מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ליאת נסים
ליאת נסים
רוקחת קלינית בקופ"ח מאוחדת תואר ראשון בביולוגיה תואר שני ברוקחות קלינית וניהול רגולטורי
כמוניתרופות ורוקחות אוסטיאופורוזיס

אוסטיאופורוזיס

03/05/15 13:01
1 תגובות

שלום. יש לי אוסטיאופורוזיס. טופלתי בעבר באויסטה ולאחר מכן בריבון 150. לפני כשלושה חודשים הפסקתי את הטיפול מאחר ולתי אישור לקלסטה. רציתי לחכות עד לאחר בדיקת צפיפות עצם וכך עשיתי.תוצאת הבדיקה מראה החמרה באזור מפרק הירך וברור שאני צריכה לקבל טיפול.שאלתי, אני סובלת מאזופיטיס וגסטריטיס ולכן אשרו לי לקבל בזריקה את הטיפול. למה אשרו לי זריקה שהיא מאותה משפחה של הריבון שזה המביפוסטפנטים שמזיקה למערכת העיכול ולוושט?



יש זריקות אחרות לידיעתי כמו הפרוליה. האם אני יכולה לקבל אותה.ועם איזה מומחה אני צריכה להתייעץ.רופאת המשפחה היא שרשמה המלצה לקלסטה.



בתודה



אלן



 



תגובות

שלום רב,

 

אקלסטה (Zoledronic acid) משתייכת למשפחת הביספוספונאטים כמו ריבון (Risedronic acid) ואחרים, אך נבדלת בכך שניתנת בעירוי לוריד בתדירות של אחת לשנה (ולעיתים אף אחת לשנתיים) במקום בבליעה  דרך הפה מדי שבוע או חודש.

 

החשש מתופעות לוואי של ריבון  (וגם אחרות מאותה משפחה) במערכת העיכול העליונה רלוונטי רק לתרופות הניטלות דרך הפה ובאות במגע ישיר עם הוושט והקיבה. תופעות אלו לרוב נקשרות עם נטילה לא נכונה של תרופות אלו (ממליצים לבלוע את הטבליה בשלימותה עם כוס מים מלאה ולהישאר זקופים לפחות חצי שעה לאחר מכן).

 

לפיכך, באלו אשר אינם מסוגלים למלא אחר הוראות הנטילה הנדרשות, או אשר סובלים מפגיעה במערכת העיכול, קשיי בליעה, ריפלוקס ועוד לא מומלץ לטפל עם תרופות שניטלות דרך הפה בבליעה. עבורם הפיתרון הוא עירוי של אקלסטה דרך הוריד , אשר בצורת מתן זו  "מדלגים" על שלב הספיגה דרך מערכת העיכול, החומר הפעיל מגיע ישירת אל זרם הדם ובכך נמנעות תופעות הלוואי במערכת העיכול העליונה.

 

פרוליה (Denosumab) הנה אפשרות נוספת לטיפול אך היא כלולה בסל הבריאות תחת נהלים מאד מסוימים (ולא לכל החולים). 

מומלץ להיוועץ בנושא עם אנדוקרינולוג אשר יוכל לבחון  ביסודיות את בדיקת צפיפות העצם האחרונה שביצעת בהשוואה לקודמותיה, להעריך את התקדמות המחלה ביחס לזמן שעבר ולהמליץ על הטיפול התרופי המתאים ביותר עבורך (בהתחשב בטיפול הקודם, תופעות לוואי וירידה בצפיפות העצם).

 

הרבה בריאות,

ד'ר ענבל יפרח-דמארי

רוקחת קלינית- המרכז לייעוץ תרופתי אישי

www.mypharmacist.co.il