מנהלי קהילה
הידעת? הטיפול בפוליפים באף עשוי למנוע אסתמה
צוות חוקרים מאירופה ממליץ לתת למטופלים עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף אבחון של "טרום אסתמה" ולהציע טיפולים שעשויים למנוע התפתחות אסתמה פעילה
פוליפים באף הם גושים של רקמה רירית משגשגת שצומחים בסינוסים או במעברי האף, ולרוב מופיעים בשילוב עם סינוסיטיס כרונית, ועשויים להשפיע על איכות החיים, ולהיות מלווים בגודש אפי, כאבי ראש, הפרעות בחוש הריח והטעם ובמקרים חמורים גם שינויים אנטומיים במבנה האף והפנים.
סינוסיטיס כרונית עם פוליפים באף היא אחת המחלות שמתאפיינות במסלול הביולוגי של דלקת סוג 2, שמשותפת להן פעילות יתר של תאי T מסייעים של המערכת החיסונית. היא עשויה להתפתח לצד מחלות נוספות בקבוצה זו, ובהן נזלת אלרגית ואלרגיות שונות למזון, אטופיק דרמטיטיס וכן אסתמה המאופיינת בריבוי תאי דם לבנים מסוג אאזינופילים בבדיקות דם. אסתמה זו מאובחנת בקרב עד ל-80% מהמאובחנים עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים במצב קשה שאינו ניתן לשליטה.
פורום המומחים האירופי לחקר אלרגיות ומחלות בדרכי הנשימה (EUFOREA) ממליץ לאחרונה לזהות מאובחנים עם מחלות מקבוצת דלקת סוג 2, ובהם אלו שאובחנו עם סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף – ולתת להם אבחנה של מטופלים עם "טרום אסתמה" (Pre-Asthma). זאת בדומה לאבחנה הרפואית שהופכת לאחרונה פופולארית של "טרום סוכרת". הפורום מבהיר כי מטרת האבחנה החדשה היא להנחות את המאובחנים לבצע פעולות שעשויות למנוע התפתחות של אסתמה פעילה.
בנייר עמדה שפרסמו מומחי הפורום באפריל 2024 בכתב העת Frontiers in Allergy, מוצגות ראיות לכך שהסרת פוליפים בניתוח אף עשויה לתרום למניעת אסתמה פעילה. החוקרים גם מציינים כי תרופות ביולוגיות מתקדמות שמסייעות במחלה קשה לכיווץ הפוליפים באף הוכחו כיעילות בשיפור השליטה על אסתמה פעילה, אם כי נדרשים מחקרים נוספים כדי לבסס את יעילותן במניעת אסתמה. הפורום מציין במסגרת הפרסום כי הוא פועל בימים אלה ליצירת מאגר של מאובחנים עם פוליפים באף תושבי מדינות אירופה, במטרה לחקור את השפעת התרופות הביולוגיות על התקדמות סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף למצב של אסתמה.
החוקרים ממליצים גם לאבחן בהגדרה החדשה של "טרום אסתמה" מטופלים עם מצב מקדים למחלת AERD שמתבטא בשילוב של סינוסיטיס כרונית ופוליפים באף עם אלרגיה לתרופת האספירין. החוקרים מציגים עדויות כי טיפולים באלרגיה לאספירין, תוך חשיפה מדורגת לאספירין במינונים שהולכים ועולים ("דה סנסטיזציה לאספירין") – עשויים לסייע במניעת התפתחות אסתמה פעילה אצל מאובחנים אלה.
דן אבן (צילום: Shutterstock)