מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הגישה ההוליסטית לטיפול בהשמנה

כמוניבלוגיםהגישה ההוליסטית לטיפול בהשמנהמעבר לשיפוטיות: המסע לחמלה בהתמודדות עם השמנה

מעבר לשיפוטיות: המסע לחמלה בהתמודדות עם השמנה

פשוט תפסיקי לאכול כל כך הרבה! אם היית מתאמץ יותר, היית מצליח לרדת במשקל!! משפטים אלה ודומיהם עדיין נשמעים בחברה המערבית, מזינים סטיגמות כלפי אנשים המתמודדים עם עודף משקל והשמנה. אך האם באמת מדובר רק בעניין של כוח רצון ושליטה עצמית?

29/01/25 22:05
324 צפיות
מעבר לשיפוטיות: המסע לחמלה בהתמודדות עם השמנה

בעולם שבו דימויי גוף אידיאליים ממלאים את המדיה החברתית, קל לשכוח את המורכבות האמיתית שמאחורי נושא המשקל והשמנה. מעבר למראה החיצוני ולשיפוטיות החברתית, מסתתר סיפור מדעי מרתק ומפתיע. בואו נצלול לעומק ההבנה המדעית החדשה של השמנה, ונגלה כיצד היא משנה את התפיסה שלנו לגבי משקל הגוף ובריאות.

המאבק הפיזיולוגי

מחקר שפורסם בעיתון המדעי: The American Journal of Clinical Nutrition  חושף מציאות מפתיעה: כאשר אדם עם השמנה מצליח לרדת במשקל, גופו מפעיל מנגנונים פיזיולוגיים המגבירים תחושת רעב ומפחיתים הוצאת אנרגיה, במטרה להחזיר את המשקל. זה אומר שהגוף "זוכר" את המשקל הקודם ונאבק לחזור אליו. למעשה, זה לא רק עניין של כוח רצון - הגוף פשוט לא "משתף פעולה" עם הדיאטה.

המוח והתשוקה למזון

מחקרי הדמיה מוחית (fMRI) מציגים תובנה נוספת: אצל אנשים עם השמנה, אזורי המוח הקשורים לתגמול והנאה מגיבים בעוצמה רבה יותר לרמזים של אוכל. מחקר שפורסם בעיתון המדעי: The Journal of Neuroscience  מצא שכאשר אנשים עם השמנה נחשפים לתמונות של מזון, מופעלת אצלם פעילות מוחית חזקה יותר באזורים הקשורים לדופמין, בהשוואה לאנשים במשקל תקין. כלומר, הדחף לאכול אינו נובע רק מרעב פיזיולוגי, אלא גם מתגובה מוחית מוגברת למזון.

מעבר לשיפוטיות

לאור ממצאים אלה, ברור כי המסרים החברתיים השיפוטיים אינם עומדים במבחן המציאות. השמנה אינה בחירה, אלא מצב רפואי מורכב המושפע מגורמים רבים כגון גנטיקה, הורמונים, מטבוליזם, מצב נפשי והרגלי חיים.

קריאה לחמלה והבנה

במקום לשפוט, עלינו להתחיל להבין. כל אדם הנמצא במסע זה זקוק להקשבה, תמיכה וחמלה. עידוד צמיחה ובריאות צריך לבוא מתוך הבנה ולא מתוך ביקורת. כולנו יכולים ללמוד, להתפתח ולהיות חלק מהמסע החיובי של אחרים.

שלומי צ'צ'קס, פסיכולוג בהתמחות שיקומית ומנהל המערך הפסיכולוגי במרפאת:  שינוי תזונה וקידום אורח חיים בריא לילדים ונוער בבית החולים וולפסון, מדגיש את חשיבות הגישה המבינה והתומכת בהתמודדות עם השמנה. "בסופו של דבר, השינוי מתחיל בנו. כאשר אנו מפסיקים לשפוט ומתחילים להבין, אנו לא רק תומכים באחרים - אנו הופכים להיות חלק מהשינוי החיובי בחברה כולה".

ניתן לתאם יעוץ, הכוונה וליווי עם הפסיכולוג שלומי צ'צ'קס בטלפון: 050-8919156

לקריאה נוספת: התגברות על חסמים לירידה במשקל: מדריך מעשי להצלחה

תגובות

דר אסנת רזיאל
דר אסנת רזיאל
רופאה כירורגית מומחית בכירורגיה בריאטרית להרזיה עם מחויבות עמוקה לטיפול בהשמנת יתר באמצעות גישה מקיפה ורב תחומית הכוללת ...