מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)*שאלות לרן שורר פסיכולוג שיקומי/רפואי-השאירו כאן*

*שאלות לרן שורר פסיכולוג שיקומי/רפואי-השאירו כאן*

23/02/16 19:46
19 תגובות

ביום ב 29/2 יתארח כאן רן שורר, פסיכולוג שיקומי מומחה (MA), ונוירו-פסיכולוג. בעל ניסיון טיפולי בהתמודדות עם אנשים עם הסובלים ממחלות כרוניות בשלבים שונים בחיים.

רן ישיב על שאלות בנושא טיפול פסיכולוגי/שיקומי לחולים כרוניים וניתן להשאיר לו הודעות כבר מעכשיו.
מה למשל אפשר לשאול?

מתי מתאים לפנות ליעוץ פסיכולוגי שיקומי/רפואי בהתמודדות עם מצב ראומטולוגי? ומתי לא מתאים.
* מה הכלים שניתן להעזר בהם בטיפול פסיכולוגי שיקומי בתחום זה? האם זה באמת עוזר? האם זה מוכח בשטח?
* האם זה יעזור בהתמודדות עם כאב? עם עייפות? עם קשיי שינה?
* האם טיפול פסיכולוגי יכול להשפיע על תופעות הלוואי של תרופות?
* איפה קיים שירות ציבורי לטיפול כזה? האם הקופות מכירות בכך?

על כל זאת ועוד. מחכים לשאלות שלכם!


*שאלות לרן שורר פסיכולוג שיקומי/רפואי-השאירו כאן*

תגובות

ורד79
23/02/16 22:50

שלום רב,

אצלי התפרצה דלקת מפרקים (אובדן סחוס) באצבעות הידיים לפני כחודשיים. הנראות בולטת במיוחד באמה שמאל. הכאבים איומים, סטטיים, חלק משגרת חיי. אני מטופלת במרפאת שיקום (לא תרופתי) -לנסות להקל על הכאבים ולעבוד על גמישות האצבעות.
שאלתי היא איך מתמודדים עם הבלתי ידוע (במידה וחלילה תחול החמרה)? עם הטטוס קוו (מאוד קשה לי לתפקד כבעבר ואני די מוגבלת במוטוריקה שעד לא מזמן הייתה דבר מובן מאליו),  ומה הצפי בשיפור איכות החיים - אם בכלל במחלה/מגבלה איומה זו? 
תודה ורד

רן-שורר
29/02/16 21:28

ורד ערב טוב. אני מבין מהתיאור שלך שאת מתמודדות עם מצב אשר השתנה בחודשים האחרונים והוא גם משפיע על מראה כף היד ובעיקר מקשה עקב כאבים.....מבחינה רפואית כיום יש כלים טובים למנוע שינוי שלילי חיצוני באצבעות --- את זה צריך להתייעץ עם הרופא המטפל שלך----- מבחינת התחום שאת עומדת מולו הוא תחום חוסר הוודאות לגבי העתיד הקרוב והרחוק.... לי אין מידע רב רפואי.. אבל בנסיוני כיום מזה למעלה מ6 שנים במכון הראומטולוגי הינו שכאשר מקבלים טיפול נאות תרופתי ולא תרופתי אפשר לאזן את המצב הרפואי למנוע החמרה ניכרת.

רן-שורר
29/02/16 21:32

השאלה שלעיתים נותרים איתה היא " מה יהיה עכשיו?" איך אני אוכל להתמודד עם השינוי הזה, שעד לאחרונה יכולת לסמוך על דברים ברורים כמו תפקוד האצבעות, ועכשיו כבר פחות אפשר לסמוך עליהם.-----כולנו אנשים שעברנו דבר או מה בחיים, לא תמיד פשוט,, בתיכון או אולי בצבא או לאחר מכן בחיי המשפחה... כדי אוליל לחשוב איך בעבר הייתי מגיב לשינוי שנכפה עלי? --- איך התמודדתי איתו אז? מה עזר לי בעבר להתמודד במצב אחר?.... אולי זה יכול לסייע ללי גם כיום--- זה בסיס המחשבה בטיפול פסיכולוגי ממוקד- איך אני יכול לגייס את המשאבים שאני מכיר שיש אצלי לדברים אחרים -- גם בעבר- לגייס אותם להיום, להתמודדות הנוכחית . לראות מה עומד לרשותי כיום. --- אני מאמין שגם לך יש כוחות להתמודד-- ואלי צריך רק לסייע לראות אותם באופן ברור יותר.---מקווה שסייעתי במעט רן

רן-שורר
23/02/16 22:52
העבודה הטיפולית שאני פוגש כרוכה פעמים רבות בהתמודדות עם שיקום התפקוד לאחר מחלות גוף-נפש, התמודדות עם כאב יומיומי ומציאת כלים מתאימים להתמודדות עם מחשבות שליליות הקשורות למצב. 

 
כמטפל אני מנסה להבין את קשיי היום-יום של האדם, וממקום זה לחבור לכוחות ומשאבי הנפש/גוף הנמצאים בכל אחד מאיתנו. במסגרת העבודה הטיפולית נעשה שימוש בכלים טיפוליים שונים שיעילותם הוכחה במצבים אלו כוללת מרכיבים של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), מיינדפולנס ושימוש בכלים מתקדמים לעיבוד אירועי מצוקה וסטרס בעזרת EMDR.

מי אני?
רן שורר,
פסיכולוג שיקומי מומחה (MA), ונוירו-פסיכולוג.
בעל ניסיון טיפולי בהתמודדות עם אנשים עם הסובלים ממחלות כרוניות בשלבים שונים בחיים. בשנים האחרונות אני מרכז את הצוות הפסיכולוגי במכון הראומטולוגי במרכז הרפואי איכילוב, ת"א. 


מוזמנים להשאיר שאלות.
אפרת_זיו
24/02/16 10:00

רן שלום.
אני מטופלת באיכילוב שנים.
מעולם לא הוצע לי טיפול וכלל לא ידעתי על האפשרות הזאת! איך ייתכן? האם מישהו הניח שאיני סובלת מספיק?
מה עלי לעשות כדי לקבל טיפול ומה טיפול דורש ממני, כלומר מה המחויבות שלי פיסית וכספית?
כמה פעמים מפגש? מה אורך מפגש?
תודה רבה

נ.ב. האם יש גם טיפולים כאלה מרחוק לטובת מי שקשה לו לצאת מהבית?

רן-שורר
29/02/16 20:21

לירי שלום אני מבין שאת מטופלת במכון הראומטולוגי באיכילוב. ההתלבטות מתי לפנות לייעוץ פסיכולוגי הינו התלבטות קיימת. כך גם קיימת התלבטות של הרופא המטפל בכך. אני לא חושב שכל אדם שנמצא בטיפול רפואי עקב מצב כרוני מתאים לטיפול פסיכולוגי במסגרת זו. צריך לשקול ביחד עם האדם מתי זה מתאים? מתי יש רצון לשנות משהו בהתנהלות ביום יום, לעומת מה שהיה עד כה. בקיצור צריך לפנות בזמן במקום המתאים. בדרך כלל טיפולי במסגרת כזו, לפחות אצלנו במכון הינה במסגרת טיפול שמוגדר לרוב כטיפול קצר טווח- עד כ 15 מפגשים, לרוב פעם בשבוע. כשעה מפגש. הטיפול הינו במוקד של טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT יותר חשוב מה המטרות של טיפול זה- צריך לבחור ביחד עם המטפל מה המטרות שלך ואותם לקדם בהתאם. זו המטרה של המפגשים הערכה- לבחור האם יש צורך בטיפול כרגע ומה המטרות של טיפול זה. כיום ניתן לקבל טיפולים אלו בטופס 17 מקופת החולים- יש לכך קוד מתאים. מציע לך לשתף את הרופא במרפאה בה את מטופלת שאת מעוניינת להגיע ליעוץ פסיכולוגי. אפשר גם לנסות לקבל מענה מתאים קופת החולים- במידה וקופת החולים מעסיקה פסיכולוגיים שיקומיים/רפואיים שמתמחים בתחום זה. בהצלחה רן שורר פסיכולוג שיקומי

אפרת_זיו
25/02/16 9:24

שלום מר שורר,
אשמח לדעת מה הכלים המדוברים.
האם במפגשים האלה רק באים לפרוק , שזה גם חשוב כמובן אפילו מאד, או באים לשמוע? כמה זמן נמשכת פגישה? האם זה אחד על אחד? האם אתה בקשר גם עם הרופא המטפל כלומר הראומטולוג?
 

רן-שורר
29/02/16 20:49

את/ה שואל את השאלות הנכונות בנושא.---- הטיפול כיום עם אנשים אשר מתמודדים עם מצב רפואי מתמשך התקדם רבות בשנים האחרונות.--- היום דרך הטיפול העיקרי המובילה בתחום זה (אשר גם נחקרה והראתה יעילות רבה) הינה הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי CBT. המחשבה היא שמטרת הטיפול היא "לא רק לפרוק" את קשיי היום אלא לראות מה הכלים האפקטיביים שעומדים לרשותנו היום. אתמקד בשניים מהם- טיפול קוגניטיבי במחשבות לא יעילות ומיינדפולנס.

רן-שורר
29/02/16 21:06

בטיפול קוגניטיבי במחשבות לא יעילות... אנו מנסים להבין אילו דפוסי חשיבה המוח שלנו מייצר כך שלופ שלילי שיתכן ומחמיר את המצב ומקשה אל ההתמודדות. לאחר שהבנו את הלופ השלילי ננסה להציע דפס חשיבה אלטרנטיבי למוח... איך הוא יכול לנתח זאת אחרת.----- לדוגמה--מצב שאנו יודעים שקיים לא מעט----- לדוגמה אדם שמרגיש לא טוב כמה ימים, הגוף כאוב, עייפות רבה ולא מצליח לעשות דברים כבעבר. המוח יגיד במצב זה, בוא, המצב מחמיר, לא כדי לעשות דבר חדש, תישאר בבית...עדיף ככה בבית.. אתה לא תפגע באף אחד... כמובן שצריך לברר זאת עם הרופא המטפל, אך חשוב להתייחס גם ללופ המחשבתי שיתכן ומעכב---- אדם שנשאר רוב היום בבית יהיה עם יותר נטייה להיות עסוק במחשבות לא יעילות אשר יקשו עליו את ההתמודדות עם הכאב אולי אף יחמירו את העייפות---- בעבודה עם טיפול CBT ננסה לאתגר דפוס המחשבה ולמצוא דרכי חשביה והתמודדות מתאימים יותר- כמובן לפי מטרות עם האדם בטיפול.

רן-שורר
29/02/16 21:12

והנושא השני מיינדפונס MINDFULNESS.... אחד הנושאים הבוערים כיום בתחום הטיפול הלא תרופתי והיעילים בינהם. עוסק בהתמודדות עם כאב וחוסר וודאות בתחומים שונים אבל למה אני אדבר? -----ניתן לג'ון קבט-זין את הכבוד לדבר מהי מיינדפולנס --------https://www.youtube.com/watch?v=HmEo6RI4Wvs

רן-שורר
29/02/16 21:16

ועוד סרטון נחמד על השפעת המיינדפולנס על המוח--- https://www.youtube.com/watch?v=aNCB1MZDgQA

גדעון-1
28/02/16 11:12

שלום רן,
ספורט גורם לי כאבי גב. הכל התחיל, מספורט מאומץ, אבל כיום גם אחרי תרגילים פשוטים כמו סיבובי מתנים די מהירים אני סובל מכאבי גב.
ללא ספורט איני סובל מכאבי גב, ולכן אין סיבה לניתוח. עם זאת שוקל טיפולי גלים או טיפולים אחרים.
אבל, עם רקע בקונג פו וביוגה, איכות החיים שלי נפגעה קשות.

השאלה שלי מכוונת לטווח של 5-10 שנים. האם המחקר הרפואי שמתקדם בצעדי ענק מכוון לטיפול שיכול להחזיר אותי לאימונים "לא מטורפים" אבל משמעותים ? 

תודה,
גדעון

אפרת_זיו
28/02/16 11:30

צהרים טובים גדעון, את השאלה הזו הייתי מפנה דווקא לקהילת מפרקים עצמה ולא לפסיכולוג המתארח כאן. בנוסף הייתי מתייעצת עם המומחה לפעילות גופנית מותאמת מצב גופני בפורום כאן: http://www.camoni.co.il/index.php?idr=26

כסלו
28/02/16 13:01

שלום רב, הייתי שמחה לקבל מענה לשתי שאלות שנשאלו בכותרת של הפורום-
1) מתי באמת מתאים לפנות לפסיכולוג רפואי ולא רגיל? האם כאבי בטן כרוניים (מעי רגיז), או "תופעות לוואי" גופניות של לחץ מהוות סיבה מספקת?
2)האם יש הכרה של הטיפול במגזר הציבורי , ואם כן איך ניתן לקבל נפיה לכך? מה התנאים?

רן-שורר
29/02/16 20:25

כסלו ערב טוב - אתחיל בשאלה השנייה שלך- טיפול אצל פסיכולוג שיקומי/רפואי ניתן בבתי החולים אשר קיימים במרפאות השונות- שיקום לב, ראומטולוגיה, מרפאות כאב, מרפאות עור ועוד. כל אדם זכאי לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי במרפאה בה הוא מטופל ויש פסיכולוג במערכת זו.

רן-שורר
29/02/16 20:32

הבעיה יותר מורכבת בקופות החולים. קופת חולים מאוחדת היא היחידה אשר מעסיקה פסיכולוגים שיקומיים ורפואיים אשר מתמחים בתחומי מחלות כרוניות וכאב. לצערנו קופח כללית איננה מוכנה לפתוח אפשרות זו לאנשי מקצוע אם התמחות זו. במכבי יש גם קשיים בתחום זה. בלאומית כלל אין צוות פסיכולוגי לטיפול במתמודדים עם מצבים רפואיים. מאז תחילת הרפורמה בבריאות הנפש ממחצית שנת 2015 עבר הרבה כוח לקופות החולים והמשאבים נמצאים אצלם. לכן יש חשיבות לבקש מרופא המשפחה שלך לקבל את המענה המגיע אצל פסיכולוג המתמחה בתחום- כלומר פסיכולוג שיקומי/רפואי.

רן-שורר
29/02/16 20:36

לגבי שאלתך הראשונה. מצב רפואי של מעי רגיז הוא בהחלט מצב מתאים אשר יכול להסתייע מטיפול פסיכולוגי רפואי. אנו יודעים שיש קשר ישיר בין מצבי סטרס במהלך היום-- הפרש הורמוני לחץ כמו אנדרנלין אשר משפיעים עם מערכ החיסון וגורמים לעלייה בנטייה ליצירת דלקת בגוף.--- כלומר ישנו קשר ישיר בין איזון במצב הרוח ותגובות סטרס לעלייה ברמת הדלקת במעי או בחלקים אחרים בגוף. קשר גוף- נפש זה אינו רק ברמת השיח של תרבות הניואייג- זה כבר הוכח פעם אחר פעם במחקרים בתחום. כך גם יעילות הטיפול הפסיכולוגי בתחום זה. בהצלחה

רן-שורר
29/02/16 21:18

ערב טוב לכם

אני זמין לשאלות בתחומי הפסיכולוגיה ומצבים רפואיים- במהלך ערב זה וגם מחר בבוקר 1.3
מוזמנים
רן שורר
פסיכולוג שיקומי

shnok
29/02/16 21:38

האם הטיפול אצל פסיכולוג דידקתי יכול להועיל באותו מידה לחולה כרוני כמו טיפול פסיכולוגי אצל פסיכולוג רפואי שיקומי