מנהלי קהילה



הקשר הדק שבין חרדה משתקת להעזה פרועה
שלום לכולם, בעוד אני נוברת במעמקי נפשי רציתי לחלוק, אם זה מעניין מישהו, במשהו ששמתי לב לגבי חרדה. אני סובלת מעיסוק אובססיבי וחרדות ביצוע בתחום העבודה שגם מתבטא בוורקוהוליזם ובהתקפי חרדה וטיפלה פגיעה עצמית. יש מכניזם כזה שבו אתה סובל מחרדה במשך זמן ממושך, ומספר לעצמך סיפורים בלנסות להתגבר על זה, ומנסה להסיח את דעתך, ואז לנבור בזה ובגדול החרדה בשליטה- אבל כל מעשה שצריך להעשות לוקח אנרגיות מטורפות כי הכל שטוף לחלוטין בפחד. ואז קורה המקרה, ולרוב לא פעם אחת, שאתה עושה דברים בחוסר פרופורציה לחלוטין בכיוון העזה פסיכית. המכניזם הזה מאוד משעשע אותי כי הוא בעצם הפוך מהמטרה של הפחד. אני יכולה להיות לחוצה בטירוף לגבי משהו, ואז לא לבדוק לפני שאני מגישה אותו. זה כאילו ההכנעות הטוטאלית או הבעיטה הסופית בפחד. אני כל כך מפחדת להכשל- שכאילו בצורה לא מודעת אני דוחפת את עצמי לכיוון הכשלון, הדבר שאני הכי פוחדת ממנו. כאילו האנרכיסט הפנימי הלא מודע דוחף אותך מצוק. זה מצחיק, כי אני מכלה כל כך הרבה אנרגיות ואז דופקת את עצמי. וזו הבעיה הקשה ובעצם אני מניחה שהסיבה שאנשים שלוקחים דברים קשה מדי ולחוצים מדי נכשלים. אתה כל כך רוצה- ולא יוצא. מי שמשקיע שוקע. אני חייבת לכתוב פה את זה ולהזכיר לעצמי את זה כי אני כל כך מאמינה בנחיצות של הלחץ והאובססיה שלי שקשה לי למצוא סיבות למה להפסיק ולשחרר. אם אני אשכנע את עצמי שאולי אני פוגעת בעבודה שלי- אז אשתכנע- כי דברים אחרים זו לא סיבה מספיק טובה :-). לסיכום הגעתי למסקנה שהדרך היעילה ביותר לעבוד היא בצורה שפויה. בצורה שבה כל המשאבים שלך רגועים ופנויים לטיפול בבעיה. זה היה קל להגיד.
מופידורה
נשמע טוב מאוד!
גלי אלן
פעם, כשהייתי ילדה, נסעתי על אופניים. נסעתי בכוונה לכיוון הכישלון ונכנסתי בעץ. כל כך פחדתי להתרסק שריסקתי את עצמי. היום כבוגרת אני מרגישה את הלחץ הזה שאת מתארת, ואני לא יודעת איך לרכב על החיים ולפעול בעולם מבלי לפחד עד כדי ריסוק מכוון. אז כרגע אני בעיקר זהירה. אני לא יודעת מה זה אומר "שהדרך היעילה ביותר לעבוד היא בצורה שפויה" יהיה מגניב אם תוכלי לדבר על זה עוד. מה זה אומר בשבילך, האם זה עובד לך. (אוהבת את כותרת ההודעה שנתת)
ביצועית
היי גלי. אני כל כך שמחה שגם את חווה את הדברים האלה! איזה נורא זה- שהפחד שלך מתממש בגללך. אני מניחה שמה שניסיתי לומר זה שהפתרון הוא לא לפחד- אבל כתבתי שזה קל להגיד. מה שכן, אם מבינים אני מניחה שהפחד לא מוצדק, שהפחד לא באמת עוזר- אולי לאט המערכות של הפחד יתמוגגו, אפילו קצת. הרי כשאתה מפחד, אתה משוכנע במאה אחוז שזה עוזר לך, הפחד. הפחד ממלא צורך מסוים- אם אני אפחד אני אזהר יותר, אם אני מפחד אני אמצא פתרון מהר יותר מאחרים ואנצל. אבל ברגע שאתה מבין שהפחד עשוי לא רק לעזור, אלא גם להכשיל- באמת באמת להבין את זה ולהזכיר לך את זה, אולי יגיע שלב שבו תגיד לעצמך- אני מפחד וזהו. זו ההרגשה שיש לי בגוף, ואני צריך לחיות איתה. זה לא יעזור לי בכלום, זה רק קיים שם- כמו נזלת. ואז אתה פחות פועל לפי זה ופחות מאפשר לזה להכתיב את החיים שלך ופחות "עף על זה". הרי במקרה שלי הפחד מביא אותי להתנהגות קומפולסיבית של התמודדות. אז לא. פשוט לחבק את הפחד ולומר- זה הצלב שאת צריכה לשאת- זה לא נורא כל כך. יש דברים חמורים יותר. אז אין לך מצב רוח נהדר כל הזמן.
גלי אלן
מעניין. פעם חשבתי שהפחד שלי הוא פשוט גדול מידי. ובין אם זה נכון או לא. כנראה שמה שבאמת משנה את התמונה זה ה"איך" אנחנו פועלים - גם כשהוא נוכח. שמעתי סיפור מאדם שכמעט התעלף מהתקף חרדה וזה נתן לו אנרגיה עצומה של "זעם מתוך בהלה" להתמודד עם מה שהוא היה צריך, והוא התמודד על הצד הטוב ביותר לדבריו. ה"איך" שלי היה תמיד לברוח ולהשמר. תמיד דגלתי בכך שרווחת הנפש שלי חשובה יותר מאותו היעד או הביצוע. היום אני לוקחת בחשבון שלצלול אל הפחד יכול להפיג אותו, עם ההתמדה. יש פה שני דברים, איך עושים זאת מבלי לשחוק את מערכת העצבים, כי לפחד ככה לעיתים תכופות התיש אותי ולימים גם יצר התקפי חרדה (מה שלא היה לי פעם) והדבר השני הוא התשתית הרגשית. כלומר אם אני מאמינה עמוק בתוכי שאני לא שווה כלום, ואני אפעל למרות הפחד - תוצאה "שלילית" עלולה להיות אישור הרסני שאני אכן לא שווה כלום (למרות שתוצאה "שלילית" יכולה לנבוע רק מעצם נוכחותו של הפחד שמחבל בתיפקוד). ומשם הדרך לדיכאון והתכנסות היא קצרה וכואבת. אני חושבת שזה לופ שהייתי בו הרבה מאוד זמן, והוא נבע בעיקר מהנחת יסוד בסיסית למדיי: "הכשלונות שלי הם אני. ההצלחות שלי הם מזל אקראי" (אם בכלל הצלחתי להכיר בקיומן). אני דווקא תמיד ידעתי שהפחד לא עוזר לי בכלל, והוא הסיבה לתפקוד לקוי וחוסר עשייה. אני חושבת שאם אותה תשתית רגשית ודפוסי מחשבה שהותבעו בנו הם שליליים עוד מינקות - אזי הפחד הוא האימה לגלות שהם נכונים. לפחות כך המקרה היה אצלי.
ביצועית
בדיוק ראיתי הרצאה על כך שלכולם יש חרדה, רק ההמנעות ממנה, ההמנעות מהפחד זה מה שעושה אותך נפגע חרדה. למה הכוונה? אם אתה כל כך מפחד שכדי להמנע מהפחד אתה מפסיק לעשות דברים- לצאת החוצה, לעבוד, וכן הלאה, אז הלך עליך. באותה הרצאה גם דיברו על כך שדכאון הוא למעשה המנעות מרגשות וניתוק מהחיים. וגם אני פה שואלת- עד מתי. כמה אתה יכול לסבול ולהתמודד ולעשות למרות הפחד, שוב ושוב ושוב, ולהפשיל שרוולים ולשנס מותניים ולגייס את תעצומות הנפש שלך יום אחרי יום והלב שלך הופך לנקודה קטנה ומכווצת מאוד והעצבים רופפים. כשבא לך באמת להרים ידיים ופשוט להתגלגל לכדור ולשנוא את העולם. ואת עצמך. כשאני עושה את זה- מתגלגלת במיטה, ולכן כנראה אני לא נופלת לדכאון, פתאום יש מכונה כזאת בתוך הקרביים שלי, שטוחנת לי וטוחנת לי "תעשי את זה, את צריכה לעשות את זה, תקומי, שכחת את זה" שמקפיצה אותי מהמיטה כמו אחוזת דיבוק. ואני מוצאת את עצמי על הרגליים, שוב פעם, משנסת מותניים, מפשילה שרוולים וכו. מכונה מטרטרת ואובססיבית. זה לא מתוך בחירה או מסקנה שהגעתי אליה או רגע של צלילות. זה טרטור. לגבי דפוסי מחשבה שליליים- באותה הרצאה אמרו שלכל בני האדם יש דפוסי מחשבה שליליים. הם אמרו שככה התפתחנו בטבע- אם קוף נמצא בטבע, והוא מבלבל בין סלע לאריה ומתחיל לברוח, רוב הסיכויים שחייו ניצלו והוא יוכל להעביר את ה ד.נ.א שלו לדור הבא. אם קוף בטבע והוא חושב שאריה זה סלע, הסיכויים שלו לשרוד ןלהעביר את הד.נ.א שלו הלאה הם פחותים. ולכן, כל בני האדם התפתחו עם נטייה גדולה יותר לשליליות מאשר לחיוביות, משום שסיכויי השרידות למישהו שמפרש את הכל כרע וכמתקפה גבוהים יותר. הם טענו שהמוח שלנו צריך 5 חוויות חיוביות כדי להתגבר על חוייה שלילית אחת. אולי אנחנו מתפנקות? אולי החיים זה כל יום לקום ולשחוק את עצמך עד שאתה מת
גלי אלן
לגבי המשפט הראשון שכתבת לי "איזה נורא זה- שהפחד שלך מתממש בגללך" מה שמדהים הוא, העובדה שהעדפתי להתרסק מאשר לפחד מלהתרסק. אם אמשיך לנסוע על האופניים אני פוחדת ליפול. אם אפול - אפול. אבל לא אפחד עוד :)
גלי אלן
אני חושבת שהמחשבה שאני אולי מתפנקת הייתה עושה לי בעבר נזק גדול יותר. לקח אותי למקומות של אשמה ותחושת כישלון. שמעי אולי זה כמו אימון שרירים. יש את המטען הגנטי, הפוטנציאל והוא שונה בין אדם לאדם. אולי הדרך הנכונה ביותר היא האיזון בין שינוס מותניים ועימות עם האימה, לבין מנוחה נפשית מותאמת (טבע, חופש, הפסקה, כתיבה, וואטאוור) בכל מקרה דיון מעניין. תודה לך:)