שמי בועז גל, בשנתיים וחצי האחרונות חקרתי את נושא הסוכרת בארץ ובעולם. כיום אני חבר הועד המנהל ואחד ממתכנני הפרויקט הלאומי למניעת סוכרת מיסודה של המועצה הלאומית לסוכרת בראשות פרופ\' איתמר רז (מנהל היחידה לסוכרת בהדסה ירושלים).אין מדובר במאמץ גופני כפי שתיארת אלא בהליכה פשוטה שניתן עם הזמן לשלב בה עליות ומאמץ קל נוסף. בשום מקרה פעילות כזו אינה יוצרת סטרס. נהפוך הוא, מן המפורסמות הוא שפעילות גופנית מחזקת את עמידתנו בפני מצבי סטרס ושולחת למוח אנדורפינים (בדומה לשוקולד...).
פעילות גופנית מתונה הינה תרופה יעילה בהרבה מכל התרופות הפומיות המוכרות כיום. כמעט כל הסוכרתיים המאוזנים מדווחים על ביצוע פעילות גופנית מתונה כמו הליכה. אגב, כדאי לציין שבין 50% - 70% מהסוכרתיים המטופלים תרופתית פומית - לא מגיעים ליעדי האיזון של 7% בהמוגלובין המסוכרר. תוצאה חמורה ומבהילה שמוסתרת מהסוכרתיים מחד גיסא ומאידך מאיימת לגרום לקריסה של תקציבי הבריאות שהסוכרת הולכת וחומסת מהם נתחים הולכים וגדלים.
כבר כיום 20% מתקציב הבריאות הולך למחלה אחת ויחידה - הסוכרת. במידה ויתמשכו התהליכים הקיימים בחברה הישראלית מצד אחד, והעדר התארגנות נאותה של מערכת הבריאות מצד שני נהיה עדים להשתלטות הסוכרת על 50% מתקציב הבריאות. צריך רק להאזין לפרופ\' רז ולפרופ\' מוטי רביד שעומד כיום בראש האגודה הישראלית לסוכרת.
פרסום של ADA האגודה האמריקאית לסוכרת מחודש מאי השנה קובע על בסיס מחקר השוואתי ענק כי התרופות הפומיות מסוגלות להוריד בין 0.5% - 1.25% מההמוגלובין A1c בלבד.
אני אישית בצעתי תכנית שפיתחתי המבוססת על הליכה פשוטה ומתונה יחסית ותזונה נכונה ובריאה ותוצאותיה:
הקטנה של 2.9% ב A1c !!
ירידה בשומני הדם מחריגה של למעלה מ300% אל קרוב מאד לנורמה
ירידה ב LDL מחריגה של 200% אל מרכז הנורמה
עלייה ב HDL לתוך הנורמה
ירידה ביתר לחץ דם ברמה של 40 - 50 מ\"מ כספית והתייצבות ברמת המטרה
לא פחות מעניין, בדרך הפחיתו לי הרופאים (במקביל לשיפור המדהים במדדים הרפואיים שלי) את מינון וכמויות התרופות בערך במחצית.
הישגים שגורמים לארגון הבריאות המוביל במדינה לשלוח אותי להרצות בפני סוכרתיים.
אז אמנם יש לנו רפואה נהדרת בארץ בכל הקשור לטיפול בסיבוכי סוכרת... אבל הישגיה בתחום מניעת הסוכרת עלובים למדי.
משך שנים (ועד עצם היום הזה...) פטמו אותנו במידע כאילו יש בישראל את המערכת הטובה בעולם לטיפול בסוכרת. והנה בא לו ארגון ה OECD המכובד - ארגון 30 המדינות המפותחות שהואיל באחרונה לקבלנו לשורותיו - וחשף את קלוננו ברבים: בישראל מתים יותר (באופן משמעותי אפילו) אנשים מסוכרת מאשר ב 28 מדינות הארגון האחרות... למעט מכסיקו. אבל מי רוצה אצלנו משהו ממערכת הבריאות הציבורית במכסיקו....