מנהלי קהילה
הידעת? תזונה ים תיכונית עשויה להגן מפני מחלת כליות סוכרתית
חוקרים מסין מצאו כי סוכרתיים שהקפידו על תזונה ים תיכונית ובעיקר על אכילת קטניות – היו בסיכון נמוך יותר לפגיעה בכליות
המאובחנים עם סוכרת נמצאים בסיכון להתפתחות סיבוכים שונים, ובהם גם פגיעה בתפקוד הכליות. מחלת כליות סוכרתית, ובעגה הרפואית 'נפרופתיה סוכרתית', היא אחד הסיבוכים השכיחים, ועשויה להתפתח הן בסוכרת סוג 2 והן בסוכרת סוג 1, ועם השנים מתפתחת אצל כ-20% עד 40% מהסוכרתיים.
במצב זה יש חשיבות לטיפול תרופתי משולב כדי להגן מפני הידרדרות הכליות ומפני תמותה ממחלות לב וכלי דם, שהיא הסיכון העיקרי במצב זה. זאת תוך שילוב של תרופות ללחץ דם שמעכבות את המערכת ההורמונלית רנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון; תרופות מקבוצת מעכבי SGLT-2 שמשמשות גם לטיפול בסוכרת ואי ספיקת לב; והתרופה קרנידאה המשתייכת לקבוצת תרופות לא סטרואידליות המעכבות לקולטן למינרלקורטיקואידים.
מחקרים זיהו ברבות השנים גורמי סיכון לסיבוכים כלייתיים אצל חולי סוכרת, ובעיקר זמן רב יותר עם אבחנה של סוכרת, מחלה לא מאוזנת, לחץ דם גבוה, השמנה, אורח חיים לא בריא, מתח נפשי וכן גורמים גנטיים מסוימים.
כעת מדווחים חוקרים מסין כי מצאו שהתזונה הים תיכונית עשויה להגן מפני נזקים כלייתי מתקדם אצל אנשים עם סוכרת.
במחקר שפורסם בגיליון יוני 2024 של כתב העת BMC Medicine נבחן הקשר בין דפוסי תזונה לסיבוכים קרדיו וסקולאריים במדגם נרחב של 33,441 נבדקים עם רמות גבוהות של סוכר בדם (היפרגליקמיה), אשר לא אובחנו עם מחלות לב וכלי דם בתחילת המחקר. הנבדקים משתייכים למאגר מטופלים בריטי נרחב UK Biobank.
במעקב שנמשך לפרק זמן חציוני של 12.3 שנים, נמצא כי אלו שדיווחו בשאלוני תזונה כי הם מקפידים על עקרונות התזונה הים תיכונית היו בסיכון נמוך יותר ב-21% לפתח מחלת כליות סוכרתית. ההשפעה המיטיבה של תזונה ים תיכונית נצפתה בעיקר אצל מאובחנים עם סוכרת סוג 2, אז הפחיתה ב-36% את הסיכון לסיבוך כלייתי.
התזונה הים תיכונית מבוססת על ריבוי פירות וירקות, שמן זית ודגים מהים הצפוני, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים.
במחקר התגלה במפתיע כי לקטניות יש תפקיד משמעותי במיוחד במניעת סיבוך כלייתי, והחוקרים מעריכים כי סיבים תזונתיים ייחודיים שמצויים בן תורמים לעיכוב העלייה ברמות הסוכר בדם לאחר ארוחות, תוך דיכוי תהליכים דלקתיים והשפעה מטיבה על הורדת לחץ דם ורמות השומנים בדם. ממצא זה משתלב עם עבודות נוספות שמזהות יתרונות של קטניות בשליטה על רמות הסוכר בדם והפחתת הסיכון לסוכרת.
דן אבן (צילום: Shutterstock)