופציות הטיפוליות האפשריות. כמו כל תרופה הם מקבלים מינון אופטימלי למצבם באיזון בין השפעה חיובית לתופעות לוואי. 

 

ואני סוגרת את הנושא באמירה כי קנביס אינו מוכר בתרופה בארץ (למעשה לא בשום מקום בעולם), ובכל מקרה השיקול האם לטפל טיפול רפואי באדם ואיזה טיפול רפואי יש לטפל הינו שיקול דעתו של הרופא המטפל בלבד, באישור המטופל בלבד. 

 

אם יש רופאים אחרים שנותנים טיפול שלא לפי מיטב כללי הטיפול הטוב- אין לי שום  דרך להתייחסות לנושא ואני גם לא הגורם להצביע בפניו על כך. 

 

ד"ר גור. 

תגובות

ד--ר-גור-רות
מומחה כמוני
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
29/12/13 20:51

שלום חני, 

אין שום התנגשות בין שתי התרופות. הן עובדות במנגנון אחר, את יכול הלהמשיך עם שתיהן ללא חשש. 

ד"ר גור. 

שלום רב,

נוירופתיה סוכרתית תחושתית הינה צורה כאב זה או אחר בעיקר בכפות הרגליים, אשר נובע מחשיפה ממושכת של עצבי התחושה לרמת סוכר מעל לנורמה.

התחושה יכולה להיות כמו שריפה, דקירות, סודה, חשמל ועוד כהנה, וזה בהחלט מטריד ועלול \"לשגע\" בן-אדם, במיוחד לאור העובדה שהכאב הוא בדרך-כלל חמור יותר בעת מנוחה, כאשר מנסים לנמנם או לישון.

לעתים שיפור בערכי הסוכר מפחית את עוצמת התסמינים, במיוחד אם הדבר נעשה בתקופה הראשונה להופעת הכאב.

קיימים סוגים שונים של תכשירים תרופתיים לטיפול בבעיה, ורובם שייכים לשלוש \"משפחות\": אנטי-אפילפטיים (כדוגמת ליריקה אשר הזכרת וכן גאבאפנטין), אנטי-דכאוניים (כדוגמת סימבאלתה ואלטרולט) ואופיאטיים, קרי בני-דודים של \"מורפיום\" (כדוגמת טרמדול, פרקוסט ועוד). כל אלו דורשים מרשם רופא.

קיים גם חומר טבעי בשם חומצה אלפא ליפואית, שאינו דורש מרשם.

חשוב להדגיש: אין תכשיר אחד שהוא \"טוב יותר באופן מובהק מאחרים\", אחרת כולם היו משתמשים רק בו וזונחים את כל האחרים. המציאות היא שלעתים קרובות אנשים עוברים מטיפול אחד למשנהו, כי אין דרך לדעת מראש מה יעזור. כמו כן, יש הנוטלים מספר תכשירים ממשפחות שונות.

כל רופא משפחה יכול להתחיל טיפול בנוירופתיה, וגם אנדוקרינולוגים ורופאי-סוכרת מטפלים בכך מטבע עיסוקם בסוכרתיים. במקרים מורכבים יותר - מומלץ לפנות לנוירולוגים או למרפאות כאב (שממילא מאויישות על-ידי נוירולוגים, בדרך-כלל).

בברכה,

ד\"ר זילבר

מחבר הספר אנשים מתוקים לחיים ארוכים

תגובות

Gity
04/07/13 3:19

מרפאת כאב לטעמי היא המקום הכי מתאים, מניסיון,ואחרי הרבה ניסוי ותהיה.
ואם גםשם לא מוצאים את השילוב המנצח אז
קאנביס רפואי עוזר להרבה מאוד אנשים שכלום לא עזר להם.
אומנם לא מדובר בריפוי, אך זה נכוון גם לגבי התרופות האחרות.