מנהלי קהילה
פרוליה -עקירת שיניים- ארומזין
שלום פרופ' איש שלום. אני בת 63 ,הובכנת באוסטאפורוזיס (DXA-score בעמוד השדרה צפיפות 9.2022 - חוליות ,-3.3 פרוט -2.5 -3.4 -3.1 - ) שנים טופלתי ב HRT וזה לאחר ביקור יעוץ אצלך במרפאה לפני מעל 10 שנים,עם הטיפול הזה מצב עצמות היה יציב. לאחר 10 שנים הפסקתי HRT ותוצעות צפיפות התחילו לרדת. לפני שנה הובחנתי בסרטן השד,לאחר ניתוח והקרנות הומלצתי בטיפול ארומזין (טרם התחלתי ), אך מכיוון שהטיפול גורם לירידה בצפיפות העצם התחלתי לקבל טיפול פרוליה ( יש לי אי סבילות לביספוספונט- כאבי שרירים ,פיברומיאלגיה ). קיבלתי זריקה ראשונה של פרוליה בתחילת הפברואר . בימים אחרונים נתקלתי בדלקת חריפה מתחת לשן , קיבלתי טיפול באנטיביאוטיקה ,אך נדרשת עקירת שן הזו. האם ניתן לבצע עקירה כאשר תקופת חצי שנה מהזריקת הפרוליה טרם הסתיימה ? סיום תקופת חצי שנה הינה ב10 לאוגוסט . האם ניתן להפסיק את הפרוליה לתקופת הטיפול עקירת השן וטיפול אחרי זה ?לעשות שתל ? אם כן, לכמה זמן אפשר לעשות הפסקה ? אם לא, מה לעשות ? האם עם כל הנ"ל אפשר להתחיל בארומזין (סוג הסרטן שלי היה
HER2-neg KI67-2%, ER/'PR-pos GR1 Tubular carcinoma ).
בכבוד רב ובמעורבות רגשית רבה ממתינה לתשובתך.
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
אוכל לענות רק באופן עקרוני. לא נדרשת הפסקת טיפול ב- PROLIA לצורך עקירה והשתלה. את יכולה לעשות את העקירה כעת ולבצע את ההשתלה, ניתן לדחות את המנה הבאה בכחודש ימים בכל מקרה הסיכון לקושי בריפוי בחלל הפה תחת PROLIA הנו 5 לעשרת אלפים שנות חולה, כלומר סיכון מאו נמוך. מצורף קישור להרצאה בנושא זה. החלטה לגבי מועד תחילת הטיפול בארומזין הנה החלטה אונקולוגית. אין לה קשר ליתר הדברום, יש להקפיד על נטילה סדירה של PROLIA היות והפסקת הטיפול ללא מעבר לטיפול אחר כרוכה בפירוק עצם מהיר ועליה בסיכון שברים מרובים בחוליות עמוד השדרה.
https://www.youtube.com/watch?v=UxpsbYgl914
שבת שלום,
פרופ' צופיה איש-שלום
אלבירה
תודה רבה על התשובה המהירה. שאלה בכל זאת נוספת, הרי ביצוע שתל דורש ריפוי יותר מחודש- אמרו לי שזה יכול לקחת כ-3-4 חודשים, האם דחיה של זריקת פרוליה השניה לתקופה זאת כבר כ"כ מסוכנת ? הרי רק ביצעתי מנה אחת - הראשונה של פרוליה.
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
זה לא נבדק מעולם. המחקרים בוצעו אחרי מתן של שתי מנות לפחות ושם נגרם נזק לעצם בחלק מהמקרים בלתי הפיך. חבל שלא שמעת את ההרצאה שהקישור אליה נשלח אלך. הסיכון לקושי בריפוי בחלל הפה תחת טיפול ב- PROLIA נמוך מאוד. כמובן ההחלטה היא שלך כך גם הסיכונים שאת תקחי.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
אלבירה
תודה רבה ,רבה , הקשבתי להרצאתך -אכן הבנתי המון ממנה , מה שהפתיע אותי שלפי דבריך הבחנה לגבי אוסםאופורוזיס צריכה להיות על פי תוצאות DXA של ירך ולא ע"ש. ובירך לא הובחן אצלי אוסטאופוריזיס. (צ ירך: ,-1.2 טוטאל ,-1 שיינוי לעומת 2018 - ,%+2.6 לעומת 2007 6.8%+). ונכון בע"ש יש לי שינויים ניווניים והובחן ספונדולוזיס בחוליות S1-L5. לכן באה לי שאלה האם טיפול בפרוליה היה נחוץ בכלל ? אם אני אגיעה למרפאתך ,תוכלי לבדוק\לשקול כיצד לא להמשיך עם פרוליה ואולי (במידה ואפשרי ) לקבל טיפול חלופי ?
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
סיכון השברים מחושב לפי צפיפות עצם בצוואר הירך ומתוקנו לפי צפיפות עצם בע"ש . כדאי לפנות לרופאים שמטפלים בך. אם את עומדת להתחיל טיפול בארומזין צפוי איבוד עצם מוגבר, אם את רגישה לביספוספונטים, לרופאים שלך לא היתה ברירה אלא לתת טיפול ב- PROLIA, אבל בכל מקרה כדאי שתפני למי שמטפל/ת בך והציגי לו/לה את השאלות.
שבוע טוב,
פרופ' צופיה איש-שלום
קלרה23
לפרופ' צופיה איש שלום
שלום,
אני במשך 20 שנה לוקחת תרופת פוסאוונס בריאותי הכללית טובה ואני לא לוקחת שום תרופות . האם לקיחת התרופה במשך 20 שנה ואפשר להמשיך לקחת אותה או יש צורך להמשיך? ברצוני להוסיף שיש לי בעיות בשינים קידמיות ונסיגת חניכים גדולה ויתכן שאזדקק להשתלת עצם. אני בת 66
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
האם את לוקחת טיפול במשך 20 שנה ללא הפסקה? ברמה העקרונית, מקובל לבצע הפסקה ברצף הטיפולי אחת ל- 5 שנים למשך שנה עד 3 שנים. בכל מקרה אחרי 20 שנה ניתן להפסיק זמנית את הטיפול עד להחלמה מהפעולות הכירורגיות בחלל הפה. לא נדרשת הפסקה בטיפול לפי הפעולות פשוט לא לקחת את מנת התרופה בשבוע שקודם לטיפול הכירורגי ולהמתין עם חידוש הטיפול עד להחלמה של המקום. מצורף קישור להרצאה בנושא זה.
https://www.youtube.com/watch?v=UxpsbYgl914
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
אילנית111
שלום פרופ' איש שלום,
האם Aclasta יעילה יותר ובטוחה יותר מהתרופות הגנריות של חומצה זלדרונית? העלות שלה כפולה, השאלה אם זה מצדיק את זה.
בתודה מראש.
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
חומצה זולדרונית זה החומר הפעיל בתוך ACLASTA , אין סיבה לחשוב שתכשיר המקור היה יותר יעיל . בכל מקרה אפשר לבדוק את יעילות ההשפעה על ידי בדיקת מדדי שחלוף עצם . הבדיקה זמינה היום בקופת חולים מכבי ומאוחדת ללא תשלום בתדירות של פעם בשנה.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
אילנית111
תודה רבה על המענה המהיר!
האם יש צורך לעשות בדיקת מדדי שחלוף עצם לפני תחילת הטיפול בחומצה זולדרונית, כדי שניתן יהיה להשוות לפני ואחרי? הרופא המטפל אמר ששנה לאחר העירוי ניתן לעשות את הבדיקה, אבל לא הפנה לבדיקה זו לפני תחילת העירוי.
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
אני מעדיפה לעשות גם לפני העירוי, כדי לראות מה היה ערך בסיס , כי קיימת שונות גדולה בערכים אלה באוכלוסיה. אם בצעת בדיקה זו בשנה חולפת, למשל , ולא לקחת טיפול מאז. בדיקה זו יעולה לשמש בסיס.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום