מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אורלי כהן - חיים וטעים

כמוניבלוגיםאורלי כהן - חיים וטעיםתזונה מתאימה למניעת דלקות כרוניות

מסתבר שלתזונה תפקיד מכריע במניעת דלקות כרוניות ובהקלה העל הסובלים מהן. בפוסט זה תמצאו מה כדאי לעשות, מה לאכול וממה מומלץ להימנע . כמו שאני תמיד אומרת - "חיים וטעים"!

04/05/11 14:24
17071 צפיות


דלקת זה טוב או רע?
הדלקת הינה תהליך הריפוי האולטימטיבי של הגוף, שבאמצעותו מערכת החיסון שלנו מגנה עלינו במקרים של גירוי (irritation), חבלה ופציעה (injury), או זיהום (infection) של פולשים זרים כגון: חיידקים, נגיפים, פטריות ושאר מרעין בישין. לא נוכל לשרוד ללא מנגנוני דלקת!
אבל מה קורה כשהמערכת החיסונית יוצאת משליטה וממשיכה לפעול גם אחרי שהסתיים תהליך הריפוי? בהעדר פולשים מן החוץ, המערכת החיסונית תוקפת רקמות בריאות בגוף ונוצרות דלקות כרוניות. דלקות אלו גורמות למחלות אוטואימוניות כגון: דלקת מפרקים שגרונית, זאבת (לופוס), קרוהן וקוליטיס, ספחת (פסוריאזיס), טרשת נפוצה, סכרת סוג 1 (נעורים) ועוד.
לאחרונה גילו החוקרים שמחלות נוספות רבות כגון: מיגרנה, אלצהיימר, סוכרת סוג 2, מחלות לב ואפילו סרטן (!) מתחילות מדלקת כרונית.

כיצד נוכל לעזור לעצמנו ולמנוע את הדלקות הכרוניות?
•הקשיבו לגוף שלכםואל תתישו אותו. העניקו לו מנוחה ורוגע - שינה טובה, מדיטציה והעדר סטרס יכולים בהחלט לעזור.
•כושר גופני- פעילות גופנית שגרתית ומותאמת אישית (גם כשכואב L) הינה חשובה מאד. לסובלים מדלקות כרוניות המשפיעות על הפרקים או השרירים, מומלץ לבחון פעילות גופנית במים חמים (הידרותרפיה).
•שמירה על משקל תקין- מעבר לאסתטיקה, חשוב לדעת שתאי השומן מעודדים התפתחות דלקתית.
•תזונה- לתזונה שלנו השפעה מאד גדולה על המצב הדלקתי בגוף. באמצעות תזונה נכונה נוכל לסייע לגופנו במניעת הדלקות ולשלוט בהן.

תזונה - ממה כדאי להימנע?
•מומלץ להימנע ממזונות מעובדים ועתירי שומן מן החי (בעיקר שומן טראנס), בשר אדום, נקניקים ונקניקיות.
•להתרחק ממזון בטיגון עמוק (צ'יפס) וצלוי (זהירות ממנגל יום העצמאות). מומלץ לאדות את המזון או להשתמש בטכניקת הטיגון-ערבוב המקובלת במטבח האסייתי.
•כדאי להמעיט בצריכת מוצרים מקמח לבן, ובמקומם לצרוך לחם ופסטה מקמח מלא.
•רצוי לוותר על מתוקים כגון: משקאות קלים ומוגזים, דברי מאפה, ממתקים וקינוחים עשירים. אם "חייבים" משהו מתוק, ולא יכולים להסתפק בפרי, ניתן להתפנק עם מעט שוקולד מריר איכותי.
•למרות שאין לכך הוכחות מדעיות, רבים ממליצים להימנע מירקות ממשפחת הסולניים: תפוחי אדמה, עגבניות וחצילים.

מה נאכל?
•פירות וירקות - כי הם עשירים בוויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים וגם באנטיאוקסידנטים ופיטוכימיקלים שפועלים כנוגדי דלקת טבעיים. כדאי לצרוך ירקות ירוקים ובעלי צבע בהיר. את הפירות כדאי לאכול עם הקליפה (כמובן שבננה מקלפים J). בין הפירות המומלצים ביותר: פירות יער (בעיקר אוכמניות), ופפאיה - הידועה כמפחיתה נפיחות ומכילה וויטמינים Cו- Eהפועלים כאנטי דלקתיים. הצריכה המומלצת של פרות וירקות הינה לפחות 5 מנות ירק ופרי ביום.
•שומנים- אנחנו בעד שימוש ב"שומנים טובים": אומגה 3 ניתן למצוא בדגי מים עמוקים (סלמון, טונה, מקרל, סרדינים), זרעי פשתן, גרעיני דלעת, שמן קנולה. שומן בלתי רווי (monounsaturated fats) נוכל למצוא בשמן זית, אבוקדו, ואגוזי מלך. צריכת שומנים אלו נקשרת לשמירה על בריאות הלב.
•חלבון - מקור טוב לחלבון מונע דלקת הינו בשר עוף רזה (כדאי להסיר את העור), דגי ים, סויה וטופו.
•שתייה - הגוף שלנו צריך מים! צריכה רבה של מים מסייעת לתהליך האנטי דלקתי. ככלל, תמיד העדיפו מים, חליטות צמחים, מיצים טבעיים וחלב רזה על פני משקאות ממותקים.

מה בתפריט היום?
כדי להקל על עצמנו את החיים, כדאי שנבנה תפריט המכיל את מיני המזונות המומלצים. הנה תפריט לדוגמא:
•לארוחת הבוקר– שיבולת שועל (לא דגנים ממותקים), פירות יער ואגוזי מלך עם חלב רזה או יוגורט.
לארוחת צהרים- עוף, דג או טופו (גוונו בימי השבוע) תוך שימוש בשמן זית או שמן קנולה, עם הרבה ירקות - לפחות חצי מהצלחת צריכה להיות ירקות (ירוקים או בהירים, כגון: ברוקולי, תרד, מנגולד, כרוב, חסה).
•לארוחת ערב– סלט גדול של ירקות טריים במגוון צבעים מתובל בשמן זית, עם לחם מחיטה מלאה וקוטג' או ביצה.
•לנשנוש בין הארוחות – פירות, אגוזים ואדממה - פולי סויה (במקום עוגיות וממתקים).

באילו תבלינים וצמחים כדאי להשתמש?
•כורכום-לאחרונה עלה קרנו של הכורכום, אותו תבלין מוכר וצהוב, שסבתא שלי היתה מכניסה לאורז, ואמא שלי לתבשיל האפונה. עוד מקדמת דנא (נניח לפני 5000 שנה), ההודים השתמשו בכורכום ברפואה העתיקה שלהם – איורוודה. כבר אז הם ידעו שהוא מונע ולטענתם גם מטפל בדלקות! כיום, עם התפתחות המדע והחיפוש אחרי הוכחות קליניות ומדעיות, אנו יודעים כי הכורכומין, החומר האחראי על הצבע הצהוב בכורכום תורם להפחתת דלקת ע"י התערבות בשני מנגנוני פעולה.
•שום- בדומה לכורכום, גם השום פועל להפחתת תהליכים דלקתיים בשני מנגנוני פעולה בזכות תרכובות הגופרית שבו. את השום ניתן לצרוך הן כתבלין במזון היומיומי. מי שנמנע מכך, יכול לצרוך אותו גם בכמוסות (כתוסף תזונה).
•ג'ינג'ר- הינו אחד מצמחי המרפא הנמצאים בשימוש ברפואה הסינית וההודית, לטיפול בדלקות והפחתת כאבים, כבר אלפי שנים. מחקרים מראים כי הג'ינג'ר (המכונה גם זנגוויל) מסייע לנו ב- 3 אופנים: הוא אנטי דלקתי, משכך כאבים טבעי (ע"י הפחתת ריכוז הפרוסטגלנדינים) ושומר על הקיבה מפני ההשפעה המזיקה של תרופות משככות כאבים מסוג NSAID.
•קינמון- תכונות טיפוליות רבות יוחסו לקינמון ברפואה הקדמונית, (וחלקן אף הוכחו במחקרים) כגון: הוא אנטי פטרייתי, אנטי בקטריאלי ומשמיד כינים. הקינמון מסייע לאיזון רמות סוכר והכולסטרול - LDLבגוף, והינו בעל השפעה אנטי דלקתית. שילוב קינמון במזון או במשקאות (רצוי עם ג'ינג'ר) יכול לסייע לשמירה על הבריאות.

הערה חשובה:
למען הגילוי הנאות ברצוני לציין שאינני דיאטנית! אולם הרקע המקצועי שלי וניסיוני בבריאות ותזונה יחד עם אהבתי לבישול ואפייה, מאפשרים לי להכין אוכל בריא וטעים. המוטו שלי בהקשר זה הינו "חיים וטעים". כל ההמלצות שאני כותבת הינן פרי ניסיוני האישי ולימודי העצמיים. אין לראות בהן הצעה טיפולית והן אינן מהוות תחליף לפנייה לרופא. כמובן שאין בהן כדי לייחס סגולות מרפא ו/או התוויה רפואית כלשהי למזון ו/או לתוספי תזונה!

אז שיהיה לכולנו חיים וטעים!


תגובות

אפרת_זיו
04/05/11 22:00

מעניין וטוב.
הבעיה עם התבלינים האנטי דלקתיים היא שיש לצרוך כמות אדירה מהם כדי להשיג אפקטיביות, ואלוהים עדי לנסיונות מביכים לתבל בהררי כורכום קוסקוס שהכנתי.
הקוסקוס (ז"ל) נח על משכבו בשלום. איש לא היה יכול לו.



אפרת - כמובן שאין דין תיבול כדין כמוסה של תמצית החומר הפעיל. אגב, יש כמוסות של כורכום, שהן טבעיות.
טוב שהנחת את הקוסקוס בפח. שם מקומו... 
הכוונה שלי היא להשתמש בתבלינים אלו במקום אחרים שהינם פחות בריאים,  ולהשתמש בהם על בסיס שוטף.  השפעתם אולי קטנה, אבל מיטיבה.
מינונים ואיזונים זה שם המשחק :)
העיקר שנהיה בריאים.

ג׳יל
26/01/18 12:21

סליחה, המלצה לחולי קרוהן קוליטיס לצרון חלבון מהחי זה ממש לא מקצועי ועדכני. חלבון מהחי הוא הראשון להחשב כמזיק.

ג׳יל הכתבה משנת 2011, כך שאיננה עדכנית. כל אחד צריך לאכול מה שמתאים לו. מאד מאד אישי. אני אישית טבעונית. אולם מכירה חולי קרוהן שחיים על גבינה צהובה שהיא חלבון מן החי.

אורלי כהן לבריאות
אורלי כהן לבריאות
המוטו שלי - חיים וטעים: אוהבת לבשל, לאפות ולאכול. יחד עם זאת אני חיה ונושמת בריאות כבר למעלה מ- 20 שנה.