ההתחלה היתה מבטיחה
הישג של ממש בבריאות הציבור או קונספירציה זדונית של מרבית ממשלות העולם המערבי כנגד אזרחיהן?
14/10/10 21:14
2551 צפיות
בגאונות שהקדימה את זמנה, ד"ר פרדריק מקיי, רופא שיניים מקולורדו, שיער והוכיח שהגורם לשיניים מנומרות (בצבע חום) אך חסינות בפני עששת השיניים ("חורים") שראה אצל מטופליו, הוא ריכוז פלואוריד גבוה במקור מי השתייה המקומיים.
ההתחלה היתה מבטיחה: לאחר מחקרים נוספים שקבעו את המינון האופטימלי הנדרש במי השתייה, שיגרום להגנה על השיניים אך לא יגרום להכתמה לא-אסתטית של השיניים, הוסף הפלואוריד למי השתייה (="הפלרה של מי השתייה") מאז אמצע המאה ה20 במקומות רבים בעולם. מאז ועד היום נערכו עוד מאות מחקרים המחזקים את השפעתו המיטיבה של הפלואוריד באיזורים בהם הוסף למי השתייה. בד"כ אלו מחקרים שבדקו את מצב השיניים בתקופה שלאחר ההפלרה בהשוואה למצב השיניים לפני ההפלרה. סוג אחר של מחקרים השווה, באותה תקופת זמן, בין מצב השיניים של תושבים בשני יישובים דומים (מבחינה דמוגראפית) באותה הארץ, כשלאחד מהם הוסף פלואוריד ולשני לא הוסף פלואוריד למי השתייה.
כיום, בנוסף למקומות רבים בהם מקור השתייה מכיל פלואוריד באופן טבעי, מוסף פלואוריד באופן מלאכותי באירלנד, ארגנטינה, ארה"ב, ברזיל, בריטניה, הונג קונג, הפיליפינים, מלזיה, ניו זילנד, סינגפור, ספרד, צ'ילה, קולומביה, קוראה הדרומית, קנדה וישראל.
האמת צריכה להיאמר: הגורם האחראי לכך שלילדיכם ולכם שיניים בריאות יותר מאשר להוריכם ולסבכם (למרות עלייה בתזונה המעודדת עששת) הוא בראש ובראשונה הפלואוריד. מובן, שיש גורמים חשובים נוספים המסייעים לפלואוריד בשמירה על המשנן (כמו הגברת המודעות לשמירת ההגיינה של הפה, שיפור באיכות טיפולי השיניים ועוד), אבל אף אחד מהם אינו יעיל, "שקט" וזול כמו הפלואוריד במי השתייה. תמורת כדולר אמריקאי אחד עד שניים לכל תושב לשנה ניתן להפליר את מי השתייה ברמה המיטבית וכך להגיע לכל התושבים, גם לאלו שאינם זמינים לטיפולי שיניים מסיבות שונות (פחד, כסף, מודעות, נגישות). למעשה, הCDC האמריקאי (המרכז הפדראלי לבקרת מחלות ולמניעתן) מונה את הפלרת מי השתייה כאחד מעשרת ההישגים הגדולים ביותר של בריאות הציבור במאה ה20, לצד החיסונים, הגברת בטיחות כלי הרכב ומקומות העבודה, והורדת שיעור התמותה ממחלות לב וכלי דם. הCDC מייחס להפלרה את הירידות הגדולות בשיעור עששת השיניים אצל ילדים (40%-70%) ובשיעור איבוד שיניים אצל מבוגרים (40%-60%).
אלא שהתנגדות קולנית וחסרת ביסוס המייחסת לפלואוריד כמעט כל תופעה גופנית קיימת (ירידה באינטלגנציה, מחלות נויירולוגיות, החלשת עצמות, ירידה בפיריון, מיני סרטן שונים ועוד ועוד) או הטוענת "אתית" בגנות הפטרנליזם של המדינה הכופה את הפלואוריד על תושביה, גורמות לרשויות בעולם לפקפק בצדקת ההפלרה. גם מספר ראשי רשויות מקומית בישראל נפלו בפח הפופוליזם נוגד ההפלרה. לעיתים, התוצאה היא הקמת גופי מחקר לבדיקת הטענות (כדוגמת זו שהוקמה בסוף העשור הקודם ע"י ממשלת בריטניה, סקרה 214 מחקרים, ולא מצאה הצדקה לביטול ההפלרה), ולעיתים, פנייה לבתי משפט (מאמרם של קרסנטי ושותפיו סוקר, בין השאר, ניסיונות לא יוצלחים אלו למניעת ההפלרה באמצעות בתי משפט בארה"ב) או הפסקה בפועל של הפלרה ציבורית מי השתייה במקומות שונים.
ואם אתם קוראים כל זאת וחושבים לעצמכם "בשביל מה צריך הפלרה, בסך הכל קצת חורים בשיניים" – זה רק בגלל שאינכם סובלים מבעיות שיניים רציניות, הודות לפלואוריד...
גיא קאפח
כל זה טוב ויפה אבל פלואוריד הוא אחד החומרים הריאקטיביים, ולכן המסוכנים ביותר. עדיף לצרוך אותו לשימוש חיצוני בלבד, ואכן היום כמעט כל משחות השיניים מכילות פלואוריד ואין צורך להכניס לגוף פלואוריד ממקור נוסף.
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד מאמר המסביר את הסכנות שבהוספת הפלאוריד למי השתייה
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/07/14/water-fluoridation-and-healthy-teeth.aspx?e_cid=20120714_DNL_artNew_2