רוצים לעודד יצירתיות?
נהנתי לקרוא ולכן תרגמתי את מאמרו של אריק ספיצנגל ב- Medium בו הוא בוחן את האימרה – לקידום יצירתיות יש לשנות את תנאי השיגרה, ולשם כך אימץ בחינה של 10 גישות מוזרות של 10 גאונים שונים. הרעיון שמציע חוקר היצירתיות סקוט ברי-קאופמן (מחבר - Wired to Create) הוא שמפתח ליצירתיות זה לשים את עצמנו בחלל שמטלטל את החשיבה כשכל חוויה לא רגילה, טובה למוח ולגאונים כפי הנראה אין חשש להראות משוגעים. ראו כמה דוגמאות:
1. בנימין פרנקלין שחוץ מהיותו פוליטיקאי דגול (הצהרת העצמאות האמריקאית) היה גם ממציא, סופר ופילוסוף הסביר ב-1978 שהוא יצירתי ביותר כשהוא ערום בקור וכך התחיל את בקריו, חצי שעה של חשיפה לקור ורועד, במה שהוא כינה -“air baths”.
2. איגור סטרוינסקי המלחין נהג לעמוד על הראש רבע שעה כל בוקר.
3. צ'ארלס דיקנס הסופר נהג לכתוב עם מצפן כדי לוודא שהוא תמיד פונה צפונה.
4. ניקולה טסלה הפיסיקאי הממציא וגדול מהנדסי החשמל, נהג לסובב את בהן כף הרגל 100 פעמים בכל רגל כדי לעודד את תאי המוח שלו לחשיבה.
5. ויקטור הוגו, מחבר "הגיבן מנוטרדאם", התחיל את היום עם אכילת שתי ביצים לא מבושלות כמו רוקי.
6. דוד בואי ניזון בשנות ה-70 עם דיאטת קוקאין, חלב ופלפלים חריפים.
7. אלברט אינשטיין סרב ללבוש גרביים.
8. 10 טיפים של אנשים מצליחים.
האם כדאי לאמץ את ההרגלים המשונים של הגאונים או כדאי שכל אחד ימציא לעצמו חריגה אישית. אריק ספיצנגל ניסה לאמץ עשר גישות מוזרות של הגאונים ולראות איך ישפיעו עליו.
1. קור ועירום - אמבטיות הקור של פרנקלין לא התפשטו למרות שטען שהן דווקא נעימות, אבל בוינה נהג גם המלחין בטהובן לטבול את ראשו במי קרח כשהלחין. המים שהרטיבו גם את החדרים מתחתיו היו הסיבה שנאלץ לעתים להחליף מקום מגורים. המבחן של אריק ספיצנגל: שהיה בקור סביר (7 מעלות C) בעירום וכתיבה. אכן הרגיש שהוא חד חשיבה וצלול יותר מאשר בשעות היום האחרות.
2. להישאר במיטה – טרומן קפוטה כינה את עצמו "סופר מאוזן לחלוטין" והסביר שהוא לא יכול לחשוב אלא אם הוא שוכב מאוזן. גם הפילוסוף המתמטיקאי רנה דקארט עבד בבקרים כשהוא במיטה וג'יימס ג'ויס נהג לשכב על הבטן במיטה ולכתוב עם עפרון את ספריו. עוד מוחות דגולים שדיווחו על יתרון החשיבה במיטה הם וולטיר, מרסל פרוסט, וינסטון צ'רצ'יל, ג'ק לונדון, ולדימיר נובאקוב, בריאן וילסון ומארק טווין. המבחן של אריק ספיצנגל: להיכנס למיטה לבוש בחליפה ולנסות לעבוד. התוצאה קצת הרדמויות אבל בהתעוררות חשיבה מהירה וחריפה.
3. חוסר שינה – פרנץ קפקא כמעט לא ישן כשהוא כתב ספר, תומס אדיסון ולאונרדו דה-וינצ'י ישנו רק 20 ד' מדי פעם במהלך היום, ניקולה טסלה ממציא הרדיו ישן רק שעתיים כל לילה. המבחן של אריק ספיצנגל: לישון רק 20 ד' מדי פעם במהלך 48 שעות. התוצאה, לא נראה שיפור ביצירתיות ובחשיבה אבל כן עלייה ברגשנות.
4. יותר מדי קפה – הסופרים הצרפתיים אונורה בלזאק ווולטייר נהגו לשתות בין 40-50 כוסות קפה ביום ובטהובן הקפיד על קפה מאד מרוכז. המבחן של אריק ספיצנגל: לשתות 12 כוסות קפה במקום 2 כוסות בשעתיים. התוצאה, דפיקות לב מואצות וכתיבה מהירה אבל לא יצירתית יותר.
5. ללבוש אותם בגדים - בערוב ימיו נהג אלברט איינשטיין ללבוש תמיד אותה חליפה וללא גרביים. מייסד אפל, סטיב ג'ובס תמיד עם ג'ינס וחולצה שחורה, מרק צוקרברג עם 20 חולצות אפורות זהות וג'וני קאש שהיה נודע בשם – האיש בשחור. המבחן של אריק ספיצנגל: ללבוש במשך שבוע בדיוק אותם בגדים נוחים. התוצאה, שיפור במילוי מטלות וקיצור דרמטי של הזמן הנדרש לאתגרים יצירתיים.
6. התנזרות – ניוטון הפיסיקאי הגאון מעולם לא חווה אורגזמה עם מישהו אחר, נזירות אפיינה גם את ניטשה, לואיס קרול, עימנואל קאנט ומיכאלאנג'לו. המבחן של אריק ספיצנגל: לא לקיים יחסי מין עם האשה במשך שבוע. התוצאה, יותר מיקוד והתלבטות על מקומה של אוננות שאפיינה למשל את כתיבתו של תומס וולף.
7. להיות שמאלי – בין השמאליים ניתן מצוא את לאונרדו דה-וינצ'י, מרק טווין, אמדאוס מוצרט, פאול מקרטני, מרק צוקרברג, סטיב ג'ובס וביל גייטס. ועוד רבים אחרים כמו הנרי פורד, ג'ון רוקפלר, ברק אובמה, בייב רות, אריסטו ומארי קירי. המבחן של אריק ספיצנגל: להשתמש ביד שמאל 3 ימים. התוצאה לא טובה ביכולות וגם לא ביצירתיות.
8. שוקולד - הסופר נתנאל הותהורן נהג לאכול כל ערב פינט שוקולד וגם דוד לינץ' הקולנוען הירבה לאכול שוקולד כל צהריים ולהצהיר שאחר כך זורמים רעיונותיו. המבחן של אריק ספיצנגל: לאכול 1.2 ק"ג שוקולד ב-6 שעות. התוצאה בעיקר תחושת כבדות.
9. שתיית אלכוהול – גרנט ניצח את מלחמת האזרחים תוך שתיית ויסקי בקביעות וגם אורסון וולס והצייר ג'קסון פולוק היו הרבה ימים שיכורים. גם הרבו לשתות אלכוהול, ארנסט המינגווי, דיקנס, ואן גוך, פיקאסו, טווין, בטהובן, דורותי פארקר, וויליאם פוקנר וטנסי ווילאמס. הרבה דוגמאות לקשר בין אלכוהול וגאונות... המבחן של אריק ספיצנגל: שתיית אלכוהול אינטנסיבית. התוצאה התמוטטות וחוסר תיפקוד.
10. המון מקלחות – החכם היווני ארכימדס הגה באמבטיה את רעיון הציפה, הסופר הצרפתי גוסטב פלובר נהג לעשות אמבטיות חמות שעזרו לו להרעיף רעיונות, טום פורד הקולנוען עושה כל יום 3-5 "מקלחות כוח", הסופר האנגלי סומרסט מוהם כתב תמיד את שתי השורות הראשונת של ספר כשהוא שקוע באמבטיה, המלחין בנג'מין בריטן התחיל וסיים את עבודתו באמבטיות קרות ואחר כך חמות והממציא היפני יושירו נקמצו (3000 פטנטים) נהג להישאר במים עד שיצוץ אצלו ניצוץ של גאונות וכך הפיק רעיונות טובים. המבחן של אריק ספיצנגל: אמבטיות לא אוהב אז המון מקלחות ולתת למים לזרום עד שיתחילו לזרום רעיונות. התוצאה – חודש עתיר רעיונות יצירתיים.
מסקנתו של אריק ספיצנגל עבור עצמו שכדאי לו לעבוד במיטה
דעתכם? האם יש לכם עצות לטלטול החשיבה/הגברת היצירתיות?
תמורה קייל
אצלי "מטלטל" את החשיבה דווקא המדיטציה המרגיעה את החשיבה האובססיבית אצלי :)
תמורה קייל
או הלילה...
ד"ר דינה ראלט PhD
אפשר גם להפעיל את הדימיון... מצאו שמבחינת החוויה המוחית הדימיון דומה למציאות
ד"ר דינה ראלט PhD
לעודד יצירתיות
ד"ר דינה ראלט PhD
ומה עם מוסיקה... "מכריחה" לזוז אז אולי גם מזיזה עוד...
עמי 1
לדעתי, יצירתיות זה דבר שאתה נולד איתו ואו שיש לך אותו או שאין . ברור שאפשר לשפר את התוצאה הסופית של היצירתיות [סופר את ספריו, צייר את תמונותיו וכיו"ב] . לדעתי יציאה מהשגרה, אינה קשורה בהכרח ליצירתיות אלה לנוהגי התנהגות שכל אחד מאמץ עבורו מתוך אילוץ או הנחה כי המהלך יעשה טוב לרווחתו האישית ידועה התופעה של פרצי השראה והארה שאינם מתקבלים דווקא בשינוי הרגלים כזה או אחר,
ד"ר דינה ראלט PhD
כדאי לנסות ולבחון אישית... אצלי מצאתי עוד גורמים שמשפיעים
ג'ק
אתה כנראה צודק,ואנחנו בעיקר חיים בעידן הקלות הבלתי נסבלת של הבולשיט.
יעלה
מעידה על עצמי בלבד שאני גם שמאלית( ושמאלנית:) ... וכן,מה לעשות גם יצירתית. מאמר נחמד ומצחיק ד"ר רינה ראלט.לדעתי לפחות. בקיצור- יצירתיות זאת מילה ענקית...יצירתיות במחשבה? בעשיה? בבחירת מקצוע שנחשב" יצירתי"... מי קבע בכלל מה זאת יצירתיות
ד"ר דינה ראלט PhD
בונה על ההמצאות שיצוצו אצל המתעניינים :)
עמי 1
יצירתיות יכולה להיות בכל תחום ויש בה חשיבה אחרת המסייעת לפתרון או להשגת תוצאה מיוחדת\מיטבית בתנאים נתונים
ד"ר דינה ראלט PhD
ולא לשכוח את פרופ' פריסטון הגאון