מנהלי קהילה
פרוקטיטיס
שלום רב,
לפני כשנה התגלתה אצלי מחלת קוליטיס כיבית. הגסטרולוג שלי אמר שאני נחשבת למצב קל יחסית של המחלה. הדלקת היא קרוב מאוד לרקטום, בלי התפשטות לשאר המעי.
אך בכל זאת, המחלה גורמת לי להפרשות ריריות ודמיות על בסיס יום יומי, בעיקר בעת הטלת צואה אך גם כשאני רק הולכת לפיפי.
שלבים:
1. התחלנו את הטיפול בחוקני פנטאזה בלבד
2. לא עזר. עברנו לכדורי אסאקול
3. לא עזר. עברנו ל3 כדורי רפאסל ביום
4. לא עזר. קיבלתי סטרואידים בשם קורטימנט
5. עזר. הייתי ברמיסיה לחודש, עם קולונוסקופיה נקייה לחלוטין ואז אחרי חודש המצב חזר לקדמותו. עלינו ל4 כדורי רפאסל ביום.
6. גם לא עזר. ההפרשות קיימות ולא עוזבות.
הגסטרולוג המליץ על שימוש בזריקות יומירה. אני מרגישה שזה צעד שאולי קצת קיצוני אם המצב שלי לא מאוד קשה.
האם יש בשוק עוד דברים שלא ניסיתי לפני שאני עוברת לזריקות יומירה?
האם זה שיש לי בחילות וחוסר תיאבון בחלק מהימים בשבוע וחולשה כללית יכול להיות קשור למחלה הפעילה למרות שאין לי שלשולים ולא היו לי בשום שלב שלה?
תודה מראש
אלי89
אינני רופא, אבל מנסיוני האישי, בהחלט כל ההרגשות הלא טובות שלך קשורות לחולי במעי הגס. אני ממליץ לך לנסות את דייסת האורז שלי, אותי היא מצילה כבר 13 שנה.תקראי בבלוג שלי...אלי89
א.ו.
הנה מה שלבסוף עזר לי, אחרי הרבה שנים: 4 גרם פנטסה בשקיות (sachets). בקשי מהרופא, יקח כמה שבועות עד שהכמות תצטבר. בהצלחה וחג שמח. אני גם נמנע ממאכלי חלב.
פרופ' איריס דותן
שלום לכותבת, הטיפול הראשוני המקובל לקוליטיס כיבית קצרה הממוקדת לאזור הרקטום (פרוקטיטיס) הוא שילוב של תכשירי 5ASA פומיים (כגון רפאסל שאת נוטלת) עם תכשירים מקומיים שניתן להשתמש בהם בחוקנים או נרות. לעתים במקרים של דלקת קצרה מאוד לנרות עשויה להיות השפעה מיטיבה ובמידה ולא נעשה עד כה שימוש בהם ניתן לשקול שימוש כזה בתוספת לתכשיר הפומי. מומלץ לשוחח עם הגסטרואנטרולוג המטפל על אפשרות הטיפול -שעשיות להיות בתוספת לטיפול המומלץ ביומירה או לפני שמתחילים טיפול זה. כאמור ההמלצה הפרטנית לגביך תינתן על ידי הגסטרואנטרולוג המכיר את ההסטוריה הרפואית ממצאי הבדיקה והמעבדה ואופן התגובה לטיפול. חג שמח איריס דותן
שיר דוני
תודה רבה דר דותן
אלי89
שלום, המתחיל במצווה אומרים לו גמור, וגם בדיעבד החצי השני של תגובתי הקודמת לגבי דייסת האורז לא נוסח כראוי, וגם זו הפעם הראשונה וכנראה האחרונה שאני רושם תגובה, ואני מניח שהרופאים לא הסבירו לך, וכיוון שאיני יודע לעשות דבר שאינו מושלם, אנסה לעזור לך, ואומר כך לפי מיטב ידיעתי וניסיוני: 1. קוליטיס מתחילה תמיד ליד הרקטום (במעי הישר). ברגע שהיא התחילה, לתמיד...לתמיד תשאר רגישות במעי הגס, והסכנה לחזרתה גבוה. וכשהקוליטיס מחמירה, היא מתקדמת באופן רצוף במעלה המעי (למעי העקול, למעי היורד=צד שמאל של הגוף, וכ״ו), ואז שהיא פורצת מגבולות המעי הישר ממש קשה לרפאה. 2. לכן עלייך לנקוט משמעת קפדנית מעתה ואילך,ובשום אופן לא להקל ראש. איננו יכולים לאכול יותר באופן חופשי, ובמיוחד מדובר לגבי התזונה, שלה חשיבות עליונה לעצירת הקוליטיס. אסור לך לתמיד למשל (קפה מכל סוג אפילו לא טיפה בגלל הקפאין, תה, קקאו, שוקולד אני טעמתי רק 20 גרם פעם ב..מהסוג לינדט מלח ים-ושום סוג אחר...אבל כעת אסור לך כלום, לקטוז {חלב, גלידות, ארטיקים וכ״ו, למעט מעט גבינה צהובה וחמאה המכילים מעט לקטוז...אבל לא כעת}, מטוגן {פלאפל, צ’יפס,שניצל וכ״ו}, גלוטן {לחם,פיתות וכ״ו...כשתבריאי אפשר מעט פיתה אלומה..שום סוג אחר כי הם מכילים משפרי אפייה/סולפיט אפילו שלא מצויין זאת}, מזון משומר/מעובד, כל החטיפים עוגות/יות תעשייתיות, עוגות/יות ביתיות קלות מעט ביותר ללא קרם/רוטב אבל לא כעת, ירקות ופירות חיים יכולים להוות בעיה תנסי רק עגבניה מגורדת בפומפייה דקה...כלומר בלי הקליפה..אבל לא כעת, סיבים במיוחד קשים למעי הגס {שעועית, עדשים, חומוס...אפשר אח״כ אבל מעט, מתובל {כורכום,שום,וכ״ו},שמן/מזון שמן אפשר ממש טיפה לא שמן זית, וכ״ו. 3. את חייבת לאכול כעט רק מעט שוק עוף מבושל/פילה דג ואורז ומים...שום דבר אחר, אם תוך ימים לא נעצרים התסמינים, חייבים להחליף את האורז בדייסת אורז (זו לא דייסה רגילה, ויש בה המון עמילן דביק, שפשוט מרפא את המעיים...כמו שהסברתי בבלוג שלי בהרחבה. לי יש נסיון מעולה איתה כבר 13 שנה, וכשלא יכולתי לעכל דבר, הדייסה פשוט הצילה אותי. קשה להסביר איך להכינה, אני מוכן להדגים אם תרצי. חשוב לקחת תוספי מזון כמו: ברזל, חומצה פולית, אבץ, ויטמין b12,סידן מגנזיום...או/ו מולטי ויטמין , מאד פשוט להזמין אותם מ Iherb או מהארץ. 4. תנסי את הנרות שהרופאה המליצה לך...אבל את חייבת יחד עם מגבלות המזון שציינתי. 5. לזריקות יומירה תופעות לוואי לא פשוטות תקראי https://www.infomed.co.il/Drug-438/ אני לקחתי רק פעם אחת פנטסה (זה כמו הרפסאל), כל שאר הזמן פתרתי את הבעיה עם דייסת האורז. ב-3 שנים אחרונות אני מתמודד בפעם הראשונה עם הקוליטיס מחוץ למעי הישר (במעי העקול והיורד), הייתי בהתרוממות רוח מהיציאה לפנסיה, ופשוט לא יכולתי לשמור על הדיאטה (כלומר רק דייסה ועוף), אבל כעת סוף סוף נפל לי האסימון...עד כמה הקוליטיס קשה, ואני מצליח לשמור על הדיאטה בלי שום טעות, הכאבים במעייים כמעט ונעלמו לגמרי, עוד כמה חודשים, אוכל בלי נדר לחזור לשגרת הרמיסיה שלי. 6. אני ברמיסיה אוכל רק שוק עוף מבושל וחומוס ביתי ורק עם טחינה עייש (שהיא קלה לעיכול לעומת כל שאר הטחינות) 3 פעמים ביום...וגם פילה דג בגריל, פילה בקר בגריל, אורז, ירקות מבושלים, חומוס אמיתי בחוץ אבל רק במקום איכותי (למשל חומוס אבו אדהם ת״א, פירה במסעדת זוני בירושלים, קצת כבד קצוץ וגפי לטבע פיש בפסח וראש השנה....אפשר להנות. אם תרצי עוד עצה...בשמחה...הרבה בריאות.
שיר דוני
תודה רבה אלי על כל העזרה.
אלי89
ברמיסיה אני אוכל גם קצת דובדבנים, 30 גרם פיסטוק קלוי (אסור לי את כל שאר הפיצוחים) , תפו״ע אחד בשבוע רק מסוג פינק ליידי ללא הקליפה, בייגלה שטוחים מעט, טל בייגל עם גבינה צהובה פעם בהרבה זמן...
רינה1989
אני יות3 מאשמח לפירוט על הדייסת אורז. גם כמה פעמים אכלת ביום ולמשך כמה זמן [email protected]
אלי89
1.6.2020
לדייסת האורז הגעתי אחרי הרבה מאד ניסויי דיאטה..מה לא אכלתי...סויה, שועית לבנה, שיבולת שועל וכ״ו. את הכיוון לדייסה מצאתי בספר ריפוי ספונטני של הנטרופט הידוע מארה״ב ד״ר אנדרו ווייל לפני 13 שנה. חפשתי הוראות באינטרנט ומה שמצאתי זה רק שצריך הרבה מים ביחס לאורז, בצעתי אינספור ניסויים, וכל מיני סוגי אורז, ובביטחון מלא אני יכול לומר שהדייסה שאני מכין היום היא הכי איכותית שאפשר לדמיין מהבחינה שהיא מכילה כמות עצומה של עמילן דביק, זה עמילן עמיד resistant starch , סיבים שאינם מתעכלים במעי הדק, אלא מגיעים למעי הגס, ושם הם מהווים מזון מעולה לחיידקי המעיים. במעי הגס יש כמות עצומה של חיידקים 10 בחזקת 14, והם חשובים ביותר לבריאות האדם. לא אתעצל והנה פעם נוספת מקורות מדעיים לחשיבות דייסת האורז: 1. הכמות העצומה של עמילן עמיד בדייסה עד ל 60 גרם ב 100 גרם דיסה. בדיסה רגילה יש רק 4 גרם עמילן עמיד. 2. החשיבות הרבה של עמילן עמיד 3. החשיבות הרבה של חומצות שומן קצרות לתפקוד חיידקי המעיים ושנוצרות בעת תסיסת העמילן המיד במעי הגס 4. חיידקי המעיים ובריאות האדם. 5. כינוסים רפואיים עם מחשבה שקוליטיס זה בעצם מחלה זיהומית של פצעים ודלקת, ולא מחלה אוטואימונית 6. כתבה של הדיאטנית ליהי גודני גם לגבי הכיוון העתידני. 7. מייל קצר של מכון הגסטרו באיכילוב, שבו לאחר התיעצות רופאים הם בקשו ממני שאתרום להם את מתכון דייסת האורז.
1. https://www.chemistryworld.com/news/simple-cooking-changes-make-healthier-rice/8386.article
2. https://selfhacked.com/blog/resistant2-resistant-starch-metabolism-autoimmunity-cancer-weight-loss-digestion/
3. https://www.nytimes.com/2018/01/01/science/food-fiber-microbiome-inflammation.html
הנה תגובת מכון הגסטרו באיכילוב לגבי מתכון דייסת האורז שלי:
ב-14 במאי 2019, בשעה 16:06, Naomi Fliss <[email protected]> כתב/ה:
הי אלי,
התיעצתי עם הצוות כאן ואנחנו רוצים להפעיל את הגישה שלך על עוד כמה חולי קוליטיס כדי לראות תוצאות ראשוניות שלה על כמה אנשים.
תהיה מוכן לתרום לנו את המתכון עליו אתה מדבר?
נודה לך מאוד ונקווה לתשובתך החיובית,
נעמי
עדיין לא העברתי להם את המתכון, אני מחכה עוד קצת זמן (אל יתהלל חוגר כמפתח), שאחזור ב 100% לכושר, ואז אפנה אליהם שוב.
ב2019, עדיין הייתי בשלב של טעויות בדיאטה. ורק לפני 2 חודשים הצלחתי לראשונה במשך 3 שנים, לשלט בדיאטה ללא שום טעות, ומצבי השתפר פלאים!!!
אלי89
המשך
4. https://telem.openu.ac.il/courses/c20237/gut-bact-md.htm
5. https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001155792
6. https://www.ibd360.co.il/he/home/categories/view/?ContentID=66
לדייסת האורז אני משתמש באורז עגול של הסופר חצי חינם (האורז שלהם לסושי, לריזוטו...זה אותו סוג אורז). האורז העגול מפריש הרבה מאד עמילן למים לעומת אורז פרסי למשל (אני לא משתמש באורז עגול של סוגת, כי יש לו קצת ריח של סושי לאחר ההכנה, והוא פחות טוב למעיים). בסיר של 7 ליטר אני שם 3.25 כוס אורז (250 סמק בכוס) וממלא מים עד 1 ס״מ מהשפתיים. מבשל על גז גדול אש גבוהה עד לרתיחה, מעביר לגז קטן להבה מינימלית עם מכסה קצת פתוח ל 35 דקה, בסיום נוצר קרום דק על פני הדייסה (זה התחלת הפרשת העמילן), אז מעביר את הסיר בחזרה לגז הגדול להבה טיפה מעל המינימום, ומערבב במשך 10 דקות עם מוט ערבוב מיוחד מסוג ציקלון שקניתי בארץ אצל ש.ע.ן חיפה אותו חברתי למברגה חשמלית נטענת..וכך יש לי בעצם מיקסר ידני קטן. בשלב זה האורז ״הבשל״ מפריש את כל העמילן למים, המים מקבלים צבע לבן חזק, נוצרת קצת סמיכות/דביקות, וגרגרי האורז פשוט מתמוססים בדייסה. כעת עלי לקרר מהר את הדיסה שלא יתקרשו למעלה פניה. אני מעביר את הסיר לגיגית מים זורמים בכיור (הברז הנשלף נמצא בתוך הגיגית תפוש באטב), ומערבב אותה עם מיקסר ידני רגיל במשך 10 דקות, כל אדי החום נפלטים ממנה, והיא מתחילה להיות דביקה/סמיכה. סוגר את המכסה, נח 10 דקה, מערבב במיקסר עוד 5 דקה, אחכ טוחן קצת את הדיסה עם בלנדר מוט 2-3 דקות..וזהו. כעת אני ממלא כוס בלנדר שולחני של 1.5 ליטר תוצרת בוש (זה שליש מהכמות)וטוחן כדקה. שופך את הדיסה המוכנה לכלי פלסטיק 2.3 ליטר עם מכסה סגור חזק. כך טוחן את יתר הכמות...סה״כ 3 כלי פלסטיק המספיקים ל 3 ימים, מכניס אותם למקרר כשהם פושרים, ומתחיל לאכול מהם רק למחרת. אוכל 3 מנות דיסה ביום כ 550 ספק למנה. כשאני מוציא את הכלי פלסטיק לראשונה מהמקרר אני מערבב את הדיסה בכף, אז מרגישים טוב מאד מה זה דביקות. אני אוכל 1 שוק עוף מבושל בארוחת הבוקר ועד 2 בצהריים וערב, בהתאם ליכולת העיכול. את העוף אני מבשל 4 קג פעם בשבוע, עוטף כל שוק באלומיניום, חלק למקרר וחלק למקפיא.
אז נכון....שהכנת דייסת האורז נשמעת מ פ ח י ד ה ו מ ס ו ר ב ל ת, אבל ברגע שיודעים זה נעשה ממש בקלות.
סה״כ לוקח לי שעתיים ורבע להכין את הדיסה עד לגמר, שכל המטבח נקי ( כשמתוכם לוקח כ 25 דקה עד שהדיסה רותחת בהתחלה,, עוד 35 דקה לחימום על גז קטן...כלומר נשאר בפועל כשעה ורבע עבודה)...החלק הכי ״קשה” הוא ערבוב במיקסר ידני 10 דקה כשהדיסה מתקררת בגיגית.
אם מישהו יתן לי כתף, אשמח להכין סרטון ביוטיוב.
בסיכומו של דבר....מה התועלת של הדיסה לקוליטיס...וכמה זמן...ובכן:
1. כשהיתה לי התלקחות, וסבלתי רק כאב חזק בלי דימום במעי הישר (ליד הרקטום), אבל לא יכולתי לאכול דבר, אכלתי ביום הראשון רק דיסה כ 5 מנות, למחרת אם קמתי ועדיין היה צורך לשירותים, לקחתי 2 אימודיום , ואז המשכתי לאכול את הדיסה 3 פעמים ביום. בהתחלה עם טיפה עוף בארוחה (שליש שוק), ולאט לאט הגדלתי את הכמות עוף עד ל 1+2+2 ביום.
לאחר כחודש, יכולתי לחזור לאכול עוף ואורז רגיל.
אבל....חשוב לה ד ג י ש...במשך הדיאטה חייבים לאכול רק דיסה ועוף...תוספי מזון, מים...ושום דבר אחר מלבד זה. כל טעות בדיאטה מחזירה את הריפוי לאחור/מחמירה את המצב. כיוון שהדיסה מכילה המון מים, אזי מים לבד אני שותה רק בהשכמה, ובמשך היום אוכל רק דיסה. אם אשתה מים במשך היום לאחר אכילת דיסה זה מאד משתן!
2. כשהיתה לי התלקחות, שפרצה מעבר למעי הישר, למעי העקול, ולמעי היורד עד קצהו העליון , כעת זמן הריפוי שונה. ראשית אני מציע לכולם ללמוד את מבנה המעי הגס, כך יודעים לאתר לפי הכאב, היכן הוא. אוכלים כאמור רק דיסה ועוף ...עד שאין שום כאב/מחוש במעי הגס במשך כל היממה (במיוחד לאחר פעולת מעיים), ופעולת המעיים תקינה לחלוטין בכל הפרמטרים. החלק הכי קשה הוא בעצם שליטה בדיאטה, ולא לעשות שום טעות...אסור לחטוף שום עוגיה, קוביית שוקולד...כלום!!!! כשמבינים כמה הקוליטיס קשה לריפוי, אז מתקבל הכח לשלוט בדיאטה ללא שום טעות!!! וגם במשך כל הדיאטה חייבים רגיעה מוחלטת, ושום מאמץ פיזי לבטן. כלל אצבע...לפי הזמן מתחילת הדיאטה ועד שאין שום מחוש, יש להמשיך בדיאטה עוד פעמיים של הזמן הנ״ל. סה״כ הדיאטה כ 6-9 חודשים לפחות (פצעי אולקוס בקיבה מתרפאים תוך 2-3 חודשים).
בריאות טובה לכולם.
רינה1989
מודה לך מאוד על הפירוט, הזמן , הסבלנות והנכונות לעזור. תבורך. המון תודה ובריאות איתנה לכולנו
אלי89
עשיתי עוד מאמץ...וכתבתי את המתכון הכי מפורט...עכשיו אני רק מחכה לעוזר, שיסע לי להכין סרטון על הכנת הדייסה...מי שירצה שינסה אותה...לי היא עוזרת פלאים...יום טוב.
אלי89
העליתי סרטון ראשוני...
ממלא בסיר של 7 ליטר, 3.25 כוס 250 סמ״ק אורז עגול, וכל היתר מים עד 1 ס״מ מתחת לשפתי הסיר. מקבל 9 מנות שמספיקות ל- 3 ימים (ממלא ב-3 קופסאות פלסטיק של 2.3 ליטר כל אחת). חייבים לקרר את הדיסה לילה אחד במקרר, לפני שמתחילים לאכול, כדי ״לקבע״ את מבנה השרשראות של העמילן, שהשתנו לעמילן עמיד עקב החימום בעת הכנת הדייסה. לצורך אכילת הדייסה, ממלא 2 כפות מידה של 250 סמ״ק כל אחת בקערית, ומחמם במיקרו לפושר (אסור חימום גבוה, שלא ״יהרוס״ את מבנה השרשראות של העמילן העמיד).
יום טוב.
אלי89
דייסת אורז דביקה, עתירת עמילן עמיד, מרפאה קוליטיס, מתכון מפורט
מספר מילים לפני התחלת הכנת הדייסה...
אולי זה נראה מורכב ומסובך בפעם הראשונה, אבל מתרגלים לכך מהר מאד. אני מכין אותה חודשים רבים, באופן אוטומטי, ממש בקלות, בלי שום מאמץ.
והכי חשוב, מהניסיון שלי במשך 13 שנים......התרומה שלה לריפוי......ע צ ו מ ה !!!
1. חומרים (רצוי להכין את הדיסה בבוקר)
א. סיר בנפח 7.35 ליטר (גובה 17 ס״מ, קוטר פנימי 23.5 ס״מ)
ב. אורז עגול של הסופר חצי חינם (אורז לסושי, ואורז ריזוטו שלהם- זה אותו אורז) (או אורז עגול סוגת, יש לו קצת יותר ריח של סושי, בדייסה הוא בסדר, אבל לאכול אותו אח״כ מבושל כאורז רגיל גורם קצת קשיי עיכול) (אורז פרסי,ארבוריו וכ״ו לא מספיק טוב להכנת הדייסה)
3.25 כוס נומינלי של 250 סמק (בפועל ממלא אורז עד השפתיים=260 סמק)
ג. מים עד 1 ס״מ משפתי הסיר
ד. כף גדולה לניקוי הקצף.
ה. בלנדר שולחני עם מיכל 1.5 ליטר מפלסטיק (שיהיה קל) (למשל בוש)
ו. ג׳בקה (לפתיחת סכין הבלנדר בגמר. כי אז הוא תפוס מאד חזק.
ז. חוט חשמל מאריך לחיבור נוח של המברגה החשמלית, מיקסר יד והבלנדר מוט שקרובים לכיור.
ח. מיקסר ידני...נועד להכניס אוויר לדייסה, ובכך לפלוט ממנה את החום הפנימי שלה...למשל 500 וואט של בוש (הוא קל לאחיזה)
ט. בלנדר מוט...נועד לטחון מעט את הדייסה, שיהיה יותר נוח לשפוך אותה ישר מהסיר לבלנדר...למשל 600 וואט של בראון.
י. מברגה חשמלית נטענת..נועדה לערבב כמו עם כף גדולה אבל באופן אינטנסיבי, שהדייסה לא תרתח, ולהמריץ את שחרור העמילן למים...למשל מקיטה עם פוטר אוטומטי 13 מ״מ (מהירות סיבוב 0-400 סל״ד) (זה כמו מיקסר ידני, אבל לסוג ערבוב שונה) , מוט ערבול ציקלון (קניתי מ- ש.ע.ן אספקה טכנית כפר מסריק, שולחים עם שליח/דואר) (קוטר הציר שלו 11.5 מ״מ).
הוא מגיע עם ציר באורך 70 ס״מ, קיצרתי אותו בבימ״ל מכני עם דיסק לאורך כולל כף הערבול מפלסטיק של 20 ס״מ.
יא. קנקן פלסטיק 1 ליטר
יב. 3 קופסאות פלסטיק עם מכסה אטום בנפח 2.3 ליטר כ״א, כל קופסא =3 מנות ביום, סה״כ 9 מנות ל-3 ימים. כל 3 ימים אני מכין דיסה (כשנשארת לי קופסא ליום אחד). כשיש התלקחות חריפה, ולא יכול לאכול דבר, אזי ביום הראשון אני אוכל רק דיסה, כמה שרק יכול....בלי שוק עוף מבושל, כ- 5 מנות, וביום השני חוזר ל-3 מנות, ומתחיל להוסיף מעט עוף.
יג. גיגית פלסטיק בקוטר 36 ס״מ וגובה פנימי 20 סמ
יד. מספר צלחות מרק בתחתית הגיגית, להגביה את הסיר שיהיה בה, שלא יכנסו לתוכו מים
טו. אטב כביסה לתפוס את פית הברז הנשלף בכיור
2. הכנה
א. זמן הכנה ברוטו כולל ניקיון 2.25 שעה (הסיר על הגז 25 דקה הרתחה,35 בישול= 1 שעה, כך שנשארת עבודה בפועל של 1.25 שעה)
ב. לשחרר ביד את סכין הבלנדר ע״י סיבוב קל, מהידבקות של ההכנה הקודמת
ג. לחלוח ממש קטן של גומי האטימה של תחתית הבלנדר השולחני...מאד חשוב!
ג1. לחלוח ממש קטן= חצי יבש. אם נשים הרבה שמן, הוא יכול להיפתח במהלך הטחינה, וכל הדיסה תישפך.
ג2. לסגור את הסכין לתוך מיכל הבלנדר בתנופה, כך שהפסים הבולטים על הסכין, יחרגו עד 1/2 מאורכם, מהמסילות שבמיכל הבלנדר (לגבי בוש)...זה מצב של לחץ מכסימלי על האטם
ג3. על ריק להפעיל את הבלנדר מעט, ולראות אחכ שלא נפתחה הסכין
ד. אחסון הבלנדר שולחן תמיד כשהסכין לא מחוברת אליו, כדי לשמור על הגומי שלא יהיה בלחץ.
ה. ממלא מים בגיגית בכיור, בה מונחות צלחות ההגבהה עד כ 7 ס״מ מהשפתיים. סוגר את הברז, ותופס את הצינור עם האטב, כך שהפיה תגיע לתחתית הגיגית
ו. שופך את האורז לסיר, ממלא מים כאמור, ומיד מתחיל בשלב ההרתחה. אסור להשרות את האורז במים, גם לא לזמן קצר, זה משבש את התהליך.
3. הרתחה
על הגז הכי גדול להבה מכסימום עם מכסה קצת פתוח עד שיש רתיחה גדולה סביב הדפנות כ-15 שניות (סה״כ עד כ 25 דקה) {משך הזמן הנ״ל הוא הכי קריטי כדי לקבל את הדביקות המכסימלית, ולכל שניה חשיבות מכרעת לגבי ההצלחה, חלון ההזדמנות להשיג דביקות מכס הוא מאד צר!}. להתחיל לנקות את הקצף אחרי 17 דקה ולהוריד מכסה.
א. מלבד הרתיחה הנ״ל אסור שבשום שלב אחר תהיה רתיחה.
4. בישול
מעביר את הסיר לגז הכי קטן להבה מינ לחימום איטי של האורז 35 דקה עם מכסה קצת פתוח (לא נוגע בסיר בזמן זה!) בסיום צריך להיווצר קרום דק, מנקה אותו לכיור. אם לא נוצר קרום זה סימן שההרתחה היתה מעט מידי, או שנוצר הרבה קרום זה סימן שההרתחה היתה יותר מידי....לתקן להבא, מעביר את הסיר חזרה לגז הכי גדול להפעלת המברגה.
5. הפרשת העמילן
א. בגז הכי גדול בלי מכסה להבה טיפונת מעל מינ. (לא גדולה מידי שתגרום לרתיחה אסורה)
ב. הלהבה הנ״ל ממריצה את הפרשת העמילן למים מצד אחד, ובנוסף ערבוב אינטנסיבי ימריץ גם (וימנע מצב של רתיחה אסורה). מנסיוני הערבוב הטוב ביותר הוא עם מברגה חשמלית שלה מתחבר מוט ערבול מיוחד מתוצרת advance equipment ארה״ב שם הוא נקרא tornado mixer, יש לכך סרטון נחמד ביוטיוב https://www.youtube.com/watch?v=FDfxxb9rjsg קניתי אצל היבואן בארץ ש.ע.ן אספקה טכנית כפר מסריק, הוא נקרא מוט ערבול ציקלון. יש לקצר את ציר המערבל לאורך ברוטו כולל כף הערבול של 20 ס״מ, בבימ״ל עם דיסק. אני משתמש במברגה מסוג מקיטה נטענת.
כללי הברזל להפעלת המברגה (בסה״כ זה כמו מיקסר ידני כשמתרגלים אליה):
ב1. להתחיל תמיד במהירות הכי איטית
ב2.. להגביר מהירות לאט לאט
ב3. אסור אף פעם להפעיל אותה במהירות גדולה בבת אחת
ב4. הפעלה בתחום המהירות הקטן בכיוון השעון
ב5. ממליץ לכל אחד להתאמן קודם בהפעלתה על סיר עם מי ברז.
ב6. מיקסר יד ובלנדר מוט אינם מתאימים כי הם חותכים את האורז. וגם לא מקדחה שבה קשה לשלט במהירות!
ג. עומד על שרפרף יציב בגובה כ 30 ס״מ צמוד עם הרגלים לשיש ליציבות. קל יותר להפעיל את המברגה מגבוה. ממקם אותה אנכית במרכז הסיר קרוב לתחתית באופן קבוע. מפעיל אותה באופן רציף, כשכל הזמן נושם חופשי (אין שום מאמץ לבטן שאסור לנו החולים). במשך 10 דקות, עד שקווי הצורה של גרגרי האורז גדולים ומטושטשים מאד, ומבלי שתהיה רתיחה על פני הדיסה! מתחיל את המברגה במהירות הכי איטי ומגביר לאט למהירות בינונית קבועה (נוצר משפך קטן במרכז), מחזיק את המברגה ביד ימין על ההדק, וביד שמאל בסוללה צמוד לבטן....בסיום הדיסה קצת סמיכה.
6. קירור, טחינה, למקרר, אכילה
א. מעביר את הסיר לגיגית עם המים בכיור, כשפית המים בתוכה מזרימה מים קבוע (פתוחה למחצה), תפוסה עם האטב.
ב. חייבים לשחרר במהירות את החום הפנימי של הדיסה (שלא תיווצר למעלה קרישת הדיסה). מערבב עם מיקסר יד 10 דקות (עם התחלת הערבוב, ככל שאבחין ביותר ברק למעלה, שלא מגרגרי האורז,זה סימן לעמילן שהשתחרר לדייסה, ולכך שנקבל דביקות טובה. בסיום שלב זה הסמיכות בינונית. ואז מכסה את הסיר למנוחה של 10 דקות. המים ממשיכים לזרום בגיגית לקירור. חוזר שוב לערבב עם המיקסר ל-5 דקות (כעת כבר הסמיכות גדולה). טוחן כעת כ 3 דקות עם הבלנדר מוט (כדי שיהיה יותר נוח לשפוך את הדיסה מהסיר למיכל הבלנדר) ( מרגישים בדביקות הרבה שנוצרת).
ג. טחינה בבלנדר שולחני ( ממלא את המיכל 1.5 ליטר מעבר לסימון של 1.5, עד לקו של תחתית המכסה...זה כשליש מכמות הדיסה). פעם ראשונה בעזרת קנקן הפלסטיק, בשאר הפעמים ישר מתוך הסיר (כל פעם שהסיר עם הדיסה לא בשימוש, הוא חיב להיות סגור עם המכסה). הטחינה (מעבר לחימום וערבוב קודם לכן, מגבירה גם את השינוי של העמילן מרגיל לעמיד (בקצרה...עמילן רגיל מתעכל במעי הדק, ולא מגיע כמזון למעי הגס עבור החיידקים הטובים שבו. עמילן עמיד אינו מתעכל במעי הדק, ומגיע כולו כמזון לחיידקים במעי הגס). מפעיל תחילה במהירות מינ. כ 30 שניות (עד ששומע שהדיסה השתחררה) ואז מגביר למכס כ 30 שניות עד ששומע רעש אחיד.
ד. שופך לקופסת הפלסטיק (מהסיר למיכל בלנדר הדיסה נשפכת בקלות, מהבלנדר לקופסא כבר מרגישים קצת דביקות), וסוגר את המכסה שלה.
ה. בגמר הטחינה, נותן לקופסאות פלסטיק להתקרר בחדר כ 1 שעה, עד שהן פושרות, ואז מכניס למקרר.
ו. אכילת הדיסה רק לאחר לילה במקרר. וכל 3 ימים יש להכין סיר חדש (כשנשארת לי קופסא ליום אחד).
ז. בבוקר למחרת מנקה את המכסים של כל הקופסאות עם ניר סופג, מהמים שהצטברו בהם. ורק בקופסא שממנה מתחיל לאכול, מערבב עם כף רגילה (אח״כ אין יותר צורך בכך)- ואז גם מרגישים היטב את מידת הדביקות, ככל שיותר קשה לערבב, כך הדיסה יותר דביקה, יותר עשירה בעמילן עמיד, יותר עם כח ריפוי!
מוזג ממנה לקערית האוכל 2 כפות מידה של 250 סמק כ״א, ומחמם במיקרו לפושר כ-2 דקות. לא לחמם על הגז, כי אסור כעת חימום ישיר. וגם אסור לחמם מעל פושר, כי אז העמילן העמיד יחזור להיות עמילן רגיל ( בעת הכנת הדיסה...החימום, והערבוב, והטחינה גרמו לשינוי השרשראות הכימיות של העמילן, וכך העמילן הרגיל שמצוי בו בכמות הכי גדולה נהפך לעמילן עמיד....הקירור ״מקבע״ את הקשר החדש של העמילן העמיד, ויש לשמור עליו).
ח. הדיסה מכילה המון מים, ואם אשתה מים במהלך היום, במיוחד לאחר אכילתה, היא מאד תשתן. לכן, אני שותה מים רק בהשכמה, ובמהלך היום אם מאד צמא, אז שותה קרוב לפני אכילת הדיסה.
7. תמצית
א. מכין...7 דף כפול ניר סופג לניקוי, כף גדולה, קנקן 1 ליטר, כל הכלים על השיש...וכ״ו.
ב. סכין בלנדר שולחני משחרר, טיפונת לחלוח שמן (חצי יבש), לסגור בתנופה עד ליצירת מכס לחץ על האטם (בבוש, הפסים של הסכין חורגים במחציתם מהמסילות במיכל הבלנדר) ...לבדק בהפעלה על ריק שלא נפתח.
ג. הרתחה...גז גדול להבה מכס, מכסה קצת פתוח, עד שיש רתיחה גדולה סביב הדפנות כ 15 שניות...סה״כ עד כ 25 דקה. לאחר 17 דקה להוריד מכסה ולהתחיל לנקות קצף.
ד. בישול ...גז קטן להבה מינ עם מכסה קצת פתוח 35 דקה (לא נוגע בסיר במשך כל הזמן הזה)
אלי89
רשמתי בתגובה הקודמת מתכון מפורט להכנת הדייסה, לבקשת אחד החברים. כעת מה שנותר זה להכין סרטון מפורט על הכנתה בפועל. אני עדיין מחכה למצוא לי ...עוזר לכך.