מנהלי קהילה



גמילה מנוגדי דיכאון וחרדה.
רוב השיחות והשאלות כאן נוגעות לתופעות הלוואי של נוגדי דיכאון וחרדה אלו ואחרות בתחילת הלקיחה שלהן, ועל השפעתן. אבל כמעט ואין כאן הסבר מקצועי על גמילה מהתרופות, ומה קורה ביום שרוצים להפסיק לקחת אותן, חוץ מלהגיד שיש לעשות זאת בהדרגה. האם מישהו יכול לעשות בבקשה סדר בעניין ולהסביר למשל - האם יותר קל להיגמל מציפרלקס נניח אחרי שנתיים במינון 10 מ"ג מאשר אחרי ארבע שנים במינון 15? האם גמילה מפריזמה קלה יותר? האם בכלל יש תרופות שקל יותר להיגמל מהן בלי יותר מידי תופעות לוואי קשות מאחרות? נניח גמילה מסרקוול , סרוקסט, ציפרמיל, פריזמה , סרנדה, אדרונקס, קלות יותר מציפרלקס בעניין הזה? או שכולן אותו הדבר מהבחינה הזאת? איזה תרופה מכל עשרות התרופות נגד דיכאון וחרדה הכי קלה בהפסקה שלה ואיזו הכי קשה?
והאם אפשר לקחת ציפרלקס לכל החיים? לעשרים שנה למשל? ויותר? אשמח שמישהו שמבין בעניין יענה פה פעם ברצינות על העניין שמטריד אותי ועוד הרבה אנשים , שכנראה לא יקחו ציפרלקס או פריזמה לחצי שנה ויפסיקו. תודה
MaorSwan
יכול לענות לך על זה מתוך ניסיון אישי שלי, לקחתי את רוב הכדורים במהלך חיי ונגמלתי מכולם במכה אחת. היו לי שני סוגים של גמילה: מהכדורים שמדווחים שקל יותר להיגמל מהם, הקושי העיקרי בגמילה היה חוסר האונים שבהתמודדות לבד עם הסמפטומים של הדיכאון יותר מאשר עם הדיכאון עצמו, שהם כמובן נידודי שינה וחוסר תיאבון. לקח לי בערך חודש של להתמודד עם זה ולסבול עד שהגוף חזר להתמודד עם זה בעצמו (לא בצורה אידיאלית אבל במינימום שמאפשר להמשיך לתפקד באופן תקין). מנגד, מהכדורים הידועים לשמצה בגמילה הקשה שלהם (במקרה שלי, סרוקסט) נוספו שני סימפטומים לגמילה; הראשון, שהופיע בממוצע אחרי שבוע, היה תחושת מכות חשמל במוח (נקרא Brain zaps) שהיו תוקפות כל חצי דקה בערך, גורמות לחוסר נעימות, בחילות לפעמים ולתחושה חזקה בחזה כאילו הלב שלך עוד שנייה מתפוצץ. זה הקושי העיקרי בגמילה, שגרם לי להיכנע ולקחת כדור ולחיות עם זה. בפעם הראשונה שהצלחתי (ומאז אני כבר שנתיים ללא כדורים), מכות החשמל האלה נמשכו כחודש וחצי עד שפסקו לחלוטין. ואז הגיע החלק הקשה יותר, שהוא הדיכאון הכי קשה ועמוק שאי פעם היה לי. פה אתה מגיע למצב שאתה לא מסוגל להיזכר בחיים שהיו לפני הדיכאון ואתה עיוור לאפשרות שיום אחד כבר לא תרגיש כך. זה כל כך עוצמתי שאתה שוכח מכל מה שהיה לפני הדיכאון והמחשבות שהופכות אובדניות וחסרות תקווה עוברות להתגורר אצלך בראש דרך קבע. בעצתו של נוירופסיכולוג מארה"ב שהתייעצתי איתו באחד הפורומים, שטען שכרגע בגלל הגמילה מאגרי הדופמין וסרוטונין במוח שלי מרוקנים, ושיקח להם בין 3-9 חודשים להתחיל לייצר מחדש. הוא הבטיח לי שאחרי התקופה הזו אני פשוט אצא מזה והפציר בי לצרוך שני תוספים בשם 5-htp ו-L-tryptophan שהם בעצם חומצות אמינו שהופכות בדרך כזו או אחרת לסרוטונין ולתת פוש למוח להתחיל לייצר. כשהאמנתי בהנחה שיש "מדע מדוייק" מאחורי זה, התייחסתי לזה כמשהו זמני שצריך לעבור ואפילו תאריך תפוגה יש לו. הדיכאון עבר כעבור 4 חודשים, בשלמותו, אפשר לומר ביום בהיר אחד שבו התעוררתי שונה, וזה היום בו אנשים שהכירו אותי שנה ראו אותי צוחק ורוקד ומחבק בפעם הראשונה כאילו מי שהם ראו רק יום לפני נחטף והוחלף. הדיכאון עדיין מרחף לי מעל הראש תמיד, אבל הוא הרבה יותר נסבל, ואני יודע לזהות מתי הוא מתחיל שוב ולעשות הכל כדי לדאוג שהוא יעלם באותו שבוע. מקווה שעזרתי, בהצלחה.
YOAV
תודה על התשובה המפורטת. אצלי, לדעת הפסיכיאטרית זה יותר חרדה מוכללת ופחות דיכאון, כי אין לי מחשבות אובדניות או עצב קיומי ואני אדם שמח בסך הכל ומצחיק, רק שבעקבות התקפי חרדה ואחרי זה מין הרגשת מועקה קשוחה בבטן ובלב פתאום ככה בלי שום גורם נראה לעין, שהלך והחמיר עם ירידה דרסטית בתיאבון וקושי לישון, התחלתי עם ציפרלקס והמצב השתפר פלאים ואני חמישה חודשים על ציפרלקס קצת פחות מ 10 מ"ג , אבל המטרה שלי היא לא להיות תלוי בכדור הזה ומפחיד אותי הרעיון שאצטרך אותו כל החיים. לפני כן לא היו לי לא חרדות ולא דיכאונות. וגם אני קראתי על טריפטופן והתוסף השני אבל טענו שאין להם כניסה למוח ואין דרך לייצר סרטונין בעזרתם ואין מחקרים שתומכים בזה. אני לא יודע אם זה נכון או לא. אבל הבנתי שאסור לקחת אותם עם ציפרלקס למשל. חשבתי אולי על רדיולה או אשוונגדה וזעפרן אבל על כל אחד מהם יש דעות בעד ונגד והם מאוד יקרים . אתה לוקח גם טיריפטופן וגם htp-5 ?כל יום? וזה עוזר בלי ספורט, מדיטציה, טיפול פסיכולוגי? מה שבעצם אני שואל זה אם שני התוספים האלו לבד באמת יעלים כמו ציפרלקס ויחזירו את שמחת החיים כמהו? וכמה זמן לקחת סרוקסט? אני יודע שזה כדור שמאוד מאוד מאוד קשה להיגמל ממנו. אולי הכי קשה.
דנה75
תגובה לאלו החוששים לקחת תרופה לכל החיים,,לדעתי איכות חיים, חשובה יותר מלקיחת התרופה אין טעם לעשות את החישוב הנל,אנשים לוקחים תרופות לכל החיים כגון ללחץ דם, סכרת , ועוד למה שתרופה פסיכיאטרית שמטיבה עם לוקחה , תהיה שונה?? אם ציפרלקס עשה שינוי לטובה,יש לברך על כך ולא לעשות חישוב שלקיחת ציפרלקס לכל החיים ,היא הבעיה,צריך לשמוח שיש תרופה שעוזרת,לא כל אחד מוצא תרופה שעוזרת לו
MaorSwan
לא סובל מחרדה לכן לא אהיה יהיר ואדבר על זה. בעניין התוספים, מחקרים יש לפה ויש לפה, אני מאוד סקפטי לגבי השפעות של תוספי תזונה טבעיים שנועדו להחליף כדורים, מבחינתי אלו השפעות זניחות, אבל הרעיון שחומצת אמינו שעובדתית הופכת לסרוטונין קרץ לי כי הוא הרגיש לי לגיטימי, טריקים פסיכולוגיים פחות עובדים עליי, אבל פתאום אחרי ארבעה חודשים ביום בהיר אחד קמתי שונה, בעקבות התוספים, בתוך פרק הזמן שהרופא הבטיח. כמובן שזה דעך מאז אפילו שאני צורך אותם באופן יומיומי, אבל אני יציב מאוד כבר תקופה ארוכה. אני לוקח אותם בתורות, קופסא קופסא. למיטב הבנתי אסור לערבב. מעבר לזה לא עושה כלום. מת לחזור לספורט (הייתי אפילו אלוף הארץ בהרמת משקולות ופרשתי בגלל הדיכאון!), ניסיתי כמה פעמים מדיטציה אבל פחות התחברתי, בשורה התחתונה ההתמודדות הכי טובה שלי עם המצב היא לנתח את הדברים שהכי מפחידים אותי, מדכאים אותי או מעסיקים לי את הראש ו"מרחפים" מעליי ותמיד יעכירו את ההרגשה שלי גם אם לא אחשוב עליהם ישירות. פרק את הבעיה לבעיות קטנות ותפתור אחת אחת, ותגלה שמה שהציק לך והעכיר עליך אולי לא כזה גדול וכבד כמו שאתה עושה ממנו. הרבה פעמים אנחנו חושבים על משהו מסויים וכל פעם שהוא יקפוץ לראש נרגיש את הבום הזה בחזה ובבטן, ואוטומטית המוח ינפח את הדבר הזה להרבה יותר גדול ממה שהוא. ברגע שתפרק אותו לגורמים קטנים יותר, ותשאל את עצמך מה דעתך על כל אחד מהדברים הקטנים, האם הם מציקים לך באמת או די שוליים, מה הם גורמים לך להרגיש ולמה והאם יש סיבה שזה יגרום לך רע מלכתחילה? ברגע שתגיע למצב שתבין שעם גורם א' אפשר להתמודד די בקלות, גורם ב' סתם מעלה בך אסוציאציה שלילית, גורם ג' לא מפריע לך באמת כמו שחשבת ועם גורם ד' אתה דווקא סבבה, תגלה שקצת לא הגיוני שאתה בסדר עם כל הגורמים הקטנים אבל מוכה תחושת חרדה וחוסר אונים כשאתה מדמיין את המכלול. בעבודה מתמדת תבין שהרבה בעיות הן לא באמת כאלה בעיות אלא לכל היותר חוסר נוחות זמנית, או שמחשבה לא ריאלית והגיונית בשום צורה פתאום תתפש בעיניך כלא הגיונית ופשוט תזנח אותה. בצורה הזו גם אתה מנתק את החיבור בין המחשבות על דברים מסויימים לתחושה המגעילה שעוברת בבטן ובחזה, והם פתאום לא יתפשו בעיניך כשליליים או משמעותיים. טיפ קטן ממני, מקווה שיעזור לך כמו שעזר לי.
YOAV
תודה רבה על התשובה. מעניין מה שאתה כותב. אולי באמת הכל זה פסיכולוגי.. וחבל שאין קבוצה שנפגשת מידי פעם ומדברת על הדברים האלו פנים אל פנים
YOAV
כתבת שכשאתה מרגיש שעננת הדיכאון מגיעה אתה דואג שהיא תעלם..איך בדיוק אתה עושה את זה? ניסיתי ספורט, ניסיתי אומגה 3, ניסיתי מחשבות חיוביות, אבל זה לא עזר. כשזה מגיע זה נוחת עליי. אני רואה את זה כמעט כמו סרטן של הנפש. אצלי לפחות הדיכאון או החרדה זה משהו ממש פיזי. הגוף אומר דבר אחד והנפש משהו אחר. אני יכול להיות עם חברים ושמח והכל ופתאום בלי שום סיבה זה צונח עליי. אין לי מחשבות אובדניות ואני לא חושב שהחיים לא יפים ובסך הכל טוב לי ובכל זאת זה נוחת עליי כמו עיט על טרף. זה הבאסה.
מוטי 29
כמוני כמוך הרגשה שזה כמו סרט.. בנפש אשכרה אולי גרוע מכך, כי מחלות גוף לאנשים יש סוג של תמיכה מהמשפחה ומהמכרים, ובעיות נפש, אין כמעט תמיכה, ואומרים לך שהכול בראש, מאשימים אותך, מתנכלים לך, לא מאמינים לך שפתאום משומקום נתקפת בהתקף חרדה, ולא תמיד אתה מצליח לתפקד, או ללכתת לעבוד, וטוענים שאתה פראזיט, וכו' וכו', מסכת גיהנום תרתי משמע.
מה נשמע
אהבתי את השאלה שיואב שאל.
barak2017
אני אענה על כל השאלות ששאלת: ביום שרוצים לקחת אותם עושים זאת בהדרגה (כן עניתי למה שכבר אתה יודע) לגבי השאלה של מינון הציפרלקס של הבדל בין 5 ל 10 מ"ג נראה לי שקשה יותר ב 15 אבל אולי זה אותו הדבר גם לא יודע להגיד. פריזמה לא יודע יש תרופות שיש עליהם תלות גדולה הן בעיקר התרופות SSRI או התרופות שלוקח 3 שבועות עד 6 שבועות להשפעה שלהם אז גם להיפטר מהם לוקח זמן דומה ויש תופעות לוואי בגמילה כמו גהנום עלי אדמות בכל אופן זה מה שאני הרגשתי. יש הבדל בין כל קבוצות הכדורים שאתה מציין פה. תרופות נוגדות דיכאון (אומרים גם חרדה לדעתי לא): ציפרלקס, פרוזק, וכל התרופות מהדור החדש וה SSRI של הנוגדי דיכאון, הם תרופות שלוקח 3-6 שבועות כדי שישפיעו בכלל וגם תופעות הגמילה שלהם סיוט בסוף השימוש כשרוצים להפסיק זה כמעט בלתי אפשרי. וגם הרופא כל פעם שתבוא אליו יאמר לך "בטח אתה לא מרגיש טוב אתה צריך לחזור למינון שלך של הכדור נוגד הדיכאון" ככה שאתה תמיד תהיה קשור לחרא הזה. בתרופות מסוג מרגיענים או מרגיענים עמוקים: מדובר על פאזה שונה לגמרי, כמו התרופות סרקוול, אריפליי, פנרגן, קלונקס ועוד... אלו תרופות נוגדי החרדה ונקראים ולפעמים נותנים גם התוויה של אנטי פסיכוטים לחרדה יותר משקיטים את האדם מרגיעים אותו. התופעות גמילה שלהם פחותות מאלו של ה SSRI ונוגדי הדיכאון אם כי יש תופעות לוואי בגמילה גם להם אבל בעוצמה הרבה יותר פחותה. אבל יש... אפשר לקחת ציפרלקס כל החיים להגיד לך שזה בריא? כל דבר שמתערב בגוף האדם לדעתי זה לא בריא כשהוא לטווח ארוך לי זה פגע בתפקודים מסוימים בגוף הציפרלקס ככה שלדעתי מי שממש לא יכול ועל סף אובדנות ייקח את התרופה לפרק זמן מסוים וגם יהיה במעקב לצאת מזה, אם יש אפשרות אחרת לך על זה לא למהר לקחת תרופות SSRI. התשובה הקונקרטית שלי היא כזו: אם יש דרך אחרת לך עליה, אם אתה על סף אובדנות אז אין ברירה קח תרופות SSRI, לא נותנים אותם לכל אחד, כיום מחלקים אותם כמו סוכריות וזה לדעתי אסון לאומי, אם יש לך חרדה אתה יכול לקחת משהו באופן נקודתי ולנסות לבדוק מאין היא באה ולנסות לטפל בה ולא בסימפטומים שהיא מציגה. אתה יכול לשאול כל שאלה שעולה על רוחך אני כל מה שאני כותב זה מניסיון. אני רוצה להוסיף שאת כל "תופעות הלוואי" וההתייחסות שלי אליהם אני כותב מגוף ראשון כלומר מהחוויה שלי האישית בלבד, יש כאלו פה שלא חוו את אותה חוויה כמו שלי מהרבה סיבות פזיולוגיות ואולי רוחניות נפשיות. ככה שאין להסמך על מה שכתבתי אך יש להתייחס אליהם כמו עוד חוויה של בנאדם שחווה התנסות בתרופות שציינת.
YOAV
תודה על התשובה. אני לוקח ציפרלקס כי יש לי חרדה מוכללת שהפכה כנראה לסוג של דיכי תמידי מעצבן כזה. מין מועקה תמידית בבטן דבר שהציפרלקס מעלים. קלונקס זה לא פתרון כי הוא עובד רק לכמה שעות והוא ממש ממכר. אני משתדל לא לעלות את המינון של הציפרלקס בגלל הפחד של היום שארצה להפסיק. שמעתי על סרקוול וגם על וולבוטרין שאולי הם יותר עדינות בהתחלה ובסוף אבל אני לא יודע . משום מה הרופאים כולם יחד מתעקשים דבר ראשון על ציפרלקס. צריך לברר פעם למה דווקא ההתעקשות עליו . ובקשר לגמילה מציפרלקס האם קלונקס עוזר כאן למתן את הסבל ?
barak2017
שאלה טובה למה... לא אתפלא אם יש תמלוגים לתרופות מסוימות. בקשר לסרקוול אל תיקח יש לזה תופעות לוואי בלתי נסבלות עדיף לקחת פרפנאן תופעות לוואי הרבה יותר פחותות מהסרקוול וגם אפשר לתפקד איתו. מועקה בבטן זה סטרס כנראה שאצלך זה בא לידי ביטוי בבטן, ציפרלקס לא הותווה בהתוויה מלאה לחרדה אומרים שזה מקל בחרדה כי זה עושה אותך HI, אבל יש כדורים שהתוויה שלהם הם חרדה כמו מה שכתבתי, אפשר לקחת פרפנאן זה יותר קל מהציפרלקס, לכל כדור יש תופעות לוואי אבל הפרפנאן ממה שיצא לי להכיר הכי פחות, וגם פיתוח תלות קטן מאוד. הציפרלקס לא יפתור לך את הבעיה של הדיכי זה יפתור את הסימפטום אבל לטפל בעצמך זה יהיה הדבר הכי טוב שתעשה. להבין ראשית מדוע הדיכי וללכת לקבל טיפול וכלים כדי לדעת איך פשוט לא להיות בדיכי ופשוט לפתור את זה. להבין את המציאות ולהבין איך אתה יכול לשנות את המציאות בכוחך כי בתכלס כדור לא יעשה אותך שמח יותר אלא יטשטש אותך ויגרום למציאות שלך לא להיות כזו מאיימת.
YOAV
תודה על התשובה. הדיכאון או הרגשת הדיכאון אצלי נובעת מהחרדה מסתבר. מה דעתך על וולבוטרין? גם לחרדות גם לדיכאון וגם לא פוגעת בסקס. נשמע גן עדן לא? חח על התרופה שהמלצת קראתי שזה לסכיזופרניה ולא מצויין שהיא לחרדות
barak2017
וולבוטרין לא מכיר. יש תרופות שההתוויה היא למשהו אחד אבל נותנים אותה גם לחרדות. כמו שסימבלטה ידועה גם כמשכת כאב. התוויה משהו אחד ושימוש משהו אחר.
YOAV
והפרפאנן פוגע פחות בסקס? והגמילה ממנו תהיה יותר קלה מאשר מציפרלקס מהנסיון שלך?
מה נשמע
ברק כמה זמן נמשך הגמילה מהכדורים כי לי יש עדיין נדודי שינה איומים עם סיוטי לילה?
Aplaton
וואלה משהו שעבד לי טוב מאוד ואני עברתי תקופה ארוכה על בשרי של ניסיון וטעייה כדי להתאים לעצמי את הטיפול הנכון. הייתי ממליץ לך ללכת לעשות בדיקת דם ולמודד כמה ויטמין B יש לך בגוף ואם יש חוסרים וגם לבדוק רמות דופאמין וסראטונין במוח - במידה וזה תקין הייתי ממליץ לך לקחת איזשהו ממריץ כמובן בהתייעצות עם רופא כמו רטלין / או ויויאנס (שלי עושה עבודה מאוד טובה, בתור אחד שרעדת עם קונצרטה או רטלין) תכלס הויויאנס גרם לי לצאת מזרם המחשבות שיש לי על בסיס יומי שגורם לי להימנע מלהתמודד עם החיים האמתיים בגלל הקוף המדבר הזה!!!! אני לא יודע מה יעזור לך אבל תכלס הכל זה מאזן לא נכון במוח בכימיקלים, תבדוק את זה תאזן את עצמך ותבלה מהחיים יותר!. זוהי דעתי בלבד! גם ספורט מעודד דופאמין וכו'
YOAV
תודה על התשובה. אבל וויאנס נועד לריכוז והיפר אקטיביות..זה כמו קטלין או אטנט..זה לא הבעיה שלי..חח אני תקוע עם חרדות. ויש בדיקה של הסרטונין?
אביגיל25
יואב השאלה שלך מאוד חשובה. אני עברתי טראומה מאוד גדולה בעקבות גמילה מציפרלקס ולצערי אף אחד לא הכין אותי לזה. אני חושבת שיש מעט מאוד מודעות בקרב הצוותים הרפואיים לגבי תופעות הגמילה ודרכי הטיפול,בפרט רופאי משפחה שבקלות נותנים תרופה אבל מה הלאה? מה עם המטופל רוצה להיגמל משלל סיבות? הריון וכד? אז ככה את רוב המידע השגתי דווקא ברשת,מאנשים כמוני שעברו את הסיוט הזה. אספר לך על הניסיון האישי שלי: לי היו 2 ניסיונות גמילה, הראשון אחרי שנתיים בערך של ציפרלקס - מלבד צמרמורות והרגשה של שפעת שחלה לאחר כשבוע- לא היה משהו מיוחד. מתארת זאת כגמילה קלה יחסית. אבל החרדות חזרו אצלי אחרי תקופה בלי התרופה ואז חזרתי לקחת. לקחתי בערך 5 שנים,סבלתי ממיגרנות קשות שהתרופה להן מתנגשת עם הציפרלקס ואז בעצת הנויורולג החלטתי שאני מפסיקה. הלכתי לרופא משפחה,אמר לי לרדת מ10 ל5 במשך שבוע. כך עשיתי. בהתחלה חוויתי רק תופעות לוואי פיזיות מחרידות,נפשית הייתי בסדר. הרגשתי בחילות איומות,Brain zip, עייפות, צמרמורות,חולשה. בשלב מסוים לא יכולתי לתפקד וללכת לעבודה. השלב הזה נמשך אצלי 3 שבועות בעוצמה גבוהה. אחכ לאט לאט חלפו תופעות פיזיות והחלו תופעות נפשיות - בהתחלה תחושת דריכות,בהמשך דיכאון ומחשבות שליליות,קושי להרדם או לחילופין שינה ממושכת. בהמשך ביום אחד,חטפתי התקף חרדה בעוצמה גבוהה שלא ניתן לתאר. קושי לנשום, רעד בכל הגוף,דופק מהיר,תחושת עילפון,הרגשה שאני משתגעת. אחכ דהריאליזציה ממושכת, הרגשה שאני לא במציאות,שכלום לא אמיתי. אז התחילו גם מחשבות אובדניות-ופניתי לפסיכיאטר שהציל אותי. דר ליעד. התחלנו עם קלונקס,חזרתי לציפרלקס ואף העלנו מינון ל15 מג כי ה10 כבר לא השפיע כמו קודם לכן. עד עכשיו ממשיכה עם ה15,מרגישה יותר טוב. לא מסוגלת להעז לחשוב על גמילה נוספת. אבל מי שכן מחליט ללכת על זה ממליצה לעשות את זה רק בליווי של פסיכיאטר,לשלב פעילות גופנית ולקחת קצת חופש מהעבודה החל משבוע שני לגמילה.
YOAV
תודה על התשובה. הבנתי שככל שלוקחים את הציפרלקס יותר זמן ככה הגמילה יותר מסובכת עד כמעט בלתי אפשרית . ואז נשאלת השאלה אם ניתן לקחת ציפרלקס שנים ארוכות? עשרים שנה ויותר? ואם רוצים לעבור לכדור אחר אז גם יש את התופעות הזוועתיות שאת מתארת? אגב..הקלונקס עזר בתקופת הגמילה? ולמה לא החלפת לתרופה אחרת בעצם? יש לי ידיה שלוקחת אדרונקס שנים ומואוד מרוצה , חוץ מיובש בפה. אשמח לתגובתך. וחבל שאין כאן אף תשובה של פסיכיאטר שמבין לעומק את עניין התרופות ובייחוד ציפרלקס שהבנתי שאחרי שימוש של מעל שנה פשוט הורס לגמרי את כל מערכת הסרטונין במוח ולוקח לגוף לחדש את זה כמעט שנה..
barak2017
ואו לא קל סיפור באמת לא פשוט... את יודעת מה הבעיה היחידה שנתקלתי בהמלצה שכתבת? שליווי הפסיכיאטר לא יועיל במקרה של גמילה חוויתי על בשרי את זה. והלכתי ללא מעט האמיני לי. לקחתי קרוב ל 14 שנה SSRI שהאחרון בהם היה ציפרלקס, וכשרציתי להפסיק הרגשתי רע הלכתי לפסיכיאטר והוא אמר לי "נו אתה מרגיש לא טוב וודאי אתה צריך לקחת את התרופות שלך" ככה זה היה חוזר חלילה לא עם פסיכיאטר אחד אלא עם הרבה והלכתי להרבה חוות דעת כולם אותו חרא מנסים לדחוף אותך לשם בכוח. היום ברוך השם אני גמול כבר יותר מ 10 שנים ולומד לחיות עם החרדה ועם מה שמעבר ומפתח לעצמי כלים, לומד להכיר את עצמי יותר טוב ולהתמודד עם החיים בדרך שלי. הדבר שמכעיס פה זה שנתנה לפסיכיאטרים האפשרות לתת את ההמלצה אם להמשיך או להפסיק ולרוב הם רוצים שתמשיך כי בזה טמונה פרנסתם כשאתה מכור כמו סמים לכל דבר אז זה אומר שתלך לדילר שלך. כמה שזה נשמע קשה אבל זה ככה.
אביגיל25
יואב,ממה שקראתי במאמרים וכו יש כל מיני דרכים כדי לעשות את הגמילה יותר קלה,כגון מעבר לתרופה שזמן הפירוק שלה יותר איטי. (כמו פרוזאק,שסה דומה לציפרלקס רק דור ישן יותר) דרך נוספת זה להוריד מינון בהדרגה למשך מינימום שבועיים בליווי קלונקס ושילוב פעילות גופנית. למה לא עברתי לתרופה אחרת? כי מרבית התרופות לחרדה הן מקבוצת ה SSRI וזה מתנגש יחד עם תרופה של טריפטנים שרציתי לקחת נגד מיגרנות. וגם חששתי לגבי העתיד אם ארצה להכנס להריון אולי ציפרלקס יסכן את העובר וכו האם הגמילה יותר קשה ככל שלוקחים זמן ממושך את התרופה? אין לכך הוכחה מדעית אבל מניסיון שלי חושבת שכן. בנוסף לדעתי יש גם סבילות של התרופה,בשלב מסויים אותו מינון לא משפיע,שזה מה שקרה לי ונאלצתי להעלות את המינון. שזה קצת מלחיץ כי זה מעין מדרון חלקלק שסופו לא ידוע. בכל אופן,אם אתה אכן חושב על תהליך הגמילה אתה צריך לשאול את עצמך כמה שאלות: האם הכרחי להפסיק? למה דווקא עכשיו? התרופה סהכ משפיעה עליך טוב? במידה ולא ,האם ניתן לעבור לתרופה אחרת? אם ענית לעצמך על כל השאלות ואתה בכל זאת רוצה להיגמל,תכין את עצמך. תבחר פסיכיאטר עם המלצות, רצוי תמיכת פסיכולוג בתהליך. להפחית סטרס בעבודה, חיים אישיים וכו עד כמה שניתן,לשלב פעילות גופנית -חשוב! ,תזונה בריאה. חשוב לי להדגיש,יש כאלו שנגמלים בקלות,כל אחד והגוף שלו. לא בהכרח אצל כולם יהיה קשה. גם אני ממש הייתי שמחה לתגובה מהפסיכיאטר של אתר כמוני.
אביגיל25
ברק, אני שמחה שהצלחת להיגמל בסופו של דבר. כמו שציינתי,לדעתי צוותים רפואיים לא מודעים להיקף של בעיית הגמילה ולשלל הסימפטומים והכי קל זה להגיד "כנראה שהחרדות חזרו" כפי שאמר לי רופא המשפחה בכזו קלות ראש. ואני לא מאשימה אותו..פשוט אין מודעות. מדהים כמה מידע זהה של תופעות הלוואי יש מאנשים ברשת וכמעט כלום בספרות הרפואית. לדוגמה זרמים חשמליים במוח,לך תסביר לרופא שיש לך זרמים במוח- התביישתי אפילו להגיד את זה שלא יחשבו שהתחרפנתי. וחיפוש קל ברשת הניב תוצאות של שלל אנשים שנחשפו לתופעה. מה שאומר שככל הנראה היא קיימת ויתכן שאף בהיקף נרחב. אבל זו גם הבעיה,שלסובלים מחרדות משייכים את מרבית הסימפטומים לחרדה ולא תמיד הדבר כך. לגבי פסיכיאטר -מאוד משנה מה הגישה שלו, אם הגישה היא של תרופות בלבד,זה פשוט לא ילך. צריך לראות את המטופל בגישה הוליסטית ולדעת גם מתי להפסיק את התרופות ומתי לא. אצלי אישית,הוא ממש הציל אותי. לא יכולתי לצאת מהבית מרוב חרדה,ולאט לאט הוא הוציא אותי מזה. הסביר בסובלנות וכו,היה זמין גם כשהיו לי תופעות לוואי. וגם אני בליווי פסיכולוגית, בסוף העבודה היא בעיקר שלנו,עם עצמנו. רק צריך מי שיאמין בנו שאפשרי להרגיש יותר טוב ולחיות חיים נורמלים
YOAV
תודה על התשובה אביגיל. אני עוד לא מעוניין להפסיק את הציפרלקס כי בסך הכל הוא איזן אותי. אין לתאר את המצב שלי לפניו ואחריו. אני משתדל לקחת מינון נמוך של 7 7.5 מ"ג וכרגע אני סוגר חמישה חודשים. איכשהו מטרידה אותי המחשבה שאולי אצטרך כדור לכל החיים כי לא נראה לי שהחרדות האלו שנפלו עליי פתאום, בלי איזה אירוע טראמטי מיוחד, יעזבו אותי יום אחד. ואני מנסה בכל דרך למצוא דרך בלי כדורים . ניסיתי ספורט זה לא ממש עזר. שמעתי על גרייה מגנטית אבל איכשהו לא ממש מצאתי מישהו שעבר את זה או איפה עושים את זה וכמה זה עולה. הדעות על זה מאוד חלוקות כמו הדעות על תוספי המזון כמו רדיולה טריפטופן זעפרן אשווגנדה ואחרים..שלצערי אסור לקחת אותם עם ציפרלקס אז אני לא אסתכן ואפסיק את הציפרלקס בשביל לבדוק משהו שלא בטוח שעובד. בכל מקרה עודדת אותי קצת ואשמח לשמוע דעה של פסיכיאטר כאן לגבי הגמילה ובלי שיגיד כמו כולם שזה קלי קלות והתופעות הקשות זה פשוט החרדה או הדיכאון שחזר, אני מניח שכולנו כבר יודים להבחין בין זה לזה. האם אפשר לקחת ציפרלקס שנה שנתיים ולהפסיק בהדרגה בלי לעבור גהינום או שזה לא משנה כמה זמן לקחת? חצי שנה שנתיים שלוש בסוף מחכה לך סיוט? ואגב..קלונקס עזר למנוע את הסיוט בסוף או שום דבר לא עוזר? זה מה שהכי מטריד אותי-היום שאחרי..ואיך בדיוק עוברים לפרוזק בקלות בלי תופעות לוואי של ההפסקה של הציפרלקס? והאם רק גמילה מציפרלקס קשה ומפרוזק או אדרונקס או ציפרמיל או רסיטל יותר קלה? אשמח שמישהו יתן תשובה מפורטת פעם אחת
YOAV
למה אף אחד מהפסיכיאטרים שבפורום הזה, ובמטפלים קלינים ורוקחים לא מצאו לנכון לתת תשובות ולהגיב על הפוסט המאוד רציני הזה??
barak2017
שאלה מצוינת... לגבי המטפלים שאלה טובה, לגבי הרוקחים יש פורום ספציפי של רוקחות. ולגבי הפסיכיאטרים... תפקיד הרופא הפסיכיאטר לא לגמול מכדורים אלא לתת כדורים ב 99% מהמקרים. זו הסיבה שהולכים אליו.
אורית זאבי יוגב
יואב יקר. בעקבות הפוסט שלך והתגובות של כל חברי הקהילה אנסה למצוא פסיכיאטר שיתנדב לעשות לנו סדר בכל השאלות החשובות הללו. אתה בהחלט צודק בבקשה. הבעיה העיקרית היא שהמומחים בקהילה כולם מתנדבים ולא תמיד פנויים לתת את המענים/התשובות/הפוסטים שהגולשים שלנו כך כך זקוקים להם. אבל שמתי את הדבר למטרה. תודה רבה לכולם!!!
אביגיל25
תודה אורית,נשמח מאוד לתשובה
YOAV
תודה רבה אורית
ד"ר אילן וולקוב
שלום לך, אין כיום מחקרים המעידים באופן ברור על כך שיש נזק כלשהו בנטילת נוגדי דיכאון לשנים רבות. כרגיל, שוקלים את הסיכון מול הסיכוי, גם לאי לקיחה של נוגדי דיכאון יש נזקים רבים במקרים בהם הם נדרשים (ולא רק רגשיים). בליווי איש מקצוע הפסקה של נטילת התרופה איננה דבר מורכב לרוב, בסה"כ האזהרה היא לא להפסיק בבת אחת על מנת לתת לגוף להסתגל. בכל מקרה טרם תחילת הטיפול שווה לעשות שיחה פנים מול פנים עם פסיכיאטר ולהציף מולו את כל ההתלבטויות.
אביגיל25
אבל למה בחלק מהאנשים,כפי שקרה אצלי למשל,למרות תהליך גמילה איטי יחסית,הרגשתי הרבה תופעות לוואי פיזיות של בחילות עד הקאות,זרמים חשמליים במוח,תסמיני שפעת,חולשה ומעין סחרחורת? תהליך שנמשך 3 שבועות..האם יש דרכים להמנע מהתופעות הנל בגמילה? יש פתרון תרופתי כלשהו לתהליך גמילה?
YOAV
מהנסיון שלך ומהידע שלך יש תרופות שיותר קל להיגמל מהן מאשר אחרות? וזה נכון שלהקל על גמילה מציפקלקס אפשר לעבור לפריזמה? פריזמה יותר קלה לגמילה? בלי סיוטים בלילה וזרמים בראש? תודה
דנה75
גמילה שלי מאד קשה , אינני רוצה בכלל להגמל מה איכפת לי אם אקח כל החיים וארגיש מצין תפקוד10?? לצערי הפסיקו את התרופה והיא לא משווקת בארץ אסיול 5 אין לי חרדות או דכאון אלא אי שקט עם אסיול 5 לעיתים גם חצית התרופה הרגשתי כאדם רגיל כנראה שאצלי זה הרפית השרירים מיום ההפסקה בעל כורחי המצב נהיה בלתי נסבל חולשות ודופק מהיר לחץ דם גבוה,שמשגע אותי , כל התרופות שניתנו לי כתחליף עשו לי יותר גרוע יתכן והן תרופות גינריות לא אורגינליות, כרגע אני עומדת בפני שוקת שבורה, ואינני יודעת איך להמשיך נראה לי שגם הרופאים לא יודעים, איך לעזור לי ומה מתאים לי הם מנסים אבל אני מקבלת מאוד קשה תרופות בכלל הגוף שלי מגיב לא טוב לתרופות, כמעט ולא לוקחת תרופות חשבתי על ולריאן טיפות ישנות שניתנו להרגעה ,האם יש למשהוא ידע לגבי ולריאן??
אביגיל25
ניתן למצוא מידע דרך מאמרים באתרים כגון pub med תחת הכותרת של: Antidepressant discontinuation syndrom
אביגיל25
אציין שממרבית המאמרים שקראתי ההמלצות די זהות והן: ירידה הדרגתית במינון תוך מעקב צמוד של פסיכיאטר. לעיתים הירידה במינון תתכן עד חודש ואף יותר. במידה וחווים סימפטומים ניתן לעבור לתרופה עם זמן מחצית חיים ארוך יותר,כלומר פירוק איטי יותר של התרופה כגון fluoxetine גם אם חווים סימטומים לזכור שזה זמני ולרוב חולף. מעבר לזה מרבית המאמרים מסכימים שחסר מידע בנושא התופעה ודרכי הטיפול ולכן דרוש מחקרים נוספים ( מה שיכול להסביר את חוסר הידע של הצוותים הרפואיים לגבי התמודדות עם התופעה)
YOAV
אם עוברים מציפקלקס לפריזמה נחסך הסיוט של גמילה מציפרלקס? ואיך עושים את זה בדיוק?
YOAV
והירידה מפלוקסטין יותר קלה בלי כל מיני תופעות לוואי מפחידות?
אביגיל25
לפי מה שאומרים כן כיוון שזמן פירוק שלה יותר איטי
ספיר
אין אינטרס כלכלי לממן מחקר על גמילה מתרופות לכן אין ידע על גמילה . פסיכיאטר אינו יודע מהם תסמיני הגמילה לכך צריך ידע ייחודי של נוירולוג מתמחה שיודע לזהות מה ההשפעה של הגמילה על מערכת העצבים ומעבר לכך ידע נוסף וייחודי על הפרשת הורמונים שונים . ישנן מרפאות מתמחות בגמילה והן מעטות אם בכלל קיימות ( לדעתי יש כאלה ). הייתי פונה לנוירולוג מומחה .
אביגיל25
זה נכון מאוד,אין אינטרס לממן ולכן אין מספיק מידע. זה אפילו מכעיס. ואכן יש מאמרים של נוירולוגים פה ושם בנושא.
ספיר
זה לא שונה אגב מחוסר תמיכה מחקרית מוכחת מדעית וזמינה בגמילה מתרופות אחרות כמו למשל להורדת לחץ דם. ברור שמי שיוריד את התרופה ויתחיל לשמור על תזונה ספורט ומדיטאציות יוכל להסתדר גם בלי התרופה . אבל את זה הרופא לא יגיד לך. .
ספיר
לפי דעתי גמילה מנוגדי חרדה לא שונה מגמילה מסם.מאחר והתרופה מנוונת תאי עצב שבאופן תקין פועלים למנוע דיכאון / חרדה ובעת התערבות תרופתית המנגנון הטבעי נפגע ויש רגרסיה שניתן לאזן עם תספים מיוחדים שפועלים על המערכת העצבית . ולכן צריך נוירולוג // רופא מומחה לגמילה. באופן אישי פעמיים סירבו לסייע לי להיגמל אם כי לא פניתי למומחה הנכון ונגמלתי בעצמי בהדרגה .
YOAV
איזה תוספים? חוץ מאומגה 3? שהבנתי שזה סתם קשקוש. אבל אולי רדיולה, זעפרן או קומפלקס ויטמין b
ספיר
יש ספר בשם מוח מנצח מפורטים בו התוספים. צריך ליווי של מומחה לנוירולוגיה .
דנה75
קומפלקס B
נתי23
תפסיק ותראה איך תסיים