תזמון הארוחות לשיפור איזון הסוכרת (המשך חלק א)
מקרה HbA1C מחושב 6.4% (14-03-2019) – במעבדה 6.5% (04-03-2019)
בתמונה הראשונה שאציג כאן הזנחתי מדידה אחת ב 17-02-2019 ארוחת בוקר של 4:30 כשהתעוררתי עם גלוקוז של 45 כעבור שעה עליה של 78 כלומר ל 112. ניתן לראות שנקודת האיסוף הראשונה המצוינת היא 6 כלומר 3 מדידות בין 5 ל 6 בבוקר. (כלומר בין 4 ל 5 לא מופיע כלל).
התצוגה כאן היא ביום הבדיקה במעבדה 14-03-2019 ואתייחס אליה כאל A1C 6.4% כדי שאוכל להשוות לתמונה כאשר הייתי מאוזן יותר. הגרף האדום מציין את רמת הגלוקוז בדם בתחילת הארוחה וזהו למעשה גרף הצום. הגרף הכחול הינו השפעת הארוחה עצמה, הוא היחיד שנמצא בשליטתי כשהמטרה להגיע בארוחות הבוקר לעלייה ממוצעת של 50 ואילו ארוחות הצהריים והערב בסביבות 40 (אלו מדדים של אנשים בריאים). הגרף האדום מורכב מ 304 ארוחות ואילו עליית הגלוקוז הכחולה מורכבת מ 270 ארוחות. בתוך 18 השעות במשך 90 יום של המעקב רק שעתיים לא היו ארוחות בין 21:00 ל 23:00, ואילו בין 14:00 ל 16:00 לא ביצעתי מדידות לעליית הגלוקוז בשיא.
ארוחות הבוקר, סה"כ 77 ארוחות כשמתוכן ל 75 ארוחות נמדדה העלייה המרבית. ניתן לראות שבארוחת הבוקר ככל שהיא מתאחרת רמת הגלוקוז עולה. מ 85 בשעה 6 ועד לקרוב ל 120 בשעה 10 (למעשה ארוחת הבוקר מגיע ל 120 ואילו ארוחות הביניים בשעה זו מורידות את הממוצע).. לעומת זאת השפעת האוכל עולה, בשעתיים וחצי של עד 8 בבוקר קיימת עליה מתונה (כאשר אני פחות מאוזן העלייה הרבה יותר תלולה) ואח"כ יורדת. הסיבה היא השפעת ארוחת הביניים של לפני הצהריים. ארוחת הביניים הזו ככל שהיא מתאחרת רמת הגלוקוז בדם יורדת, ואילו רמת העלייה המקסימאלית עולה בצורה תלולה (הירידה של הקו הכחול נובעת מכמות הפחמימות הקטנה שבארוחה הזו – סוכרים של 5 גרם שזה פרוסת לחם שיפון גבינה צהובה סקנדינבית ותה, לעומת ארוחת בוקר של 7.5 גרם).
ארוחות ביניים לפני הצהריים, סה"כ 26 ארוחות ו 25 מהן נמדדה עלייה המרבית. מבחינת קו הצום בארוחות אלו נמצאות בירידה מרמה של 118 של לפני השעה 9:00 (4 ארוחות) ועד לרמה של 98 ( בין 9:00 ל 10:00, 14 ארוחות רמה של 115, בין 10:00 ל 11:00, 7 ארוחות ברמה של 113).
ארוחות הצהריים שוב מתאפיינות בעליה קלה, האדום , ארוחות בין 11:00 ל 12:00 (כ 19 ארוחות) מ 99 ל 105 לארוחות בין 12:00 ל 13:00 (46 ארוחות) ואילו האוכל מעלה מ 50 ל 52. המשמעות שבשעתיים אלה של ארוחת הצהריים נשמר האיזון. בשעתיים שלאחר מכן נשמר האיזון של הצום בין 100 ל 105 ואילו רמת האוכל יורדת ומשתפרת לרמה של 44 ( 6 ארוחות) וארוחה אחת הייתה בין 14:00 ל 15:00 ששמרה על רמת צום של 102.
ארוחות הביניים של אחה"צ מאופיינות בנפילת רמת הצום מרמה של 90 בין השעות 15:00 ל 16:00 (8 ארוחות) אל רמה של 65 בשעה 18:00 (2 ארוחות), מירב הארוחות הנן בין 16:00 ל 17:00 כ 46 ארוחות עם רמה ממוצעת של 77. לעומת רמת הצום רמת האוכל נמצאת במגמה הפוכה, עלייה מ 20 בשעה של עד 16:00 ו 46 לארוחות של לפני 18:00. למגמות ההפוכות יש השפעה על רמת השיאים אחה"צ שהיא כמעט קבועה כי הם מנטרלים העלייה של האוכל את הירידה כתוצאה מהצום ונראה זאת בתמונות הבאות.
ארוחות הערב שוב מראות נפילה ככל שמתעכבים בארוחת הערב, מ95 בשעה של לפני 19:00 (3 ארוחות) ל 84 בשעה בין 19:00 ל 20:00 ( 29 ארוחות) ועד ל 77 בין 20:00 ל 21:00 ( 16 ארוחות). האוכל בארוחות הערב מראה מגמה הפוכה ככל שמתעכבים בארוחה הקפיצה המרבית בגלוקוז עולה מ 20 ב 19:00 ל 75 ב 21:00. כמעט פי 3.75 .
ארוחות הלילה לא מספרות הרבה כי הארוחות האלו הן קטנות כמו הביניים האחרות, בסביבות 23:00 ל 24:00 כדי למדוד את העלייה המרבית יש לחכות עד ל 01:00 לפנות בוקר וכדי למצוא את כל התמונה יש למדוד בין 02:00 ל 03:00 שעות שבדרך כלל אני ישן. בעתיד כשיהיה מד סוכר רציף זמין גם לי אוכל לבדוק גם את הארוחות האלו.
התמונה הבאה מראה את סיכום המדידות בשלשת החודשים , זהו רק חלק קטן מהמערכת הסטטיסטית שמסכמת את 90 היום.
רואים שלמרות הפיזור הגדול של ארוחת הבוקר, השעה הממוצעת של 77 הארוחות הוא 7:42.
השעה הממוצעת של 26 ארוחות הביניים שלפני הצהריים 9:42 שזה בדיוק מרווח של שעתיים מארוחת הבוקר.
השעה הממוצעת של 73 ארוחות הצהריים הינה 12:18ת מרווח של שעתיים וחצי מארוחת הביניים.
56 ארוחות הביניים של אחה"צ בשעה הממוצעת של 16:18 וזה בדיוק 4 שעות מארוחת הצהריים. זה מסביר את הירידה ברמת הצום, ירידה זו תמשך כל עוד הכבד לא ישחרר גלוקוגן לזרם הדם.
השעה הממוצעת של 55 ארוחות הערב הינה 19:48 שזה 3.5 שעות לאחר ארוחת הביניים אחה"צ. ולכן גם כאן קיימת ירידה ברמת הצום.
יש כ 17 ארוחות לילה בשעה הממוצעת 23:00, אולם רק 2 ארוחות נמדדו לאחר האוכל לרמת שיא מרבית.
אם נשלב את שני הגרפים, רמות הצום שלפני הארוחה יחד עם העלייה המרבית כשעה לאחר תחילת הארוחה נקבל את רמות הגלוקוז המרביות בדם (שיאים). התמונה כאן היא של השיאים בתלות בזמן. ממוצע הבריאים בצום הינו 80 ועליה מקסימאלית 50 לכן רמת הבריאים היא מתחת לקו ה 130 הקו בכחול.
תמונת השיאים אינה מעודדת שכן רק בין 15:00 ל 19:00 השיאים מתחת לרמת הבריאות...כמובן שהשיא הרע במיעוטו בבוקר הינו לפני השעה 06:00 והוא 139. בשעה 7:00 הוא 154 ומשעה 7:00 ועד 8:00 השיא הוא כבר 167 בארוחות שקרובות ל 10:00 השיא הוא 181 (כאן בגרף הינו 145 בגלל ארוחת הביניים שלפני הצהריים). רמת השיא הממוצעת סביב 7:42 הינה 167 ולכן כדי לשפר עלי לאכול לפני 7:00, ואפילו עדיף לפני 6:00.
תמונת השיאים של ארוחת עשר (ביניים שלפני הצהריים) מראה תמונה הפוכה, עד 9:00 השיא הינו 157 אבל הארוחות שבין 09:00 ל 10:00 כבר השיא יורד ל 136 די קרוב לרמת הבריאות. הארוחות שבין 10:00 ל 11:00 משפרות לשיא של 133. ארוחות עשר שלאחר 11:00 קופצות ל 147. ברור שהארוחות הטובות ביותר הן עד השעה 11:00 אך גם אלה שעד 10:00 מספיק טובות ועדיפות כדי להתרחק מארוחת הצהריים. בשעה הממוצעת 9:42 שיא הגלוקוז של הארוחה הינו 136, כך שאם אקפיד על 10:00 אשפר את התוצאות.
השיאים של ארוחות הצהריים הן בין 146 ל 157, הארוחות שלפני 12:00 מגיעים לשיא של 148, בין 12 ל 13:00 מגיעים לשיא של 157 ואילו בין 13:00 ל 14:00 נותנים את השיא הנמוך של 146. השעה הממוצעת של ארוחות הצהרים הירא ב 12:18 שהיא לא שעה מוצלחת ביותר ועלי לשפר או לכיוון לפני 12:00 או אחרי השעה 13.00.
על ארוחות הביניים של אחה"צ אין מה להרחיב, השיאים נראים יציבים בין 110 ל 112 הרחק הרחק מתחת לרמת הבריאות של 130.
שיאי ארוחת הערב די ברורים, לפני 19:00 מגיעים ל 112 שזה מתחת ליעד שלנו, אבל כבר הארוחות שבין 19:00 ל 20:00 חוצים את הסף אל עבר 137, ואלה שבין 20:00 ל 21:00 מגיעים ל 152 שזה לא טוב. השעה הממוצעת היא 19:48 שזהו שיא של 137.
לארוחות הלילה יש נקודתי מתחת 100 בשעה 23:00..