עושים דיאטה ומנסים לרזות? כדאי שתפסיקו
המילה \"דיאטה\" התחפשה ל\"שינוי אורח חיים\" בעשור האחרון, אך כך או כך הגוף נאבק בירידה במשקל ודינם של 95% מהאנשים שעושים דיאטה להשמין חזרה
-95% מהאנשים שעושים דיאטה משמינים חזרה, אולם איש אינו מוותר על חלום הרזון.
אחת הסיבות העיקריות לעלייה במשקל אחרי תהליך של הרזיה היא הדיאטה עצמה, כלומר החסך הקלורי, ההגבלה וההימנעות. עבור מרבית האנשים דיאטה היא התעלמות מאותות פנימיים של רעב ושובע ואכילת כמויות קטנות יותר מאלה שהגוף שלהם דורש. כיוון שכך, כמעט כל דיאטה מסתיימת בהתקפי זלילה, באובדן שליטה על האכילה ובעיסוק אובססיבי מוגבר באוכל ובהתנהגויות אכילה. ולכן, בטווח הארוך, פעמים רבות הדיאטה עצמה תורמת להשמנה.
עד ראשית שנות ה-2000 שלטו בארץ דיאטות שעיקרן היה התוויה קלורית ליום, הנחיות תזונתיות ותפריטים. אך בעשור האחרון התחפשה המילה \"דיאטה\" למלים \"שינוי אורח חיים\" - המסר המוביל את המלחמה בהשמנה כיום. שינוי זה כולל מידע תזונתי על תחליפי מזון – כלומר, אופציות תזונה בקבוצות המזון השונות לפי כמויות מוגדרות ומספר קלוריות (לדוגמה בקבוצת הפחמימות – לחם, פסטה או אורז), דגש על תוויות מזון (למשל מספר הקלוריות, אחוזי השומן והשומן הרווי וגר\' חלבון), תמיכה חברתית-משפחתית, עידוד פעילות גופנית לשיפור הבריאות ולשמירה על משקל יציב וטכניקות לשינוי התנהגות, המציעות מתודות התנהגותיות להפחתת צריכת מזון נחשק והנחיות להסרה או הגבלה של מזונות המתויגים כלא בריאים ומשמינים. זאת אומרת, בעבר התמקדו בדיאטה הסטנדרטית של ספירת קלוריות וכאשר הבינו שזה לא עוזר ניסו למתן אותה ולהפוך אותה ל\"ידידותית למשתמש\".
גישה נוספת שמנסה להתמודד עם כישלון הדיאטה היא ה\"נון-דיאט\" - הרזיה ללא דיאטה. גישה זו מניחה שחסך והימנעות מובילים להתקפי זלילה, פחד ואשם ופוגעים באכילה. היא משתמשת בכלים טיפוליים כמו טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, פסיכודרמה ואימון אישי כדי לעזור לאנשים להתמודד עם אכילה רגשית, עם עיוותי תפישה לגבי אוכל ואכילה שהם תולדה של הדיאטה ועם דימוי עצמי נמוך. היא מלמדת את הקשב לרעב ולשובע וקבלה עצמית מתוך תקווה שאלו יובילו להורדת משקל. אבל גם היא ברוב הפעמים אינה מובילה להרזיה המקווה ולשמירתה לאורך זמן.