מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

על תזונה, אוכל ומה שבדרך

כמוניבלוגיםעל תזונה, אוכל ומה שבדרךטיפים מועילים ל"על האש" מוצלח ובריא ביום העצמאות

טיפים מועילים ל"על האש" מוצלח ובריא ביום העצמאות

15/04/18 8:59
1553 צפיות
טיפים מועילים ל

לכל חג יש את המסורת הקולינרית שלו- לפסח את מאכלי המצות, לראש השנה את ראש הגד וליום העצמאות.. את המנגל או בסלנג הידוע "על האש".

בעידן של מודעות ותשומת לב למזון שנכנס אל גופינו, חשוב לפזר את העשן מעל המנגל שלנו ולדעת כיצד ניתן למצוא את הדרך הבריאה והנבונה יותר לאכול בחג הבשר הלאומי. 

הבשר כשלעצמו הוא לא הנושא המרכזי בסיפור הזה. כמובן שכדאי תמיד לבחור חומרי גלם משובחים לאכילה אלא שבמקרה הזה מדובר על דרך הבישול שעלולה להיות מזיקה:

בישול בשר בטמפרטורות גבוהות מאוד, כפי שקורה לעיתים בצליית בשרים על האש, מעודד יצירת כימיקלים שונים אשר עלולים להאיץ תהליכי הזדקנות ותחלואה. בצליית בשר תרכובות כימיות אלו נוצרות הרבה יותר מאשר בצורות בישול אחרות של הבשר כגון בישול או אפיה.סימני החריכה הם למעשה סימני שריפת הבשר אשר נוצרים כתוצאה מצלייה בטמפרטורה גבוהה. הם אומנם מקנים לבשר מראה מפתה ומעורר תיאבון אבל אלו בדיוק בחלקים שמהם עלינו להזהר. האיזורים בחרוכים מכילים תרכובות קרצינוגניות שצריכתם קשורה עם עלייה בסיכון לסרטן. יש להמנע מאכילת איזורים אלו ובכלל להמנע משריפת הבשר וחריכתו.כאשר שומן הבשר מטפטף על הגחלים, נוצר עשן אשר אותו אנחנו שואפים לריאות. עשן זה מכיל רעלנים אשר עלולים לגרום לנזק מיטוגני (יצירת מוטציות) בתאי הגוף.

אז מה עושים?

ניתן בהחלט! להפחית את יצירת התרכובות , החומרים והכימיקלים המזיקים במספר שיטות הן בריאות והן טעימות:

1. שימוש במרינדה ובעשבי תיבול :

   השרית הבשר במרינדה בתוספת עשבי תיבול כגון רוזמרין, תימין, מרווה למשך מספר שעות לפני צלייתו מפחיתה משמעותית את כמות החומרים המזיקים אשר משתחררים לבשר.

2. שימוש בנתחי בשר המכילים פחות שומן תפחית את טפטוף השומן על הגחלים ובכך למעשה תקטין את הנזק. לשם כך כדאי לבחור מראש בחלקי בשר רזים יותר כגון עוף, הודו, סינטה, פילה בקר. כמו כן להסיר חלקי שומן נראים לעין אם יש כאלה ולהפחית צריכת חלקי ]נים כגון כבדים, לבבות.

3. דגים על האש הם פיתרון נפלא שכן דורשים פחות זמן צלייה וממילא גורמים לשחרור של הרבה פחות חומרים מזיקים בזמן צלייתם.

4. כמה יפה, צבעוני ובעיקר בריא לשלב ירקות בתוך שוק הבשר הזה:

  כדאי לשדרג בעזרת ירקות צלויים על האש (ניתן לשפד)- עגבניות שרי, קישוא, בצל, שום, חציל, גמבה מעשירים כל צלחת בזכות תכולת נוגדי החימצון שמכילים. 

5. כמה שיותר שימוש במאכלים בבישול ביתי:

מומלץ להימנע משימוש בבשרים מעובדים  כגון המבורגרים, נקניקיות וקבבים קפואים.  מוצרים אלו מכילים חומרי שימור, כימיקלים מזיקים, כמויות גדולות של נתרן וסוכר ועוד. הכינו לבד את הקבב או  ההמבורגר בעזרת בשר טחון טרי ולא קפוא. הוספת עשבי תיבול וירקות קצוצים לתוך תערובת הבשר הטחון תעשיר את הטעם ותפחית את ייצור הרעלנים בזמן הצלייה.

6. הקטנת זמן הצלייה תתאפשר על ידי בישול קצר התחלתי מקדים של הבשר או לחלופין ניתן לצלות בחום נמוך יותר לזמן ממושך. שתי האפשרויות מפחיתות נזק אפשרי.

 

ומה קורה ליד הבשר?

פיתות, סלטים אינסוף, שתיה. אלו ועוד משמעותיים לא פחות בחגיגה הזו. כמה טיפים שיעזרו לנו בבחירות נכונות יותר עם כמה שפחות נזקים:

1. לא תמיד כל המרפה הרי זה משובח. במקרה הזה ממש לא.  כדאי לדעת שככל שעל השולחן יהיה מגוון גדול יותר, כך נאכל יותר. בחירת מזונות חופשית מבופה פתוח ומגוון מגדילה את הערך הקלורי של הארוחה. ככל שעשיר יותר, כך נאכל יותר. במקרה הזה ניתן בהחלט לומר "פחות זה יותר" . בהתמך על נתון זה, החליטו מראש כמה מביאים, ועל מה אפשר לוותר.

2. זיכרו שפיתה אחתמכילה מספר שלוריות זהה ל3-4 פרוסות לחם. ריחות הבשר על האש נישאים באויר , מגבירים את הפרשת מיצי הקיבה ופותחים את תיאבונינו ומקשים עלינו להמתין בסבלנות ובכל זאת יש להימנע מנישנוש הפיתות עוד לפני שבכלל התחלנו רשמית לאכול. זוהי אכילה לא מודעת, "על הדרך" עד ש.. ולפיכך גם אינה משביעה. אם כבר קשה להמתין התחילו מסלט ירקות ושתיה לא ממותקת והמתינו לאכילה מסודרת בישיבה, כשהאוכל מוגש לנו  בצלחת. צורת אכילה זו משביעה יותר ומאפשרת שליטה בכמויות. אם עדיין  חשקה נפשיכם בפיתה, השאירו אותה להמשך הארוחה כשמפלס הרעב ירד וניתן להסתפק בחצי פיתה. ביחרו סוג פחמימה אחד. אם זו הפיתה, הסתפקו בה.

3. מומלץ להכין את הסלטים השונים לבד ולהמנע מקניית סלטים מוכנים וכך ניתן לשלוט בכמות השמן, המלח והסוכר המוספים. סלטים מומלצים להכנה ביתית: טחינה, חומוס, חצילים, כרוב וכמובן שלט ירקות

הימנעו לחלוטין משתייה ממותקת. העדיפו מים או סודה והגבילו את צריכת משקאות הדיאט.

שלכם,

שירי

תגובות

חלינקה-ש
15/04/18 9:57

תודה רבה שירי:angel:

המומינים
17/04/18 16:12

בשר רזה לתת לעניים. כריש אוכל בשר רזה של אדם הוא יורק אותו. הגיע הזמן שתתעוררו הבשר ככל שהוא שמן יותר הוא בריא יותר. השמן המזוקק מהצומח עושה את הנזק הגדול.