מנהלי קהילה
על ניסיונות לויסות חרדה והתמכרויות, טיפים ומחשבות מד״ר וולקוב
מה שלומכם קהילה? איך אתם?
אמל״ק - הרבה מומחים כותבים לכם איך להתמודד עם חרדה, כמה מילים על ״איך לא״. כדי לקטוע תחושת חרדה אנחנו נופלים לדפוסים של שימוש לא בריא בהרגלים ובחומרים (פלאפונים, אוכל, סמים), זה לא מרפה את החרדה ליותר מכמה רגעים בהווה, וגם מסבך אתכם ביום שאחרי.
אני רוצה לכתוב לכם כמה מילים על ויסות חרדה והתמכרויות.
המצב הנוכחי אופף אותנו בחוסר ודאות, בדאגות, באי שקט פנימי כואב. הנטייה הטבעית שלנו היא לחפש מזור לכאב הזה, גם אם הוא זמני. אני רוצה להעיר זרקור על דרכי ההתמודדות שעלולות לפגוע בנו בהמשך, ביום שאחרי הקורונה (שאני מבטיח לכם שיגיע).
קודם כל קצת הגדרות - התמכרות הינה פעילות/שימוש אשר אנו מאוד מושקעים בהם, המובילים אותנו לאיבוד שליטה, לפגיעה בתפקוד, בצורך לעלות כל הזמן במינונים, ברצון עז להמשיך, בתסמיני גמילה בהיעדר שימוש ובהטבה באותם התסמינים בשימוש חוזר ועוד...
את השימוש שמוביל להתמכרות אפשר לחלק לשימוש רגיל ושימוש לרעה. שניהם עשויים להביא להתמכרות חדשה, מה ההבדל ביניהם בעת הזו?
אם אני מנצל שעות הבידוד המשפחתי בימי הקורונה לזמן איכות עם אשתי, ושותה איתה כוס יין בערב, אין בכך שום בעיה, אלא אם כן אמשיך מדי יום, מדובר ב״שימוש רגיל״, אך אם אני שותה את אותה כוס יין מדי לילה כדי להנמיך את החרדה ולהרדם, מדובר בשימוש לרעה שבסופו של משבר עשוי להתגלגל להתמכרות.
מספר שימושים לרעה שבולטים במשבר הנוכחי:
1. צריכת חדשות! אם אתם רואים להתעדכן פעם ביום, הכל טוב זה חשוב. אם הטלויזיה עובדת נון סטופ כדי לתת תחושת שליטה במצב ולהרגיע את חרדתכם, מדובר בשימוש לרעה וכדאי להפסיקו. איך זה יראה ביום שאחרי? האם תהיו תלויים בטלויזיה? כנראה שלא באופן ישיר, אך הנזק ימצא את דרכו לשגרת חייכם.
2. פלאפונים - פושים של חדשות, ווטסאפים בקבוצות הגן, עדכונים מחברים לעבודה. אם אתם מוצאים עצמכם רצים לנייד על כל זמזום וצפצוף, בלי מטרה אחרת מלבד לחוות את אותה תחושת שליטה אשלייתית- אתם בבעיה. זה מונע מכם להיות ברגע, עם המשפחה, עם עצמכם, עם החיים עצמם. במקום זה אתם מוצפים במידע שהולך ועורם ערימות חדשות של חרדה.
3. אוכל. אוכל זה מנחם, אוכל זה ישראלי. אבל אם ידכם קלה על המקרר ומגירת החטיפים, ואתם זקוקים לערימה נאה של פחמימות כדי לצלוח את העדכונים היומיים, תזכרו שלפחמימות תסמיני גמילה לא קלים, וצפוי לכם מאבק עיקש מול עצמכם בחלוף המגיפה הנוכחית (ותחילתה של מגיפה חדשה לצערי, של השמנה ומחלות לב).
4. סמים - אם אתם רואים שממצב בו אתם מעשנים ג׳וינט פעם בשבוע עם חברים, עברתם לשימוש תדיר יותר (כי יש זמן, כי יש סיבות לחפש ״אוויר לנשימה״), שימו לב שמדובר במשבר שלא יחלוף בקרוב ושהתדירות של השימוש שלכם תמשיך ותעלה עד שכבר תתקשו להפסיק.
לסיכום, תזכרו שהכל צריך להיות במידה, והדרך להשיג שליטה אמיתית, כזו שתקטין את החרדה, היא בפיתוח שגרה תקינה, והרגלים בריאים, שיאפשרו לנו תפקוד לאורך המשבר וביציאה ממנו.
מאחל לכם רגעים קלים, אוטוטו זה מאחורינו.
ד״ר אילן וולקוב
מטפל בהתמכרויות
מתמחה במערך הפסיכיאטרי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)
מיטוכונדריה
בסך הכל לא לפתוח חדשות כי התקשורת לא עושה את המוטל עלייה מול המוביל של המהלך
יחיאל3
לא הבנתי
מיטוכונדריה
מצטערת הכעס שלי מתשלט עליי וזה ייצא כאן. היתי צריכה למחוק את זה
שימי7
אני חדש כאן בקהילה..שאלה- אני לוקח כדור פאקסט 30 מ"ג אחד כל בוקר כבר 8 שנים. זה הוציא אותי מהחרדות אך למען האמת זה לא 100% לעיתים במצבים מסוימים שאין להם הסבר הגיוני - למשל- בנסיעות אני ברכב שלי או באוטובוס אם אני נוסע לבד מה טוב אך אם אני נוסע עם מישהו ומדברים בנסיעה פתאום חוזר לי ועולה התקף חרדה-פאניקה.....מה עלי לעשות???? כדאי אולי להחליף כדור??? יש כדור שמכסה את כל המצבים??????
שיר324
דרך, אפשר להתייעץ איתך בפרטי? אני במצב מאד לא טוב, דיכאון קשה, חרדות והתמכרויות. צריכה עזרה. דחוף. בבקשה.
ruth5
שלום ד"ר אילן וולקוב, האם אפשר לקבוע איתך פגישה פרטית?
רעואל
אני בספק אם מותר לו לקבל מטופלים פרטיים מהפורום. אבל בואי נראה מה הוא יכתוב.
ממי1345
יש לי שאלה בבקשה ,הייתי מטופלת בסרנדה 6 שנים ,הפסקתי היה טוב חצי שנה חזרו החרדות פניתי לרופא חדש שהמליץ לנסות למוגין .אחרי 3 חודשים ועקב מצב שרק החמיר הרופא ואני החלטנו לחזור לסרנדה .שאלה
אני על למוגין 200 מג אמר לרדת כל 3 ימים ב50 מג
ובו זמנית לעלות בסרנדה כל 4 ימים ב25 מג
נישמע לי מאוד מאוד מהר ? רוצה לשמוע עוד חוות דעת כמובן מרופא .תודה מראש