מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
  • מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
    מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
  •  לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
     לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
  • השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
    השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
  • טיפול תרופתי בהשמנה – מתי ולמי זה מתאים?
    טיפול תרופתי בהשמנה – מתי ולמי זה מתאים?
  • מישהו מטפל בך מה הקשר בין השמנה למחלות כלי דם?
    מישהו מטפל בך מה הקשר בין השמנה למחלות כלי דם?
  • היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
    היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
  • הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
    הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
  • חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
    חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
  • תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
    תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
  • מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
    מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
  • הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
    הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
  • מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
    מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
  • פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
    פסוריאזיס מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה
  • ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים
    ישראליות שזוהו עם סיכון גנטי לסרטן השד קיבלו הסברים לא מספקים

#טרשת נפוצה עדכונים ומחקרים

עוקבים (5)
מומחה כמוני
19/07/21 9:58
ערן-ברקוביץ

בעתיד הלא-רחוק ייתכן מאוד שבמקביל לבדיקה הנוירולוגית וה- MRI, תתבצע גם בדיקת דם שתראה עד כמה מחלת הטרשת הנפוצה פעילה וכיצד מתקדמת. כיום בדיקת הדם נערכת רק במסגרת ניסויים והתוצאות מראות שהיא נמצאת בקשר הדוק ומנבאת פגיעה בנפח המוח והתדרדרות בתפקוד הנוירולוגי.

בבדיקת הדם העתידית בודקים את ה- Nfl (neurofilament light chain). ה- NfL הם חלקיקים שנוצרים מפגיעה בתאי עצב וחודרים אל הדם ונוזל חוט השדרה. ההנחה היא שככל שכמות ה- NfL עולה הנזק הוא גדול יותר, והפחתה של ה- NfL תוכל להעיד על יעילות הטיפול. ניתן לדמות את השימוש ב- NfL, להערכה של כמה עוגיות הילד שלך אכל לפי כמות הפירורים על החולצה שלו.

לאחרונה יצא מכתב תמיכה של ה- FDA המעודד שימוש במדד ה- NfL לחקירת יעילותן של תרופות לטרשת נפוצה פרוגרסיבית.

חשוב להדגיש כי לא ניתן לבצע בדיקת NfL, אלא רק במסגרת ניסוי. יש עוד סדרה של מחקרים שצריכה להמשיך ולתקף את המדד וגם להסדיר את השימוש בו. עם זאת, בהחלט נראה שעוד מספר שנים תהיה בדיקת דם כחלק מהמעקב אחר המחלה. בדיקה כסימן ביולוגי להתקדמות מחלת הטרשת הנפוצה, שתוכל להראות מוקדם מאוד פגיעה שלא ניתן להבחין בה ב- MRI או בבדיקה הנוירולוגית.

 

תגובות

תגובות

אביב17
21/04/20 15:40

הנה זה מה שדברתי עליו מצרף לינק https://multiplesclerosisnewstoday.com/columns/2020/03/17/covid-19-coronavirus-dmts-disease-modifying-therapies-twitter-social-media/

לביא-שיפמן---MS-ישראל

ביום ראשון הקרוב, ה-6/10/2019, בשעה 20:00 בערב, יתקיים - באמצעות האינטרנט - סמינר אינטרקטיבי שבו תתארח ד"ר מיה גרטי-אופיר, אחראית מרפאת טרשת נפוצה והמרכז הרב תחומי לטיפול בטרשת נפוצה מבי"ח בני ציון בחיפה.

דר' גרטי-אופיר תציג בסמינר חידושים ועדכונים מהכנס הבין לאומי לטרשת נפוצה (ECTRIMS), שהתקיים בשטוקהולם לפני כ-10 ימים ותספר לנו על רשמיה מהכנס. בנוסף, יהיה כמובן אפשר לקבל ממנה תשובות לשאלות שיעלו ממכם במהלך במהלך הסמינר.

זו אינה הפעם הראשונה שבה אנחנו עורכים סמינרים מקוונים כאלה, המאפשרים לכל אחת ואחד לצפות במידע עדכני ולשאול שאלות, מבלי לצאת מהבית. כל הסמינרים הללו זכו להצלחה גדולה וכל מי שלקח בהם חלק התלהב מהאפשרות הגלומה בהם.

הסמינר נערך כחלק מהפעילות של MS ישראל בע"מ (חברה לתועלת הציבור) המנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, בני משפחותיהם ומעגלי התמיכה שלהם, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה.

הרישום לסמינר דורש 2 דקות מזמנכם, נעשה בלינק המצ"ב וההשתתפות בו היא כמובן חינמי לחלוטין - כל מה שנדרש הוא מחשב או טלפון נייד עם חיבור לרשת האינטרנט. הרישום יבטיח שסמוך לתחילת הסמינר תקבלו גם תזכורת.

תגובות

מומחה כמוני
10/01/18 11:17
ערן-ברקוביץ

מחקר חדש השווה בין 1,107 אנשים עם טרשת נפוצה לבין 1,568 אנשים ללא טרשת נפוצה, באשר לשכיחות הופעת מחלת הסרטן. המחקר הנוכחי בניגוד לקודמיו שולט במשתנים: מיקום גיאוגרפי, גיל, מגדר והרגלים כמו עישון ושתיית אלכוהול שיכולים להוות הסברים חלופיים לממצאים.

הממצאים הראו שבקרב קבוצת האנשים עם טרשת נפוצה 7.32% קיבלו טיפולים גם למחלת הסרטן, לעומת 12.63% שקיבלו טיפולים למחלת הסרטן בקרב קבוצת הביקורת. הניתוח הסטטיסטי הראה כי לאנשים עם טרשת נפוצה יש 37% פחות סיכוי לחלות בסרטן. עוד נמצא, שלא הטיפול התרופתי לטרשת נפוצה או מהלך מחלת הטרשת הנפוצה משפיעים על הסיכוי.

ההסבר המרכזי של החוקרים לסיכוי הנמוך, מיוחס לפעילות המערכת החיסונית בטרשת נפוצה. מחלת הטרשת הנפוצה היא מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון רגישה מאוד ותוקפת גם רקמות של הגוף עצמו. ההנחה היא שהמערכת החיסונית ה"עירנית והתוקפנית" מחסלת גם את התאים הסרטנים המנסים להתפתח בגוף וכך מצמצמת את הסיכוי להתפתחות מחלת הסרטן בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.

תגובות

asi1
14/01/18 8:38

האמת? הממצא מאוד הגיוני וטוב לדעת שאולי לטרשת הנפוצה ישנה תועלת בריאותית כל שהיא :)

מומחה כמוני
27/11/17 9:27
ערן-ברקוביץ

ה- Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency - CCSVI, הוא רעיון המציע שחסימה בוורידים המנקזים את הדם מן המוח אחראים להתקדמות מחלת הטרשת הנפוצה וכי בעזרת צנתור (פתיחת החסימה באמצעים כירורגיים) ניתן לטפל ואף להבריא מן המחלה.

הרעיון נולד ב- 2009 ע"י הרופא האיטלקי פאולו זאמבוני, אשר המציא פתרון זה כדי לעזור לאשתו המאובחנת עם טרשת נפוצה. לצד ביקורת של אגודות הנוירולוגים, ציבור המטופלים הרחב ומשפחותיהם תמכו ברעיון ונפתחו מרפאות ברחבי העולם שביצעו את ההליך הכירורגי. ככל שהתקדם המחקר הבינו שאין ההליך הזה יעיל. השיא הגיע ב- 2012 אז ה- FDA הוציא אזהרה מפני ההליך הרפואי.

היום, גם ד"ר זאמבוני בעצמו, לאחר מחקר קליני שביצע, מודה ומעיד שאסור להמליץ לאנשים עם טרשת נפוצה על ההליך הכירורגי.

מחקרו רק חוזר ומשחזר נתונים שהוצגו בעשרות מחקרים לפניו, גם מסקנתו הוצגה כבר לפני 5 שנים ואף יותר, אך יש ערך סמלי לכך שממציא השיטה מעיד על יעילותה לאחר בדיקה בכלים המדעיים המקובלים.

לכל המידע על ה- CCSVI מצרף בקישור את הסקירה שערכנו באתר "כמוני" בנושא.

תגובות

ערן-ברקוביץ
מומחה כמוני
פסיכולוג רפואי מומחה.
27/11/17 9:28

למי שרוצה לקרוא את מאמרו האחרון של ד"ר פאולו זאמבוני, בקישור המצורף...

מומחה כמוני
19/11/17 10:49
ערן-ברקוביץ

מחקר חדש שהתפרסם בכנס ה- ECTRIMS 2017 בחן את הקשר בין התקדמות המחלה למדדי בריאות כלליים.

105 נבדקים עם טרשת נפוצה, 87 עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שאובחנה לפני פחות מ- 5 שנים ו-18 עם התקף ראשון היכול להעיד על התפתחות מחלת הטרשת הנפוצה (CIS), עברו בדיקות מקיפות הן מבחינת הדמיה והערכת מצבם הנוירולוגי והן לגבי ביראותם הכללית והנה הממצאים:


* קליפת מוח עבה יותר נמצאה קשורה ל: יותר שעות שינה, קצב לב נמוך יותר במנוחה ורמות כולסטרול נמוכות.

* נפח גדול יותר של החומר האפור במוח נמצא קשור ל: קצב לב נמוך במנוחה, יותר שעות שינה וכולסטרול נמוך.

* תפקוד נוירולוגי טוב יותר בקרב הנבדקים נמצא קשור ל: קצב לב נמוך במנוחה ויותר שעות שינה.

* השפעת הטרשת הנפוצה על חיי המטופלים לפי דיווחם העצמי (סובייקטיבי) הייתה נמוכה יותר כאשר רמת הכולסטרול בדם הייתה נמוכה יותר (במדד זה בעיקר ה- LDL).


המסקנה הטבעית של החוקרים היא שבנוסף להתמקדות בטיפול וניהול מחלת הטרשת הנפוצה, יש ערך רב בהנחיות מתאימות ומעקב אחר הבריאות הכללית של האנשים עם טרשת נפוצה. בעיקר שמירה על שעות שינה מספיקות, קצב לב נמוך אשר מושפע בעיקר מפעילות גופנית, וכולסטרול בדם המושפע בין היתר מן התזונה.

צוות המחקר ממשיך לביצוע מחקרים בעלי היקף רחב יותר ובהמשך גם לבחון כיצד שינויים התנהגותיים בהרגלי הבריאות מובילים לעיכוב מחלת הטרשת הנפוצה.

תגובות

תגובות

עינת-מילר
מוביל קהילה
14/11/17 11:03

כל פעילות גופנית תעשה את העבודה בתנאי שתתמידו בה ולכן: חפשו מה אתם אוהבים, כך יהיה לכם כיף וקל להתמיד