מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
כמוניקשב וריכוזשאלה בנושא "טיקים"
שאלה בנושא "טיקים"
24/05/12 12:09
2 תגובות
בתחילת הטיפול בריטלין של הבן שלי היו לו מעין "טיקים" - התעסקות אובבססיבית עם העור על הציפורניים או השמעת צקצוק עם הלשון,
התופעה חלפה אומנם תוך זמן קצר, אבל רציתי לדעת אם יש קשר לתרופה ולמה זה בעצם קורה?
תגובות
כדאי לך לקרוא גם את זה
ד"ר מרים פסקין
שלום לך!
זה יחסית שכיח שלילדים הסובלים מ- ADHD יש גם טיקים, כמו גם איחורים התפתחותיים אחרים או קשיים בשליטה על מתן השתן. כך שלעתים הטיקים קיימים עוד לפני שמתחילים טיפול בריטלין. לפעמים תחילת הטיפול הנ"ל מוציא את הנטייה לטיקים לפועל, או מחמיר טיקים קיימים. כמו כן יש ילדים שמגיבים לטיפול בריטלין (או תרופות מאותה קבוצה: סטימולנטים: מעוררים) עם תנועות בלתי רצוניות אחרות או התנהגויות כפייתיות או שינויים במצב הרוח. במידה ותופעות הלווי הללו הינן בולטות, לא חולפות תוך מספר ימים, פוגמים בתפקוד של הילד ובאיכות חייו, צריך להפסיק את מתן התרופה ולחשוב על אפשרויות נוספות. לעתים מתן תרופה סטימולנטית העובדת לזמן ארוך יותר מריטלין (כמו למשל קונצרטה) יכולה לבוא במקום. במידה ותופעות אלו הן לא משמעותיות והילד מפיק תועלת רבה מהטיפול בתרופה אפשר להמשיך בטיפול.
באופן כללי אם הטיפול התרופתי שצריך לקחת אותו לאורך זמן גורם באופן ברור וחוזר לתופעות לוואי צריך לחפש אופציות אחרות, קודם כל בתוך קבוצת הסטימולנטים ואם גם זה לא מתאים אפשר גם בקבוצות תרופות אחרות. כמובן שאפשר גם בנוסף להיעזר בטיפולים הלא תרופתיים.
עמרי*
תודה רבה על התשובה.