מנהלי קהילה

מובילי קהילה

טחול מוגדל
שלום
בתאריך 27/06/11 כתבתי את ההודעה הבאה:
"אני מושתל כליה 7 שנים. בני בן 20 סבל מחום גבוה במשך כשבוע,
נפיחות בבלוטות הלמפה וקשיי נשימה עקב שקדים מוגדלים ,
אנטיביוטיקה לא עזרה ובמיון איבחנו שיש לו מחלת הנשיקה "
לפני מספר ימים עברתי בדיקת אולטרסאונד בטן שגרתית והתגלה אצלי פעם ראשונה טחול מוגדל
באורך 16 ורוחב 6.5 סמ ויש לי מספר שאלות בקשר לזה:
1. היות וחלפו כחדשיים מאז שבני חלה וישנה אפשרות שלמרות הזהירות נדבקתי במחלה
אך כרגע אני לא מרגיש בשום סימן חיצוני מוכר של המחלה , אני מבקש אם אפשר מידע
לגבי סדר ההתפתחות של מחלת הנשיקה . האם קודם הטחול גדל ואח"כ באם שאר הסימנים החיצוניים
או שזה פועל ההפך . דהיינו קודם יש את הסימנים החיצוניים כמו חום , כאבי גרון , שקדים מוגדלים
ואח"כ גם הטחול גדל ?
2. יתכנו סיבות אחרות לטחול מוגדל ? בכל הבדיקות הקודמות שעשית הוא היה בגודל תקין
3) אני מרגיש כרגע בסדר. האם עלי לפנות עם הממצא הזה לרופאה בקופת חולים
או לנפרולוג בבית החולים ? מה היית ממליצה לי לעשות כרגע
תודה
ד"ר נעמי לוין יינה
שלום לך,
1. במידה ואתה חש בטוב, ואין חום או כל תסמינים אחרים, הסבירות כי אתה כעת חלית במחלת הנשיקה הם נמוכים. בדר"כ המחלה מתבטאת בחום, ולעיתים זה הסימן היחידי, ואין אף אחד מהתסמינים האחרים שציינת עם הגדלת הבלוטות, הטחול והכבד וכו'... אפשר בצורה פשוטה לשלול זאת, ע"י בדיקת דם לסרולוגיה לנוגדנים של הנגיפים הגורמים למחלת הנשיקה, וכך לדעת האם חלית.
2. ישנן הרבה סיבות לטחול מוגדל, אולם בהחלט קיימת אפשרות כי מדובר אפילו בממצא בשל מדידה טכנית שונה מזו שנעשתה בבדיקה הקודמת, במיוחד לאור כך שאתה מתאר כי בבדיקות הקודמות הטחול היה תקין. אפשר לחזור על הבדיקה בקרוב ולוודא תקפותה. במידה ואכן הטחול גדל, אפשר לבצע בירור לכך, שבבסיסו מתחילים בספירת דם, כימיה מלאה, לראות שאין הפרעות המרמזות על פעילות יתר של הטחול.
3. בכל מקרה מציעה שכן תפנה לרופאת המשפחה בקופת החולים שתעריך את הממצאים ותחליט אם יש מקום בשלב זה לבירור נוסף, ו/או למעקב בלבד.