תזמון הארוחות לשיפור איזון הסוכרת (המשך חלק ג)
מקרה HbA1C מחושב 5.8% (20-11-2017) – במעבדה 5.8% (20-11-2017)
לצורך השלמת התמונה אציג כאן גרפים זהים של תקופה אחרת בה ה HbA1C שלי במעבדה היה 5.8% נעשה בתאריך 20-11-2017.
התמונה הבאה מראה את סיכום המדידות בשלשת החודשים , זהו רק חלק קטן מהמערכת הסטטיסטית שמסכמת את 90 היום שקדמו ליום הנחקר.
סך כל המדידות המרכיבות את גרף הצום 305 ארוחות ואילו את סך כל המדידות ב90 היום המרכיבים את גרף האוכל מורכב מ 264 ארוחות.
רואים שלמרות הפיזור הגדול של ארוחת הבוקר, השעה הממוצעת של 90 הארוחות הוא 8:24 (42 דקות מאוחר יותר מהמדגם של היום) .
השעה הממוצעת של 53 ארוחות הביניים שלפני הצהריים 10:42 שזה בדיוק שעה מאוחר יותר מהמדגם של היום מרווח של שעתיים ו 42 דקות מארוחת הבוקר.
השעה הממוצעת של 76 ארוחות הצהריים הינה 12:48ת מרווח של שעתיים מארוחת הביניים אך חצי שעה מאוחר יותר מהיום. .
רק 6 ארוחות הביניים של אחה"צ בשעה הממוצעת של 15:48 וזה בדיוק 3 שעות מארוחת הצהריים, אולם רק ארוחה אחת נמדדה לאחר האוכל לרמת שיא מרבית.
השעה הממוצעת של 59 ארוחות הערב הינה 20:12 שזה 4:24 שעות לאחר ארוחת הביניים אחה"צ.
יש כ 13 ארוחות לילה בשעה הממוצעת 23:18, אולם רק 2 ארוחות נמדדו לאחר האוכל לרמת שיא מרבית.
הגרף האדום מורכב מ 305 ארוחות ואילו עליית הגלוקוז הכחולה מורכבת מ 264 ארוחות. כאן לא היו מספיק ארוחות ביניים אחה"צ, ולכן מתוך 18 השעות במשך 90 יום של המעקב לא היו מספיק ארוחות בין 15:00 ל 19:00 ובין 22:00 ל 24:00, ולא ביצעתי מדידות לעליית הגלוקוז בשיא.
התמונות נראות די דומות (6.4% ו 5.8%) עד שחוקרים את הנתונים לעומק. בתמונת ה 6.4% עליית גרף הצום (האדום) היא הרבה יותר חדה (למעשה כפולה). בתוך 4 שעות מ 6:00 עד 10:00 גרף הצום עולה מ 85 ל 116 כלומר עלייה של 7.75 לשעה בעוד בתמונת ה 5.8% גרף הצום מ 7:00 עד 11:00 עולה מ 78 ל 95 שזה 4.25 לשעה.
הפרמטר הזה די משמעותי. לפני שנים כשפיתחתי מודל מתמטי שמחשב את רמת ה A1C שהיה מבוסס על מספר הארוחות במשך היום, המרווחים בין הארוחות וחומרת הסוכרת שהיא מחושבת על סמך עליית הגלוקוז שבין ההשכמה לארוחת הבוקר (שעה הפרש).
החומרה כאן זה המרווח (השיפוע) בשעה שלפני ארוחת הבוקר. בטבלה למעלה הארוחות הנן זהות בכמויות הסוכרים. (אדם בריא לא משפיע, אבל אצל הסוכרתיים תיאום הסוכרים בארוחות משפר את תוצאת ה A1C).
הבולט מהשוואת שני המקרים, ש ב A1C 6.4% הגלוקוז שבצום הגיע ל ערך מרבי של 120 (בין 9:00 ל 10:00- על סמך 4 ארוחות בוקר) ואילו ב 5.8% הערך המרבי של הצום הגיע ל 103 (בין 14:00 ל 15:00- על סמך 3 ארוחות צהריים) .
תמונות עליית הגלוקוז ב 2 המקרים תואמות את טבלת המודל. כמו כן זה מוכיח שאין צורך לבצע מדידת השכמה בבוקר שעה לפני ארוחת הבוקר וניתן להשתמש במדידות הגלוקוז של תחילת ארוחות הבוקר כפי שעשיתי כאן.
גם כאן תמונת הגרפים הכללית מטעה, חלק מארוחות הבוקר וחלק מארוחות הביניים שלאחריהן מצטלבות. בין השעות 9:00 ל 10:00 היו 20 ארוחות בוקר ו 4 ארוחות ביניים. ואילו בין השעות 10:00 ל11:00 הייתה קיימת ארוחת בוקר אחת ו 32 ארוחות ביניים.
כדי להציג את ההבדלים בין שני המקרים נבחן את ממוצע קו הצום בכל ארוחה.
בתמונת 5.8% :
ארוחת הבוקר – 84, ארוחת ביניים לפנה"צ – 92, ארוחת צהריים – 92, ארוחת ביניים אחה"צ – 91, ארוחת ערב – 91 וארוחת לילה – 75. ממוצע לאורך כל היום - 88.5.
בתמונת 6.4% :
ארוחת הבוקר – 106, ארוחת ביניים לפנה"צ – 114, ארוחת צהריים – 103, ארוחת ביניים אחה"צ – 79, ארוחת ערב – 82 וארוחת לילה – 90. ממוצע לאורך כל היום - 95.7.
תמונת פיזור ה HbA1C
כאן יש הבדלים גדולים, עד לארוחת הצהריים של אחרי השעה 12:00 הגרף נמצא מתחת לקו 5.7% והשיא בין 14:00 ל 15:00 הגיע ל 6.25%.
בתמונת ה 6.4% כל הגרף נמצא מעל קו ה 5.7% והשיא בין 9:00 ל 10:00 הגיע ל 7.68%.
בהשוואה של ה A1C הממוצע בכל ארוחה ,ציינתי את השעה הממוצעת של ארוחת הבוקר כדי להראות שאין קשר בינה לתוצאות.
בתמונת 5.8% (שעת ארוחת בוקר ממוצעת 8:24):
ארוחת הבוקר – 5.5%, ארוחת ביניים לפנה"צ – 5.4%, ארוחת צהריים – 5.85%, ארוחת ביניים אחה"צ – 5.88%, ארוחת ערב – 5.75% וארוחת לילה לא היו מספיק נתונים.
בתמונת 6.4% (שעת ארוחת בוקר ממוצעת 7:42):
ארוחת הבוקר – 6.83%, ארוחת ביניים לפנה"צ – 6.71%, ארוחת צהריים – 6.75%, ארוחת ביניים אחה"צ – 5.0%, ארוחת ערב – 5.62% וארוחת לילה לא היו מספיק נתונים..
דוגמאות נוספות (כמובן באלו שיש פחות מדידות התוצאות במעבדה מעל 7% ).
תמונה של 7.5% ( 1-03-2017, שעת ארוחת בוקר 9:12) :
גרף הצום 32 ארוחות (מתוך 450 אפשריות) וגרף האוכל 10 ארוחות (מתוך 450 אפשריות).
ארוחת הבוקר – 7.92%, ארוחת ביניים לפנה"צ – אין מספיק נתונים, ארוחת צהריים – 7.2%, ארוחת ביניים אחה"צ – אין מספיק נתונים, ארוחת ערב – 5.96% וארוחת לילה לא היו מספיק נתונים..
תמונה של 6.6% 29-11-2016 , שעת ארוחת בוקר 8:30):
גרף הצום 167 ארוחות וגרף האוכל 59 ארוחות.
ארוחת הבוקר – 6.82%, ארוחת ביניים לפנה"צ – 6.79%, ארוחת צהריים – 6.6%, ארוחת ביניים אחה"צ – אין מספיק נתונים, ארוחת ערב – 5.11% וארוחת לילה – 5.0%.
תמונה של 6.1% ( 25-05-2017 , שעהת ארוחת בוקר 8:42) :
גרף הצום 389 ארוחות וגרף האוכל 260 ארוחות.
ארוחת הבוקר – 6.36%, ארוחת ביניים לפנה"צ – 6.2%, ארוחת צהריים – 6.3%, ארוחת ביניים אחה"צ – 5.11%, ארוחת ערב – 5.5% וארוחת לילה לא היו מספיק נתונים.
תמונה של 5.9% ( 23-08-2017 , 8:30)
גרף הצום 299 ארוחות וגרף האוכל 231 ארוחות.
ארוחת הבוקר – 5.63%, ארוחת ביניים לפנה"צ – 5.99%, ארוחת צהריים – 6.15%, ארוחת ביניים אחה"צ – אין מספיק נתונים, ארוחת ערב – 6.1% וארוחת לילה לא היו מספיק נתונים.
לסיכום
1. קיימת תלות חזקה בכמות המדידות העצמיות שהחולה מבצע על איזון הגלוקוז בדם.
2. אפשר להשתמש בבדיקות העצמיות כדי לזהות את הארוחות הבעייתיות ובהן להתרכז לצורך השיפור.
3. כאשר הסוכרת מאוזנת הפיזור לאורך היממה נראה די שווה.
4.אני צריך להתרכז תחילה בארוחות הבוקר ואח"כ בצהריים כדי לשפר את האיזון.
5.כשהסוכרת לא מאוזנת עלינו לדאוג בעיקר לגרף הצום.
6. כל אחד יכול לשפר את האיזון שלו ע"י הצבת מטרות פר ארוחה, מטרות של אדם בריא (בוקר 50, צהריים 40 וערב 44), מטרות אלו יגבילו את האוכל אך הן גורמות לגרף הצום להתייצב אף הוא.