מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילה צום יום כיפור ...

צום יום כיפור ...

10/09/13 20:23
8 תגובות


מה עושים כשאני באמת רוצה לצום מ"הסיבות הנכונות " 



וכל המטפלים נגד זה? 



ארגיש ממש רע אם לא אצום /: 



תגובות

מיכל-אפק
10/09/13 21:19

כבכל שנה שהסוגיה עולה בשלב הזה, אני מצטטת ומזכירה את מה שכתבתי בזמנו בנושא:

 

בניגוד לשאר חגי ומועדי ישראל, בהם נהוג לשחרר את המאושפזים לביתם, אצלנו במחלקה להפרעות אכילה בתל השומר נהוג באופן קבוע להשאיר את כל המאושפזים במחלקה ביום הכיפורים.

 

הסיבה נעוצה בכך שאחד ממנהגי יום הכיפורים, אם לא המרכזי שבהם, הוא הצום, וידוע שעבור מי שסובל מהפרעת אכילה - אנורקסיה וגם בולמיה - אין דבר אטרקטיבי יותר, גם אם הרסני במידה רבה, מהזדמנות לצום.

 

יש מטופלים במצב קשה אשר צום עבורם עלול להוות סכנת חיים מיידית או לגרור הידרדרות מחודשת של הפרעת האכילה שתביא סכנה של ממש.

 

מקובל במצבים של חולי שיש בו משום סכנה ממשית לבריאות וחלילה לחיים, להחשיב מצב זה כפיקוח נפש. כאשר אדם נמצא בסכנת נפשות, הרי שמטעמי פיקוח נפש הוא מחויב להציל את עצמו. לכן, חולה שיש חשש שמא בעקבות הצום ימות - פטור מהצום, שכן גם ספק פיקוח נפש - ספק שמא הצום יסכן את החיים ואפילו אם החשש קטן - דוחה את מצוות הצום. הדין לגבי הפרעות אכילה וצום יום הכיפורים צריך להיות פיקוח נפש, דין שאין חשוב ממנו.

 

לבסוף, עוד נקודה למחשבה - אדם שחולה באנורקסיה חווה תענית כמעט כל יום, וכל כך מתרגל אליה, לעיתים כבר אין לה את המשמעות המקורית שאליה כיוונה מצוות הצום ביום הכיפורים, ואפילו נהפוך הוא.

 

לסיכום - אני כמובן ממליצה לסובלים מהפרעות אכילה לא לצום.

 

0547_member
10/09/13 22:33

רציתי לשתף שגם אני חשתי ככה ומאוד התלבטתי אם לצום (אני דתיה אם זה משנה משהו...) בעלי טען בכל תוקף שאסור לי לצום למרות שמצבי יציב כרגע. החלטתי לשאול שאלת רב שהוא גם רופא (בקיא בענייני הלכה ורפואה) ולהלן תשובתו:

תשובת הרב ד"ר מרדכי הלפרין:
 
א. אנורקסיה היא הפרעה קטלנית, כלומר חולי שיש בו סכנה ממשית לחיים.
 
ב. לכן, כל עוד המצב לא לגמרי יציב -- בעלך צודק ואסור לך לצום.
לכן- לכל המתלבטות בעניין: זו לא מצווה לצום במצב זה וכמובן נאמר:" ועיניתם את נפשותיכם"- והרי אנחנו נהנות ומחכות לזה.... לכן- כל אחת שתעשה כרצונה, אבל היא לא תקיים את מצוות הצום ולהפך.... מקווה שעזרתי...
מיכל-אפק
11/09/13 7:46

תודה רבה 0547 על המידע החשוב!

גמר חתימה טובה

נולדת-מחדש
11/09/13 15:19

אוף! אני לא יודעת מה לעשות עכשיו, שנה שעברה באמת הייתי במצב לא טוב אחרי ירידה של 20% ממשקל הגוף בעקבות מחלה שעברתי והייתי חלשה נורא. ובאמת לא צמתי לא ט' באב ולא יום כיפור אבל עכשיו שנה אחרי אמנם מבחינת המשקל שום דבר לא זז ונשארתי אותו דבר אבל הגוף כבר לא בטראומה כמו שנה שעברה אבל ופה מגיע האבל הגדול פתחתי באמת הפרעת אכילה ואחרי ראש השנה וההקאות שעברתי צמתי ביום ראשון את צום גדליה וכמו שאמרתם זה ממש לא היה בשביל הצום... ועכשיו אני מרגישה רע אם לא אצום את כיפור, מה אני אעשה אני אפילו לא יודעת מה לומר לרב

0547_member
11/09/13 15:40

היי, אני לא חושבת שאת צריכה להגיד לרב... אם הצום גורם לך להתדרדרות והגוף שלך גם ככה בטראומה מטורפת לא כדאי לך לצום ( אולי את לא רואה את הנזקים עכשיו אבל זה ממש לא רק משקל... זה בעיות לב, אוסטאופורוזיס בגיל צעיר, היפוגליקמיה... וזה רק חלק מהנזקים שאפשר למדוד... יש נזקים שלא ניתן לראות וזה לא בשביל להפחיד... )בעלי אמר שבשביל להתענות אני צריכה לאכול מלא... לא שאני מתכוונת לעשות את זה כי אני לא מסוגלת אבל ת'כלס הוא צודק...

אז שיהיה בהצלחה בכל מה שתבחרי לעשות ... אבל אני מקווה שתצליחי לקחת את עצמך בידיים ולעשות את הצעד הנכון...

נולדת-מחדש
11/09/13 16:30

העניין הוא שלא אני ולא את יכולות להחליט בנידון צריכים לשאול רופא האם באמת אסור לי לצום ועם זה לבוא לרב ולשאול אותו. ופה הבעיה שלי... אוף לא יודעת מה לעשות. הדחף שלי הוא לצום (ברור אלא מה) אבל אני מפחדת שבאמצע הצום יהיה לי נורא קשה ואם לא שאלתי רב לא אוכל לעשות כלום.

ואיפה שהוא בסתר ליבי אני כן רוצה שיקרה לי משהו רע (לא ממש רע אבל משהו), אבל זה בשושו.. אי אפשר להודות בכזה דבר

0547_member
11/09/13 16:34

היי, יש לך ילדים.? אני שואלת בגלל הכינוי בפורום...

אני שלחתי שאלה לרב ד"ר מרדכי הלפרין והוא ענה לי במייל ולכן את יכולה גם לנסות מכיוון שהוא רב וגם רופא ולכן יכול לתת פסיקה כמו שצריך...

מיכל-12341-
29/09/24 22:50

אני מרגישה שאני כם ממש חיבת לצום את כיפור למרות שהיא דיאטנית והרב שלי אמר לי שלא ולהקשיב לדיאטנית אני מבינה אותך נורא אבל אני חייבת לצומת יום כיפור מבינה אותך