מושתלים וסרטן עור (2)
במאמר המשך זה, (שתורגם ע"י הכותב), ניתן הסבר יותר מקצועי על גידולי העור השונים. סוגי גידולי עור, כיצד מזהים ? לאן לפנות ? מאמר זה מהווה המשך למאמר האישי הקודם, כהשלמת מידע.
30/07/09 11:44
1615 צפיות
על סרטן העור - מושתלים וסרטן עור (המשך)
עריכה ותרגום אברהם פ. מהאתר הבריטי -http://www.patient.co.uk/showdoc/27000654
מבנה העור : (ראה ציור מבנה העור בקובץ המצורף).
העור הוא מערכת רקמות בגוף בעלי החיים המהווה מעטפת חיצונית לגוף. העור מכסה את כל חלקי הגוף החשופים, מלבד פתחי הגוף השונים (פה, נחיריים וכו'), בעור מצויות רקמות ריריות הממלאות אחדים מתפקידיו. העור משמש "קו הגנה" ראשון של המערכת החיסונית.
בעור הגוף יש שתי שכבות עיקריות, שכבה עילית העור - האפידרמיס והשכבה תחתית העור - הדרמיס. מתחת לדרמיס, יש שכבת תאים שומניים המכסה רקמות שרירים, גידים וכו'.
בשכבת עילית העור (החיצונית) - האפידרמיס יש חמישה סוגי שכבות תאים עיקריים:
* תאי בסיס basal cells, נמצאים בשכבה התחתונה של האפידרמיס.
* תאי מבנה קרטינוסיטים (Keratinocytes), תאים הנמצאים מעל תאי הבסיס, מיצרים קרטין (keratin) שמהווה המרכיב הבסיסי והקרני של העור. תאי מבנה אלה כאשר הם מתים, הם מתחלפים בתאים חדשים כל הזמן.
* תאי פיגמנט - מלנוציטים ) melanocytes( הם תאים בעלי שלוחות ארוכות העוברות בין תאי המבנה ומעבירות להם את פיגמנט המלנין שהם מייצרים. המלנין הוא פיגמנט חום-כהה התורם לצבע העור וסופג קרינת אולטרה סגולה (קרני שמש). כאשר המלנין מגיע לתאי המבנה, הוא מצטבר מעל לגרעין של התא, בצד הפונה לשטח פני העור ומגן על החומר הגנטי שבתא מפני קרינת אולטרה סגולה. אצל כהי עור, יש יותר תאי פיגמנט פעילים.
* תאי לנגרהאנס (Langerhans cells), הם תאים לבנים המשתתפים במערכת החיסונית.
* תאי מרקל (Merkel cells), תאים המשתתפים בחישה של מגע.
בשכבת תחתית העור - הדרמיס ניתן למצוא מלבד תאי רקמת חיבור צפופה את:
* כלי הדם הזעירים והנימים, המספקים דם וחמצן לעור.
* בלוטות הזיעה, שנפלטת מהגוף דרך נקבוביות הזיעה, ומשמשות לקירור העור.
* פקעיות שורשי השיער, מהם צומחות השערות.
* בלוטת חלב שומני, המשמשות לסיכת שיער העור.
* תאי עצב, חיישני מגע, חיישני רעד ולחץ.
מה הם סרטן, סרטן העור או גידולים ?
סרטן הוא מחלה של תאים בגוף. ישנם סוגים רבים של תאים שונים בגוף ויש הרבה סוגים שונים של סרטן שנובעים מהסוגים שונים של התאים. המשותף לכל סוגי הסרטן, הוא שתאי הסרטן הם לא נורמאלים ומתרבים בצורה לא מבוקרת - "יוצאים מכלל שליטה".
סרטן העור מתחלק לכמה סוגים:
סרטן העור - מלנומה (Melanoma - malignant melanomaסוג זה של
סרטן העור, מתפתח מתאי הפיגמנט - מלנוציטים (melanocytes).
סרטן העור - שאינו מלנומה (Non-Melanoma), הנחלק לסוגים:
* סרטן תאי בסיס Basal Cells Carcinoma) B.C.C.).
* סרטן תאי מבנה Squamous Cells Carcinoma) S.C.C.).
* סרטני עור אחרים שהם נדירים.
סרטן העור - כללי
הוא רקמה ה"גדלה" מתאי סרטן, הממשיכים להתרבות. סרטן העור פולש ליד רקמות בריאות וגורם נזק. רוב סוגי סרטן זה, נוטים להתפשט (metastasise) על חלקים אחרים של הגוף. לסרטן העור, יש סיכון גבוה להתפשט. אולם, נדיר ביותר שזה יתפשט מ- B.C.C., ונדיר פחות מ- S.C.C..
סרטן תאי בסיס (Basal Cells Carcinoma - B.C.C.)
הסרטן הנפוץ ביותר בין בעלי עור לבן וכהה במקצת. B.C.C. נדיר יותר, אצל בעלי עור כהה. מרבית הגידולים מסוג זה מתפתחים אצל גילאי 60 ומעלה. B.C.C. מתפתח לרוב באזורי הגוף הנחשפים לשמש, כמו הצוואר והראש. אולם, הם עלולים להתפתח גם באזורי גוף אחרים. לעיתים קרובות, הסימן הראשון הוא נקודה אדומה-ורודה, או בצורת פנינה, שמופיעים על עור נורמאלי ולרוב בצורת כיפה. עם זאת, B.C.C. יכול להשתנות בצורתם וצבעו. גידולי B.C.C., גדלים בדרך כלל לאט מאוד ויכולים לגדול משך חודשים רבים עד גודל סנטימטר או יותר.
עם הזמן, הגידול יכול להתבקע, ליצור פצע ואפילו גם לדמם. פצע שנוצר מגידול B.C.C.,נקרא "כיב מכרסם", אשר לעתים קרובות נראה כמו מכתש קטן, עם קצוות מורמות.גידולי B.C.C., נוטים להתפשט (metastasise), לעתים רחוקות,לחלקים אחרים של בגוף. אולם אם הם לא מטופלים, הם ממשיכים לגדול מקומית ועלולים לגרום נזק לרקמות קרובות. לדוגמא, גידול B.C.C.,יכול להרוס את צורת האוזן או האף.
סרטן תאי מבנה SquamousCells Carcinoma - S.C.C.))
הסרטן השני בתפוצתו בין בעלי עור לבן וכהה במקצת.S.C.C. בדומה ל- B.C.C., נדיר יותר אצל בעלי עור כהה. מרבית הגידולים מסוג זה גם מתפתחים אצל גילאי 60 ומעלה. S.C.C., מתפתח לרוב, באזור הפנים, סביב האוזניים והשפתיים. אולם שוב, הם עלולים להתפתחבכל אזורי הגוף. וכל אזור של עור עלול להיות מושפע. בדרך כלל זה מתחיל בכתם קטן או שטח של עור קשקשי עם בסיס אדום או ורוד. זה עלול לגדול לצורה של יבלת. גידול S.C.C., יכול להיות בצורת כיב מדמם מדי פעם בפעם. עם זאת גידול S.C.C. בשלביו המוקדמים, יכול להשתנות בצורתו במבנהו ובצבעו.
ככל שגידול S.C.C. גודל ומעמיק, הוא גורם נזק לרקמות סמוכות. לדוגמה, אם גידול S.C.C. הנמצא ליד האף או האוזןנותר ללא טיפול, יכול להיסחף ולהרוס לגמרי את האף או האוזן. יתכן גם, שגידול S.C.C. יתפשט לאזורי בגוף האחרים. אולם, זה נדיר בשלבים המוקדמים ביותר ואם הם מטופלים לפני כל התרחשות של התפשטות.
סרטן העור - מלנומה ((Melanoma - malignant melanoma
סרטן העור - מלנומהזהו סרטן שסביר להניח כי יתפשט לחלקים אחרים של הגוף. מלנומה הופך להיות נפוץ יותר עם הגיל, אך עדיין מתרחשת באנשים צעירים. מלנומה הוא הסרטן השלישי הנפוץ ביותר של אנשים בגילאים 15-39. מלנומה טיפוסית מתחילה כמו תיקון קטן וכהה, על העור (דומה לשומה), יכול להתפתח מעור רכיל עצמו, או משומה קיימת. מלנומה היא,לעיתים קרובות שינוי של שומה, באחת מהצורות הבאות:, הוא צורה פחות נפוצה כצורה של סרטן העור, אבל היא חמורה ביותר.
* אי סימטריה- הגידול משתנה לצורהלא סימטרית, שלא כמו צורה שומה רגילה, שהיא בדרך כלל עגולה.
* גבולות - הגבולות של המלנומה, בדרך כלל שחוקים, מטושטשים ולא חדים, שלא כמו גבולות של שומה שהם חלקים ומוגדרים.
* צבע - הצבע של המלנומה (הפיגמנטציה) לא אחיד, יתכנו 2-3 גווני חום או שחור, כאשר לשומה יש צבע אחד אחיד.
* גודל - המלנומה גדולה יותר משומה או בהרת (ג'ינג'י) והיא ממשיכה לגדול.
עם זאת, יש מלנומהסרטן העור - מלנומה הגדל על העור עלול לגרד, לדמם, להגליד או ליצור פצע. שאיננה כהה ויש שאינה מלנומה טיפוסית כפי שלרוב נראית.
מה גורם לסרטן העור?
הגורם למרבית סוגי סרטן העור הוא קרינת השמש (הקרינה האולטרה הסגולה), שגורמת את הנזקים לעור . 9 מתוך 10 מקרים של סרטן העור (Non-Melanoma), ו-6 מתוך 10 ממקרי סרטן העור - מלנומה ((Melanoma - malignant melanomaנחשבים שנגרמים מחשיפה לשמש (קרינה אולטרה-סגולה - UV). עליהם חושבים שנגרמו על ידי חשיפה מוגזמת לשמש. בפרט, אירועי העבר של שיזוף וכוויות כתוצאה ממנה, עלולים להגדיל באופן משמעותי את הסיכון. תאי העור אשר הם כבר פגומים הם סיכון רב יותר להפוך לחריג וסרטני. - שאינו מלנומה
למרות שסרטן העור נדיר בקרב ילדים, את כמות החשיפה הראשונה בתקופת הילדות נחשבת כמפתחת את הסיכון של התפתחות סרטן העור בחיי המבוגרים. לכן, חשוב להגן גם על ילדים מפני יותר מדי קרני שמש.
מהו הטיפול וההשגחה הנדרשים במקרי סרטן העור?
כל שלושת הסוגים העיקריים של סרטן העור מלנומה,S.C.C.ו-B.C.C., ניתנים לריפוי, אם מתגלים בשלב מוקדם של התפתחותם. ניתוח קטן, או שיטת הסרה אחרת, משפיעים סביבתית על העור וזה מה שדרוש בשלב זה.
במקרי סרטן העור - שאינומלנומה, הריפוי הוא ביותר מ-95% מהמקרים שטופלו. לעומת זאת, גידולים גדולים, קשים יותר לטיפול. אז נדרשים לניתוחים גדולים יותר או טיפולים מקומיים אחרים, משום הגודל או עומק חדירת הגידול לפני הטיפול.
במקרי מלנומה, הסיכון שהגידול התפשט לחלקים אחרים של הגוף הוא גדול. לפיכך, נחוץ טיפול דחוף. אם הגידול התפשט כבר לחלקי גוף אחרים, סיכויי המרפא פוחתים. שיטות הטיפול כימותרפיה, הקרנות וטיפולים לחיזוק מערכת החיסון משמשות במקים של מלנומה.
כיצד ניתן לבדוק את הסימנים המוקדמים של סרטן העור?
יש צורך להכיר את הגוף, את מיקום השומות והסימנים האחרים בגוף. כך אפשרי לדעת אם היה בהם שינוי כלשהו. אם מגלים גידול חדש או שינוי לא מוכר על העור ולא ידוע מה זה אז יש צורך לראות רופא. במיוחד, אם מגלים את שינוי בגודל, צבע או צורה של שומה קיימת, או אם התפתחות של גידול חדש של עור כהה. ניתן להיעזר בבן הזוג לשם הבדיקה.
איך ניתן למנוע מלפתח סרטן העור?
מרבית מקרי סרטן העור נגרמים על ידי חשיפה מוגזמת לשמש. לכן, צריך להגביל את החשיפה הראשונה בחודשי הקיץ על ידי:
* בקיץ, שהייה בבית או בצל ככל האפשר בין השעות 11 בבקר ועד 3 אחה"צ.
* בשהייה מחוץ לבית, יש לדאוג לכיסוי ראש ושרוולים ארוכים.
* בכל חשיפה לשמש, של חלקי עור, שימוש בקרם עם מקדם הגנה 15 או יותר.
ילדים בפרט, צריך להיות מוגנים מפני השמש. השתזפות או חשיפה מופרזת לשמש בילדות נחשבת לגורם הסיכון הגדול ביותר, עבור התפתחות של סרטן העור כמו במבוגר.
=============================================================
תגובות
אברהם פ.
מושתל כליה ספטמבר 2002. פעיל בהתנדבות ובעל נסיון בעזרה לחולי כליות בכל הקשור לשאלות בנושאים: טיפולי דיאליזה והשתלות (נפר...
עוד פוסטים בבלוג: תמיכה בחולי כליות ומושתלים
תרומה כליה אלטרואיסטית
תרומת כליה אלטרואיסטית איננה פיתרון למצב הממתינים להשתלה.
מדוע יש כאלה המתייחסים שלילית לתורמים אלטרואיסטים ?
קראו עוד
הקשר בין "ארבעת המינים" והשתלות
השוואה בין ארבעת המינים לסוגי השתלות הכליה.
קראו עוד
ניקוי יסודי מדי
אזהרה לעומדים לפני ניקוי מעיים לצורך קולונסקופיה.
על מחקר בבי"ח השרון שמאשר כי שימוש בתכשירים מכילי זרחן לצורך ניק...
קראו עוד
מושתלים וסרטן עור (1)
נטילת התרופות נוגדות הדחייה, גורמות למושתל לחשיפת יתר לגידולי עור.
לא כל מושתל צפוי לפתח גידולים, אולם אחוזי המושתלים ה...
קראו עוד