מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תוצאות קריאטינין וeGFR
ד"ר נעמי שלום !
בן 57 . ב2001 עברתי ריסוק אבן בכליה ומאז הקריאטינין בכל הבדיקות נע קבוע בין 1.2-1.3 (הנורמה עד 1.17).
מטופל לאורך השנים באנלדקס 5 מ"ג, בסימבקור ובבזיפרט 400 מ"ג.(לציין כי בחודשים האחרונים נעשתה הפסקה בסימבקור עלפי הנחיית רופא המשפחה בכדי לבדוק האם ניתן להסתפק רק בבזפיברט).
בחודש מרץ האחרון בבדיקת דם רמת הטריגלצרידים 354 ,קריאטינין 1.3 , 56.8 eGFR ' הקפדתי על נטילה יום יומית של בזפיברט וביצעתי פעילות מוגברת של כושר גופני.
בבדיקה לפני מס' ימים הטרגילצרידים ירדו ב 50% (ל 178) אך הקריאטינין עלה ל 1.4 וה eGRR הינו 52.6 לעומת 56.8 בפעם האחרונה ומעל 60 בבדיקות קודמות.
השאלה היא האם יתכן שהעליה בקריאטינין והירידה ב eGFR נגרמו אולי מנטילה רצופה של הבזפיברט ? האם לתיגבור הפעילות הגופנית עלולה להיות השפעה לרעה על תוצאות הבדיקות האחרונות?
יש לציין כי בדיקות השתן תקינות בכל הפרמטרים אך האאוריאה B בבדיקת דם האחרונה הינה 48 לעומת 38-40 בממוצע בכל הבדיקות הקודמות.
אודה לתשובתך.
בב
אבי
ד"ר נעמי לוין יינה
שלום לך אבי,
גם האנלדקס וגם הבזפיברט יכולים לגרום לעליה קלה מאד בערכי הקריאטינין, אולם זהו ממצא שאינו מעיד על ירידה בתפקוד של הכליות על פי רוב, אלא נובע ממנגנון הפעולה של התרופות הללו. האנלדקס גורם לשינויים בכלי הדם הקטנים שבתוך הכליות, שמובילים לירידה קלה ב-GFR, שעולה חזרה כאשר מפסיקים את הטיפול, והבזפיבירט גם יכול לגרום לעליה קלה בקריאטינין. עליה קלה שכזו מערכים של סביב 1.2 ל-1.4 אינה משמעותית, ומאחר והטיפול יעיל אצלך אין מקום להפסיקו בשלב זה. במידה ובבדיקות השגרה שאתה עובר תהיה עליה מתמדת בערכי הקריאטינין, אז יהיה צורך לשקול זאת שוב.