מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניטיפול תרופתי להרזיהויגובי ואוזמפיק: פריצת דרך בטיפול בהתמכרות לאלכוהול

ויגובי ואוזמפיק: פריצת דרך בטיפול בהתמכרות לאלכוהול

דר אסנת רזיאל

דר אסנת רזיאל

מנהל קבוצה
08/03/25 18:45
0 תגובות

​​​​​​​ד”ר אסנת רזיאל, מומחית בכירורגיה וטיפול בהשמנה, מנהלת המרכז הרב-תחומי לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל

מחקר חדש שפורסם ב -JAMA Psychiatry  מציג תוצאות מבטיחות לגבי השימוש בתרופה סמגלוטיד  המצוי בויגובי ואוזמפיק, לטיפול בהתמכרות לאלכוהול . הסמגלוטיד, שכבר אושר לטיפול בסוכרת והשמנת יתר, נמצא כיעיל בהפחתת צריכת אלכוהול וחשק לשתייה במבוגרים הסובלים מהתמכרות לאלכוהול.

רקע המחקר

התמכרות לאלכוהול היא בעיה בריאותית משמעותית, האחראית לכ-4%-5% מנטל המחלות העולמי ול-2.6 מיליון מקרי מוות בשנה ברחבי העולם

למרות שכ-29% מהמבוגרים בארה"ב עומדים בקריטריונים להפרעת שימוש באלכוהול במהלך חייהם, פחות מ-10% מהם מדווחים על קבלת טיפול בשנה האחרונה, ופחות מ-2% מקבלים טיפול תרופתי.

שיטות המחקר

המחקר כלל 48 משתתפים בגילאי 21-65 שאובחנו עם התמכרות לאלכוהול אך לא חיפשו טיפול באופן אקטיבי.

המשתתפים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה שקיבלה סמגלוטיד וקבוצת פלסבו. הטיפול נמשך 9 שבועות, כאשר המינון הועלה בהדרגה מ-0.25 מ"ג לשבוע ל-0.5 מ"ג לשבוע.

תוצאות עיקריות

  1. הפחתה בצריכת אלכוהול במעבדה: המשתתפים שקיבלו סמגלוטיד הפחיתו משמעותית את כמות האלכוהול שצרכו במבחן מעבדתי, עם גודל אפקט בינוני עד גדול.
  2. הפחתה בשתייה כבדה: נצפתה ירידה משמעותית במספר הימים של שתייה כבדה לאורך זמן בקבוצת הסמגלוטיד בהשוואה לקבוצת הפלסבו.
  3. הפחתת חשק לאלכוהול: הסמגלוטיד הפחית משמעותית את החשק השבועי לאלכוהול .
  4. השפעה על עישון: בקרב תת-קבוצה של משתתפים שעישנו, נצפתה ירידה משמעותית במספר הסיגריות ליום בקבוצת הסמגלוטיד .

משמעויות קליניות

תוצאות המחקר מצביעות על פוטנציאל משמעותי לשימוש בסמגלוטיד כטיפול בהתמכרות לאלכוהול.

 בניגוד לתרופות מאושרות אחרות לאלכוהוליזם שבדרך כלל מראות גודלי אפקט קטנים, הסמגלוטיד הראה גודלי אפקט בינוניים עד גדולים, במיוחד במינון של 0.5 מ"ג לשבוע.

חשוב לציין כי הסמגלוטיד נמצא יעיל בהפחתת כמות השתייה, אך לא השפיע על מספר ימי השתייה. זה עשוי להצביע על כך שהתרופה מתאימה במיוחד למטרות טיפול שאינן דורשות הימנעות מוחלטת, אלא מתמקדות בהפחתת צריכה.

השלכות רחבות

  1. פוטנציאל לצמצום פער הטיפול: בהתחשב באימוץ המהיר של תרופות GLP-1RA (כמו סמגלוטיד) ברפואה הכללית, יש פוטנציאל לצמצם את פער הטיפול הגדול הקיים כיום באלכוהוליזם
  2. השפעה על בריאות הציבור: הפחתה בצריכת אלכוהול, גם ללא הימנעות מוחלטת, קשורה לשיפור בתוצאות בריאותיות.
  3. טיפול משולב באלכוהול ועישון: הממצאים לגבי הפחתת עישון מרמזים על פוטנציאל לטיפול בשתי התמכרויות במקביל, דבר שעשוי להיות בעל השפעה משמעותית על בריאות הציבור.

מגבלות ומחקר עתידי

המחקר הנוכחי היה מוגבל בגודל המדגם ומשך הטיפול. בנוסף, נעשה שימוש במינונים נמוכים של סמגלוטיד מטעמי בטיחות. מחקרים עתידיים צריכים לבחון מדגמים גדולים יותר, טיפול ארוך טווח, ומינונים גבוהים יותר של התרופה.

סיכום

המחקר מספק ראיות ראשוניות מבטיחות ליעילות הסמגלוטיד בטיפול בהתמכרות לאלכוהול.

התוצאות מצדיקות ביצוע ניסויים קליניים גדולים יותר לבחינת היעילות של תרופות מסוג  GLP-1  להפרעת שימוש באלכוהול. אם מחקרים נוספים יאששו את הממצאים, הסמגלוטיד עשוי להוות אפשרות טיפולית חדשה ומבטיחה עבור מיליוני אנשים הסובלים מאלכוהוליזם ברחבי העולם.

Citations:

  1. https://ppl-ai-file-upload.s3.amazonaws.com/web/direct-files/6190934/8d914a9c-04db-4b96-858a-da4f2e7e5945/vzmpyq-gmylh-mlkvhvl.pdf




ויגובי ואוזמפיק: פריצת דרך בטיפול בהתמכרות לאלכוהול

תגובות