האם ניתן להעריך צפי קליני לאחר שבץ מוח ?
ישנם מספר מדדים העשויים לסייע בהערכת הצפי לטווח הארוך כבר בימים הראשוניים לאחר הארוע עם כי באופן חלקי בלבד.
21/10/12 16:20
1566 צפיות
מטבע הדברים ,שבץ מוח מופיע באופן חד ופתאומי וכולל לעיתים מופע דרמטי. תוך דקות החולה עלול לעבור מתפקוד מלא לניכות תפקודית קשה. אחת השאלות שאנו מתמודדים איתן באופן תדיר מצד המשפחות הינה מה הצפי לעתיד ומהם סיכויי ההחלמה. מדובר בשאלה שקשה לענות עליה שכן קיימים גורמים רבים העשויים להשפיע על הצפי לטווח הרחוק וקשה מאוד לנבא מה תהיה הנכות השארתיתי של החולה לאחר מספר חודשים. עם זאת, ניתן להעזר במספר כלים שנמצאו בספרות כקשורים לצפי לטווח הארוך:
NIHSS- מדובר במדד קליני מקובל המכמת את מידת נכות התפקודית של החולה בבדיקה. המדד לוקח בחשבון מספר רב של תפקודים נויורולוגים ומעניק להם ניקוד בהתאם לחומרת הנכות. בין הנתונים המשוקללים במדד נמצאים מידת ההתמצאות, ההכרה, היכולת לענות על שאלות פשוטות ולמלא פקודות, התפקוד השפתי, החולשה המוטורית וחומרתה, הפרעות תחושתיות, סטיית מבט, הפרעות בשדה הראיה, הפרעות בקורדנציה, הזנחת צד ועוד. נכות משמעותית במדד בשלב החד של השבץ מעלה סיכון גם לנכות שארתית.
גודל האוטם- גודלו האנטומי של האוטם כפי שהוא מופע בבדיקות ההדמיה מהווה גם היא מדד פרוגנוסטי. אוטמים נרחבים המערבים טריטוריה מוחית ניכרת מעלים את הסיכון לנכות תפקודית או תמותה.
רקנלזציה- המושג מתאר את מידת הזילוח מחדש בכלי הדם שנחסם. הזילוח מחדש יכול להופיע באופן ספונטני או לאחר התערבויות שלנו כגון על ידי תכשירים ממיסים קשישי דם הניתנים לתוך הוריד. לדאבוננו, עקב החשש מתופעות לוואי והתוויות נגד רבות רק מיעוט קטן של החולים מטופל בטיפולים אלו.
גיל החולה- אין ספק כי לחולים צעירים קיים פוטנציאל שיקומי מצוין. רקמת המוח שלא נפגעה מסוגלת להשתלט על התפקודים שנפגעו. יכולת זו המכונה "פלסטיות" הינה ניכרת בצעירים אולם נחלשת במבוגרים.
מחלת רקע- באופן טבעי מחלות רקע והפרופיל הרפואי הכללי של החולה משחקים תפקיד ניכר ביכולת ההחלמה . לחולים עם אי ספיקת לב ניכרת, סוכרת קשה ומחלות רקע נוספות סיכוי נמוך יותר להחלים מהארוע.
סיבוכים מוקדמים- סיבוכים בשלב החד של השבץ משפיעים באופן קריטי על הצפי לטווח הארוך. ניתן לחלק את הסיבוכים המיידיים לנויורולוגים כגון בצקת מוחית ודמם למיטת האוטם וללא-נוירולוגים כגון זיהומים ופקקת ורידי הרגליים. להתנהלות נכונה של הצוות הרפואי תפקיד חשוב במניעת הסיבוכים.
חשוב לציין כי הגורמים שהוזכרו מהווים רק חלק קטן ממכלול שלם. כל וחלה הינו מורכב ויחודי ולעיתים ניתן לראות הדרדרות קשה בחולה עם שבץ בחומרה בינונית, ולחילופין שיפור דרמטי בחולים עם שבץ קשה כך שלא תמיד ניתן לחזות את התוצאה הסופית בשלבים הראשוניים.
תגובות
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון.
מזכיר האיגוד הנוירו...
עוד פוסטים בבלוג: על נוירולוגיה בכלל ושבץ מוח וטרשת נפוצה בפרט
אבחון מחלת כלי דם קטנים במוח
<p> באמצעות חידושים בשדה הדמיית המוח ניתן לאבחן מחלת כלי דם קטנים במוח.</p>
קראו עוד
מצבי חירום בנוירולוגיה
ישנם מספר מצבים בנוירולוגיה המחייבים אבחון דחוף וטיפול מיידי . איחור בהצעת הטיפול עלול לגרום לחסרים נוירולוגים צמיתים...
קראו עוד
חסמי ביתא- יעילות מול תופעות הלוואי
חסמי ביתא משמשים במגוןן רחב של התויות בעיקר קרדיווסקולריות אולם חשוב להכיר היטב את תופעות הלוואי קודם להתחלת הטיפול.
...
קראו עוד
זעזועיים מוחיים בספורט
<p> חבלתו ראש קלות חוזרות ונשנות בספורט עלולות לגרום לנזק נוירולוגי.</p>
קראו עוד