פרוקטוז וסירופ התירס, להיזהר ממשקאות קלים
27/09/09 7:04
9235 צפיות
יותר ויותר קולות מתחילים להישמע על הרס הבריאות בארה"ב בעקבות תעשיית התירס שהיום היא נוגסת בעשרות אלפי פריטי מזון בכל סופרמרקט ממוצע. היות שנצברו הרבה מחקרים בנושא אנסה להביא כאן סקירה מזורזת...זוכרים את סרטוני "הפורענות שבתזונה"?
הבעייה העיקרית המלווה את תעשיית התירס היא הסוכר פרוקטוז. סוכר זה מצוי בכמויות ניכרות בסירופ המופק מהתירס- high-fructose corn syrup HFCS והשימוש המוגזם בו משרה אינספור מחלות מטבוליות. סירופ הפרוקטוז נפוץ ברב המשקאות הקלים ובהרבה מזונות מעובדים כשבממוצע צורך האמריקאי 12 כפיות של הסירופ הזה מדי יום. ההערכה היא שצריכת הפרוקטוז כבר עברה 10% מכלל צריכת האנרגיה היומית בארה"ב.
כדאי לשים לב שהפרוקטוז משפיע במח על אכילת יתר שזה ההפך מהגלוקוז המשפיע במח על עצירת האכילה. מה דעתכם על קביעת "הערך הפריקטמי" (רמות הפרוקטוז) של המזון שלנו במקום להדגיש כל כך את הערך הגליקמי?
הפרוקטוז אכן היה נושא מרכזי בסרט הדוקומנטרי Food, Inc ...
הפרוקטוז מהווה עד 65% מסוכרי משקאות קלים שזה יותר ממה שדווח בדרך כלל.Obesity, 2010 Oct 14. Epub ahead of print
העלייה הניכרת בצריכת HFCS לוותה גם בעלייה בשיעור ההשמנה, לחץ דם גבוה, סוכרת ומחלות כליות בארה"ב.
לאחרונה גם מצאו שחימום הפרוקטוז גורם להיווצרות hydroxymethylfurfural שהינו רעיל ויכול להסביר חלק מהמחלות הקשורות עם צריכת HFCS.
מטבוליזם הפרוקטוז שונה לעומת המטבוליזם של הגלוקוז המוכר לנו. גלוקוז מנוצל על ידי כל תא מתאי גופנו לעומת זה הפרוקטוז מעובד בתאי הכבד. במצבי דיאטה עתירה מאד בפרוקטוז, זה יכול לגרום להיווצרות כבד שומני (ראה דוגמה לנזקיו) ואף לצירוזיס (שחמת).
זה גם מוביל את הפרוקטוז הרבה יותר מהר לשומן לעומת הגלוקוז וזאת אחת הסיבות שמייחסים לצריכת הפרוקטוז את העליה בשיעור ההשמנה. את העלייה בהשמנה אפשר לייחס גם לכך שהפרוקטוז מגביר צריכת מזון וגם לכך שהפרוקטוז מוביל בין השאר לעמידות ללפטין.Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 2008;295, R1370-R1375אכן להרזייה ובטח למניעת השמנה, כדאי להימנע מצריכת פרוקטוז כי הוא בקלות הופך לשומנים וגם מפחית רגישות אינסולין.J Nutr. 2008 Jun;138(6):1039-46 Am J Clin Nutr 2009;89 1760-1765J Clin Invest. 2009, 119(5),1322–1334Physiol Rev. 2010, 90(1), 23-46Pharmacol Biochem Behav. 2010 Feb 26. Epub ahead of printהפרוקטוז גם מגביר לחץ דם ואת הסינדרום המטבולי, אולי בגלל שהוא מגביל יצירת ניטריק אוקסיד NO. פרוקטוז גם קשור עם יותר ח' אורית ולכן עם גאוט.
פרוקטוז מזרז צמיחת תאי סרטן הלבלב.
עד לשנות ה- 70 רב הסוכר שצרכנו היה סוכרוז שהופק מסלק סוכר או קנה סוכר, אבל בימינו רב הסוכר שמופק הוא הפרוקטוז שהרבה יותר זול להפיקו מהתירס. המצב מחמיר יותר עם פיתוח ה- “crystalline fructose” שהוא כולו פרוקטוז. בעוד שסירופ התירס מכיל 55% פרוקטוז, הפרוקטוז הקריסטלי הוא - 99% פרוקטוז (בנוסף הוא גם מכיל מתכות כבדות רעילות כמו עופרת, כספית או ארסן...אבל על זה ברשימה אחרת).
הערה - בפירות החביבים עלינו יש כמובן פרוקטוז, אלא ששימו לב לכמויות הגדולות של הפרוקטוז שעליהם הדיון כאן.
היזהרו גם ממשקאות בריאים ושימו לב לאותיות הקטנות שעל תווית הבקבוק, הרבה פעמים הם מכילים את סירופ התירס... בכלל עדיף לשתות פשוט מים.
הבעיה המטבולית המובילה של הפרוקטוז היא שהוא מוביל להשמנה ולעמידות לאיסולין וכך גורם, אחרי צריכה מרובה, למחלות המאה שלנו של הסינדרום המטבולי.Am J Clin Nutr, 2002, 76(5), 911-922בניתוח על של מחקרים קליניים הראו חוקרים מאנגליה שנזקי בריאות כמו ההשמנה ועלייה של שומנים בדם נראו בצריכה הגבוהה מ- 50 ג' ליום של פרוקטוז (לא נבחנו: רגישות לאינסולין, לחץ דם, נזקי כליות ועוד, אז יש להיזהר מהכרזה שזאת כמות בטוחה לבריאות). נזקים כאלה לא נראו בצריכת כמויות כאלה של עמילן וכך ניתן להבין שנזקי הבריאות אינם נובעים מהערך הקלורי של הפרוקטוז אלא מהאופי הקלורי שלו.
בין השאר הפרוקטוז אינו משרה שובע כמו הגלוקוז, להפך, צורכי הפרוקטוז היו רעבים יותר מצורכי גלוקוז...ויתרה מזאת ככל שצורכים יותר פרוקטוז כך נהיים יותר רגישים להשפעותיו.Am J Clin Nutr. 2008 Nov;88(5):1419-37צריכת יתר של פרוקטוז נמצאה להחריף מצבי כולסטרול, טריגליצרידים וח' אורית וכך להגביר סיכון להשמנה ולמחלות לב.Medscape Journal of Medicine, online July 9, 2008הפרוקטוז גם משפיע על הגברת קצב הבשלת תאי שומן בייחוד בבטן.
חולדות שאכלו מזון מועשר בפרוקטוז פתחו כבד שומני. J. Nutr. First published September 23, 2009ועוד מחקר על היווצרות כבד שומני...
משקאות מומתקים בפרוקטוז (לעומת גלוקוז) קשורים עם עלייה בטריגליצרידים אחרי הארוחה אצל שמנים ובמיוחד לבעלי עמידות אינסולין.J Clin Endocrinol Metab. 2009 Feb 10פרוקטוז גם קשור עם יתר לחץ דם.
בסקר על בריאות ילדים בשוויץ נמצא כי הילדים השמנים יותר צורכים יותר פרוקטוז במשקאות קלים מהילדים הרזים ויש להם גם פגיעה בכולסטרול ובשומני הדם.Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1174-8אמנם הפרוקטוז אינו מעלה את רמות הסוכר בדם, אבל הוא אינו מומלץ לחולי סוכרת שכן הוא מזיק למיגוון תהליכים מטבוליים המחריפים את המצב הסוכרתי. למשל פרוקטוז משרה עמידות לאינסולין.Cell Metab. 2009 Mar;9(3):252-64ועוד מאמר על הסיכוי המוגבר להשמנה ולעמידות אינסולין בתזונה עתירת פרוקטוז בהשוואה לגלוקוז.
J Clin Invest. 2009 Apr 20
עוד שאלות ותשובות על פרוקטוז
BMC Biology 2012, 10:42 ועכשו גם על נזקי זכרון, דיאטה עתירת פרוקטוז היתה קשורה (אצל עכברים) עם פגיעה בזכרון המרחבי.Neurobiol Learn Mem. 2009 Jun 12. Epub ahead of printאתם מוזמנים לנחש מי מימן את המחקרים שניסו להראות שהפרוקטוז אינו מזיק...
האם מעמד ה- HFCS מתחיל להתערער? פפסי החליטה להפסיק להשתמש בו ואחריה בטח יבואו נוספים.
הרצאה מרתקת, אם כי ארוכה, המסבירה למה הפרוקטוז הוא רעל ועל ה"קנוניה" של קוקה קולה.">
תגובות
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.
עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים
גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד
קרן אור
חתימה טובה!
חייבת לציין שקראתי את הפוסט הזה בשקיקה.שמעתי על הבעייתיות בצריכת פרוקטוז,אבל לא הבנתי עד כמה היא מגובה במחקרים מדעיים.מאוד מעניין!!
אשמח לקרוא פוסט על צבעי מאכל,חומרים משמרים והקשר שלהם למחלות ולהיפראקטיביות בילדים....
תודה!
קרן אור.
ד"ר דינה ראלט PhD
http://www.biomedcentral.com/1741-7007/10/42
עוד על נזקי ריכוז גבוה של פרוקטוז...
ד"ר דינה ראלט PhD
מאמר סיכום על פרוקטוז ומה אפשר להגיד עליו
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/10/1/45/abstract