מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

תזונה במחלות מעי דלקתיות

כמוניבלוגיםתזונה במחלות מעי דלקתיות להתחמם עם מרקי חורף מותאמים למחלת המעי הדלקתית

להתחמם עם מרקי חורף מותאמים למחלת המעי הדלקתית

04/02/13 10:33
653 צפיות

ימי חורף אפורים וקרים עוברים על כולנו בתקופה זו ומה יותר כיף מאשר להתחמם עם מרק מהביל ועשיר? אולם, רבים מהחולים במחלות מעי דלקתיות, בייחוד חולי הקרוהן המוגבלים בסיבים בשל היצרויות במעי הדק, מוצאים עצמם בלי אופציות ליהנות ממרק שאינו צח.

אם כך, בבלוג של היום אעלה מספר דרכים בהם ניתן לשדרג את המרק, וכן, מתכונים שימושיים וטעימים מאד.

ראשית, מרקים רבים מושתתים על בסיס שמנת על מנת להעשיר את המרק. מי שרגיש למוצרי חלב ואינו עושה שימוש בשמנת יכול להגיע להעשרה דומה על ידי שימוש בכף קורנפלור מדוללת במעט מים קרים או ב"שמנת" אלפרו 5% שומן. לא מומלץ להשתמש בחלב קוקוס או בשמנת מתוקה משום תכולת השומן הרווי הגבוהה שבהם. נוסף על כך, הוספה של תפוח אדמה או בטטה למרק ולאחר מכן טחינה שלהם כחלק מטחינת המרק (מרקם קרם) תעשיר את המרק ותסמיך אותו.

שנית, שימוש בקטניות (אפונה, שעועית, גרגירי חומוס) בדרך כלל אינו אפשרי בשל תכולת הסיבים הגבוהה שבקטנייה . אולם, כאשר המרק מוכן, הקטנייה רכה מאוד- ניתן לטחון היטב את כל רכיבי המרק ובכך לצמצם משמעותית את כמות הסיבים  .

המלצה: כדאי לעשות שימוש מושכל בקטניות. במצבי מחלה בהם ניתנת הנחייה להגבלה גורפת מאכילת סיבים בשל היצרות, יש להימנע מאכילתן גם כאשר הן טחונות עד דק.

שלישית, כדאי תמיד להוסיף למרק חלבון כגון: בשר, עוף או ביצה – כך תוכלו ליהנות ממרק שהוא ארוחה ומטעם עמוק ועשיר יותר. הוספת ביצה מעורבלת למרק רותח תוך כדי טריפה – תיתן חוטי חלבון הדומים לאטריות ותסמיך את המרק – גם יופי וגם טעם.

דבר נוסף שמהווה בעיה הוא שימוש בעשבי תיבול. לעלים תכולת סיבים גבוהה שאינה אובדת בבישול. חסרונם של עשבי התיבול מאוד מורגש ולכן ניתן להוסיפם לצורך הטעם והריח כאסופה המאוגדת בחוט שפגט (ניתן להשיג בחנויות כמו "לגעת באוכל") ולהוציאם בעת האכילה או לטחון כמו שהומלץ בקטניות.

 

מצורפים שני מתכונים מהירי הכנה שאני אישית מאוד אוהבת :מרק כתום בסגנון הודי עם קרוטוני עוף ומרק עגבניות מהיר עם כדורי הודו ואורז בסגנון איטלקי.

מרק כתום בסגנון הודי עם קרוטוני עוף

עשיר בבתא-קרוטן וויטמין A עם טוויסט של ג'ינג'ר. אחד היתרונות הבולטים של המרק הוא גם שלא צריך לחתוך את הירקות קטן מידיי כי ממילא הוא נטחן בסוף ולכן הוא מצוין גם לעצלים שבינינו.

המצרכים ל-3-4 מנות:

 200 גרם דלעת או דלורית קטנה חתוכה לקוביות בגודל של 2-3 ס"מ

3-4 גזרים פרוסים לטבעות

בצל רגיל חתוך לקוביות

בטטה בינונית חתוכה לקוביות

פלפל כתום אחד חתוך לקוביות

תפוח אדמה בינוני חתוך לקוביות גדולות

4 כפות שמן

מעט ג'ינג'ר (לא חובה)

מלח, פלפל וכורכום או קארי צהוב

6-7 כוסות מים

 

להגשה: 3 חתיכות שניצל חתוכות לקוביות בגודל של ס"מX ס"מ

 

אופן ההכנה:

1.בסיר רב מחממים 2 כפות שמן ומוסיפים את הבצל והפלפל עד הזהבה .

2.מוסיפים את בטטה, דלעת, גזרים, תפוח האדמה , מים ותבלינים ומביאים לרתיחה .

3.לאחר הרתיחה הראשונה מנמיכים את האש ומבשלים כ-45 דקות עד שהירקות רכים לגמרי.

4.במחבת מחממים שמן על אש גבוהה ומטגנים קלות את קוביות השניצל עד שהן משנות את צבען ומשחימות קלות.

5.מתבלים את קוביות השניצל במעט מלח ופלפל, יש להקפיד לערבב את הקוביות כדי שלא יישרפו.

6. לאחר שהירקות רכים מעבירים אותם למעבד מזון לטחינה (או ע"י ממחה ידני) .מחזירים את הבלילה לסיר לרתיחה נוספת ותיקון תיבול.

7.מגישים חם עם קוביות השניצל מלמעלה.

 

מרק עגבניות מהיר עם כדורי הודו ואורז בסגנון איטלקי

חימום העגבניות הופך את הליקופן אשר בעגבנייה לזמין וליעיל יותר מאשר בעגבנייה טרייה.

בנוסף, כדורי הודו הינם דלי שומן ועשירים בברזל.

המצרכים ל-3-4 מנות:

למרק:

2 קופסאות תערובת לשקשוקה

קופסת רסק עגבניות קטנה (100 גרם)

בצל חתוך לקוביות

3-4 שיני שום

3-4 כפות אורז לבן

6-7 כוסות מים

2 כפות שמן זית

 

לכדורי הבשר:

300 גרם בשר הודו טחון

כף שבבי בצל מטוגן

ביצה

3-4 כפות פירורי לחם

1/2 כפית סודה לשתיה

כפית פסטו מוכן

מלח ופלפל

 

אופן ההכנה:

1.בסיר רחב מטגנים קלות את הבצל ומרוקנים את קופסאות התערובת לשקשוקה . מוסיפים את המים ואת רסק העגבניות ומביאים לרתיחה. (אין צורך לתבל במלח או פלפל, התערובת כבר מתובלת).

2.מערבבים את כל רכיבי הקציצות יחד לתערובת אחידה . התערובת צריכה להיות דביקה ולא נוזלית במידה והיא רכה מידי אפשר להוסיף קצת פירורי לחם.

3. לאחר רתיחת המרק מעבירים את המרק לטחינה במעבד מזון (או ע"י ממחה ידני) ומחזירים לאש.

4.מוסיפים את האורז למרק.

5. בידיים רטובות יוצרים, כדורים קטנים מהבשר ויוצקים אותם לתוך המרק . (מומלץ להתחיל עם כדור בשר אחד, לראות שאינו מתפרק).

6. מביאים את הסיר לרתיחה נוספת ומבשלים כ-15 דקות על אש בינונית- קטנה, עד שהאורז מוכן.  

נמליח ונפלפל בהתאם לצורך.

 

בהצלחה ובתאבון...                             

.

 

 

תגובות

אורית ינקו
אורית ינקו
דיאטנית קלינית במרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול מרכז רפואי תל- אביב ע\\\"ש סוראסקי.