מנהלי קהילה
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 ) הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700
לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסתוספי תזונה לטיפול באוסטאופורוזיס
תוספי תזונה לטיפול באוסטאופורוזיס
18/08/19 16:48
20 תגובות
אני חולה בבריחת סידן מגיל 50. בהתחלה טופלתי בהורמונים וזה עזר מאוד. בשלב יותר מאוחר ניסיתי כל מיני תרופות ולא יכולתי לקחת בגלל תופעות לוואי קשות. ניסיתי גם פרוליה ואחרי 2 זריקות הפסקתי. הגעתי ב2018 למצב שהCTX היה 1181 PG\ML וP1NP היה 87.3 NG\ML
לפני 5 חודשים התחלתי לקחת תוספי תזונה בורון, סטרונציום, קומפלקס B, קאלציום ממקור סרטן הכחול, ויטמין D וכו'
התוצאות לאחר הטיפול של 5 חודשים CTX 868.2 וP1NP 79.4 . נראה לי שהם בנורמה לגיל 69
ללא תופעות הלוואי
הבדיקות עשיתי באותה המעבדה במרכז רפואי תל אביב
ד"ר נירית אבירן ברק
דינה שלום לצערי התוצאות עדיין מעידות על שחלוף עצם מוגבר
דינה 50
אבל יש שיפור בהשוואה לתוצאות משנת 2018 במשך 5 חודשי הטיפול בלבד
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום, מטרת הטיפול באוסטיאופורוזיס הנה להפחית סיכון שברים. מרבית התוספים שמנית לא הוכחו מעולם כמפחיתים סיכון שברים. יחד עם זאת לחלק מהם יש פוטנציאל לנזק. למשל סטרונציום נספח לעצם לכל החיים, במקומות שאמורים להיות תפוסים על ידי סידן, בגלל המשקל המולקולרי הגבוה התכשיר מעלה את צפיפות העצם, מבלי להועיל לאיכותה. התנודות בערכי מדדי שחלוף עצם חסרות משמעות רפואית, הערכים עדיין גבוהים וקשורים בהגברת אבוד עצם ושברים. הבדל של פחות מ-30% הוא חסר נשמעות לחלוטין, היות וקיימות תנודות בערכים אלה גם באופן טבעי. זכותך לבחור בטיפול שאינו תרופתי, זאת לאחר הערכת סיכון השברים שלך, אך כדאי לבססו על עובדות. הפסקת הטיפול ב-Prolia גורמת להגברה ניכרת של פרוק העצם ועליה בסיכון שברים. פרוק העצם נרגע בהדרגה. גם ללא כל תוספים שאינם מועילים כלל בהפחתת סיכון שברים, היחידים שמועילים הם שמירה על רמה תקינה של ויטמין D, (תקינה לא גבוהה שעשויה להזיק) צריכת סידן בכמות מספקת מתזונה ואם לא ניתן להשלים על ידי סידן קרבונט רגיל, לא יותר מ-600 מ״ג ביום, טיפול זה מפחית ב-16% סיכון שברי גפיים. חבל להאמין למוכרי האשליות למיניהם.
מלי 54
פרופ' איש שלום יקרה, דעתך המקצועית מאד חשובה לי: מה האמת בסידן דנסיטי סידן אמורפי, האם הוא אכן מוצר על? מכיוון שאין לי אפשרות לצרוך מוצרי חלב (קוליטיס כיבית המוחמרת מאד מתזונה חלבית) אני לוקחת מדי יום סידן נוזלי קלמדין של סופהרב, לאחר שקראתי על נזק אפשרי בעקבות לקיחת סידן הפסקתי לתקופה ולקחתי רק ויטמין D פלוס K2 בעקבות כך ה-PTH עלה לי מאד וחזרתי לקלמדין, (PTH ירד) מה נכון לעשות? ( סובלת מאוסטאופורוזיס קשה+טיפול באקלסטה שנה שניה ) לתשובתך אודה
רז בר
גם אני נטלתי תקופה מסוימת את הסידן הנוזלי קלמדין, שנאתי אותו. הרגשתי חוסר נוחות ולא התחברתי לטעם. בדרך שלי לדנסיטי עברתי תוספים שונים ולפני שהתחלתי ליטול דנסיטי לפני 3 וחצי שנים קראתי המון!!! כולל מחקרים שונים. כמי שבאה מעולם הגיאולוגיה עוסקת בו שנים רבות יודעת לומר לך מהידע שצברתי לאורך השנים ובלמידת ההרכב השונה לחלוטין בין תוספים שונים מול דינסיטי מקומי האישי שהוכיחו חד משמעית את ההבדל בפעילות הכימית בין הסידן הגבישי לאמורפי.
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום, אין כל יתרון מוכח לתכשיר דנסיטי לבריאות העצם בבני אדם. לחלוטין לא מוצר על. נמכר במחיר יקר לכדור של 200 מ״ג שגם אם נספג במלואו הוא רחוק מלספק את הקצובה היומית המומלצת של סידן. ההמלצה היא לצרוך סידן בכמות של כ-1000 מ״ג ביום ( לאורך היממה במנות מחולקות) ממזון ותוסף גם יחד. את יכולה לצרוך כל תוסף שמסתדר לך עם הבטן והכיס, חלקם יקרים ללא כל הצדקה רפואית. כדאי לא להתרשם מכתבות פרסומיות או סנסציונית במדיה ולדבוק בהמלצות המומחה שמטפל בך.
מלי 54
תודה רבה על הדברים הכנים :)
רז בר
האמת היא שאני שבה וקוראת כאן לא אחת ולעתים גם מגיבה. עם הזמן למדתי שהפניות המקצועיות אליך כמדענית מובילה, נענות גם במישורים אחרים. את מדברת במונחי עלות מול תועלת, מה שהאינוקרינולוגית שלי סרבה בכל תוקף לעשות ולייעץ לי מה לצרוך. אמרה לי שזה לא מקצועי מבחינתה לפסול או לשבח תוסף ספציפי כזה או אחר מטעמים ברורים. מרגיש לי משום מה שאת מרמזת לביטול התועלת של הסידן האמורפי ומציינת זאת ביחס ישיר למחירו. אני מאוד מרוצה מהמוצר ולכן חשה שהתגובות שלך לעתים מגמתיות. לי כאדם פרטי זה צורם.
פרופ' צופיה איש-שלום
ממש לא שיקולי עלות תועלת. אך בהחלט שיקולי עלות מיותרת למוצר שאין לגביו כל הוכחה לבריאות השלד בבני אדם. סידן הנו רכיב מינרלי בעצם. עדיף לצרוך אותו מתזונה בכמות השווה לקצובה יומית מומלצת, בין 800 ל- 1000 מ״ג/יום. במידה וזה לא מתאפשר מומלצת השלמת צריכה על ידי תוסף, במינון הנדרש להשלמת החסר ולא יותר מזה. סידן לבדו מכל סוג שהוא מעולם לא הוכח כטיפול באוסטיאופורוזיס, מטרת הטיפול באוסטיאופורוזיס להפחית סיכון שברים. אין כל סיבה למכור אשליות לציבור המטופלים, למטרות רווח של יצרן זה או אחר. זה לא עלות תועלת זו פשוט עליות מיותרת.
רז בר
נחישות התשובה שלך מביאה אותי למסקנה חד משמעית שיש כאן שיקולים זרים! אף רופא, משפחה או מקצועי, לא היה מוכן מעולם לתת לי המלצה איזה מותג של תוסף תזונה להעדיף, ולא משנה אם זה סידן, כורכום או מגנזיום שאני נוטלת, נשלחתי להחליט לבדי מהטעם שזה לא אתי! ואת שבה ופוסלת דווקא את הסידן האמורפי שמטיב עם רבים.
אריק101
מה דעתך להוסיף L ליזין לסידן . טוענים שזה מסייע בספיגת הסידן. האם יש בזה ממש . האם זה גם יכול להזיק ?
פרופ' צופיה איש-שלום
למרבית האוכלוסיה אין כל צורך לתגבר את ספיגת הסידן במעי, הסידן נספג היטב במעי, בעיקר כאשר נלקח לאחר ארוחה לא חלבית, חלבונית, למשל ארוחת צהריים. ארוחה כזאת מכילה את כל חומצות האמינו. אין בספרות הרפואית הוכחה לכך שמתן lysine משפר את ספיגת הסידן במעי בבני אדם. מצאתי מחקר קטן על 14 נשים צעירות, שצרכו תזונה דלת חלבון, משנת 2014, שבו נצפתה מגמת עליה בספיגת סידן במעי , שהוערכה על ידי הפרשתו בשתן, ההפרש היה ללא משמעות סטטיסטית. לאחר הסבר מפורט זה אני ממליצה לכל מי שרוצה למנוע שברים אוסטיאופורוטיים, להפסיק להאמין לאשליות מסחריות בלתי מבוססות, להקפיד על תזונה מאוזנת שמכילה את כל רכיבי פירמידת המזון המעודכנת, לצרוך תוסף סידן שגרתי לחלוטין, שמסופק על ידי קופות החולים, להשלמת הצריכה היומית של הסידן, בכמות מבוקרת ולא עודפת לאחר קבלת יעוץ רפואי, לבצע פעלות גופנית סדירה, כולל תרגול למניעת נפילות ובמידת הצורך, לפי רמת סיכון להופעת שברים, לקבל טיפול תרופתי מתוכנן היטב. שיהיה לכם יום נעים.
פרופ' צופיה איש-שלום
תגובה לרז בר. לגבי שיקולים זרים נראה לי שהפוסל במומו פוסל. הלהט שלך להגן על דנסיטי מדיף ריח של תגובה של גוף מסחרי. יש להתיחס לכל דבר שנבלע על ידי מטופל כאל תרופה ולהמליץ על המינון והתכשיר המתאים ביותר במצבו. זה תפקידו של רופא שמטפל באדם עם בעיה רפואית. זה לא אתי להתנהג אחרת ולהשאיר את ההחלטה למטופל שיחשף לשוק האשליות היקר של גופים מסחריים.
מלי 54
אכן זו גם הרגשתי, רז בר, את מקבלת אחוזים מהדנסיטי?
רז בר
דומה כי הצבתי לך מראה!!!
אריק101
לפי מה שקראתי וחקרתי התוסף דנסיטי יכול להיות יעיל בזירוז החלמת שברים. לגבי היתר פרופ' צופיה צודקת. אין כל כל יתרון על הסידן שנותנים בקופות החולים .יש גם פרסומים על סידן אלמוגים שטוענים שנספג יותר טוב. לא מצאתי שום מחקר שמחזק את זה
אשה52
האם לא מדובר בעצם על ענין הספיגה? גם אם נקח סידן כזה או אחר..גם אם נצרוך 1200 מ במזון לא בטוח בכלל שנספג לעצם.. אז אולי את זה צריך לבדוק לעומק. האם הורומונים הינתנים בהתאמה אישית(ביולוגים) יכולים לעצור את שחלוף העצם הגבוהה? כתבתי כאן כבר בעבר אני מתאמנת הרבה..רוקדת,ארובי משקולות ... כמעט 5 פעצים בשבוע. הפסקתי סידן..אבל אוכלת כמעט כל יום 1200 י לוקחת ויטמין די 4000 יח ביום. ובגלל עניין גיל המעבר שוקלת הורמונים ביולוגים השאלה אם יכולים לעזור איכשהו גם לעצם.
פרופ' צופיה איש-שלום
שלום, כפי שכבר ציינתי בעבר תוסף סידן אינו טיפול באוסטיאופורוזיס, אלא רק השלמה תזונתית, אין כל מחקר שהוכח שסידן זה או אחר היטיב עם מבנה העצם ומניעת שברים. כמו כן אין כל הוכחה לזירוז ריפוי שברים על ידי נטילת סידן אמורפי. גיוס הסידן מהעצם מווסת בעיקר על ידי הורמון יותרת התריס, ששומר על רמה תקינה של סידן יוני בדם. הסידן היוני חיוני לתפקוד תקין של מערכות גוף רבות. אם לא יסופק בתזונה יגויס מהעצם, כדי להבטיח רמה תקינה בדם. באדם בוגר צריכת סידן זה או אחר לא תשגר אותו לעצם. לצערי, הורמונים ביולוגיים מותאמים אישית זה עוד תעלול מסחרי, ללא כל יתרון על פני טיפול הורמונלי, שניתן בקופות החולים לנשים שזקוקות ומתאימות לטיפול זה. נטילת 4000 יב״ל ליום ויטמין D , אינה מוצדקת ברוב המקרים. רק אנשים שהתיצגו עם חסר קיצוני בויטמין D , זקוקים למינון כה גבוה, לתקופה מוגבלת או אנשים עם השמנת יתר קיצונית, אצלם ויטמין D מתפרק בתוך רקמת שומן שבה הוא נאגר.
אשה52
תודה על תגובתך.. נושא ההורמונים מאוד מלחיץ אותנו הנשים בגיל המעבר פלוס..משיחות רבות ביננו ההורמונים הכימים כלל לא מומלצים עי המשתמשות שחוו תופעות לוואי כאלה ואחרות. ההורמונים המותאמים אמורים להיות ביולוגים וולא הסכון לסרטן השד לפי מה שהמשתמשות אומרות. אם מבינה נכון כדאי לעשות בדיקת בלוטת התריס כדי להבין אם יש בעית ספיגה. ויטמין די ירד מ 29 ל 26 כאשר לאורך חצי שנה לא לקחתי אותו ולכן המינון הזה ניתן.
פרופ' צופיה איש-שלום
אין שום מחקרים או מידע בדוק ומבוסס לגבי ״ההורמונים הביולוגיים״. זו בפרוש אחיזת עיניים והטעיית הציבור. היום ניתן להרכיב למעלה מ-60 צרופים במתן טיפולים הורמונליים בדוקים ומקובלים. תכשירים שעברו בקרת איכות קפדנית. אין כל קשר בין בדיקת הורמוני בלוטת התריס לסידן. זה לא מה שכתבתי. כתבתי על יותרת התריס parathyroid. אין צורך לבדוק רמה של הורמון זה באופן יזום אלא לפי החלטה רפואית בלבד. רמת ויטמין D של 20 נ״ג/ מ״ל ng/ml ומעלה, זו רמה תקינה לחלוטין ואין כל צורך לקחת 4000 יב״ל ויטמין D על תנודה כה קלה בתחום התקין. אם את מבוטחת בכללית שם מודדים ב-nmol/l זו אכן עדות לחסר. האם את מתייעצת עם רופא/ה לגבי החלטות טיפוליות שלך או פשוט עושה חיפוש ברשת ומחליטה? הדרך של טיפול עצמי לפי חיפוש ברשת ממש אינה מומלצת ואפילו מסוכנת.