מנהלי קהילה
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 ) הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700
לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסTereparatide Teva (פורטאו גנרי של טבע)
Tereparatide Teva (פורטאו גנרי של טבע)
21/09/20 17:58
40 תגובות
שלום,
לאחר טיפול ארוך בתרופות וזריקות נוגדות פירוק עצם, האנדיקרונולוג שלי רשם לי זריקות פורטאו. בקופת חולים מכבי אישרו לי שימוש בזריקות גנריות טריפראטייד של חברת טבע.
האם הן זהות לגמרי לפורטיאו המקורי והמנוסה? האם יש סיכון בהזרקתן?
אשמח לקבל חוות דעתכם,
תודה,
סוזן
תגובות
כדאי לך לקרוא גם את זה
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום סוזן, מדובר בתכשיר שמיוצר בתכנולוגיה אחרת, אם כי הוא מכיל רצף זה של חומצות אמינו כמו התכשיר המקורי- FORTEO. התכשיר הוכנס לשימוש לאחרונה. עברו בדיקה פרמקוקינטית , שמראה שמתנהל בדם כמו FORTEO, היות ומדובר בתכשיר חדש, אני ממליצה לבצע מעקב קפדני אחרי התגובה הטיפולית. ממליצה לבצע בדיקת מדדי שחלוף עצם CTX ו- P1NP לפני תחילת הטיפול ושישה חודשים לאחר תחילת הטיפול ולבצע בדיקת צפיפות עצם אחת לשנה תוך טיפול. כמו כן לבצע בדיקת CA, P CREATININE, ALBUMIN לאחר חודש, 3 חודשים ו- 6 חודשים לאחר תחילת הטיפול. את צריכה להיות במעקב אנדוקריני קפדני. כמו כן חשוב לקבל הדרכה ברורה לגבי אופן הזרקת התרופה. חברת טבע לא מספקת הדררכה אישית למטופלים ולכן חשוב לודא שהיבנת היטב את ההדרכה במדיה שהם נותנים. באיחולי ברואות ובברכת שנה טובה, פרופ' צופיה איש-שלום
סוזן7
פרופ. איש-שלום ערב טוב,
הנידון: תופעת לוואי - שלשולים ולאחר מכן עצירות
ראשית מודה לך על תשובתך.
בשבוע שעבר, ולאחר כחודש טיפול בטרפראטייד, התחילו כאבי בטן ולאחר מכן החל שלשול כבד והתרוקנות "כמו לפני קולונוסקופיה". מצב זה נמשך כשלושה ימים.
עכשיו, במשך כשבוע, אני סובלת מעצירות וללא יציאות, למעט יציאה מינימלית אתמול. עלי לציין כי לא סבלתי מעצירות אף פעם. אני סובלת ממחלת הסעיפים DIVERTICULITIS וכפי הנראה גם ממעי רגיז IBS.
שאלותי:
האם זו תופעת לוואי של הטרפראטייד?
האם להפסיק את הטיפול? להפסיק למספר ימים לנסיון?
האם יתכן כי לא היה קורה בשימוש פורטאו מקורי?
האם יש סיכון בהפסקת הטיפול? מה יהיה הטיפול החלופי?
אודה על תגובתך.
חג שמח,
סוזן
taldag
שלום פרופסור איש שלום. אישתי לוקח כבר שלוש חודשים טריפאראטייד. מתי צריך לבדוק צפיפות אצמות, כי תוצאות של תרופה זה? תודה
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום, בדיקת צפיפות עצם כלולה בסל הבריאות אחת לשנתיים. למעקב אחרי תגובה טיפולית ל- TERIPARATIDE כדאי לבצע בדיקת מדדי שחלוף עצם ובעיקר בדיקת P1NP .זו בדיקת דם. הבדיקה אינה זמינה בקופות חולים , אך קיימת בתשלום בבתי חולים רבים. בברכה, פרופ' צופיה איש-שלום
סיגי2
סוזן אשמח לצרף אותך לקהוצת הווטאפ של דיורטיקוליטיס. דרך אגב מצבי דומה לשלך ....
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום סוזן, מצטערת לשמוע על סבלך. להלן התשובות לשאלותיך. האם זו תופעת לוואי של הטרפראטייד? היות וטריםרטייד היא תרופה חדשה אין לנו ניסיון אתה ותופעות הלוואי שלה לא נחבנו עד כה. יחד עם זאת החומר הפעיל PTH 1-34 שמופיע ב- FORTEO וב- TERIPARATIDE לא היו קשור בתופעות לוואי בדרכי העיכול. עצירות יכולה לנבוע מעליה ברמת הסידן בדם, חודש לאחר תחילת הטיפול מומלץ לבדוק רמה של CA, P, ALBUMIN כדי לודא שאין לך תופעת לוואי כזאת. האם להפסיק את הטיפול? אם תופעות הלוואי בדרכי העיכול ממשיכות, ואם רמת הסידן תוך טיפול תקינה, תפסיקי את התרופה, לשבוע ימים ותראי מה קורה. אם התופעות חולפות חזרי שוב לטיפול אם התופעות חוזרות שוב, זה יחשיד לקשר לתרופה. האם יתכן כי לא היה קורה בשימוש פורטאו מקורי? כפי שציינתי לא דווחו תופעות כפי שתיארת תוך טיפול ב- FORTEO. עצירות יכולה להגרם על ידי עליה קבועה ברמת הסידן בדם, כך שגם תוך טיפול ב- FORTEO מתבצע מעקב אחר רמת הסידן בדם. האם יש סיכון בהפסקת הטיפול? אין סיכון בהפסקת הטיפול. מה יהיה הטיפול החלופי? כרגע אין צורך בטיפול חלופי, אלא רק בבדיקת סיבת התופעה שייתכן ונובעת מהבעיות המוכרות שלך בדרכי העיכול. באיחולי בריאות, מועדים לשמחה , פרופ' צופיה איש-שלום
סיגי2
אני גם כיום התבשרתי כי בלאומית ניתן לרכוש רק את הגנרי של פורטאו. אשמח להסבר במה זה דומה ובמה זה שונה מפורטאו?
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
החומר הפעיל בתרופה זו הוא מקטע של הורמון מוסת סידן, הורמון PTH 1-34 שנושא את השם TERIPARATIDE החומר מצוי בתרופת מקור ובתרופה גנרית באותו ריכוז. אופן ההפקה שונה: ב- FORTEO החומר מיוצר באמצעות הנדסה גנטית ואילו ב- TERIPATATIDE TEVA הוא מיוצר בדרך כימית על ידי ריצוף חומצות אמינו, כלומר היות והרכב החומר ידוע יוצרים רצף של חומצות אמינו. מחקרי יעילות במניעת שברים בוצעו עם תרופת המקור. היות וההרכב זהה התרופה הגנרית נבדקה לגבי ספיגתה מהעור ופיזורה בדם ופנויה מהגוף , והשפעתה על רמת הסידן בדם לאחר הזרקה, כי זה מה שנדרש מבחנה רגולטורית לגבי חומר גנטי.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
סיגי2
תודה על ההסבר. האם את ממליצה לקבל את הגנרי או להתעקש על תרופת מקור?
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
התעקשות על תרופת המקור לא תעזור. קופת החולים לא תספק לך אותה. ניתן לעקוב אחר התגובה הטיפולית באמצעות מדדח שחלוף עצם, כך שקבלי את הגנרי ובצעי מעקב מסודר כמקובל.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
סיגי2
מה זה בבקשה terrosa? נאמר לי שזה הגנרי של פורטאו.....
יורם בוכהולץ
אני קיבלתי אלרגיה חזקה אחרי חצי שנה. שני גמרה דאי מהר לאחר הפסקת הזריקות .
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
אלרגיה יכולה להגרם על ידי כל תרופה ויכולה גם לנבוע מסיבות אחרות. כדי להוכיח שהאלרגיה אכן מתרופה ולא מסיבה אחרת יש להפסיק את התרופה, להמתין שהתופעות יחלפו ואם אלה לא היו תופעות מסכנות חיים כגון בצקת שפתיים ולוע אלא רק פריחה, ניתן לחדש את נטילת התרופה ורק אם התופעה תחזור זה מוכיח שהאלרגיה אכן לתרופה ויש להפסיקה.
בברכה,
פרופ צופיה איש שלום
יהודיס
ערב טוב פרופ איש שלום
הייתי בביקור אצל רופא שיניים ובגלל דלקת בחניכיים הוא נתן לי אנטיביוטיקה אמוקסי קאר פורטה 500, שלוש פעמים ביום למשך שבוע. אני מטופלת בבינוסטו פעם בשבוע בגלל אוסטויאופורוזיס. אחרי האנטיביוטיקה אצטרף טיפול שורש או עקירה. איך זה מסתדר עם הבינוסטו? עד כמה זה בעייתי? האם אפשר לוותר על בינוסטו בשבוע שאני לוקחת אנטיביוטיקה?
תודה מראש על התשובות המהירות והמקצועיות תמיד
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
אין צורך להפסיק בינוסטו תוך טיפול באנטיביוטיקה, אך כדאי להפסיק לפני עקירה או טיפול שורש ולחדש אחרי החלמה מלאה מהפעולה.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
סיגי2
תוכלי בבקשה פרפ
להסביר על טרסה? גנרי
תודה
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
טרוסה מיוצרת בתהליך דומה ליצור FORTEO, כלומר באמצעות הנדסה ננטית. החומר הפעיל ב- TERROSA ו- TERIPARATIDE זהה מבחינת רצף חומצות אמינו, אך אופן היצור שונה. לפי מיטב ידיעתי TERROSA זמינה רק בשרותי בריאות כללית לא בלאומית.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
יהודיס
שלום פרופ' איש שלום, אני לוקחת אחת לשבוע בינוסטו כבר שנתיים (זאת לאחר שבעבר קיבלתי זריקות פרוליה 3 פעמים). אני לפני טיפול שיניים - הקצאת שורשים ע"י שיננית (2 טיפולים בתוך שבועיים). האם להפסיק את לקיחת הבינוסטו? אם כן, לכמה זמן? רוב תודות מראש עך תשובותיך המהירות.
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
ניתן לא לקחת את המנה הקרובה לטיפול ולחדש את הטיפול מיד לאחר החלמת החניכיים,
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
יהודיס
תודה רבה רבה פרופ' איש שלום
יהודיס
שלום פרופ איש שלום
עשיתי תנועה לא נכונה ומאז כאבים בצלעות בצד ימין. לפי רופא משפחה זה שריר שנתפס. הוא נתן לי תרופה נוגדת דלקת. האם בגלל שיש לי אוסטיאופורוזיס יתכן שזה שבר או סדק בצלעות? מה את מציעה כדי לבדוק במה מדובר?
רוב תודות מראש
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
קחי משככי כאבים להקלה על כאב, אם הכאב יחלוף תוך מספר ימים לא מדובר בשבר. הסבירות לשבר נמוכה מאוד , אין טיפול לשבר בצלע, כך שהאבחנה כאן לא ממש חשובה. הזמן יעשה את שלו והעאב יחלוף.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
יהודיס
תודה רבה רבה על התשובה המהירה
יהודיס
שלום פרופ איש שלום, עשיתי בדיקות שחלוף עצם לפני שנתיים. האם זה עדיין רלוונטי או שכדאי לעשות שוב?
ועוד שאלה: תוצאת בדיקת TPH היא 53.7- מה המשמעות והאם ניתן לעשות משהו כדי לשפר?
רוב תודות מראש על תשובותייך
יהודיס
ועוד שאלה ברשותך, אני לוקחת בינוסטו ויש לי תופעות לוואי כמו תחושת ניתוק. האם ניתן להפסיק את התרופה לזמן מסוים למרות שבעבר קיבלתי פרוליה?
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
תחושת ניתוק זו תופעה שאינה מוכרת תחת טיפול בבינוסטו ואינה קשורה לטיפול זה. אם את סובלת ממנה את צרכה להבדק על ידי נוירולוג ולעבור בירור לסיבת התופעה. אם עברו שלוש שנים או יותר מאז שעברת מפרוליה לבינוסטו והטיפול נלקח באופן סדיר ומדויק, ניתן לבצע הפסקה זמנית קצרה בנטילת התרופה. אם לא, את מסתכנת בריבאונד של פירוק עצם ושברים
בברכה,
פרופ צופיה איש שלום
יהודיס
תודה רבה פרופ איש שלום. לגבי בדיקת שחלוף עצם? אם עשיתי לפני שנה וחצי, האם כדאי לעשות שוב לפני הגעה לייעוץ?
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
הבדיקה צריכה להתבצע לפי המלצת הרופא שמטפל בך. אני מבקשת לבצע בדיקה זו פעם בשנה תחת טיפול בבינוסטו.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
יהודיס
תודה רבה, אני מתכננת להגיע אליך לייעוץ, לכן אני שואלת. בינתיים עשיתי את כל בדיקות הדם שהמלצת עליהם. האם יש צורך גם בביקת צפיפות עצם עדכנית? עשיתי בדיקת צפיפות עצם לפני שנתיים.
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
אין צורך בבדיקת צפיפות עצם כעת. מדדי שחלוף עצם נחוצים.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
יהודיס
רוב תודות, איך אני קובעת ייעוץ דרך הזום?
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
תודה על פנייתך. הזמנת ייעוץ מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו, תורים זמינים מהר, ניתן לתאם במייל [email protected]. להזמנת ייעוץ פנים מול פנים במרפאה עם מסכות ובמרחק שני מטר, ניתן להתקשר ל-3873* בימים א-ה בין השעות 8-18. מצורף מידע על הכנה לייעוץ ונוהל לביצוע ייעוץ מרחוק. ניתן לקבוע תור ליעוץ מרחוק רק לאחר העברת כל המידע הרפואי הנדרש בדואר אלקטרוני עדיף להעביר את כל החומר גם לפני הייעוץ במרפאה.
באיחולי בריאות,
פרופ' צופיה איש-שלום
יהודיס
תודה רבה
יהודיס
פרופ איש שלום
אילו בדיקות שחלוף עצם נחוצות לשם ייעוץ? האם מספיקות הבדיקות CTX - ו- P1NP- האם נחוצות בדיקות נוספות?
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
אם מדובר במפגש ראשון איתי יש להביא את כל המידע הבא.
. Calcium, Phosphor, Creatinine, Uric Ac, glucose, Total Protein, Albumin, ALT, AST, TSH, 25(OH)D, PTH, Alkaline phosphatase , B12 , לגברים מומלץ לבצע בדיקת FSH, LH, TESTISTERONE אלקטרופורזה של חלבוני הדם, יחס קאפא/למבדה (רק בחולות עם שברים בחוליות עמוד שדרה, שיש להן פרקציה בבדיקת אלקטרופורזה של חלבוני הדם), CRP, ספירת דם HBA1C, CHOLESTEROL, HDL, LDL, עקומת סוכר, כלומר מדידת סוכר במכשיר ביתי במועדים הבאים: לפני ארוחת בוקר, שעתיים אחרי ארוחת בוקר, לפני ארוחת צהריים, שעתיים אחרי ארוחת צהריים, לפני ארוחת ערב, לפני השינה (הבדיקות המודגשות בסעיף זה, נועדו רק לחולי סוכרת או טרום סוכרת).
תוצאות של איסוף שתן ל- Calcium, Phosphor, Creatinine
תוצאות שהתקבלו בשלושת עד ששת החודשים האחרונים (אין צורך לבצע בדיקה חדשה לפני הביקור). למבוטחי מכבי שרותי בריאות, היות ובדיקת B12 ובדיקת 25OHD מתבצעות לעתים רחוקות, מומלץ להביא את הבדיקה האחרונה שבוצעה.
2. צפיפות עצם במכשיר DXA במידה ובוצעה בעבר, אין צורך לבצע במיוחד, מומלץ להעביר את התדפיס הגרפי של התוצאה ולא רק את התשובה הכתובה על ידי המכון המפענח. אם בוצעו מספר בדיקות לאורך השנים, מומלץ להביא פרטים אלה לגבי כלל הבדיקות.
3. המטופל/ת מתבקש/ת להעביר תדפיס ממחשבו של הרופא/ה המטפל/ת הכולל אבחנות (מכלול בעיותיה הרפואיות) וטיפול תרופתי שניתן לחולה במשך השנים, כולל פרוט לגבי התרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס שנתנו עד כה.
4. כמו כן המטופל/ת מתבקש/ת להעביר פרוט על כל התרופות ותוספי המזון שהוא /היא צורכ/ת (שם התכשיר והמינון שנלקח), כמו כן מטופלים ב- PROLIA מתבקשים להעביר את מועדי קבלת התרופה בעיקר בשנתיים האחרונות ואת סיבת המעבר לתרופה זו.
5. המטופל/ת מתבקש/ת להעביר את תוצאות פיענוח בדיקות הדימות מכל הסוגים: צילומי רנטגן, CT, MRI. PET, מיפוי שבוצעו בעבר. אין צורך לבצע במיוחד.
דנה גיל
ערב טוב
קיבלתי תוצאת בדיקות דם - מצורפות - ( טווח עד 76 למנפאוזה )? תוצאה 83 CTX - 664 ;P1NP רשום בטווח תקין למנפאוזה בין 171-970
וצפיפות עצם;
שאלתי
רשום שCTX בטווח ( אני בת 64)? האם כך ? האם הבדיקה תקינה?
שאלה נוספת : בדיקת צפיפות עצם מצורפת -מה משמעות ערכי Z בבדיקת צפיפות עצם ? שכן על פי הבדיקה הם תקינים בניגוד לערכי הT .לציין שאני נמוכה מאוד ויחסית רזה, ולא מקבלת טיפול הורמונלי , נוטלת סינטרואיד ( עקב תת פעילות ) ; תוד. רבה
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
יש לך צפיפות עצם נמוכה ופירוק עצם מוגבר. את צריכה לפנות ליעוץ רפואי שיכלול התיחסות למצבך הבריאותי בכלל ולבריאות העצם בפרט. הערכת סיכון שברים מתבצעת לפי T SCORE ולא לפי Z SCORE באנשים מעל גיל 50.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
דנה גיל
בנוסף האם את ממליצה על מיפוי עצמות ?
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום,
מיפוי עצם מתבצע בעיקר בחשד לגרורות על רקע ממאירות. אם יש אצלך חשד כזה, רופא שמטפל בך ימליץ על המיפוי בהתאם לשיקול דעתו, לפי מצבך הרפואי.
בברכה,
פרופ' צופיה איש-שלום
דנה גיל
תודה רבה על תשובתך ;
אין חשד כלל ועיקר פשוט חשבתי שכדאי לדייק את המצב הרפואי של עצמותי ;
בנוסף אשמח ואודה בבקשה להתיחסותך למדד בניית העצם שלי ספציפית בבקשה , ומה חשיבותו ככלל ? תודה