מהי דיאטת הרזון היעילה ביותר?
19/06/11 20:00
8154 צפיות

תאור מקרה:
לאחרונה פקדה את מרפאתי אשה כבת 45 והתלוננה על אבדן זכרון וקושי להזכר בשמות של קרובי משפחה שבעבר זכרה אותם בעבר ללא בעיות. התופעה החלה כ- 3 שבועות טרם פנתה אלי ללא תסמינים מלווים נוספים. מתולדותיה: פרט לחוסר G6PD תסמונת מטבולית והשמנה (BMI=31) לא סבלה מבעיות בריאות משמעותיות.
באנמנזה מפורטת התברר שהאשה החלה לפני 3 חודשים בדיאטה דלת פחמימות (ועשירה בחלבונים ושומנים) הידועה כ"דיאטת אטקינס", ואף ירדה כ 9 ק"ג במשקל.
מטרתה היתה ל"הכנס" לתוך שמלה מיוחדת שהיתה מיועדת לחתונת בתה –אירוע שיהיה בעוד חודש. בעבר השתתפה בקבוצות תמיכה לירידה במשקל והתנסתה בדיאטות דלות שומנים אך עקב הצלחה חלקית לא התמידה.
בתחקיר תזונתי מתברר כי היא מגבילה את עצמה ל כ- 20 גר פחמימות ליום בשלושת החודשים האחרונים. יש ירידה בצריכת מזון עקב הרגשת שובע יחסית אך קשה לה יותר ויותר לשמור על משטר חמור זה. בבדיקות מעבדה פרט לגופי קטו בשתן : ללא ממצא.
בסטטיסטיקה שמגיעה בעיקר מארה"ב ,יותר מ- 20 מליון אמריקאים נכנסים למשטר דיאטטי כל שנה. התעשיה המכילה מספר עצום של דיאטות מגלגלת בארצות הברית לבדה כ- 20 מיליארד דולר. הדיאטות מכילות מספר רב של צירופים אפשריים מבחינת כמויות הפחמימות החלבונים והשומנים.
הנה חלק מהדיאטות הפופולאריות - Atkins, Zone, Pritkin, Dash, Ornish המתחלקות בדגש על מעט פחמימות או לחילופין מעט שומנים.
דיאטת אטקינס התפרסמה לראשונה בשנת 1972 בספר שיצא לאור ע"י ד"ר אטקינס , והסעיר את אמריקה. ד"ר רוברט אטקינס, קרדיולוג, אבי הדיאטה הסוחפת שכולה חלבונים ושומנים ללא פחמימות, נפטר לפני 8 שנים הוא היה בן 72, שקל 117 ק"ג וסבל מבעיות לב חמורות. אך הדיאטה שהציע השיגה תוצאות מהירות עבור אנשים רבים, אשר הפחיתו ממשקלם, ועקב כך הפכה מאוד פופולרית. אלא שמאז מחקרים שבדקו את מהותה העלו ספקות עד כמה היא בריאה למשתמשים.
את הדיאטה שפיתח, שבה אין הגבלה על צריכת הקלוריות ומומלץ תפריט עתיר מגלגל מאה מיליון דולר מדי שנה.
העיקרון של דיאטה זו הוא בהגבלת צריכת פחמימות לעשרים עד ארבעים גרם ביום, ובמקומן צריכת יתר של חלבון ושומן. בתחילה אנשים שניסו דיאטה זאת לא האמינו כיצד אפשר לאכול בשר ושומן ולרזות, אבל התוצאות דיברו בעד עצמן, ומי שאימץ את שיטת דיאטת אטקינס אכן הצליח להוריד במשקל, והשיג הרזיה מהירה. עקרון הדיאטה פשוט להפליא: חלבונים ושומנים מותר לאכול בלי הגבלה, פחמימות – אסור בתכלית האיסור. וכך מצאו עצמם מעריצי השיטה אוכלים סטייקים, המבורגרים, שומן, עופות, חביתות, וגם גבינות שמנת ללא הגבלה, גבינות צהובות, מיונז וחמאה. לעומת זאת, הם לא נגעו בלחם, פסטות, דברי מאפה, גלידות ומאכלים המכילים סוכר, וגם פירות, ירקות וחלב ניגר לא רצויים. משקאות המכילים קפאין הוצאו אל מחוץ לתחום, מאחר והם גורמים לתאווה מיוחדת לפחמימות, וחובה לשתות לפחות שמונה כוסות מים ביום.
אז איך בעצם דיאטת אטקינס עובדת וכיצד היא גורמת להפחתה במשקל?
לפי עקרונות התזונה הנכונה שמקובלים על קהילת התזונה המדעית, היחס הרצוי הוא כדלקמן: פחמימות עד 55% שומנים עד 30% וחלבונים עד 15%.
בדיאטת אטקינס לחלבונים ולשומנים יש חלק יחסי הרבה יותר גדול מהמקובל.
למעשה בדיאטת אטקינס בשלב המחמיר ביותר, מגיעים לצריכת פחמימות פחותה מ10% מסה"כ כמות הקלוריות שבתפריט היומי.
עקב הקושי בישום הדיאטה (הקושי להתמיד בדיאטה דלת פחמימות) נוצרו ואריאנטים של "דיאטת אטקינס" כשהפופולארית מביניהם היא דיאטת SOUTH WEST. הדיאטה בנויה משלושה שלבים.
השלב הראשון הוא שלב של הפחתה משמעותית של פחמימות לתקופה מוגבלת המביאה להפחתה משמעותית במשקל כבר בשבועיים הראשונים. בשלב השני מאפשרים ללקוח העושה דיאטה זו לאכול קצת יותר פחמימות, תוך כדי תהליך של הפחתה במשקל.
השלב השלישי נקרא קדם תחזוקה, גם כאן מגדילים עוד קצת את כמות צריכת הפחמימות.
השלב הרביעי והאחרון, שלב התחזוקה. לאחר שהלקוח שביצע את הדיאטה הגיע ליעד ולמשקל הרצוי, הוא כבר יודע מה עליו לאכול וכמה לאכול על מנת לשמור על התוצאות שהשיג.
דיאטת חלבונים שדלה בפחמימות, שמצמצמת את צריכת הפחמימות למינימום, גורמת לקטוזיס. הקטוזיס נובע ממצב שבו הגוף מנצל את מאגרי השומן על־מנת לקבל את האנרגיה הדרושה - במקום לקבל אותה מהסוכרים המצויים בפחמימות, המקור הזמין לאנרגיה.
המחקרים שנעשו סביב דיאטת חלבונים, "דיאטת אטקינס", הראו עוד, כי הירידה במשקל נובעת לא רק מהקטוזיס ופירוק שומן, אלא גם מצמצום צריכת הקלוריות. ההסבר לכך הוא כי אלה העושים דיאטה זו פשוט רעבים פחות ולכן הם גם אוכלים פחות. גופי הקטו הם ככל הנראה מפחיתים את התיאבון יחד עם הכמות הגדולה של החלבונים שאותם אוכלים.
הדיאטה המבוססת על חלבונים ("דיאטת אטקינס") עברה בשנים האחרונות מהפך של ממש. מדיאטת חלבונים לא מומלצת על־ידי רוב ארגוני הבריאות ואנשי המקצוע בתחום התזונה, היא הוכיחה את יעילותה (1) .
ד"ר אטקינס גרס במשך שנים כי דיאטה המבוססת על חלבונים ושומנים ודלה מאוד בפחמימות היא דיאטה המביאה לירידה רבה במשקל ללא תופעות לוואי. יותר מכך – הוא המשיך וטען כי על־אף שהתפריט של "דיאטת אטקינס" עשיר מאוד בסוגי חלבון כמו גבינות שמנות, בבשרים שמנים ובביצים, רמת הכולסטרול הרע ורמת הLDL דם דווקא יורדת .
המחקרים שבדקו את יעילות הדיאטה המבוססת על חלבונים הראו כי בטווח הקצר, כלומר בשבועות או בחודשים הראשונים לדיאטה (עד שנה ), ב"דיאטת אטקינס" מצליחים לרדת במשקל יותר קילוגרמים יותר מהר בהשוואה לדיאטה שמכילה גם פחמימות (7) אולם, וזה חשוב לציין, במעקב ארוך טווח של שנה־שנתיים לא נמצא הבדל משמעותי בתוצאות הסופיות בין סוגי הדיאטות השונים. כלומר, גם בדיאטות אחרות אפשר להגיע ליעד הרצוי. זה רק אורך יותר זמן (6)
עם כל היתרונות, לדיאטה המבוססת על חלבונים אך דלה בפחמימות עלולים להיות גם חסרונות.
ב"דיאטת אטקינס" עלולים להיווצר חוסרים תזונתיים של ויטמינים ומינרלים ו. ועד כמה שהדבר מפתיע, מחקר הראה כי דיאטת אטקינס יכולה גם לפגוע בזכרון (2) .
בנוסף לכך - אף שמדובר בעניין נדיר - עלולה, במקרים קיצוניים, להתעורר פגיעה בכליות כתוצאה מעומס החלבונים על מערכות הגוף.
באדם בריא לא צפויה להיות פגיעה כלייתית אך כדאי לעקוב אחר בדיקת כימיה בדם ופרופיל השומנים. פעם אחת במהלך הדיאטה ופעם אחת בסיום הדיאטה.
הבעיה המשמעותית ביותר של "דיאטת אטקינס" היא ההתמדה. לרוב האנשים פשוט קשה להתמיד בחיים הרגילים בדיאטת חלבונים דלה בפחמימות יותר מ 6 חודשים.
בשנים האחרונות מתנהל ויכוח סוער מעל דפי ה עתונות המדעית מהי הדיאטה היעילה ביותר לירידה במשקל .
האם זאת העניה בפחמימות , חלבונים או בשומנים (3-5). עד לאחרונה בוצעו מחקרים רבים בתחום והעדויות היו סותרות. הסיבות העיקריות לעדויות סותרות אלו הן הקשיים הניכרים בבצוע עבודות טובות בתחום הדיאטה. המחקרים סבלו ממספר משתתפים נמוך, ובעיקרן היו אלה נשים. כמובן שאי אפשר היה לערוך מחקר סמוי כפולות.
אחוז הנושרים ממחקרים אלה היה גבוה ביותר וגרם לקושי משמעותי במשמעות התוצאות. גם לא היה ברור עד כמה המשתתפים במחקר צמודים לדיאטה שנרשמה להם. מסתבר שגם התלהבות החוקרים והרצון שלהם להוכיח תיאוריה מסוימת גם היא מהווה הטיה בתוצאות המחקר.
כדי לנסות ולבדוק בתנאים מבוקרים איזו דיאטה יעילה יותר בירידה במשקל ברצוני לציין 2 מחקרים גדולים אשר ניסו להתגבר על המכשלות העיקריות בביצוע מחקרי "דיאטה" שציינתי .
במחקר שבדק 811 מטופלים ב4 סוגי דיאטות שונות נמצא כי אין זה משנה לירידה במשקל איזה דיאטה התנסו משתתפי המחקר. כל המשתתפים ירדו במשקל באופן שווה ב 4 סוגי הדיאטות
והגורם המנבא החשוב ביותר לירידה במשקל היתה הגבלה בצריכת הקלוריות (6) .
במחקר ישראלי מן הארוכים והיסודיים שנערכו עד כה בתחום הדיאטות (7) , נקטו החוקרים מספר אסטרטגיות: בחדרי האוכל של ה"קריה למחקר גרעיני" בדימונה חולקו העובדים ל- 3 סוגי דיאטות:
*דיאטה דלת־שומן: מבוססת על הקווים המנחים של ארגון הלב האמריקני - 30 אחוזים מהקלוריות מקורן בשומן ועשרה אחוזים מהקלוריות מקורן בשומן רווי. צריכת הכולסטרול הוגבלה לעד 300 מיליגרם ביום. המשתתפים הונחו לאכול דגנים, ירקות, פירות וקטניות, ולהגביל את צריכת השומן, הממתקים והחטיפים רווי־השומן.
• דיאטה ים־תיכונית: עד 35 אחוזים מהקלוריות מקורן בשומן, שרובו שמן זית או אגוזים. דיאטה זו עשירה בירקות ודלה בבשר בקר, ואת החלבון מספקים בעיקר עוף ודגים
.
• דיאטה דלת־פחמימות: מבוססת על דיאטת אטקינס(יותר נכון בואריאנט SOUTH WEST). המשתתפים בדיאטה זו התבקשו לאכול 20 גרם פחמימות ביום במהלך שני החודשים הראשונים של הניסוי. במשך הזמן נוספו בהדרגה פחמימות לתפריט - עד לכמות של 120 גרם ביום. בדיאטה זו לא הוגבלו המשתתפים בקלוריות, בשומן ובחלבון, אך הונחו לבחור בשומן ממקור צמחי ולהימנע משומני טראנס.
לכל דיאטה הותאמו מנות מזון והן סומנו מדי יום בכרטיסיות צבע שהורו על מידת התאמתה של כל מנה לקבוצת הדיאטה. לצורך המעקב פותחו על ידי אנשי הקמ"ג שאלונים אלקטרונים מיוחדים, שבעזרתם ניתן היה לעקוב ביעילות אחר דפוסי התזונה של המשתתפים, פעילות גופנית, סגנון חיים, תופעות לוואי, הגעה לפגישות ושינוי בצריכת התרופות. כמו כן, במקביל לפרויקט שנערך בקרב העובדים, עברו בני/בנות הזוג שלהם הדרכה כיצד לסייע לשמירה על הדיאטה של המשתתפים גם מחוץ לשעות העבודה.
למחקר גויסו 322 גברים ונשים בעלי עודף משקל בינוני. הנחקרים סווגו באופן אקראי לשלוש קבוצות דיאטה שונות: דיאטה דלת שומן מוגבלת קלורית, דיאטה ים תיכונית מוגבלת קלורית ודיאטה דלת פחמימות שלא הייתה מוגבלת בצריכה קלורית. המחקר נמשך שנתיים, כאשר 95% מהמשתתפים התמידו במחקר לאחר שנה ו-85% התמידו בו לאחר שנתיים - שיעור התמדה חסר תקדים בהשוואה למחקרי התערבות תזונתית קודמים
.והתוצאות :
בדיאטה דלת פחמימות יורדים הכי הרבה
אחד הממצאים המפתיעים הוא שבמשך שנתיים 84.6% מהמשתתפים הצליחו לעמוד במשטר הדיאטה.
הירידה במשקל ב- 3 הדיאטות היתה כדלקמן:
ממוצע הירידה במשקל עבור סה"כ המשתתפים כולל אלו שהפסיקו את הדיאטה
עבור דיאטה דלת שומן נצפתה ירידה של 2.9 ק"ג בממוצע
עבור דיאטה ים תיכונית נצפתה ירידה של 4.4 ק"ג בממוצע
עבור דיאטה דלת פחמימות נצפתה ירידה של 4.7 ק"ג בממוצע
לדיאטה דלת פחמימות ההשפעה הטובה ביותר על פרופיל שומני הדם
המחקר עקב אחר שינויים פיזיולוגים נוספים כמו השינוי בפרופיל שומני הדם.
ממצאי המחקר מראים כי דיאטה דלת פחמימות הקטינה את היחס של סה"כ כמות הכולסטרול לכמות LDL ב20%. לעומת דיאטה דלת שומן אשר הקטינה את היחס ב12%
כמו כן נמצא כי דיאטה דלת פחמימות הגבירה את כמות HDL ב20% והקטינה את רמת הטריגליצרידים ב14%.
תוצאות המחקר הראו שדיאטת חלבונים ("דיאטת אטקינס") היא אפשרות טובה לאנשים שמעוניינים לרדת במהירות רבה יחסית במשקל, ושתפריט דל בפחמימות ועשיר בחלבונים במזון מתאים להם. הדיאטה הזו לא מתאימה לכל אחת ואחד.
לסיכום:
דיאטות יכולות להיות יעילות בטווח הקצר בלבד של עד 6 חודשים. אין דיאטה אחת המתאימה לכל האנשים. ישנם סוגים שונים של דיאטות, ויש להתאים את הדיאטה באופן אישי לכל אחת ואחד על־פי מצב הבריאות שלה או שלו ועל־פי ההעדפות האישיות לתפריט דיאטטי - מי בפחמימה ומי בחלבון.יש להזהר מתופעות לואי של דיאטות קיצון ולהמנע מהן ככל האפשר .
ספרות:
1) Gardner, C. D. et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women JAMA 2007;297:969-977. 2) D'Anci KE .Low-carbohydrate weight-loss diets. Effects on cognition and mood Appetite Vol 52. 2009, 96-103 3) Jequier E, Bray GA. Low-fat diets are preferred. Am J Med 2002;113:Suppl:41S-46S4) Willett WC, Leibel RL. Dietary fat is not a major determinant of body fat. Am J Med 2002;113:Suppl:47S-59S5) Freedman MR, King J, Kennedy E. Popular diets: a scientific review. Obes Res 2001;9:Suppl:1S-40S6) Sacks FM.Et al . Comparison of Weight-Loss Diets with Different Compositions of Fat, Protein, and CarbohydratesN Engl J Med 2009; 360:859-8737) Shai I et al. Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet. NEJM -July 17, 2008 Vol. 359 No. 3
תגובות

מומחה לטיפול בעודף משקל מטעם האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנת יתר./לאומית שירותי בריאות .
עוד פוסטים בבלוג: אכילה נכונה וחיים טובים
על 2 תרופות סוכרת
חלק מהתרופות המשמשות כיום להורדת רמות הסוכר בדם (תרופות כגון אינסולין מהדור הישן, גליבטיק, גליבוריד ...
קראו עוד
הלבלב המלאכותי
ההנחה המקובלת היום היא שאיזון "אידיאלי" של רמות הגלוקוז בדם אצל החולה הסוכרתי יושג רק אם האינסול...
קראו עוד
מה זה אישיאס?
אישיאס והטיפול בו אשה בת 33 סבלה מכאבי גב כרוניים במשך 16 שנה. הכאבים ליוו אותה כפעמיים בש...
קראו עוד
סיפור על לשקול אהבה
צילה הגיעה לטיפול אצלי כחולת סוכרת לא מאוזנת. לפני חודש היתה אצל רופאת המשפחה שלה וזאת בישרה לה כי מצ...
קראו עוד
שמן הוא יפה
<br />
קראו עוד
ברוך הלוי-סגל
מחקרים נרתמו להוכיח שאין הבדל בתוצאות בין הדיאטה דלת השומן ובין הדיאטה דלת הפחמימות, דבר שעומד בסתירה לחוקי הטבע ולתוצאות בשטח.
דיאטה דלת שומן היא עתירת פחמימות שהופכות לשומן, ודיאטה דלת פחמימות היא דלת שומן , כי שמן לא שותים מהבקבוק וחמאה לא נוגסים מתוך עטיפתה. פחמימות במידתיות מאלצות את רוב השמן להמתין בבקבוק ואת רוב החמאה להמתין במקרר. גם הבשר יאכל במידתיות בדרך הטבע ובלא אריזה פחמימתית "יהיה לכם לזרא" (במדבר יא כ).
"מבחינה כימית גרידא המונחים פחמימה וסוכר זהים. כשלועסים פיסת לחם במשך זמן רב היא הופכת בהדרגה למתוקה. העמילן הרב המצוי בלחם מתמוסס ומתפרק בנוכחות האנזים עמילאז הנמצא ברוק ליחידות דו-סוכר קטנות יותר, שלהן טעם מתוק" (ויקיפדיה).
"בארצות הברית וברוב מדינות המערב, כמחצית מכמות הקלוריות שאדם צורך באות משומנים, וסוכרים שהגוף הופך לשומנים. זו אחת הסיבות המרכזיות להשמנת יתר" (ויקיפדיה).
מהי דיאטה קיצונית?
דיאטה קיצונית היא זו המפירה את האיזון בין אבות המזון ומשנה את הרכבו של גוף האדם. 350-400 גרם פחמימות ליום, גירסת הדיאטה דלת השומן היא הפרה בוטה של הרכבו של גוף האדם : 59% מים, 18% חלבון, 18% שומן, 4.3% אפר (פרופ' אהרן בונדי "הזנת בעלי-חיים"). הדיאטה דלת השומן יוצרת מאסה של שומן כשהפחמימות הופכות לשומן התופס את מקומו של החלבון, וגם העצם מתמעטת.
קצובת פחמימות מדודה היא שיטת ההתנהלות שלי בצלחת 21 שנים רצופות על פי העקרון של 1 גרם חלבון ו-1 גרם פחמימות ל-1 ק"ג משקל גוף. חיזוקים לשיטתי מצאתי בכתביו של פרופ' קרל גוגנהיים, לרבות תפריט לדוגמה המבוסס על 60 גרם פחמימות ליום. לפני שהוצאתי לאור את ספרי "השמן והרזה מדריך עוקף קלוריות" מסרתי את כתב היד לאקדמאים מן השורה הראשונה,לרבות הדרג המיניסטריאלי וקיבלתי את ברכת הדרך במכתבי הערכה ועידוד ליוזמה .
להחליף דיסקט
הדיאטה דלת השומן היא הדיאטה הקונבנציונלית שעליה ממליצים מוסדות התזונה הרשמיים ופירמידת המזון עתירת הפחמימות מתבססת עליה, אולם טבלת הביצועים שלה שואפת לאפס מזה ארבעה עשורים. בריאות הציבור החלה מידרדרת כשנקבעו כללים בעלי כוונות טובות אבל תוצאות גרועות. על פי מבחן התוצאה חייבים מוסדות התזונה הרשמיים למחול על כבודם ולבצע פניית-פרסה תזונתית ולהיות קשובים לחוקי הטבע. הטבע יציית לרצוננו אם נדע לציית לרצונו.
עדידי
אז בסופו של דבר מה אתה הכי ממליץ?
ד"ר דינה ראלט PhD
הגיע הזמן שכבר נתחיל להתיי חס לתזונה יותר במדויק ולא בכלליות של פחממימות שומנים...וגם לא בכלליות של לכולם מתאים אותו דבר זה בטוח תלוי גיל תלוי משקל או תלוי מוצא.
למשל איזה פחמימות? קמח לבן ותוספת סוכר לא מתנהגים בגוף נכון כמו הפחמימות שבתפוח עץ והסיבה פשוטה כי הגוף מגיב למכלול התזונה ולא לכל מרכיב בנפרד ולכן המלצה עקרונית טובה היא לאכול דברים הקרובים לטבע (הם מיליוני שנה מחזיקים מעמד) כמו ירקות ,פירות או אגוזים וכד'...
ד"ר פוגלמן יעקב
לעדידי
אני מצטט את המסקנה שלי: אין דיאטה אחת המתאימה לכל האנשים. ישנם סוגים שונים של דיאטות, ויש להתאים את הדיאטה באופן אישי לכל אחת ואחד על־פי מצב הבריאות שלה או שלו ועל־פי ההעדפות האישיות לתפריט דיאטטי - מי בפחמימה ומי בחלבון.יש להזהר מתופעות לואי של דיאטות קיצון ולהמנע מהן ככל האפשר .
קריאה ביקורתית של הבלוג שלי תתן לך אישית את הכיוון שלך.
יעקב פוגלמן
ברוך הלוי-סגל
אני מצטט את המסקנה שלי: אין דיאטה אחת המתאימה לכל האנשים. ישנם סוגים שונים של דיאטות, ויש להתאים את הדיאטה באופן אישי לכל אחת ואחד על־פי מצב הבריאות שלה או שלו ועל־פי ההעדפות האישיות לתפריט דיאטטי - מי בפחמימה ומי בחלבון.יש להזהר מתופעות לואי של דיאטות קיצון ולהמנע מהן ככל האפשר .
קריאה ביקורתית של הבלוג שלי תתן לך אישית את הכיוון שלך.
יעקב פוגלמן
ד"ר יעקב פוגלמן היקר,
מהכרותי אותך , כמוני אתה אוהב מאוד את גישתו של ד"ר אילן קיציס, חברנו בכמוני,
קרדיולוג בכיר, שהוציא מתפריטם של מטופליו את הקמח והסוכר וחולל נפלאות.
היכנסו לאתר שלו בגוגל www.gdolot.com
מיקי ב.
סוף סוף סקירה לא רעה של נושא הדיאטות. להוסיף מספר נקודות:
1. קשה מאוד לבודד משתנים במחקרי השוואת דיאטות - מה המשתנה? אבות מזון? מאכלים ספציפיים? מה עושה אדם שמקבל הוראה להוריד קלוריות? ממשיך לאכול את אותה כמות יחסית של לחם? כמובן שלא. הוא יוריד פחמימות כי אלה המרכיבים העיקריים שלו ממקודם. על כל מה שמקבלים הוראה להוסיף (חלבונים למשל באטקינס) צריך להוריד משהו אחר ולאו דווקא אב מזון אלא מזון ספציפי. למה שמורידים יכולה להיות אותה השפעה כמו למה שמוסיפים. יש גם המון השפעה תרבותית. כל מי שניסה דיאטה דלת פחמימות ויותר מכך דיאטת פליאו מכיר את המצב. אין מאכל אחד נורמלי בקיוסקים בתחנת רכבת וכל המסעדות מוסיפות סוכר ורוב החברים מסתכלים עליך בעין חוקרת כאשר אתה מסרב למאכל מקובל כמו לחם או תפוחי אדמה בארוחה משותפת. דיאטוה דלת שומן מקובלת יותר מבחינה תרבותית ושם האפקט הזה כמעט לא קיים.
בדיאטה דלת קלוריות לא שורפים הרבה פחות קלוריות מאשר מקודם - הגוף משלים משומן את מה שלא אוכלים לכן אלה בהגדרה דיאטות עתירות שומן בכלל.
2. לכן המסקנה שלי היא להסתמך על הניסיון הארוך ביותר שנעשה בהיסטוריה האנושית - האבולוציה. ללמוד מה אכלנו לפני שעלה שיעור מחלות הציביליזציה לרמה הנוראית שהוא נמצא בה כעת.
לא אכלנו - קמח (בשנים האחרונות פותח זן בשם "חיטה ננסית" שהוא עתיר סוג של גלוטן רעיל במיוחד ולכן מדפי הסופר מלאים בלחמים נטולי גלוטן)
לא אכלנו - שמנים צמחיים מזרעים כמו סויה, תירס וכו' עתירי אומגה 6. (כן אכלנו שמני פירות כמו זית, קוקוס ושמנים מן החי)
לא אכלנו - כמויות כאלה של פרוקטוז (סוכר)
סה"כ דיאטה דלת פחמימות היא בטוחה יותר (ראה את המחקר בקמ"ג שהוא אחד הגדולים והארוכים שנעשו אי פעם בעולם.- המחקר שמוזכר בפןסט שגילה בעיות זיכרון מבוסס על זמן קצר שבו יש הסתגלות לרמה יותר גבוהה של אנזימים שמפרקים שומן. בתקופה זו יש לחלק מהאנשים כאבי ראש וסחרחורת למספר ימים אך זה עובר. התופעה ידוע בשם "שפעת אטקינס".
בקיצור לך על בטוח - אל תאכל אוכל מוכן על ידי אחרים שבריאותך לא מעניינת אותם. בשל בעצמך אוכל ראשוני כמו ירקות ובשר
ותהיו בריאים
מיקי
בלוג
בועז גל
חברים,
אני מבקש לברך את ד"ר פוגלמן על מאמר מעולה.
אני בעיקר לוקח ממנו את האמירה שאין דיאטה אחת המתאימה לכולם.
ככלל אני אינני מאמין ב"דיאטות" כיוון שמחקרים שלא צוטטו כאן מגלים כי בפרספקטיבה של 5 שנים מהדיאטה - למעלה מ 95% ממבצעי הדיאטות חזרו למשקלם, ואף לדאבון הלב, אף הוסיפו עליו במקרים רבים.
התעשייה האדירה הזו של הדיאטות המגלגלת מיליארדים מוליכה שולל מיליוני אנשים ברחבי העולם ובארץ. פשוט מרמה אותם וגוזלת את כספם על הבטחות שווא ואחיזת עיניים. כמו שראינו בחלק מהמקרים אפילו עם פגיעות בריאותיות...
משקל תקין משיגים ע"י תזונה בריאה ומאוזנת המותאמת באופן אישי לכל אדם, על פי נתוניו האישיים, אורח חייו והעדפותיו האישיות כשזה מלווה בפעילות גופנית סדירה ויומיומית (כמו הליכה פשוטה).
הפחתה במשקל יש לבצע באופן מודרג ואיטי. משיגים את זה ע"י יצירת גרעון קלורי קטן.
לטעמי לא צריך לספור קלוריות צריך ללמוד איך להתנהג.
אימוץ מספר כללי התנהגות נכונים חשוב פי כמה מכל התיאוריות הללו - כי במבחן התוצאה הם נותנים את התוצאות הטובות ביותר
אני רוצה לשוב ולהודות לד"ר פוגלמן על סקירה מקצועית מאירת עיניים.
בברכה, בועז גל
אורית זאבי יוגב
כמו אחרים כאן אני מברכת את ד"ר פוגלמן על המאמר המרתק ומאיר עיניים.
ברצוני להוסיף נקודה: שום דיאטה איננה טובה כאשר האדם אינו מאוזן נפשית ויודע מה הוא עושה.
אנשים נכנסים להרפתקאות של דיאטה ממקומות של לחץ ומצוקה הגורמים אח"כ לעלייה כפולה במשקל ולנזק בריאותי.
לפני שמתכננים את סוג הדייאטה צריך להבין מהיכן נובעת אכילת היתר: מדיכאון?, שעמום?, חרדה?. אמנם גם אם מאתרים את הסיבה למצוקה עדיין לא פותרים את בעיית אכילת היתר אבל "בונים" בסיס ממנו ניתן יהיה לתכנן שינוי באורח החיים.
אורית יוגב
ד"ר פוגלמן יעקב
שלום רב
אורית יוגב מאירה את עיננו לגבי החלק הנפשי והחברתי הקשור להשמנת היתר והדיאטות למינהן שהוא חשוב יותר לטעמי מסוג הדיאטה עצמה.
אני ממליץ בחום לקרוא את ספרה הנפלא "רדו ממני" שמבוסס על נסיונה כמטפלת בלוקים בהשמנת יתר , ומאד מתחבר לניסיוני בתחום זה.
ד"ר יעקב פוגלמן